Oldalak

2009. március 30., hétfő

ZÖLD FÜSZERES FÉSZKEK HÚSVÉTRA


Húsvéti elökészületek alkalmából ma megsütöttem két fészket. A többi nyers tésztát lefagyasztottam;)


Elég csinosnak és finomnak tünnek, egyszerü elkészíteni is, így ajánlom Mindenkinek!


8 darabhoz:


25 deka liszt, 1 zacskó sütöpor, 3 ek. snidling, 3 ek. petrezselyem, só, 30 deka sovány krémtúró, 7 ek.olaj, 11 tojás


A lisztet a sütöporral a zöld füszerekkel és 2 és fél tk. sóval egy edényben összekeverni, a túrót, a 6 ek. olajat, a 2 tojást és az 1 tojásfehérjét hozzáadni.

Jól összegyúrni.


A tésztát egy kb. 30 centis hosszú hengerré formálni, majd 8 egyforma darabba vágni.


Minden darabot felezni és a feleket egy-egy kb. 25 centis darabra sodorni. Ezeket egymással összetekerni és egy kis koszorút formálni.


Sütöpapírral kibélelt tepsire tenni. 1 tojássárgáját kevés vízzel összekeverni és ezzel a kis koszorúkat bekenni.


8 tojást beszúrni és kb. 1 ek. olajjal bekenni. A beszúrt felükkel lefelé a koszorúkba helyezni és a 180 fokos sütöben, alulról a 2. sínen, kb. 30 percig sütni.






2009. március 28., szombat

A TE SZERELMED KEDVESEM.......



Nemsokára jövök újabb receptekkel , de addig is szeretnék egy nagyon édes dalt megmutatni Nektek.

Imádom a szövegét, a frizurákat, a ruhákat, a környezetet, mindent! 40 évvel korábban kellett volna születnem;)

A neten ezt találtam a filmröl és az énekesnökröl:


"A régi magyar filmek egyik leglendületesebb felvétele az 1944 tavaszán készült Ez történt Budapesten című vígjáték.
"A te szerelmed, kedvesem "kezdetű betétdala, amelyet a film mulatójelenetében két énekesnő, Miklós Lívia és Károlyi Kató énekelnek. A két hölgy - akik közül az utóbbiról tudjuk jól, hogy Fényes Kató néven vált ismertté a háborút követő három esztendőben - Dolecskó Béla szerzeményét csupán a stúdióban énekelték fel, míg a forgatáson mások helyettesítették őket. Ezt az apró csalást nemcsak azok veszik észre, akik felisme rik a Fényes Kató hangján megszólaló Hlatky Editet, hanem azok is, akik figyelmesebben nézik a színészek szájmozgását."

Mi nem vettük észre a csalást, számunkra tökéletes volt a két színésznö az énekhanggal együtt.

Jó szórakozást!






video

2009. március 27., péntek

RÉPAGRATIN


RÉPAGRATIN


12,5 deka kukoricadara, fél kiló sárgarépa, 3 deci zöldségleves, 1,5 deci tej, só, 1 ek. vaj, cukor, bors, 1 deci zsírosabb tejföl, 3 ek. apróra vágott petrezselyem, 10 deka aromásabb sajt pl. Bergkäse reszelve


A tejet a levessel felforralom, beleszórom a darát, kikapcsolom alatta a tüzhelyet és 5 percig kavargatom. Utána lefedve 10 percig dagadni hagyom.


A répát megpucolom és hosszában ketté vágom, egy kis vajon egy serpenyöben sóval, cukorral lefedve sütöm. Kb. 10 percig, amíg majdnem teljesen puha lesz.


A tejfölt és a fele sajtot belekeverem a polentába, sózom, borsozom, majd egy vajjal kikent tüzálló tálba simítom.


Erre pakolom a répákat, megszórom a maradék sajttal és 200 fokon 18-20 percig pirosra sütöm. Petrezselyemmel megszórva tálalom.

alchri: nagyon finom vegetáriánus étel.

2009. március 26., csütörtök

FASÍRT GOMBÓCOK CAMEMBERT ÉS BACON PAKOLÁSBAN


Horst Lichter reklámozza az eredeti receptet szüzpecsenyével a Magginál, korábban már megcsináltam egyszer, ITT olvasható a pontos receptje, de Maggi nélkül;) magam készítettem a szószt hozzá.

Most sovány sertés darálthúsból csináltam.



50 deka darálthús,, 9 szelet bacon, másfél kis camembert, 2 paradicsom vékony szeletekre vágva, 2 deci tejszín, 1 deci víz, 1 kis doboz sürített paradicsom, kevés ketchup, 1-2 ek. nem csípös Piros Arany, só, bors, rozmaring, 1 gerezd fokhagyma.


A darálthúst sóval, borssal összegyúrtam, kb. 9 gombócot formáltam belöle.A tetejükre egy vékony szelet camembert fektettem, majd 1-1 szelet baconba tekertem öket. A tetejükre 1-1 szelet paradicsomot tettem. Egy tüzálló tálba helyeztem öket és a következö szósszal öntöttem le:

A tejszínt a vízzel egy kis lábosban megmelegítettem, majd beletettem a sürített paradicsomot, a ketchupot, a Piros Arany krémet, belenyomtam a fokhagymát, sóztam, borsoztam és egy pillanatig forraltam. Friss rozmaringgal füszereztem.

Az egészet, 200 fokon kb. 30 percig sütöttem. A camembert ugyan teljesen szétolvadt, nem úgy mint a Maggi oldalon mutatott videóban, de fantasztikus így is együtt a különbözö ízek miatt.

2009. március 24., kedd

A RÉGI KEDVENC


Ma megint Creme karamell volt az édesség, nagyon szeretjük.

KOREAI FÁNKOK


KOREAI FÁNKOK


40 deka liszt, 1/2 csomag sütöpor, 3 deci víz, 1 csipet só, olaj a sütéshez, méz és szezámmag a tálaláshoz


A lisztet a sütöporral és a sóval összekevertem, hozzáöntöttem a vizet és alaposan összegyúrtam. Elég ragacsos massza lesz.

Egy serpenyöben olajat forrósítottam és két evökanállal amiket elötte bevizeztem, kis kupacokat tettem az olajba amiket kicsit szétlapítottam. Közepes lángon, mindkét oldalukon pirosra sütöttem.

A sütöportól kicsit megdagadnak.

Konyhai itatóssal leitattam öket, majd egy kanállal az egyik oldalukat benyomtam, hogy egy mélyedés keletkezzen. Mézzel meglocsoltam és piritott szezámmaggal megszórva tálaltam.

Nagyon finom, ropogós fánk.

KÍNAI ZÖLDSÉGES TÉSZTA


KÍNAI ZÖLDSÉGES TÉSZTA


25 deka wok tészta / nem kell elöfözni/, 1/2 zöld, 1/2 sárga, 1/2 piros színü vastag husu paprika, 2 szál póré, 3 sárgarépa, 1/2 doboz bambuszrügy csíkokra vágva, 2-3 centis gyömbér, 2-3 gerezd fokhagyma, szójaszósz, kínai füszerkeverék, olaj


A paprikákat vékony csíkokra, a pórét karikákra vágni. A répát durvára reszelni, a gyömbért és a fokhagymát apróra vágni.

A zöldségeket együtt a forró wokban kevés olajon pár percig sütni, majd fél liter vizet beleönteni és hozzáadni a wok tésztát. Szójaszósszal és a kínai füszerrel ízesíteni és addig fözni amíg a tészta az összes folyadékot magába nem szívta.
Piritott szezámmaggal szórtam meg.


SZARVAS VADAS


SZARVAS VADAS/ Biolek-Alfredissimo


80 deka szarvas hús kb. 4 centis kockákra vágva, 2-3 hagyma, 20 darab borókabogyó, 5 deka bacon kockákra vágva, 2 deci húsleves vagy 1 deci leves-1 deci vörösbor, olaj, só, bors, kakukkfü, 4 babérlevél, konyak, sürített paradicsom, fahéj, 2-3 ek. áfonya lekvár


A bacont kisütöttem, majd rádobtam a húst, együtt piritottam. Utána jött bele a durvára vágott hagyma,tovább sütöttem, majd beleszórtam a mozsárban kicsit széttört borókabogyókat, a kakukkfüvet, a babérleveleket és beleöntöttem a bor-leves keveréket, sóztam, borsoztam.

Lefedve puhára föztem.


A végén fedö nélkül föztem pár percig és a levét 1-2 ek. paradicsompürével sürítettem, egy pici konyakkal, 1 csipet fahéjjal és az áfonyalekvárral ízesítettem.

alchri: az áfonyalekvár, fahéj és paradicsompüré az én ötletem volt bele.


