2010. június 28., hétfő
ZÖLDBORSÓS,TEJSZÍNES,SAJTOS KARALÁBÉ A SÜTÖBEN SÜLVE
Húsnélküli ebédre vágytunk. Vettem két nagy karalábét, volt itthon mélyhütött zöldborsóm és minden ami még ehhez az ételhez kellett.
Hozzávalók a 2 karalábén kívül:
pár zsenge karalábélevél csíkokra vágva, 1 csokor újhagyma / nekem ma snidling helyettesítette/, fél citrom reszelt héja, 20 deka zöldborsó, 2 deci tejszín, 4 tojás, 15 deka reszelt sajt / ma került bele egy kevés gorgonzola is/, só, bors
A karalábét megpucoltam és szeleteltem, a csíkokra vágott levelekkel együtt sós vízben 3 percig blansíroztam, majd leszürtem.
Egy nagy,mély edénybe tettem, hozzákevertem a fagyasztott zöldborsót, beleszórtam a snidlinget és a reszelt citromhéjat, ráöntöttem a tojásos,tejszínes keveréket és összekevertem a reszelt sajttal. Sóztam, borsoztam.
Az egészet úgy ahogy volt, beleterítettem egy nagy, kerek tüzálló tálba és a sütöben, 160 fokon, kb. 40 percig sütöttem.
Petrezselyemmel megszórva tálaltam.
2010. június 26., szombat
DULCE DE LECHE MOUSSE
Megint "megföztem" egy doboz cukrozott sürített tejet, de most elözö nap este és áttöltöttem egy csavaros üvegbe.
A moussehoz kellett:
25 deka dulce de leche / karamellkrém/, 2 deci tejszín, 3 lap zselatin
A karamellkrémet kicsit meglangyosítottam, hogy folyékonyabb legyen. A zselatinlapokat hideg vízben felpuhítottam. Fél deci tejszínt egy kis lábosban megmelegítettem és feloldottam benne a kinyomkodott zselatint.
Hozzákevertem egy keveset a karamellkrémböl is, majd az egészet belekevertem a többi karamellkrémbe.
A maradék tejszínt felvertem, majd összekevertem a zselatinos karamellmasszával. Poharakba öntöttem és pár órára a hütöbe tettem.
Karamelles dióval, aminek a receptjét ITT találjátok, díszítve tálaltam.
SÜLT FETA
Ma köretnek készült a piros, hegyes töltöttpaprikához aminek ITT találjátok a receptjét.
SÜLT FETA:
fejenként 10-15 deka juhfeta, 3 gerezd fokhagyma, 3 paradicsom, fekete olivabogyó, olivaolaj, rozmaring
A fetákra elöször a kockákra vágott paradicsom került, majd a szeletelt fokhagymagerezdek és a végén az apróra vágott olivabogyók és a rozmaring. Meglocsoltam olivaolajjal és sütöpapírral kibélelt formákban, nyitva, 200 fokon kb. 20 percig sütöttem.
2010. június 23., szerda
TOJÁS NÉLKÜLI FEHÉRCSOKI FAGYI
Hozzávalók:
20 deka fehércsoki, 2 deci tej, 4 deci tejszín, pár szem fagyasztott málna
A tejet egy kis lábosban felmelegítettem, beletördeltem a csokit, felolvasztottam utána 1 órát hütöttem.
A hideg tejszínnel együtt a fagylaltgépbe öntöttem, hozzáadtam a málnát és kb. 40 perc alatt készre fagyasztottam.
FETÁS,OLIVABOGYÓS RISOTTOVAL TÖLTÖTT SÜLT PARADICSOM
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy darab paradicsom, 2 szál újhagyma, vaj, 20 deka risotto rizs, kevés fehérbor, fél liter zöldség alaplé, 10 deka juhfeta, 5 deka fekete, magozott olivabogyó, só, bors
a paradicsomszószhoz: a paradicsomok kikapart belseje, 1 hagyma, só, bors, cukor, olivaolaj
A paradicsomokat megmostam, levágtam a tetejüket, a csumájukat rajta hagytam. A belsejüket kikapartam, félretettem.
