2011. február 28., hétfő
MÁR NÁLUNK IS?
CENZÚRA??
Az SWR rádióadó betiltotta ennek a clipnek az adását:
OBEN BLEIBEN
Stuttgart 21 : földalatti pályaudvar, hatalmas bevásárlóközpont, lakóházak a parkban
Az "oben bleiben" annyit jelent, hogy fent maradni, tehát a jelenlegi "fejpályaudvarunkat" megörizni és ezt modernizálni.
Akik még nem hallottak volna róla, leírom ide is,hogy mit hozna magával Stuttgart 21 az építkezés alatt:
Közlekedési káosz az utakon és síneken
Több évtizedig tartó építkezések a város szívében
A park/ Schlossgarten/ tönkretétele / már 30 fát kivágtak/
A müemlékvédett pályaudvarunk megcsonkítása / az északi szárnyat már lebontották/
Esetleges építkezési rizikók / csuszamlások az alagutakban/
A gyógyvizes források veszélyeztetése / Stuttgart Budapest után a 2. helyen áll Európában a gyógyvizeivel/
5,4-7,2 milliárd Euro elpocsékolása.....
......és mindezzel semmi nem lenne megoldva, ugyanúgy késnének a vonatok.
Ez a clip Stuttgart 21 ellen szól. Walter Sittler, színmüvész beszél benne. Az ö fia is ott volt szeptember 30.-án, azon a bizonyos "fekete csütörtökön" a parkban, amikor a rendörök minden ok nélkül vízágyúzták a tüntetöket.
Megkértek a facebookon minket, Stuttgart 21 ellenzöket, hogy ahol csak tehetjük, terjesszük ezt a rövid clipet.
2011. február 27., vasárnap
KÖLTÖZÉS
Nem a blogom költözik és szerencsére mi sem, hanem a lányunk költözött vissza 2 év távollét után Heidelbergböl Stuttgartba, a szülövárosába. Nem könnyü lakáshoz jutni manapság nálunk, lányunk mindjárt az elsöt megkapta amit megnézett és amelyik meg is tetszett neki;)
Csak ámultam és bámultam,hogy micsoda rendes barátai vannak, teljes bedobással segítettek neki, laminátot raktak le az új lakásában, szekrényt szereltek szét az elözöben, lehordták a többtucatnyi dobozt és a bútorokat a 4.emeletröl / lift nincsen/ és bepakolták egy kis buszba, majd itt kipakolták és a 3. emeletre felhordták.
Tölem csak azt kérte lányunk, hogy fözzek egy nagy adag pörköltet a barátoknak:))
Nagyon szívesen vállaltam a feladatot, sütöttem hozzá egy DNK kenyeret és egy baconos kenyeret, majd beírom a receptjét. Édességnek brownis-t sütöttem.
A pörkölt az tulajdonképpen a pörkölt és a gulyásleves keveréke volt, piritott lebbencstésztával turbózva.
A nehezén túl van, a többi már ehhez képest gyerekjáték.
Hazatért.
Mi visszakaptuk a lányunkat, ö meg újra a gyerekkori barátait, környezetét. Nem volt messze eddig sem, Heidelberg nem távolság, de mégis itt érzi otthon magát.
2011. február 19., szombat
AJÁNDÉKBA SZÁNT DAGASZTÁS NÉLKÜLI KENYÉR
Innen vettem a receptet és a sütési módját.
Kevesebb vizet használtam, a másfél bögre helyett csak egyet.
Hozzávalók:
40 deka liszt,/ Typ 405/, 1/4 teáskanál szárított élesztö, 1 és fél tk. só, kb. 220 ml langyos víz
Egy nagy tálban összekevertem elöször a lisztet az élesztövel és a sóval,majd hozzáöntöttem a vizet kézzel lazán összegyúrtam. Konyharuhával letakartam és 18 óra hosszat / elözö nap este kevertem be/ a konyhámban állni hagytam.
Másnap a sütöt felforrósítottam 250 fokra, a jénait amiben sütöttem beletettem pár percre,hogy meleg legyen.
A masszát lisztezett deszkára borítottam, majd boríték szerüen behajtogattam. Elöször felülröl, majd alulról végül jobbról és balról. Ezzel a hajtogatott oldalával lefelé tettem a felmelegített jénaiba, rátettem a tetejét és 5 percig 250 fokon, majd 20 percig 230 fokon, a végén fedö nélkül 20 percig sütöttem.
Még forrón megspricceltem vízzel amikor kivettem.
2011. február 18., péntek
59 ÉVESEK LETTEK....
az ikrek.
Mi, itt Stuttgartban kedves magyar barátainkkal ünnepeltük a születésnapot.
Férj kérésére elöételnek kocsonya volt, majd Hortobágyi palacsinta és édességnek Somlói galuska.
A kocsonyához megsütöttem életem elsö DNK kenyerét. A receptet innen vettem végülis hozzá. Eléggé lapos lett, szerintem túl nagy formába tettem. Meg a víz is kicsit soknak tünt, így legközelebb / ma/ megpróbálom kevesebbel.