2009. március 23., hétfő

SÁRGARÉPÁS,KRÉMSAJTOS TÍZÓRAI


SÁRGARÉPÁS,KRÉMSAJTOS TÍZÓRAI

20 deka sárgarépa,2 ek. snidling, 10 dekaPhiladelphia jellegü krémsajt, 2 ek. tej, 4 szelet tk. lisztböl sült kenyér, só, bors

A répát lereszelni, a snidlinggel összekeverni. A krémsajtot a tejjel kikeverni, a kenyereket megkenni, majd a répareszelékkel megszórni. Sózni, borsozni.
alchri: sovány krémtúróval is kitünö.

VILLÁMGYORS CSOKIS KIFLICSKÉK


VILLÁMGYORS CSOKIS KIFLICSKÉK

6 deka cukor, só, 5 ek. tej, 5 ek. olaj, 125 gramm sovány krémtúró, 20 deka liszt, 2 tk. sütöpor, 3 ek. durvára tört csokoládé vagy csokicsepp, 1 tojássárgája

A cukrot, 1 csipet sót, a tejjel,olajjal és a túróval habosra kikeverni. A sütöporral összekevert lisztet és a csokit hozzáadni, jól összegyúrni.
Lisztezett deszkán 3 mm vastagra kinyújtani, kb. 45 x 25 cm-es négyszögre. A széleit egy késsel kiegyenesíteni, majd 6 négyzetre vágni. Ezeket a négyzeteket srég ketté vágni és kifliket formálni.
Megkenni tojássárgájával és 180 fokon, kb. 20-25 percig aranybarnára sütni.

2009. március 22., vasárnap

RAFFAELLO GOLYÓK




RAFFAELLÓ GOLYÓK

A receptet ITT találtam.

25 dkg finom kristálycukor
1,5 dl víz
27 dkg tejpor
20 dkg kókuszreszelék
mandula

Elkészítés:
A vizet a kristálycukorral felfőzzük, beletesszük a tejport és a kókuszreszeléket. Hűtőbe tesszük, majd hidegen golyókat formázunk belőle, a közepükbe egy szem mandulát teszünk, és kókuszba beleforgatjuk a golyókat. Ismét hűtőbe kell tenni, és hidegen fogyasztani.
(Kb. 60 db diónyi nagyságú golyó jön ki ebből a mennyiségből.)
alchri: nem mandulát, hanem mogyorót tettem a közepébe.


INDIAI VÖRÖSLENCSE LEVES


INDIAI VÖRÖSLENCSELEVES LEVES

35 deka vöröslencse, 3 paradicsom, 1 nagy hagyma, 2 centis darab gyömbér, kb. 1 liter zöldségleves, 1/2 tk. kurkuma,2 deci tejszín, só, bors, 5 deka vaj, 1 ek. olaj, 1 ek. római kömény

A lencsét megmosni. A paradicsomot megmosni, kimagozni és kis kockákra vágni. A gyömbért lereszelni.

A lencsét a gyömbérrel a paradicsommal, kurkimával és a zöldséglevessel egy lábosba teni, lassan felforralni. Kis lángon kb. 30 percig fözni.

Utána a botmixerrel lepürézni, közben hozzáönteni a tejszínt. Újra kis lángon felforralni, sózni, borsozni.

A vajat egy serpenyöben felhevíteni, a vékony szeletekre vágott hagymát a római köménnyel együtt beletenni és kevergetve aranybarnára sütni, majd a levest ezzel tálalni.


INDIAI CSICSERIBORSÓ SALÁTA


INDIAI CSICSERIBORSÓ SALÁTA

40 deka fött csicseriborsó / üvegeset használtam/, 1/2 vastag husú sárga színü paprika, 1/2 zöld színü vastag husú paprika, 1/2 piros színü vastag husú paprika kockákra vágva, 2 kis szem fött krumpli / héjában megfözve utána meghámozva és kockákra vágva/, 2 kis hagyma szintén kockára vágva / én lilahagymát használtam/, 2-3 ek. olivaolaj, 2-3 ek. citromlé, 2 csipet örölt római kömény, 2 csipet cukor, só, friss koriander

A csicseriborsót lecsepegtetni, jól átmosni, majd egy tálba önteni. Hozzáadni a paprikákat, a krumplit, a hagymát, olivaolajjal és citromlével összekeverni, a római köménnyel, sóval, cukorral füszerezni.