A risottóhoz egy kevés vajon a karikára vágott újhagymát megdinszteltem, majd rászórtam a rizst, üvegesre pároltam. Beleöntöttem a fehérbort, majd egy kevés alaplével felöntöttem. Lassan föztem, mindig pótolva az alaplevet. Füszereztem.
Közben az olivát és a fetát apróra vágtam, hozzákevertem a kész risottohoz.
Ezzel a masszával megtöltöttem a paradicsomokat.
A hagymát felaprítottam és olivaolajon a kikapart paradicsombelsövel kb. 20 percig, paradicsom szószt föztem. Füszereztem.
A töltött paradicsomokat egy tüzálló tálba tettem, köré öntöttem a szószt és a tetejüket ráhelyezve, 200 fokon, a középsö sínen, 25-30 percig sütöttem.
2010. június 21., hétfő
NATIONENMIX
Ezzel a címmel adott elö 6 énekes ma délután egy koncertet a Stuttgarti Kunstmuseumban.
Mind a 6
az SWR Vocalensemble tagja, a kórus valamikor mint SDR Rundfunkchor / Stuttgarti Rádiókórus/ létezett. 1946-ban alakult.
36 profi énekesböl áll. Többségben németek. Ma csak ök 6-an énekeltek. Most látom a visszajátszásnál, hogy a 6. énekes, jobbra, hiányzik a képböl. Ez csak itt a blogomon látszik így, a youtuben, eredetiben, rajta van ö is. Nem tudom miért mutatja ilyen bénán itt a felvételt.
Egy lengyel, egy dél afrikai, egy orosz, egy japán, egy német és egy magyar /férjem/ akinek másfél éve jött ez az ötlete, hogy miért ne lehetne ennek a pár, más nemzetiségü kollégának,/ közötte persze saját maga is;) / a saját országukból egy-egy népdalt elöadni.
A foci VB pont kapóra jött. Mivel az egyik kolléganö dél afrikai, direkt jól jött ki;)
Ez a dal: Pata,pata gondolom sokaknak ismerös. Ez a mai variáció egy feldolgozás. Elsönek és utolsónak énekelték.
Karlheinz Stockhausen mondta erröl a kórusról egyszer, hogy "a világ legjobb kórusa". Nekem ez a szó, hogy a "világ" eléggé tág fogalom, inkább úgy mondanám, hogy bolygónk legjobb kórusa;) de így is nagyon hízelgö volt Stockhausen mester részéröl;)A többi részletet is felteszem majd a youtubera, egyelöre ízelítönek ennyit;)
2010. június 19., szombat
KARAMELL FAGYI
Isteni finom! Most próbáltam ki elöször azt a metódust, hogy a konzerves cukrozott sürített tejet egy lábosban,forró vízben 2 és fél órán keresztül lassú tüzön föztem.
Áldom azt az embert aki ezt kitalálta, fantasztikus finom karamellt kapni így, amit bármihez felhasználhatunk.
A fagyihoz kellett:
1 doboz Milchmädchen cukrozott,sürített tej / 400 grammos/, 2 doboz tejszín / 2x 250 grammos/ és pár szem lengyel karamell
Miután langyosra hült a fent leírtak alapján készült karamell, kinyitottam a konzervet. Kikapartam a krémet és egy nagyobb tálban a habverövel összekevertem a tejszínnel, amit nem vertem fel elötte.
Beleöntöttem a fagylaltgépembe és 40 perc alatt készen lett. A lengyel karamelleket apró kockákra vágtam és belekevertem a kész fagyiba.
2010. június 18., péntek
ÉVÁRA EMLÉKEZVE......
Barátnönket most, ezekben a pillanatokban temetik...
Amikor otthon voltam pár hete, beszéltem vele telefonon, tele volt reményekkel, bízott benne, hogy meggyógyul.
Amikor még a Családi Lap föszerkesztönöje volt, ezt a cikket írta apukámról az egyik kiadásba:
Hol a boldogság mostanában......
János, jóbarátom .Felesége, Irén, jó barátnöm. Nyolc éve ismerem öket.
Ezalatt csak jót kaptam tölük.
