2009. augusztus 30., vasárnap
SALÁTA SÁRGADINNYÉVEL ÉS BACONBA TEKERT GYÜMÖLCSÖKKEL
Nagyon szeretem a sárgadinnyét a salátákban, egyáltalán a sós és édes kombinálását.
Hozzávalók:
1 jéghegysaláta, fél sárgadinnye, pár szem aszalt szilva és aszalt sárgabarack, 4-5 szelet bacon, fehér balzsamecet, olivaolaj, 1 kávéskanál mustár, méz, só, bors, rózsabors
A salátát megmostam,csíkokra , a dinnyét kockákra vágtam. Tányérokra osztottam. Az aszalt gyümölcsöket egyenként fél-fél baconba csavartam és egy serpenyöben pirosra sütöttem. Ráhelyeztem a salátára. Az ecetböl,mustárból,olivaolajból mézzel,sóval,borssal dresszinget kevertem és ráöntöttem a porciókra. Rózsaborssal megszórva tálaltam.
2009. augusztus 28., péntek
SÜLT FETA
SÜLT FETA
2 személyre
2 közepes hagyma, 4 nagyobb paradicsom /30 deka/, só, bors, 25 deka feta, 4 ek. olivaolaj, petrezselyem
A hagymákat vékonyra szeleteltem, a paradicsomokat szintén.
Két kis tüzálló serpenyöbe rétegeztem, sóztam, borsoztam.
A fetát két porcióra vágtam, a paradicsom tetejére tettem, meglocsoltam az olivaolajjal és a sütöben 240 fokon kb. 20 percig sütöttem.
Petrezselyemmel megszórva tálaltam.
2009. augusztus 25., kedd
2009. augusztus 19., szerda
PARADICSOMTORTA
PARADICSOMTORTA/Alfredissimo
6 nagy paradicsom, 6-8 friss kakukkfüág (száritott is megfelel), 2 fokhagymagerezd, 30 dkg ízes sajt, szeletekben, talán füstölttel is finom, 15 fekete oilivabogyó kimagozva és apróra vágva, olivaolaj a kikenéshez , 1 csomag levelestészta ( 5-6 lap) 5 ek dijon mustár, 6 ek. olivaolaj, bors
A levelestésztát felengedni, a sütöt 200 fokra felfüteni.
A paradicsomot vékony szeletekre vágni. A kakukkfüvet megmosni, a leveleit lecsipkedni. A fokhagymát meghámozni. A sajtot szeletekre vágni.
Egy tepsit kiolajozni.
A levelestészta lapokat a tepsire fektetni úgy, hogy a szélei kicsit fedjék egymást. A mustárral vékonyan bekenni.
Utána a sajttal befedni, szintén úgy, hogy a szélei fedjék egymást.
Erre a paradicsomkarikákat majd az olivabogyót szétosztani.
Egy edénykében az olivaolajat a szétnyomott fokhagymával összekeverni, majd ezt az egészre önteni.
Megszórni a kakukkfüvel, sóval, borssal füszerezni.
A középsö sínen 25-30 percig sütni.
alchri: kérésre most olivabogyó nélkül készült. Füstöltsajtot használtam. Nagyon finom, gyorsan elkészíthetö étel.
2009. augusztus 17., hétfő
BAILEYS PANNA COTTA
FÜSZERES ESZTER oldalán találtam erre a finomságra.
Hozzávalók:
1 dl Baileys, 3 dl tejszín, 1,5 dl tej, 0,5 dl espresso kávé, cukor, ízlés szerint,1 rúd vanília, 4 lap zselatin, mák
A vanília rudat hosszában félbevágom, majd a tejszínnel elkevert tejbe kaparom a belsejét. Beledobom a kikapart vanília rudat is, és a cukorral és kávéval együtt gyöngyözve öt percig főzöm, majd elzárom alatta a lángot.
Közben hideg vízben beáztatom a zselatin lapokat, majd kinyomkodom belőle a vizet, és elkeverem a forró tejszínes krémbe.
Csak a legvégén öntöm bele a Baileys-t.
Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni, közben néha megkeverem, hogy ne bőrösödjön be a teteje. Formákba öntöm, és 3-4 óra alatt hűtőben kihűtöm.
Tálalásnál egy fél pillanatra forró vízbe mártom a formát, és kifordítom belőle a panna cottát, majd megszórom a tetejét mákkal.
alhri: nem kaptam zselatin lapokat, Dr.Oetker zselatin fixet használtam.
ÉDES SAVANYÚ HÚSGOMBÓCOK
ÉDES SAVANYÚ HÚSGOMBÓCOK
50 deka darálthús, 2 lilahagyma, 2 pritaminpaparika, 1 kis doboz ananász, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, kis olaj, gyömbér, 2 deci narancslé, 2 deci ketchup, 2 ek. vörösborecet, 2 ek. barnacukor vagy méz, egy kevés keményítöliszt, szójaszósz
A darálthúst 1 gerezd szétnyomott fokhagymával, sóval, borssal összegyúrtam, 2 centis golyókat formáltam, majd egy serpenyöben kis olajon pirosra sütöttem, kivettem.
Ugyanebben az olajban a negyedelt hagymákat és a nagy kockákra vágott paprikákat a másik gerezd fokhagymával együtt megpiritottam, majd felöntöttem az ananászlével és narancslével. Megszórtam a gyömbérrel, beleöntöttem a ketchupot, az ecetet, a barnacukrot illetve a mézet, az ananászt és visszatettem bele a húsgolyókat.
Lefedve, közepes tüzön még 10 percig föztem. Szójaszósszal ízesítettem és egy kis keményítöliszttel amit vízzel kevertem ki, sürítettem.
2009. augusztus 15., szombat
SAJTKOKTÉL SÁRGADINNYÉVEL
Pár éve Sherpa írta be ezt a receptet az nlc-re, azóta már nagyon sokszor megcsináltam, a legkülönbözöbb sajtokkal /mozarella,parmezán,gorgonzola,stb./
Ez most az eredeti recept szerint készült.
20 dkg füstölt sajt, 20 dkg ementáli sajt, 40 dkg sárgadinnye
A dinnyét kettévágjuk, magjait eltávolítjuk, a húsát kivájjuk, és kockákra vágjuk. A füstölt sajtot kockára vágjuk, összekeverjük a dinnyével és a lereszelt ementálival rétegezve töltjük az előkészített dinnyehéjba.
DEBRECENI TOKÁNY
Pár napja ünnepeltük itthon a születésnapomat. Nem volt kedvünk étterembe menni.
Ezt a kiváló receptet ITT találtam. Kiadós és nagyon finom!
Hozzávalók:
60 dkg marhalapocka, 10 dkg debreceni kolbász, 5 dkg füstölt szalonna, 4 dkg zsír, 2 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, l evőkanál pirospaprika, 2 kanál lecsó vagy idényben
2 zöldpaprika és 1 paradicsom, só.
A húst 1/2 cm vastag és 6 cm hosszú csíkokra vágjuk és megmossuk. A
füstölt szalonnát is csíkokra vágjuk, és zsírban üvegesre sütjük, majd
rátesszük a finomra vágott hagymát, sárgára pirítjuk, belekeverjük az
összezúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, öntünk rá 1 dl
vizet, és néhány percig főzzük. Utána beletesszük a húst, megsózzuk, és
lefedve pároljuk. Időnként megkeverjük, és ha a leve elfőtt, egy kevés
vizet öntünk utána. Ha a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a karikára vágott
és egy kevés zsírban átpirított debreceni kolbászt, a lecsót (vagy a
cikkekre vágott zöldpaprikát és paradicsomot, és az egészet készre
pároljuk.
Sós burgonyát vagy pirított tarhonyát adjunk hozzá.
2009. augusztus 11., kedd
GÖRÖG CUKKINIRAKOTTAS
GÖRÖG CUKKINIRAKOTTAS
4 szem.-re
80 dkg cukkini, 1 hagyma, 6 ek. olivaolaj, 50 dkg darálthús, 1/2 citrom leve, só, bors,1 csokor petrezselyem, 1 csokor kapor, 4 tojás, 2 ek. tej, 10 deka Kefalotiri vagy parmezán, vagy más kemény sajt frissen reszelve, 2 ek. zsemlemorzsa, kis zsír a formához, pár deka feta sajt
Egy nagyobb, fedeles edényben az olajon a kockára vágott hagymát és a darálthúst megpiritottam.
A citromlevet beleöntöttem, sóztam,borsoztam és kb. 10 percig lefedve föztem.
A cukkinit közben apró kockákra vágtam.
Hozzáadtam a húshoz és lefedve, kb. 15 percig együtt föztem.
Az apróra vágott petrezselyemmel és kaporral ízesítettem.
A tojásokat a tejjel felvertem, sóztam,borsoztam és a fele adag reszelt sajttal együtt a cukkinis húsmasszára öntöttem.