Állni hagyni, majd mégegyszer jól összekeverni és a koriander levelekkel megszórva tálalni.



2009. március 21., szombat

KÍNAI ÉDES SAVANYÚ SERTÉS


KÍNAI ÉDES SAVANYÚ SERTÉS

50 deka szüzpecsenye, 5 deka bambuszrügy vékony csíkokra vágva, 1 vékony szál póré, 1 deka gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 20 deka vékony karikára vágott répa, 10 ek. rizsbor vagy sherry, 2 ek. cukor, 1 ek. rizs vagy almaecet, 1-2 ek. keményítöliszt, olaj, 4 ek. sürített paradicsom, szójaszósz, 1 ek. cukor

A húst 3 x 3 centis darabokra vágtam, 2-3 ek. szójaszósszal és 1 ek. cukorral összekevertem, állni hagytam.

A sherryt a 2 ek. cukorral, 1 csipet sóval, az ecettel és a kevés vízben feloldott keményítöliszttel egy kis csavaros üvegben összeráztam.

A pórét vékony karikákra , a gyömbért és a fokhagymát nagyon apróra vágtam.

A wokot felmelegítettem és egy kevés olajon elöször a húst minden oldalán pirosra sütöttem. Rádobtam a pórét, a répát,a gyömbért és a fokhagymát és az egészet addig sütöttem amíg a hús át nem sült.

Utána beleöntöttem a bambuszt és hozzáadtam a paradicsompürét. Kicsit sütöttem, majd ráöntöttem a sherrys-keményítölisztes keveréket, röviden felforraltam.

Ha túl sürü lenne, kis vízzel higíthatjuk.

Ha szükséges, még cukorral, ecettel ízesíthetjük.





EGZOTIKUS PARADICSOMLEVES


EGZOTIKUS INDIAI PARADICSOMLEVES

40 deka hámozott paradicsom / dobozos piizzaparadicsomot használtam/, 6 szem fekete bors, 1/2 tk. örölt római kömény, só, 4 deci kókusztej, chili / szárítottat használtam/ friss koriander

A paradicsomot a borssal, a római köménnyel és a sóval egy lábosban lassan felforraltam, majd kis lángon kb. 3 percig rotyogtattam.

Miután lehült, a botmixerrel püréztem, beleöntöttem a kókusztejet.

Lassan felmelegítettem.
Koriander levelekkel tálaltam.

alchri:
nagyon különleges,finom leves!

2009. március 20., péntek

A 30.


Töprengtem egy darabig, hogy beírjam-e a blogomra, hogy tegnap volt a 30. házassági évfordulónk.

Végülis ez magánügy;)

Aztán gondoltam, hogy talán mégis szép kort éltünk meg együtt, megérdemeljük ezt a kis rövid filmet. Hildegard Knef énekel a háttérben, németül tudók elönyben:)))




video

KARIB TORTÁCSKÁK TIM MÄLZERTÖL


KARIB TORTÁCSKÁK/ TIM MÄLZER

4 deci kókusztej , egy vaniliraúd, 1 deci tejszín, 5 deka cukor, 1 csomag vaniliás pudingpor, 30 deka levelestészta
A kókusztejet felforraljuk a cukorral és a vaniliarúd kikapart belsejével. A pudingport a tejszínnel összekeverjük , majd belekeverjük a forró kókusztejbe, jól elkeverjük, egy pillanatig forraljuk. Kihütjük.

Közben a levelestésztát kinyújtjuk ( nekem nem kellett, mert már kinyújtva vettem) kb. 45x 35 cm-re. 12 darab 11 cm-es átméröjü karikákat vágunk ki belöle.

A kivajazott muffinformába nyomkodjuk a kerek tészta lapocskákat, majd a langyos krémmel megtöltjük öket.
180 fokon, 15 percig sütjük.

Teljesen kihülni hagyni a formában.
alchri: szilikonos muffinformában sütöttem.

KARIB SERPENYÖS DARÁLTHÚS GYÖMBÉRES RÉPÁVAL


KARIB SERPENYÖS DARÁLTHÚS GYÖMBÉRES RÉPÁVAL

4 személyre:
80 dkg darált hús, 1 hagyma, 1 db zöld szinü paprika, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 piros és zöld szinü kis pepperoni, 3 ek olaj, só, bors, 1 tk római kömény, 4 paradicsom, 2 ek. mazsola, 8 deka mag nélküli, zöld olivabogyó

A hagymát és a paprikát apró kockára vágni, a fokhagymát szétnyomni, a peperonikat megmosni, hosszában kettévágni, kimagozni és vékony csikokra vágni.