Szeretetet, kedvességet, figyelmet. Sokat.
Egymás iránti nyugodt, megbízható szeretetük nyolc éve példa elöttem.
János 60 évig maga volt az egészség. Irénnek olykor itt fájt, olykor ott, mint valamennyiünknek.
Az utóbbi hónapokban nem fáj semmije, nincsen rá ideje. Mert János megbetegedett. Betegsége nem mindennapi és sajnos feltünöen legyengült töle. Ha valaki, hát ö ezt nem érdemelte.
Nem hiszem,hogy bárkinek is valaha rosszat tett volna.Igen, vannak ilyen emberek és vannak ilyen igazságtalanságok! A magas, fess,tetterös és aktív férfit hónapok óta felesége eteti, itatja, borotválja.
A kórházból saját felelösségére hozta ki, mert ott elsorvadt volna. Gondoskodásának, szeretetének hála, János kedélye egyre jobb. Állapotjavulása az asszonyi türelem és szeretet hatalmas fegyverténye. Legutóbb amikor náluk jártam, örömmel tapasztaltam,hogy a férfi mennyivel jobban néz ki, mint akár két hete is és,hogy milyen derüs. Szóvá is tettem.- "És tudod miért Évikém?" -így János. -"Mert boldog vagyok"!- mondta és hozzá nem gesztikulált, mint régebben, mert a kezét már nem tudta felemelni.
Tisztelt Nagyvilág! Jelentem: sokan tanítottak, sok bölcsességet hallhattam és sok okos könyvet elolvastam eddigi életem során. De a legtöbbet ebböl a három szóból tanultam.
Vermes Éva
Apukám ALS-ben halt meg 2000-ben, ezt a cikket Éva 1999-ben írta.
Nyugodj békében kedves Éva!
KARFIOL GRATIN
Hozzávalók:
2 személyre
50 deka karfiol rózsákra szedve, só,bors, kb. 3 deci besamel szósz, 10 deka reszelt sajt, 12 deka apró kockákra vágott füstölt sonka, 2 ek. snidling
A karfiolt sós vízben kb. 7 percig föztem, lecsöpögtettem.
Egy tüzálló tálba tettem, majd megszórtam a sonkával, ráöntöttem a besamelt és szétosztottam rajta a sajtot.
200 fokon 15 percig sütöttem, a snidlinggel megszórva tálaltam.
CAMEMBERT FAGYI
Megtetszett a recept. Calvadosom nem volt itthon hozzá, konyakkal helyettesítettem, de legközelebb komplett elhagyom az alkoholt belöle. Paradicsom carpacciora tettem pár kanállal. Hideg sültekhez, carpacciohoz, rukola vagy paradicsomsalátához ajálnja.
Lefényképeztem a display-jét a gépemnek, perceken belül - 23 fokra hüti a masszát, felváltva mutatja a hátralévö idöt és a minuszokat;)
Nem kell semmit a mélyhütöbe tennem, a gép maga dolgozik és hüt, e mellett csendes, nem zavaró. Csak azért írom le mégegyszer, mert páran kérdeztek utána. Létezik akkus fagyigép is, ez kompresszoros. Nincs vele semmi dolog, egyedül, saját maga kever és fagyaszt.
CAMEMBERT FAGYI
20 deka camembert sajt, 125 ml tej, 125 ml tejszín, 4 tojássárgája, 1 deci Calvados, só, cayennbors, szerecsendió frissen reszelve
A tejszínt a tejjel egy kis lábosban felforraltam, egy kis részével a tojássárgáját összekevertem és visszaöntöttem a többi folyadékhoz. Lassan addig föztem amíg kicsit sürübb nem lett.
A camembert apró kockákra vágtam, a Calvadosszal / most konyak volt/együtt a tojásos masszához adtam, botmixerrel pépesítettem. Hülni hagytam, majd a fagylaltgépben 30 perc alatt lefagyasztottam.
Fél adagot készítettem ma, legközelebb kicsit több tejszínt teszek bele az alkohol helyett.
2010. június 17., csütörtök
VÉGRE HÁZI FAGYIK ;)
Érdekes, hogy korábban egyáltalán nem szerettem a fagyit, abszolút hidegen hagyott:)
Valahogy az idén rákaptam. Föleg a sorbet-ra.
