Oldalak

2010. július 29., csütörtök

ICH BIN DER WELT ABHANDEN GEKOMMEN


Gustav Mahler dalát Clytus Gottwald írta át 16 szólamra. Az SWR Vokalensemble énekli a felvételen.
Vasárnap este, szem nem maradt szárazon a koncertjük után, amin többek között ezt is énekelték. A fotókat férjem készítette a Villa Bergben Stuttgartban ahol évekig próbáltak. Bemásolok egy levelet még hozzá, amit egy lelkes rádióhallgató írt a kórus menedzsernöjének, miután élö adásban hallgatta ezt a müvet.
Sehr geehrte Sängerinnen und Sänger,sehr geehrter Leiter des Vokalensembles!
So etwas Schönes habe ich selten gehört! Ihre Umsetzung der Kompositionen,Ihr Singen brachten die Essenz der Musik zum Klingen.
Besonders Barbers"Adagio/Agnus Dei" und Mahlers/Rückerts "Ich bin der Welt abhandengekommen" haben mich mehr als beeindruckt. Das ging unter die Haut und berührte das Herz.
Ihnen allen - dem Leiter und Dirigenten, jeder Sängerin und jedem Sänger möchte ich meine Hochachtung und meinen tief empfundenen Dank aussprechen für dieses wunderbare Erlebnis.
Aus Frankfurt am Main grüßt Sie die HR-2-Hörerin D. F
Elvesztem a világ számára
Elvesztem a világ számára,
Melyre amúgy sok időt vesztegettem;
Régóta nem hallott már felőlem,
Tán azt is hiszi, hogy meghaltam!

Engem kicsit sem érdekel,
hogy halottnak tart-e.
Nem is szólhatok ellene semmit,
Hisz’ valóban meghaltam a világ számára.

Meghaltam a világ nyüzsgése számára,
És csöndes vidéken nyugszom!
Csak mennyországomban élek,
Szeretetemben, dalomban!



Szerettem volna megosztani Veletek ezt az élményt.

2010. július 22., csütörtök

MÁLNA SORBET


Palavasban amikor fagyiztunk, csakis sorbet-t nyaltunk. Itthon elkészítettem egy egyszerü málnasorbet-t.

Isteni finom.


Hozzávalók:


50 deka málna / mélyhütöttet vettem/ 8 deka cukor, kevés citromlé, 1 tojásfehérje


A málnát felolvasztottam és a cukorral, citromlével a botmixerrel lepüréztem. A tojásfehérjét felvertem, majd összekevertem a málnával.

A fagylaltgépben 40 perc alatt készült el.

2010. július 18., vasárnap

4 NAP MONTPELLIER,4 NAP PALAVAS LES FLOTS








Félig hivatalos út volt, 4 napig Montpellierben dolgoztak férjemék. Utána kiköltöztünk a tengerpartra, Palavasba.

Eltekintve az odautat és a mai hazajövetelt, nagyon kellemes volt, még nem jártunk sosem arrafelé.
Montpellier lenyügözen szép város a hangulatos utcáival, gyönyörü épületeivel.

Palavas pedig egy kedves halászfalu, illetve városka szép strandokkal, rengeteg étteremmel, szük utcákkal.

Július 14.-étöl laktunk ott, a franciák nemzeti ünnepén foglaltuk el a tengerre nézö hotelszobánkat és mindjárt este 10 órakor csodaszép tüzijátékban gyönyörködhettünk.

Montpellierben láttam életemben elöször lapos öszibarackot, megkóstoltuk, pont olyan mint a hagyományos barack, csak úgy néz ki mintha prés alá tették volna;)

Egyik este grillezett tintahalat ettem, különben salátákon éltünk a nagy höség miatt és a balkonunkon nassolgattunk a tengerben gyönyörködve, finom sajtokat,gyümölcsöket, rose borral.

Szép út volt, privát ugyan nem hiszem,hogy visszamennénk, de ha megint hívnak, akkor szivesen;)

2010. július 6., kedd

FÉRJ LEGÚJABB KINCSE





A régi kontaktgrillezönket sajnos ki kellett dobni. Férjem mindenképpen egy profi géppel szerette volna pótolni.
Nem rossz, csak nekem szokatlan,hogy a betéteket nem lehet kivenni és külön elmosni, meg az is,hogy nem teflonos, hanem vas, de ö mindenképpen ilyet szeretett volna. 2500 Watt, hamar megsül minden benne, csak utána a gép elmosása.....hát azt szerencsére ö bevállalta;) Minden alkalomra!!

A balkonon találtunk neki helyet. Elsö nap marhasteakkel próbáltuk ki, tegnap pita kenyeret sütöttünk át benne, amit elötte megtöltöttünk fetával, sonkával, fokhagymával. Legközelebb padlizsánt, cukkinit szeretnék rajta grillezni, de kipróbálom a hamburger fasírtot is.

Csak most elöször péntektöl 10 nap szünet jön, Montpellierbe utazunk;)

2010. július 3., szombat

4:0







Fantasztikus!
Egy barátnömmel néztem végig a meccset az argentinok ellen, így kevésbé voltam ideges:)
Utána pedig elmentünk "autókórzózni", életemben elöször próbáltam ki, mondhatom nagy élmény. A városban leállt a forgalom.
Legalább egy kevés ízelítöt kaptam abból ami majd akkor lesz ha világbajnokok lennénk;) / bízom benne,hogy azok leszünk!/ mivel a finálén sajnos nem tartózkodom itthon.
Továbbra is drukk ezerrel, szimpatikus,fiatal csapat, csak így tovább!

TÚRÓS POGÁCSA FETÁBÓL


Tulajdonképpen ez az ismert, egyszerü túróspogácsa receptje, amibe nem kell élesztö.
Egyforma mennyiségü liszt, zsíradék és túró, meg egy kevés só kell bele.

Ajánlatos egy nappal elötte összegyúrni és a hütöben egy éjszakán át pihentetni. Utána párszor kinyújtani, hajtogatni, majd kisszaggatni, tojássárgájával megkenni, sajttal megszórni és kisütni.

Nagyon finom omlós lett.

Túró hiányában juhfetával sütöttem meg.

BACONBA TEKERT SÜLT PAPRIKAHAJÓK


Hozzávalók:

2-3 személyre

3 darab kaliforniai paprika, 25 deka darálthús, 10 deka szeletelt bacon, 1 hagyma, 4 ek. ketchup, 2 ek. zsemlemorzsa, mustár, bors

A paprikák csumáját kivágtam és negyeltem öket. A darálthúst összekevertem az apró kockára vágott hagymával, ketchuppal, mustárral, zsemlemorzsával és borssal. Nem sóztam, mert a bacon sós.
Belenyomkodtam a tölteléket a "paprikahajókba" és mindegyiket körbetekertem egy-egy szelet baconnal. Fogpiszkálóval rögzítettem.
200 fokon kb. 30 percig pirosra sütöttem.
Grillen is elkészíthetö, ott ajánlatos forgatni.
Nagyon finom, pikáns étel, az édeskés sült paprika és a sós bacon együtt a hússal, mennyei.
Tegnap én langyosan a majonézes, ananászos káposztasalátával tálaltam, de tzatziki is kitünöen passzolna hozzá.

COLESLAW


Ezt a finom salátareceptet MagnusC. írta be pár éve az nlc-re. Liliahagymával készült volna, de sajnos nem kaptam tegnap, így vöröshagyma került bele.

Hozzávalók:
5-7 dl fejeskáposzta,1 répa, 1 lilahagyma (kisebb fej),1 doboz (250 gr) ananászkonzerv,1 tk mustár, 2 deci tejföl, cukor, só, bors, citromlé

A megtisztított répát vékonyan szeleteltem. A káposztát, lilahagymát nagyon vékonyra gyalultam. Összekevertem a tejfölt, és a mustárt. Cukorral, sóval, fekete borssal, citromlével ízesítettem. Az egészet az ananásszal együtt egy tálban összekevertem.
Jó ha legalább 2 órát áll a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.