Az olajat felheviteni, elöször a hagymát, majd a paprikakockákat beledobni a serpenyöbe, 2 percig kavargatva piritani, utána jön a fokhagyma, peperoni és a darálthús.

Addig sütni, amig a hús darabos nem lesz.
Sóval, borssal, római köménnyel füszerezni.

A paradicsomot forró vizzel leforrázni, majd hideg vizzel leöblinteni, lehúzni a héját, apró kockákra vágni.
Majd a mazsolával és az olivabogyókkal együtt a húshoz adni.

Fedö nélkül, közepes lángon, 15 percig fözni.

GYÖMBÉRES KARIB RÉPA

50 deka sárgarépa, 1 kis hagyma, 1 kis darab gyömbérgyökér, 2 fokhagymagerezd, kis vaj, só

A répát megmosni, pucolni majd kb. 1/2 cm-es karikákra vágni. A hagymát, fokhagymát, gyömbért apróra vágni.

A vajat egy edényben feolvasztani, rádobni a hagymát és a gyömbért, 3-4 percig sütni, de nem lebarnitani.
A fokhagymát hozzáadni és a répát beletenni. Sózni és 5 percig dinsztelni.
1 deci vizet hozzáönteni és lefedve kb. 10 percig fözni.



2009. március 18., szerda

SAVANYÚKÁPOSZTÁS RAKOTT HORTOBÁGYI PALACSINTA


A hütöben maradt a pár nappal ezelötti füstölt csülkös calzonéhoz használt savanyú káposztából, tegnap este kitaláltam, hogy palacsinta tésztába sütöm bele.

De a vércse családomnak szerettem volna hozzá húst is adni, akrmilyen formában, így elökaptam egy nagyobb darab sertéshúst, amit ma reggel pörköltnek föztem meg.

Utána már spontán jött az ötlet, hogy rakottan készítem el.

SAVANYÚKÁPOSZTÁS RAKOTT HORTOBÁGYI PALACSINTA

A palacsintához:

3 tojás, 6 deci tej, 30 deka liszt, egy csipet só, kb. 40 deka savanyúkáposzta/ vákumos csomagolás volt, így nem dinszteltem meg elötte, csak jól kinyomkodtam a levét és apróbbra vágtam/, olaj a sütéshez

A töltelékhez:

kb. 50 deka sertéshús, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só bors,pirospaprika, Piros Arany, 2-3 deci tejföl, 10-15 deka reszelt sajt

A palacsintatésztába kevertem a káposztát és vastagabb palacsintákat sütöttem.

A hagymát apró kockákra vágtam, kevés olajon üvegesre dinszteltem. Rádobtam a nagyon kis kockákra vágott húst, kicsit piritottam, majd megszórtam pirospaprikával. Füszereztem, belenyomtam a fokhagymát, majd lefedve puhára pároltam. /Ha elföné a levét, kis vizzel pótolni./
Piros Arannyal ízesítettem.

A húst egy kevés szafttal a robotgépben lepüréztem, 2-3 ek. tejfölt kevertem hozzá.

A sajtot lereszeltem.

Egy kerek tüzálló tálba leraktam a húst a palacsintával úgy, hogy minden második réteget kentem meg a hússal, a többire tejföl és reszelt sajt került. A tetejét megkentem tejföllel és 200 fokon kb. 15-20 percig, fóliával letakarva, sütöttem.

A végén levettem a fóliát és megszórtam böségesen reszelt sajttal és pirosra sütöttem.
Cikkekre vágva tálaltam.
alchri: a maradék pörkölt szaftot besürítve szósznak adhatjuk hozzá.



2009. március 17., kedd

PÓRÉS,KUKORICÁS PENNEGRATIN


PÓRÉS,KUKORICÁS PENNEGRATIN

25 deka penne, 3 szál póréhagyma, 1 doboz kukoricakonzerv, 1-2 deci tejszín, 10-15 deka reszelt sajt, só, bors, olaj, mélyfagyasztott zöldfüszerkeverék

A pennét al dente megföztem. A pórét megpucoltam, megmostam, fél centis karikákra vágtam.
A kukoricát lecsepegtettem.
Az olajat egy serpenyöben felhevítettem, beledobtam a pórét és megpiritottam. Hozzáadtam a kukoricát, együtt dinszteltem, majd ráöntöttem a tejszínt, sóztam, borsoztam.
Kicsit föztem, utána beleszórtam a reszelt sajt felét, addig kevertem amíg felolvadt. A fagyasztott zöldfüszerkeverékkel ízesítettem.
Összekevertem a pennével és egy tüzálló tálba öntöttem.
Megszórtam a maradék sajttal és a sütöben pirosra sütöttem.



