Rigó Jancsi/ Gundel étterem
Hozzávalók
Piskóta
3 tojás60 g kristálycukor60 g liszt20 g kakaópor
Krém
800g tejszínhab200 g étcsokoládé
Csokoládébevonat
80 g étcsokoládé1 evőkanál napraforgóolaj
Piskóta
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a kristálycukor felével egy 2 literes keverőtálban habverővel habosra keverjük (kb. 10 perc), majd félretesszük.
A tojásfehérjét egy 2 literes keverőtálba tesszük a kristálycukor másik részével habverővel kemény habbá verjük, majd a két habot összekeverjük. Nagyfejű főzőkanállal óvatosan hozzákeverjük a kakaóporral elkevert lisztet.
Egy sütőlemezt sütőpapírral lefedünk, liszttel vékonyan megszórjuk és az elkészített piskótából 200 x 400 mm-es lapot formázunk kenőkés segítségével. Majd előmelegített 180 ºC-os sütőbe tesszük és 8-10 percig sütjük. Közben elkészítjük a krémet.
Krém
Az étcsokoládét apró darabokra törjük és egy 2 literes fém keverőtálba tesszük. Forrásban lévő víz fölé helyezzük, és főzőkanállal folyamatosan keverve felolvasztjuk. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl meleg. A gőzről levesszük és habverővel elkeverjük benne a tejszínhab 1/3 részét, majd főzőkanállal óvatosan hozzákeverjük a többi tejszínhabot.
A kihűlt piskótalapról a sütőpapírt lehúzzuk, és két egyenlő részre vágjuk. Az egyik lapot tálcára tesszük és a csokoládékrémet vastagon, egyenletesen rákenjük. Vigyázzunk, mert a krém gyorsan köt. Hűtőbe helyezzük.
A másik piskótát csokoládéval áthúzzuk (bevonjuk), a következőképpen. Fém keverőtálba 80 g darabokra tört csokoládét teszünk, hozzáadunk 1 evőkanál napraforgóolajat és gőz fölött kevergetve felolvasztjuk. A felolvasztott csokoládét a piskótalapra öntjük és szárazon késsel egyenletesen elkenjük.
Megvárjuk míg a csokoládé megköt, majd ezt a lapot a csokoládékrémmel bevont másik lapra helyezzük. Forró vízbe mártott késsel 5 x 5 cm-es kockákra vágjuk.
alchri: nekem nem sikerült 20 x 40 cm-re kisímitani a tésztát csak 20 x 30-ra, de így is 15 darab lett belöle. Egy nappal elötte készítettem el, másnap vágtam fel.
alchri: nekem nem sikerült 20 x 40 cm-re kisímitani a tésztát csak 20 x 30-ra, de így is 15 darab lett belöle. Egy nappal elötte készítettem el, másnap vágtam fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése