2011. január 31., hétfő
MÁKOS MÁGLYARAKÁS
Olyan jó ötleteket adtatok a mákos gubához,hogy én is kedvet kaptam egy kombinációra.
Alapja a máglyarakás volt, de ismét mazsolás kaláccsal, fahéjas cukor helyett mákkal szórtam meg a két réteg között. Sárgabarack lekvárral mennyei volt.
Hozzávalók:
8 szelet kalács, 4 tojás, 1/2 liter tej, vaniliáscukor, 1 alma, mák, cukor,1 csipet só, durvára tört mandula
A tejet az egész tojásokkal, a csipet sóval, ízlés szerinti cukorral, van. cukorral összekevertem. A kalácsokat a kenyérpiritóban megpiritottam, szeletenként megforgattam a tojásos tejben, 4 szeletet egy vajjal kikent kis tepsibe tettem.
Rászórtam az apróra vágott almát, megszórtam a mákkal, a mandulával, majd erre jött a második adag piritott kalács. A maradék tejet ráöntöttem és a sütöben 200 fokon kb. 20 percig sütöttem.
2011. január 26., szerda
MARCIPÁNOS PANNA COTTA
Kinézetre nem különbözik a többitöl, de ízre.....marcipán kedvelök imádni fogják!
Hozzávalók 4-6 személyre:
4 deci tejszín, 10 deka marcipán massza, 3 lap zselatin, 5 deka cukor, 1 zacskó van. cukor
A zselatinlapokat hideg vízbe áztattam.
A tejszínbe reszeltem a marcipánt, beleszórtam a cukrot, van. cukrot és lassan felmelegítettem, majd sürün kevergetve felforraltam.
Beletettem a jól kinyomkodott zselatint, összekevertem és kis szilikon muffinformákba öntöttem.
3-4 óra hosszára a hütöbe tettem, majd kiborítva, áfonyával és piritott tört mandulával tálaltam. Az áfonya mélyhütött volt, egy kevés cukorral felengedtem, langyosra melegítettem.
Több mint 6 formába jutott, de mivel picik, volt aki kettöt is megevett belöle.
LIEBSTER BLOG DÍJ
Sherpa tisztelt meg vele, nagyon köszönöm!
A szabályok:
- Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képet, és másold be ezt az útmutatót.
- Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.
- Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről.
- Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van.
Akiknek tovább adom:
Vica
Szemi
és Ancsika
2011. január 23., vasárnap
"ÚJRAGONDOLT MÁKOS GUBA"
KOPERNIKUSZ UTÁN SZABADON....
Muszáj volt kipróbálnom ezt a mákos gubát is, mert nagyon megtetszett amikor láttam,olvastam.
Mivel nálunk kifli nem kapható és még úgyis maradt pár szelet a mélyhütömben a mazsolás kalácsból, amivel a mákos guba pannacottát készítettem, gondoltam kipróbálom a mákos gubának ezt a remekül hangzó változatát is. Szilikon muffinformákban sütöttem meg.
Hozzávalók:
4 szelet mazsolás kalács, 2,5 deci tej, 1 tojássárgája, 1 zacskó van. cukor, 5 deka cukor, 8 deka darált mák
A tejet a tojássárgájával és a cukrokkal felforraltam. A kalácsokat megpiritottam és apróra tördeltem, egy tálba tettem, megszórtam a mákkal, majd leöntöttem a tojásos tejjel. Hagytam, hogy jól megszívja magát a kalács, utána 6 szilikon muffinformába adagoltam a masszát és 170 fokon a sütöben 20 percig sütöttem. Lehámoztam a szilikon formát a sült mákos gubákról és egy-egy tk. lekvárral tálaltam.
KÖSZÖNET AZ ÖTLETÉRT ÉS A RECEPTÉRT!!!
2011. január 20., csütörtök
MOKKA TIRAMISU
Ez nem a hagyományos Tiramisu, de ízeiben ugyanolyan finom. Pillanatok alatt elkészül.