Mindenképpen kompresszoros gépet szerettem volna. Megnéztem egy nagy szaküzletben és elájultam az árától. Aztán gondoltam egyet és az interneten kezdtem el bogarászni. Már eddig is szerencsénk volt mindennel, a mosógépünktöl kezdve a könyvekig, dvd-kig, mindent ott rendeltünk. Egyrészt 2 nap alatt itt volt az áru, vadonat újonnan, perfektül becsomagolva, a szervíz is príma a gépekhez és nem utolsósorban fele annyiért amennyiért az üzletben kaptuk volna meg.
Ezt a masinát is az A.....on.de oldalon találtam, mint mindent eddig. 200 helyett 83-ért. Igazán kedvezö ez az ár.
Ma ki is próbáltam, citrom és eper sorbet-et készítettem. Csodálatosan finom lett mindkettö. Már kinéztem egy csomó krémfagylalt receptet is, most már csak a kánikula hiányzik hozzá, tiszta októberi idöjárás van nálunk:(
Ami fontos, hogy hidegen kell a hozzávalókat beletenni a tartályba ami 1 literes, mert akkor 30 perc alatt fagyit gyárt. Ma türelmetlen voltam és a citromsorbet langyosan került bele, így még plusz 20 percet kellett járni hagyni. Érdemes reggel megfözni a szirupot és délben bekapcsolni, hogy ebéd után rögtön tálalhassuk a friss, finom fagyit.
Csendes gép, nem zavar.
Citromsorbet:
2,5 deci citromlé frissen kicsavarva/ nekem ma 3 bió citromból lett ennyi/, 1 citrom reszelt héja, 25 deka cukor, 2,5 deci víz
A vizet a cukorral és a citromhéjjal 2-3 percig közepes tüzön sziruppá föztem. Hülni hagytam. Késöbb hozzáöntöttem a citromlevet és a gépben megfagyasztottam.
Epersorbet:
45 deka eper, 11 deka cukor, 1 1/2 deci víz, fél citrom leve
A vizet a cukorral sziruppá föztem,hülni hagytam. Az epret megmostam,megpucoltam és a botmixerrel lepüréztem. A sziruppal és a citromlével együtt a gépbe tettem és készre hütöttem.
2010. június 14., hétfő
FOTÓ UTÁN SZABADON
Nincsen pontos receptem erröl a salátáról, de nem volt nehéz improvizálni, jól látható, hogy mi kell hozzá;)
Már a fotón is az áll, hogy "probier mal", nekem nem kellett kétszer mondani, kipróbáltam.
Isteni itteni, helybéli epret kaptam / Neckartal/, kaliforniai dióm meg mindig van itthon, hála a L. nevü discontnak....
A többi hozzávaló is megtalálható a háztartásomban;)
HÚSGOMBÓCOK PADLIZSÁNOS,PARADICSOMOS SZÓSZBAN
Ez még otthon készült, de már itthon írom be a receptet. Pár éve kaptam ezt a remek szakácskönyvet ami csak padlizsánról szól.
Hozzávalók 4 személyre:
A húshoz:
50 deka bárány vagy más darálthús, 6 szál újhagyma, 10 deka zsemlemorzsa, 1 ek. paradicsompüré, 1/2 tk. örölt római kömény, só, bors, 1 felvert tojás
A szószhoz:
3 ek. olivaolaj, 1 padlizsán kis kockákra vágva, 1 hagyma szintén apróra vágva, 1 fokhagymagerezd szeletelve, 1 tk. örölt római kömény, 40 deka dobozos pizzaparadicsom, 1 babérlevél, só, bors, bazsalikom / én petrezselyemmel föztem,mivel nem kaptam friss bazsalikomot/
A húsgombóchoz valókat összegyúrtam és diónyi nagyságú adagokat formáztam.