BEIJINHO DE COCO



Még gyerekkoromból emlékszem a cukrozott, tubusos tejkrémre, 30 éve nem talákoztam vele Németországban, / persze nem is kerestem/ pedig itt is létezik. Nemrég tudtam meg, hogy "Milchmädchen"-nek hívják;)

Most amikor utoljára otthon voltunk, a Pennyben vettem párat.

Ma megcsináltam kettöböl ezt a brazil édességet, csak annyit változtattam rajta, hogy mindegyik golyóba egy-egy szem mogyorót is tettem, valahogy egy kis ropogós valami kellett nekem a közepébe;))

BEIJINHO DE COCO

2 x 170 gramm "Sissy" félzsíros,cukrozott sürített tej, 1 tk. vaj, mogyoró, kókuszreszelék

A két tubus sürített,cukros tejet egy kis lábosba nyomtam, beletettem a vajat és közepes lángon, lassan addig föztem,/ nem szabad erösen forrnia/ amíg olyan sürü nem lett, hogy a kanállal egy csíkot lehetett a lábos aljában húzni.
Utána rögtön egy lapos tálba öntöttem, hülni hagytam.

Nedves kézzel kis golyókat formáltam, mindegyik közepébe egy-egy mogyorót tettem, majd kókuszreszelékben megforgattam.

Megmutatom még az új abroszaimat is, jöhet a tavasz!




2009. március 15., vasárnap

CITROMOS GRÍZKOCKÁK


CITROMOS GRÍZKOCKÁK / Török édesség/

25 darabhoz:

125 gramm vaj, 1 tk. vaj a formához, 50 deka gríz, 5 bio citrom, 50 deka joghúrt / 3,5%-os/ 4 tojás, 30 deka cukor, 1 zacskó sütöpor, 3-4 ek. kókuszreszelék

Egy szögletes formát / 25 x 25 cm, vagy 26 centis átméröjü kerek formát/ kivajazunk, kevés grízzel megszórunk.

A vajat felolvasztjuk, hülni hagyjuk, 2 citrom héját lereszeljük, 5 citrom levét kifacsarjuk.

A joghurtot a tojásokkal, 10 deka cukorral és a citromhéjjal összekeverjük, beleöntjük a vajat, utána a sütöporral összekevert gríz kerül bele. Alaposan összekeverünk mindent.

Beleöntjük a formába és 180 fokon a középsö sínen, 40-45 percig sütjük. Szép arany színü lesz a teteje.

Közben 2 deci citromlevet, 2 deci vízzel és 20 deka cukorral egy lábosban felfözünk és 5 percig, fedö nélkül forraljuk. Langyosra hütjük, majd a megsült süteményre, azonnal amikor a sütöböl kivettük, ráöntjük.

A sütit a formában hagyjuk lehülni, majd 5 x 5 centis kockákra vágjuk, kókusszal megszórva tálaljuk.

alchri: fiam kérésére bevonom a maradék kockákat citromos mázzal/ citromlé porcukorral kikeverve/. Imádja;)

FÜSTÖLT CSÜLKÖS CALZONE


Kicsit magyarosított változata a calzonénak. Fött, füstölt csülökkel és savanyúkáposztával töltöttem meg. Sikere volt;)

FÜSTÖLT CSÜLKÖS CALZONE

2 kis darab füstölt csülök,2-3 babérlevél, pár szem bors, 1 kiló liszt, 1 zacskó szárított élesztö, 1/4 liter tej, 2 deci olivaolaj, 1 kk. só, 2 ek. cukor, 20 deka sav. káposzta, mustár, tejföl, örölt bors

A lisztböl az élesztövel, a tejjel olajjal, sóval, cukorral pizzatésztát dagasztottam a kenyérsütögép tartályában. 4 cipót formáltam belöle.

A csülköket a kuktában babérlevéllel és egész borssal megföztem, utána kicsontoztam.