Hozzávalók 4 személyre:
25 deka mascarpone, 1,5 deci natúr joghúrt, 2 ek. cukor, 30 ml hideg espresso, 1 deci narancslé, 4 ek. narancslikör, 8 deka cantuccini, kakaópor
A cantuccinit apróra tördeltem, a likörös narancslébe áztattam, majd 4 pohárba osztottam. A mascarponét a joghúrttal a kávéval,cukorral összekevertem és szintén elosztottam a poharakban. Kakaóporral megszórva tálaltam.
alchri: nekem kevésnek tünt a cukor bele. Narancslikör helyett Amarettót használtam.
2011. január 19., szerda
TEJFÖLÖS,SAJTOS RAKOTT KARFIOL
Ma már nem akartunk húst enni, az elmúlt napokban ugyanis volt belöle részünk böven.
Szeretjük a karfiolt és föleg így, viszonylag diétásan elkészítve;)
Sem sonka, sem morzsa nem kerül bele nálam, csak karfiol, sajt és tejföl.
Hozzávalók 2-3 személyre:
kb. 80 deka karfiol rózsáira szedve/ mélyhütüttet használtam ma/, 2 doboz 10%-os tejföl, kb. 6-8 deka sajt, só, bors
A karfiolt sós,forrásban lévö vízben félpuhára föztem, leszürtem. Egy tüzálló tálba leraktam a felét,sóztam,borsoztam,meglocsoltam az egyik doboz / 200 gramm/ tejföllel, beborítottam a sajt felével. Erre jött a másik adag karfiol, füszereztem, tejföl rá, majd a maradék sajttal beborítottam és 200 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütöttem.
MÁKOS GUBA PANNA COTTA
Á la carte írta be ezt a receptet nemrég, / köszönet érte, fantasztikus finom és egyszerü!!!/ nagyon megtetszett,mivel a mákos gubát is és a panna cottát is szeretjük.
Jövö héten egyik este vacsoravendégeim lesznek, németek, akik a Panna cottát ismerik, de a mákos gubát aligha.
Gondoltam megcsinálom nekik ezt az édességet.
Ma kipróbáltam, 1 személyre állítottam össze és nem pohárban hanem kiszúrva egy tányéron tálaltam.
Mivel kis adag készült, lapos lett, ezért kétemeletes.
Nem tudom, hogy ne maradjak-e inkább én is a pohárnál, még addig van idöm valami szép talpas poharat beszerezni, amiben jól nézne ki.
De az is lehet, hogy ha a nagy adagot készítem el, akkor kiszúrva is magasabb lesz.
Mazsolás kalácsot kaptam hozzá. Férj tesztelte, engedélyezve van a jövö hétre;) csak a kérésére a tejszínhabot kell elhagynom róla, majd még kitalálok valami dekorációt a tetejére.
2011. január 18., kedd
PA PANAMERICA
2011. január 16., vasárnap
SZINTE AJÁNDÉK
Tegnap este a színház elött még volt egy kis idöm és beugrottam a kedvenc üzletembe, Nanu Nana a neve. Nem tudom pontosan mikor nyílt az elsö boltjuk Stuttgartban, de hüséges vásárlójuk vagyok.
Rendkívül jópofa dolgokra lelek mindig, a poharaktól kezdve a gyertyatartókig, különbözö tálakig, abrosz, lámpa és egyéb dekorációs dolgokig minden megtalálható ott, kedvezö áron.
Mint például most, a leértékelt áruk között erre a cuki espresso csésze tartóra.
A fém részén lógott az ár: 4,95 Euro.
Még meg is kérdeztem az eladó kisasszonyt,hogy ez ugyebár csak a tartóra vonatkozik, mire mondta, hogy nem, az egész kerül ennyibe.
4 csésze 4 kistányérral,plusz a tartó.
Muszáj volt elhoznom, nagyon sok espressot fogyasztunk, bárki beugrik hozzánk, ezzel kínáljuk.
A gép mellett kapott helyet;)
ÉGETETT MANDULA KEVÉS CUKORRAL
Ez egy diétásabb változata a hagyományos ÉGETETT MANDULÁNAK.
Hozzávalók:
20 deka mandula, 5 deka cukor, 1 zacskó van.cukor, 1/2 tk. fahéj, 50 ml víz
Egy serpenyöben a vizet a cukorral, van. cukorral,fahéjjal felforraltam. Beleöntöttem a mandulát és kevergetve föztem addig, amíg a cukor rá nem száradt, kristályossá nem vált. Utána még közepes lángon addig kevertem, amíg a cukor megolvadt.
