Oldalak

2009. április 25., szombat

MÁSODIK OTTHONUNK


Egy nagyon szép, de nehéz feladat vár ránk. Magyarországi otthonunkat rendezzük be.

Mivel bútort nem nagyon kell venni, innen visszük, inkább a konyhára áldoztam.

Vettem egy gáztüzhelyet, aminek villany sütöje van, de több funkcióval, / alsó, felsö, forró levegö, grill/ teljesen olyan mint az itthoni.A szagelszívó még nincsen véglegesen felszerelve és az asztal a konyhában is nagyobb lesz, felkerülnek a falra a füszertartók, a mosogató vízcsap is lecserélödik idövel, konyhaszekrények is lesznek........majd mutatom az aktuális képeket is.


Ma sikerült egy nemesfém edénykészletet is beszereznem, jónak igérkezik, a sütöbe is be lehet tolni a fedökkel együtt.


Poharak, porcelán étkészlet, evöeszközök, kések, stb. már minden becsomagolva vár a szállításra.


Remélem a jövö héten fel is avathatom újdonsült konyhámat és fényképes receptekkel szolgálhatok.


Internetünk ott nincsen, majd itthonról jelentkezem, addig is szép hétvégét, hetet és ünnepnapot minden kedves Olvasómnak!




CAPRESE HALFILÉ


CAPRESE HALFILÉ

2 személyre

20 deka paradicsom, 1 mozarella, 2 ek. olivaolaj, só, bors, 1 fokhagymagerezd, 32 deka halfilé, 2 ek. bazsalikom

A paradicsomot és a mozarellát kis kockákra vágni, egy edényben 1 és 1/2 ek. olajjal, sóval, borssal összekeverni.

A fokhagymát félbevágni. Egy kis tüzálló tálat / 25 x 20 cm/ a fokhagymával bedörzsölni, 1/2 ek. olajjal kikenni.

A halfiléket 4 részre vágni,mindkét oldalukat sózni, borsozni, a formába fektetni.

A paradicsomos, mozarellás keverékkel befedni, a 180 fokos sütöben kb. 20 percig sütni, bazsalikomlevelekkel megszórva tálalni.


2009. április 17., péntek

CUKKINIS,SZALONNÁS PIZZA


CUKKINIS,SZALONNÁS PIZZA


A pizzatésztához:


25 deka liszt, 2 deka szétmorzsolt friss élesztö, 1/2 tk. só, 1/2 tk. cukor, 150 ml langyos víz, 3 ek. olivaolaj

Mindezt összegyúrom, simává dolgozom és letakarva, meleg helyen 30 percig kelni hagyom.


A tetejére:


10 deka bacon kockákra vágva, 2 fokhagymagerezd, 2 vöröshagyma, olaj, kakukkfü, só, bors, 20 deka cukkini, 5 deka reszelt sajt, 10 deka feta


A bacont kevés olajon kisütöttem, rádobtam a vékony karikára vágott hagymát és az apróra vágott fokhagymát. Együtt sütöttem, sóztam, füszereztem.

Közben a cukkinit megmostam és az uborkareszelön lereszeltem. Összekevertem a langyos, szalonnás, hagymás keverékkel.


A pizzatésztát kinyújtottam és elöször megszórtam a reszelt sajttal, majd beborítottam a cukkinis, szalonnás keverékkel, rámorzsoltam a fetát és a sütöben 200 fokon, kb. 20 percig sütöttem.


MASCARPONÉS EPERTORTA



MASCARPONÉS EPERTORTA




A piskótához:




2 tojás, 7,5 deka cukor, 1 csipet só, kevés citromlé, 10 deka liszt, 1/2 zacskó sütöpor




A 2 tojásárgáját 2 ek. forró vízzel és 5 deka cukorral habosra keverem.A sót és citromlevet hozzáadom és sürüre tovább keverem.


A fehérjéket a maradék cukorral keményre felverem és hozzáadom a sárgájához. A lisztet a sütöporral összekeverve rászitálom, jól elkeverem. Kizsírozott, lisztezett gyümölcstortaformába öntöm és a sütöben, 200 fokon, 15-20 percig sütöm, utána rögtön kiborítom és hülni hagyom.




A tetejére:




50 deka mascarpone vagy Philadelphia jellegü krémsajt, 150 g zsiros tejföl / creme fraiche/, fél citrom leve, 2 csomag vaniliás cukor, 50 g darált pisztácia, 6 ek rum, 50 deka eper.