A szószhoz az olajat egy nagy serpenyöben felhevítettem, a padlizsánt közepes tüzön aranybarnára piritottam. Hozzáadtam a húsgombócokat, a hagymát, fokhagymát, római köményt és a gombócokat minden oldalról megpirítottam. Utána beleöntöttem a paradicsomot, a babérlevéllel és a füszerekkel együtt még kb. 20 percig föztem. A bazsalikomot apróra vágva a legvégén kell hozzáadni.
alchri: nem volt friss bazsalikomom, így petrezselyemmel készült.
2010. június 12., szombat
"KENYÉRSALÁTA"
Maradék franciakenyérböl vagy ciabattából pillanatok alatt kítünö salátát készíthetünk. Forrás: Essen&Trinken für jeden Tag.
2 személyre:
kb. 15 deka franciakenyér vagy ciabatta 3 mm vastag szeletekre vágva, 1 fokhagymagerezd, 8 ek. olivaolaj, 4 ek. világos balzsamecet, só, bors, cukor, 3 paradicsom, bazsalikom, 5 deka pármai sonka vagy más levegön szárított sonka
A kenyereket egy tepsibe sorakoztattam, a szétnyomott fokhagymát 3 ek. olivaolajjal összekevertem és ezzel megkentem öket. 200 fokon a sütöben a középsö sínen 5-8 percig pirítottam.
Az ecetet 5 ek. olajjal, sóval, borssal, cukorral összeráztam egy csavaros tetejü üvegben. A paradicsomokat megmostam, csumájukat kivágtam és vékony szeletekre vágtam.
Felváltva a kenyerekkel egy tányérba raktam, meglocsoltam a dresszinggel. A bazsalikomlevelekkel és a sonkával tálaltam.
2010. június 11., péntek
HOMES&GARDENS
Nagyon megörültem, hogy otthon is megjelent a kedvenc újságom. Itthon már évek óta megveszem magamnak, nemcsak a gyönyörü lakberendezés miatt, hanem a kítünö receptjeit is rendszeresen kipróbálom.
Természetesen megvettem otthon az elsö kiadást.
Ebben is találtam egy jónak tünö receptet, gondoltam,hogy megsütöm most a hétvégén. Megsütöm, mivel 3 óra sütési idö áll benne!!!!! pont megfelelö édesség a 32 fokban.
Most reggel elkezdtem tüzetesebben olvasni, hogy mi is kell hozzá és csalódtam. A recept hiányos, ír valami felvert tejszínt bele, de a hozzávalók között nem szerepel tejszín. Azonkívül nem tudom elképzelni, hogy hogyan lesz egy csupa mascarponés, tejszínes keverékböl, tojás nélkül, egy sajttorta.......
Utána néztem a neten és No Salty-nál találtam is hasonlót, csak annyi különbséggel, hogy ö nem 3 órát süti, hanem hüti:)))))
Mindenesetre a hétvégén kihagyom, majd máskor, amikor hidegebb lesz, kikísérletezem, hogy hogyan lesz ebböl sült sajttorta.
2010. június 9., szerda
RUKOLA MÁSKÉPPEN
Pár éve láttam egy nagyon jó receptet az Alfredissimo cimü fözös müsorban / ZDF/ cukkinivel, CUKKINITORTA néven szerepel a blogomon.
Ma rukolával próbálkoztam,újhagyma is került bele.
Hozzávalók 1 személyre:
12,5 deka rukola, 2 tojás, 3-4 ek. tejszín, 2 szál újhagyma, 5 deka reszelt sajt / ma parmezánnal készült, de bármilyen más sajt is jó hozzá/, só, bors, olivaolaj
A rukolát megmostam és apróra vágtam. A szárát is belevágtam mert zsenge, bió rukola volt és szeretem az intenzív ízét. Az újhagymát megpucoltam és karikára vágtam.
Egy serpenyöben felmelegítettem az olivaolajat és az újhagymát a rukolával együtt kb. 3 percig dinszteltem.
Füszereztem.
Egy tálban felvertem a tojásokat, hozzáöntöttem a tejszínt, szintén sóztam, borsoztam, majd belekevertem a hagymás rukolát, beleszórtam a reszelt sajtot, összekevertem és egy kis kerek formába aminek az alját kibéleltem sütöpapírral, beleöntöttem.
200 fokon pirosodásig sütöttem.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)