A savanyúkáposztát mivel vákumos csomagolás volt, nem dinszteltem meg, hanem rögtön a mustárral megkent, kerek formára kinyújtott pizzatészta felére tettem. Erre jött a darabokra tépkedett füstölt csülök, pár kiskanál tejföl és frissen örölt bors. Összecsuktam, a szélét jól összenyomkodtam.

Vízzel megkenve a forró sütöben kb. 25-30 percig sütöttem.



2009. március 14., szombat

INDONÉZ KACSA


INDONÉZ KACSA

2 kacsamellfilé, 2 kacsacomb, 20 deka piros szemü szölö, 2 lila hagyma, 1 kis doboz ananász, 3 szegfüszeg, 1 késhegynyi örölt fahéj, örölt szerecsendió, 8 ek. ecet, barna cukor, só, bors, olaj

A kacsacombokat és a mellett sóztam borsoztam. A mell börét srég bevagdostam. Egy serpenyöben pici olajon a börös felével kezdve kicsit megpiritottam a darabokat. Utána a combokat egy tepsibe pakoltam, majd egy kevés sherryvel leöntve, alufóliával lefedve készre sütöttem. A végén fólia nélkül piritottam, amíg a böre ropogós nem lett. Utána darabokra szeltem.
A mellet miután mindkét oldalán megpiritottam a serpenyöben, alufóliába csomagoltam és 200 fokon a sütöben 15-20 percig sütöttem. Utána kivettem és felszeleteltem.

Az olajat egy serpenyöben felhevítettem, beledobtam a szegfüszeget, a szeletelt hagymát, füszereztem a fahéjjal, szerecsendióval, sóztam borsoztam és együtt dinszteltem pár percig. Utána beletettem az ananászt, a szölöszemeket, kevés ananászlével felöntöttem, ecettel és cukorral ízesítettem. Pár percig lefedve föztem.

A sült kacsacombot és mellett ezzel a gyümölcsös szósszal együtt tálaltam. Párolt rizs passzol hozzá.



2009. március 13., péntek

FORMAGGIO SPÄTZLE


FORMAGGIO SPÄTZLE

A Spätzléhez:

25 deka liszt, 2 tojás, 1 tk. só, 1/8 liter víz

A Formaggio Spätzlehez:

5 deka olajban eltett aszalt paradicsom, 125 gramm mozarella, 10 deka Bergkäse vagy más aromás sajt, 20 deka póréhagyma, fél csokor petrzselyem, 2 ek. olaj, só, bors

A Spätzléhez a lisztet a tojásokkal, a sóval és a vízzel simává keverjük, míg hólyagos nem lesz.

Egy nagy lábosban vizet forralunk, majd amikor forr, a Spätzle tésztát egy vizes fadeszkáról egy késsel, hosszúkás csíkokra a vízbe szaggatjuk. Amikor feljöttek a víz tetejére, egy szürökanállal kiszedjük.

A pórét megpucoljuk, megmossuk, 1/2 centis szeletekre , a mozarellát és a másik sajtot kockákra, a paradicsomot csíkokra vágjuk.

Egy serpenyöben az olajat felhevítjük, a pórét 5 percig sütjük benne, majd beledobjuk a paradicsomot és az apróra vágott petrzselymet, sózzuk és borsozzuk.

A leszürt Spätzlét a sajtokkal és a paradicsomos pórével felváltva egy tüzálló tálba rétegezzük.

200 fokon 10-12 percig sütjük.

alchri:
a tetejét is megszórtam egy kevés sajttal.


CITROMOS ÁLOM


Az nlc-n régóta rendszeresen olvastam róla, pont ma, amikor megcsináltam , nem találtam a receptet hozzá.
Így ma INNEN vettem a pontos receptet.

1 csomag babapiskóta (kb. 20 dkg), 4 dl tejföl, 4 dl tejszín, 2 citrom lereszelt héja, 1 citrom leve, 9 evőkanál porcukor, tetszés szerint gyümölcs a tálaláshoz.

A babapiskótát 1 cm-es darabokra aprítjuk, majd elkészítjük a mártást: jól összekeverjük a tejfölt, a cukrot, a citromhéjat, a citrom levét és végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. Egy mély tálba (2-3 literes) rétegezzük a babapiskótát a citommártással - legalulra és a tetejére mártás kerüljön! Lefedve 2-3 órára a hűtőbe rakjuk. Desszertes poharakba vagy tálkákba tálaljuk, tetejét (nyers) gyümölcsdarabokkal - kivi, narancs, mandarin - díszítjük.