A mascarponét összekevertem a tejföllel, a citromlével, és a vaniliás cukorral. A pisztáciát hozzáadtam. A piskótalapot a rummal meglocsoltam, a mascarpone krémet rákentem, a megmosott, félbevágott eperrel beborítottam és porcukorral meg 1 kávéskanálnyi pisztáciával megszórva tálaltam.


alchri: a fotón látható krém csak 20 deka, mert soknak tünt a fél kiló rá. Ezenkívül krémsajt, amibe még plusz cukrot is kevertem, mert egy kicsit sósabb mint a mascarpone.






2009. április 15., szerda

MÁLNALIKÖR



MÁLNALIKÖR

40 deka friss málna, 40 deka cukor, 4 deci víz, 1 zacskó van. cukor, 1 üveg vodka

A cukrot a vízzel sziruppá fözöm. Ráöntöm a málnára a vodkával együtt és kb. 1 hétig állni hagyom.

alchri: kitünö fagylalthoz, bármilyen desszertehez, mint aperitiv tört jégre öntve, vagy mint koktél proseccohoz,pezsgöhöz,rose vagy fehérborhoz....




2009. április 13., hétfő

CITROMOS TORTA


CITROMOS TORTA


3 tojás, 20 deka barnacukor, 11 deka vaj, 20 deka liszt, 1 zacskó sütöpor, 2 citrom reszelt héja, fél citrom leve, csipet só.

A mázhoz: 1 citrom leve, 20 deka porcukor.


A tojásokat a cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a vajat. Pár percig együtt kevertem. Utána a sütöporral elkevert lisztet szórtam bele, a csipet sót, majd a 2 citrom reszelt héját és a fél citrom levét. Jól összekevertem és kizsírozott, lisztezett kerek csatos formában, 180 fokon, 30 percig sütöttem. Még melegen bevontam a mázzal. Máz: a 20 deka porcukrot a citromlével fényesre kevertem.

alchri: ma a fél adagot sütöttem meg, 2 tojással, a 18 centis formámban.



SZÜZPECSENYE GORGONZOLA SZÓSSZAL


SZÜZPECSENYE GORGONZOLA SZÓSSZAL


50 deka szüzpecsenye, 20 deka gorgonzola sajt vagy márványsajt, 2 deci tejszín, 4 szál sárgarépa, 3 kis vöröshagyma, kb. 5 deka mélyfagyasztott zöldbab, kb. egy maroknyi zöldborsó, 1 db. piros színü paprika, só, bors, olaj, kb. fél kiló újkrumpli


A szüzpecsenyét 2-3 centis darabokra szeltem, sóztam, borsoztam. A répát és a paprikát karikákra a hagymát pedig apró kockákra vágtam.


Egy serpenyöben kevés olajon a hagymát a répával, zöldbabbal, paprikával és a fagyasztott zöldborsóval együtt kb. 20 percig sütöttem.


A krumplit alaposan megmostam, majd a héjával együtt kockákra vágtam. A sütöben, sütöpapírral kibélelt kis tepsiben, kevés olajon, aranybarnára sütöttem.


Közben a gorgonzolát egy serpenyöben a tejszínnel, kis tüzön felolvasztottam.


A szüzpecsenye szeleteket forró serpenyöben mindkét oldalukon megsütöttem.


Mindent együtt tálaltam.







2009. április 10., péntek

NAGYPÉNTEK


Nálunk "piros betüs" ünnepnap. Ilyenkor az énekes családom különbözö templomokban szerepel.

Ma elöször nem tudtam sem a férjemet, sem a gyereket meghallgatni, mert holnap elutazunk 2 napra és így ma este "húsvétolunk" négyen ,lányommal együtt, aki reggel utazik vissza. Mellékesen megjegyzem, a medvehagymás sárgatúró eszméletlen finom lett, de legközelebb bátrabban sózom;) Megsütöttem még a többi zöldfüszeres fészket, meg ratatouille-t is a sütöben, receptet írom majd.

Szeretettel gondolok vissza a 2 évvel ezelötti Nagypéntekre, ahol Chri elöször énekelt együtt az apjával egy templomi koncerten.
Cesar Franck, "Jézus 7 szava a kereszten" c. müvéröl van szó.

Ebböl mutatom meg az "Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet” c. áriát, amit ketten adtak elö.

Minden kedves olvasómnak kellemes, békés, meghitt húsvéti ünnepeket kívánok!



2009. április 9., csütörtök

MEDVEHAGYMÁS SÁRGATÚRÓ


Már évek óta elkészítem Nagypéntekre rendszeresen a sárga túrót, de mindig kifejezetten sósan.

Snidlinggel is próbálkoztam, idén medvehagymával csináltam.


MEDVEHAGYMÁS SÁRGATÚRÓ


7 deci tej, 7 tojás, só ízlés szerint, 1 csokor medvehagyma


A tejet felforraltam, belekevertem az elözöleg kicsit felvert tojásokat. A tojásokkal együtt tettem bele a sót és az apróra vágott medvehagymát. Kevergetve addig föztem, amíg szilárd nem lett. Utána egy vászon szalvétán keresztül lecsöpögtettem.