Egy tüzálló formát kizsíroztam, egy ek. zsemlemorzsával meghintettem, a masszát beleöntöttem szétterítettem.
A maradék sajttal és zsemlemorzsával megszórtam, rámorzsoltam a fetát és a 180°C-os elömelegített sütöben, középen, kb. 30 percig sütöttem.
2009. augusztus 9., vasárnap
SÓS MÁGLYARAKÁS
Barátnömtöl kaptam ezt a jópofa receptet, amit hirtelen nem tudtam magyarra lefordítani. Németül: "Ofenschlupfer", amit megnéztem a googlen és ott Máglyarakáshoz hasonlókat találtam ezzel a névvel.
Ez paradicsommal és mozarellával készül.
Hozzávalók:
60 deka vastag húsú paradicsom, 40 deka mozarella, 6 db. pár napos zsemle, só, bors, 3/4 liter tej, 4 tojás, kevés vaj
A zsemléket kb. 1 centis szeletekre vágtam, a paradicsomot meghámoztam és a mozarellával együtt szintén szeleteltem.
A sütöt 200 fokra felmelegítettem.
Egy kis tüzálló tálat kivajaztam, a paradicsomot, sajtot és zsemlét felváltva belefektettem. Sóztam, borsoztam.
A tejet a tojásokkal felvertem, sóztam, borsoztam.
Leöntöttem vele a paradicsom,sajt,zsemle rakottast, kis darab vajakat morzsoltam a tetejére és a sütöben kb. 40-45 percig sütöttem.
alchri: bazsalikom leveleket is tettem a tojásos keverékbe.
2009. augusztus 6., csütörtök
GYORS,SAJTOS BORKORCSOLYA
Váratlan vendég jelentkezett be, aki nagyon szereti a sajtos tallért. Mivel nincs itt velem az ostya sütöm és sok idöm sem volt, megsütöttem a már régóta kedvelt és bevált olivás sajtgolyóimat de most oliva bogyók nélkül;)
25 deka reszelt sajt, 12,5 deka liszt, 7,5 deka olvasztott vaj, só, bors
A lisztet a sajttal összekevertem, majd hozzá öntöttem a vajat, füszereztem és jól öszegyúrtam.
Diónyi gombócokat gyúrtam, egy sütöpapírral kibélelt tepsin szétlapítottam öket és forró sütöben aranybarnára sütöttem.
2009. augusztus 5., szerda
PÁCOLT RÖVIDKARAJ SÁRGADINNYÉVEL
Imádom a hús-gyümölcs kombinációt, ezzel a mézédes sárgadinnyével isteni finom volt a pácolt sertéshús.
40 deka rövidkaraj, a páchoz: 2 gerezd fokhagyma, fél bögre olaj, 1 kk. pirospaprika, bors
1/2 sárgadinnye
A páchoz az olajat összekevertem a füszerekkel, belenyomtam a fokhagymát és egy jól zárható müanyag tálban beleforgattam a szeletelt húst. 1 éjszakán át pácoltam.
Másnap egy serpenyöt felforrósítottam, kisütöttem a szeleteket, sóztam. Közben mellé tettem a sárgadinnye cikkeket, mindkét oldalukon megpiritottam.
Együtt tálaltam.
2009. augusztus 4., kedd
HARULA
HARULA/Forrás: Mária Hajková-Édeskönyv
1 kg hámozott krumpli, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, majoranna, 1 tojás, 1 kanál tejszín, 10 deka liszt, kis zsír a tepsibe
A burgonyát finomra reszeljük, hozzáadjuk a sót, a borsot, a szétnyomott fokhagymát, a majorannát, a tojást, tejszínt, lisztet és jól összekeverjük.
A pecsenyesütöt kizsírozzuk, a masszát rásimitjuk és forró sütöben aranysárgára sütjük.Ízlés szerint, tejföllel és reszelt sajttal tálalhatjuk.
alchri: sütöpapírral kibélelt, nagy tepsiben sütöttem így elég vékony, ropogós lett.
2009. augusztus 1., szombat
FÜGE HARMADSZOR
Még mindig folyamatosan érik anyukám barátnöjének a kertjében a füge;) így nap mint nap élvezzük.
Ma "Bryndzás" sült füge volt a tízórai.
Hozzávalók:
fejenként 2 füge, 5-6 deka Bryndza / juhtúró/, 2 ek. méz, bors
A fügéket megmostam, keresztbe bevágtam, kicsit szétnyomtam, majd juhtúrót morzsoltam bele. Grill alatt megpiritottam, borssal megszórva és mézzel meglocsolva tálaltam.