Sütöpapírral kibélelt tepsire öntöttem és rögtön két villával széthúzkodtam.
Bár ilyen kevés cukorral nem ragadtak annyira össze.
Vigyázni kell, mert sokáig nagyon forró marad!
2011. január 15., szombat
SAVANYÚKÁPOSZTALEVES, HEIDI KLUM NAGYMAMÁJÁTÓL
Ezt a receptet jó pár éve olvastam egy színes újságban, nem emlékszem rá, hogy Bunte vagy Gala volt. Meg is föztem, ízlett nagyon, le is mentettem.
Megtaláltam a gépemen, de azért a neten is elkezdtem utána nyomozni és ott ERRE LELTEM.
Mivel 12 személyre szól, alaposan leredukáltam minden hozzávalót, de ugyanakkor összekombináltam a régi változattal és ezért kicsit több levet tettem bele..
2 személyre számoltam ki a hozzávalókat, de így is bö 4 személyre sikeredett, tehát nagyon kiadós és szerintem olcsó is.
Partykon biztosan sikere lenne, föleg éjfél után, másnapos gyomornak;)
A ma fözött leves pontos hozzávalóit írom be.
HOZZÁVALÓK:
25 deka savanyúkáposzta, 20 deka darálthús, 1 hagyma, 4 darab pici, vagy 1 nagyobb ecetesuborka, kb. 150 ml füszeres ketchup / saslikszósz vagy hasonló/ 10 deka aprószemü gomba, 1/2 liter zöldség alaplé, só, bors, 1 deci tejszín, olaj
Egy lábosban kis olajon megdinszteltem a kockára vágott hagymát, majd rátettem a darálthúst és együtt piritottam. Hozzáadtam a kis darabokra vágott uborkát, az egyben hagyott, megpucolt gombát, beleöntöttem a saslikszószt és a levest. Lefedve nagyon kis lángon, kb. 40 percig föztem,majd a tejszínt öntöttem hozzá. A tejszínnel csak 1 percig föztem. Ízlés szerint sóztam,borsoztam.
2011. január 13., csütörtök
KACSAMELLFILÉ 80 FOKON SÜTVE
Ezt a finomságot még otthon készítettem el, 2 nappal Karácsony elött. Várhattam volna kicsit vele, mert szerintem kítünö ünnepi étel.
A recept EBBÖL A KÖNYVEMBÖL SZÁRMAZIK:
Kacsamellfié a l'orange/ Zart und saftig bei 80°
4 személyre
2 nagy kacsamellfilé / darabja kb. 35 deka/, só, bors, 2 ek. olaj, 2 narancs, 1 deci csirkehúsleves, 2 deka hideg vaj
A sütöt a formával együtt 80 fokra felfütöttem. A melleket megmostam, sóztam, borsoztam, az olajon egy serpenyöben minden oldalukon kb. 4-5 percig megpiritottam.
Majd a formába tettem és 40 percig, letakarás nélkül a sütöben pároltam.
A narancsokat meghámoztam és kifiléztem. A kicsurgó levét félretettem.
A serpenyöt amiben a kacsák sültek újra felmelegítettem, a levest, a narancslevet és a sütöben a mellek mellett összegyült szaftot hozzáöntöttem, pár percig kis tüzön forraltam. A hideg vajat kis darabokban belekevertem, a végén beletettem a narancsfiléket.
A melleket szeleteltem és a narancsos szósszal leöntve tálaltam.
Csodálatos finom volt!
SPENÓT TÜKÖRTOJÁSSAL
Nagyon szeretem a kettöt együtt, de most a spenótot egy kicsit másképpen készítettem.
Hozzávalók 1 személyre:
30 deka mélyfagyasztott, natúr! spenót, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, kb. 6-8 deka reszelt sajt, 1 tojás
A spenótot egy kis lábosban lassan felengedtem, pár percig kis tüzön forraltam, majd egy finom szürön keresztül alaposan lecsepegtettem. Belenyomtam a fokhagymát, füszereztem,végül hozzákevertem a reszelt sajtot.
Egy tálaló gyürü segítségével a tányérra adagoltam és a tükörtojással a tetején tálaltam.
2011. január 5., szerda
TEGNAP DÉLUTÁNI SÉTA A STRANDON
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)