Holnap ugyanis kedves barátaink újdonsült lakását nézzük meg, vacsorára vagyunk hívva és itteni szokás szerint frissensült kenyeret és sót viszek nekik ajándékba;) Remélem nem olvassák;))
De még így is hatalmas sikere volt a kenyérnek,a ciabattához hasonlították a vendégek.
A Hortobágyiról nem készült fotó, nem egyenként göngyölgettem, hanem torta formát tálaltam fel, egy cikk maradt meg a mai adagból, ha sikerül valahogy kipofoznom holnap, lefotózom;)
A Somlóit lefényképeztem, amikor feltálaltam. Nem müvészi felvétel, de nagyjából látszik rajta, hogy a Tiramisuhoz hasonlóan készült.
Szép esténk volt.
2011. február 17., csütörtök
DINSZTELT SÁRGARÉPA
Egyszerü és finom: kevés cukorral karamelizálva, citrommal és petrezselyemmel füszerezve, szinte naponta szivesen enné az ember ezt a köretet;)
Hozzávalók 2 személyre:
50 deka sárgarépa, 1 hagyma, 1 ek. vaj, 1/2 csokor petrezselyem, 1-2 tk. citromlé, só, bors, 1 csipet cukor
A hagymát apró kockára vágtam, a répát megpucoltam és srég 1/2 centis szeletekre szeltem. A vajat egy serpenyöben felhevítettem, a hagymát 2 percig üvegesre dinszteltem, majd hozzáadtam a répát és a cukrot.
További 2 percig dinszteltem, majd sóztam és 4 ek. vízzel együtt lefedve 8-10 percig pároltam.
Utána az apróra vágott petrezselyemmel, citromlével, borssal füszereztem.
2011. február 13., vasárnap
GESZTENYE"SZÍV"
A mélyhütönkben találtam 25 deka fagyasztott svájci gesztenyemasszát,ami kicsit más halmazállapotú mint a magyar.
A svájci pont olyan mintha a sült gesztenye belsejét törném össze, nincsen benne semmilyen szürke "maszat", szín tiszta rózsaszín, rumaromával sincs feldobva, egyszerüen finom, natúr gesztenye íze van és krémesebb.
Yasmine receptjét készítettem el, de túl lágy lett, ezért nem sikerültek olyan perfektre formálva a szívecskék mint neki. Egyszerüen a gesztenyemasszán múlott.
De nagyon finom lett ennek ellenére is!!!
DÍJ
Szemirámisztól kaptam, köszönöm a megtiszteltetést:) !
Szeretettel továbbítom azoknak a bloggereknek, akikhez még nem jutott el mostanáig ez a díj;)
"A LÁBOSOK IS ÉLNEK ÉS SZERETNEK"
Christopher fiúnk 10 évesen fogalmazta meg ezt a történetet a német órán az általános iskolában. Mivel diszleksziás, nagyon sok helyesírási hiba volt benne, de magának a történetnek nagy sikere volt. Ez amit bescanneltem, már egy javított változata, azért itt is akad egy-két hiba benne, kérem nézzétek el;))
A költözéskor akadt a kezembe és gondoltam elteszem. Tegnap a vendégeinknek felolvastuk, annyira tetszett nekik,hogy kértek egy másolatot belöle, én meg mivel lábosokról szól és ez egy fözös blog, beírtam a fordítást:)
Úgy írtam ahogyan ö annak idején, tehát a jelen és múlt idöket betartva.
A LÁBOSOK IS ÉLNEK ÉS SZERETNEK
Nastredin a szomszédasszonyától egy lábost akart kikölcsönözni.Miután megfözte az ételét,szép tisztán akarta az edényt visszaadni.
Hirtelen megszólalt a telefon és így a lábosok egyedül maradtak a konyhában.
A szomszéd lábos az elsö pillantásra szerelmes lett Nastredin serpenyöjébe.
Az edények hangosan szeretik egymást és az eredményt azonnal látni.
A telefonbeszélgetés után Nastredin visszavitte a lábost.
A szomszéd örömmel látta, hogy a lábosa egy kis serpenyöt kapott, pont egy tükörtojáshoz elég.
Másnap Nastredin megint szerette volna a lábost elkérni, de annak akkora szerelmi bánata volt a serpenyö után, hogy halálra rozsdásodott.
Mi a tanulság?
Az ember soha ne válassza szét a szerelmes edényeket.
2011. február 12., szombat
ROPOGÓS MALACSÜLT
Gyönyörü malachúst kaptam a hentesnél nemrégen, a napokban sütöttük meg.
Találtam két "sertés térképet" a neten, az egyik magyar, a másik német. Kiderült,hogy lapockát vettem;)
Így készült:
Jól megmostam,szárazra töröltem majd a bör nélküli oldalát sóztam,borsoztam. Egy nagy fedeles tüzálló edénybe tettem a börös oldalával lefelé. 1 deci vizet öntöttem alá és lefedve 180 fokon 1 órát sütöttem.
Utána kivettem, a böre puha lett mint a vaj, bevagdostam, megsóztam és visszatettem fedö nélkül a sütöbe, 1 nagy vöröshagymát cikkekre vágva tettem mellé. Szalonnával és sörrel kenegettem és 200 fokon még kb. 1 óra hosszat sütöttem.
2011. február 9., szerda
25 ÉVE
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)