2009. április 8., szerda

SÁRGARÉPÁS,VÖRÖS ÁFONYÁS MUFFIN


SÁRGARÉPÁS,VÖRÖS ÁFONYÁS MUFFIN

12 darabhoz

25 deka sárgarépa, 7,5 deka aszalt vörös áfonya /Cranberrys/,50 deka liszt, 1 kocka élesztö, 5 deka cukor, 1 deci langyos tej, 4 tojás, só

A répát megpucolni és finomra reszelni, az áfonyát apróra vágni, mindkettöt a liszttel összekeverni.

Az élesztöt elmorzsolni majd a cukorral, tejjel, 3 egész tojással és 1 tojás fehérjével, 1 csipet sóval összekeverni. Beleszórni a répás lisztet és jól összedolgozni.1 órát kelni hagyni.

Nekem elég lágy tészta lett belöle, a kenyérsütöben dagasztottam és kelesztettem.

Muszáj volt két evökanál segítségével a nyers masszát a muffin formákba adagolni.

A tojássárgáját 1 ek. vízzel összekeverni és megkenni a muffinokat.

15 percig kelni hagyni.

190 fokon a középsö sínen 20-25 percig sütni.

Még langyosan vajjal tálalni.

2009. április 5., vasárnap

MINI CROISSANT LEVELESTÉSZTÁBÓL


Most, hogy Ottis csodálatos rolóit láttam, már megbántam, hogy elhasználtam az itthon lévö levelestésztámat:(

Na jó, azért a család nagyon örült reggel a friss, langyos mini croissant-oknak , de legközelebb ezek a roppant gusztusos rolók kerülnek az asztalra. Sajtossal már próbálkoztam, az is ízlett, azok is be vannak tervezve valamikorra.


MINI CROISSANT

1 csomag kinyújtott levelestészta, 1 tojássárgája, pici tej

A levelestésztát kiterítettem és háromszögekre vágtam / lásd fotó/. Mint a kiflit feltekertem és a kevés tejjel összekevert tojássárgájával megkentem. A legalsó sínen, 180-200 fokon, aranybarnára sütöttem.

Csokival, vagy sonkával, sajttal lehet megtölteni sütés elött.

2009. április 2., csütörtök

TÖLTÖTT CSOKIPOHÁRKÁK


A töltelék saját készítmény, a pohárkákat az Aldiban vettem ma. Nagyon jópofák, de szerintem lehetnének egy számmal kisebbek:)


Többféleképpen fogyasztotta a családom, volt aki kikanalazta a tölteléket és utána megette a csokipoharat, volt aki kinyalta mint egy fagyit a tölcsérböl és utána külön ette a csokit és persze volt egy mohó is, aki egyben bekapdosta öket:)


Fehér és keserücsoki mousseval töltöttem meg , de a csomagoláson több recept is áll, pl. 3/4-ig tojáslikört önteni bele , egy pötty tejszínhabot nyomni a tetejére és dekorálva tálalni. Vagy Baileys-el ugyanígy.


FEHÉR MOUSSE
13 deka fehércsoki, másfél deci tejszín
A csokit egy edényben forró vízbe állítva felolvasztottam, majd a felvert tejszínnel összekevertem. A hütöben pár órát állni hagytam, majd egy kis zacskóba töltöttem aminek az egyik csücskét levágtam. Belenyomtam a csokipoharakba, mélyhütött szederrel, áfonyával és tört pisztáciával dekorálva tálaltam.


SÖTÉT CSOKI MOUSSE
13 deka keserücsoki, másfél deci tejszín

Ugyanúgy készült mint a fehér. Csoki dekorral és krokanttal díszítettem.






MA VENDÉGEK VOLTUNK A SAJÁT KONYHÁNKBAN


Ma fiam barátnöje, Miyeon fözött ebédre. Thai levest és Mandu-t, ami koreai specialitás, olyan mint a ravioli, csak más füszerezéssel készül.


Nagyon finom volt minden!


A levesbe vett egy pasztát, a fényképen látni a csomagolását. Kókusztejet forralt fel, beletette a pasztát, utána a csirkemellfilét csíkokra vágva. Volt még benne szójacsíra, thájföldi citromfü, gomba, gyömbér és friss korianderrel és zöld citrommal tálalta.


A pontos receptet nem tudom, de megígérte, hogy leírja.


A Manduból annyi készült, hogy nyersen lefagyasztottunk pár zacskóval. Ebédre egy részét olajban sütötte ki, a másik felét megfözte. A sült egy picit jobban ízlett nekünk. Szójaszósszal leöntve ettük.


Receptekkel késöbb jövök;)