MASCARPONÉS PARADICSOMLEVES


MASCARPONÉS PARADICSOMLEVES

8 deci paszírozott paradicsom / tetrapack dobozban kapható, fél literes kiszerelésben/ 2 gerezd fokhagyma, kis olivaolaj, 2 deci zöldségleves , só, bors,1-2 ek. cukor, pár levél bazsalikom, 5 ek. mascarpone vagy Philadelphia jellegü krémsajt.

A fokhagymát szétnyomva a forró olivaolajon kicsit megpiritottam, felöntöttem a levessel, majd beleöntöttem a paszírozott paradicsomot. Sóztam, borsoztam,cukorral ízesítettem és kicsit forraltam. Utána belekevertem 1 ek. mascarponét, habverövel jól összekevertem. 4 tányérba osztottam és egy-egy ek. mascarponéval és bazsalikommal dekorálva tálaltam.

2009. március 12., csütörtök

GYÁSZBAN AZ ORSZÁG


Winnendenben történt szerdán a tragédia, alig 20 kilométerre tölünk. Barátok és kollégák laknak ott, egyeseknek a gyermekei a szomszédos általános iskolába járnak. Borzalmas órákat éltek át.
Gyászol a város és a tartomány, meg az egész ország......
Bruckner Ave Mariájával gondolok az áldozatokra és a hozzátartozóikra.

video

KOREAI SPENÓTOS SZÜZPECSENYE


KOREAI SPENÓTOS SZÜZPECSENYE

40 deka leveles spenót, 30 deka szüzpecsenye, 5 szál újhagyma, 1 fokhagymagerezd,2 ek. szezámmag, 4 ek. olaj, 1 ek, szezámolaj, szójaszósz, 2 ek. cukor,só

A spenótot kiengedtem, kinyomtam a vizet belöle, egy villával fellazítottam. Az újhagymát megpucoltam, karikákra vágtam, a fokhagymát szétnyomtam.
A húst vékony csíkokra vágtam, szójaszósszal, a szezámolajjal, 1 ek. cukorral és a hagymákkal összekeverve pár órát marináltam.
Az olajat a wokban felhevítettem.
A húst porciónként átsütöttem benne, félretettem.
A spenótot beledobtam a wokba, a cukorral, szójaszósszal füszereztem és lefedve 3-4 percig pároltam.
Rádobtam a húst és összekevertem. Pár percig együtt sütöttem, majd az elözöleg egy teflon serpenyöben zsíradék nélkül megpiritott szezámmal megszórva tálaltam.


KOREAI SALOTTAHAGYMÁS PALACSINTA


KOREAI SALOTTAHAGYMÁS PALACSINTA

4 deka rizsliszt, 4 deka búzaliszt, 1 tojás, 1 tk. só, 1 csipet fehér bors, 185 ml víz, 8 salotta hagyma, olaj

A hagymákat 3 centi hosszú szeletekre vágjuk. A rizs és a búzalisztet összekeverjük a sóval, a tojással és a vízzel. Híg palacsintatésztát kapunk.
Belekeverjük a salotta hagymát.
Az olajat felforrósítjuk egy serpenyöben és annyi tésztát csorgatunk bele, hogy kb. egy 10 centis átméröjü palacsintát kapjunk. Amikor megsült az egyik oldala, megfordítjuk. Így sütjük ki az összeset.


2009. március 9., hétfő

STAHL FÉLE SACHER MUFFIN


STAHL FÉLE SACHER MUFFIN

10 dkg étcsoki,10 dkg vaj,15 dkg liszt,1 tk sütőpor, csipet só, 2 tojás,15 dkg cukor,10 dkg baracklekvár

Tetejére

3 ek baracklekvár,10 dkg étcsoki,2 dkg vaj,5 dkg fehércsoki,1 ek tejszín

Bekapcsolom a sütőt 175 C-ra (gáz: 4es fokozat), és a muffintepsi horpadásait egy-egy papírkapszlival kibélelem. A darabokra tört csokit vajjal együtt gőz felett megolvasztom, aztán félreteszem és megvárom, amíg kihűl.
Robotgéppel habosra keverem a tojásokat a cukorral, majd fakanállal hozzádolgozom a vajjal összeolvasztott csokit és a baracklekvárt. A lisztet elvegyítem a sütőporral, azután hozzákeverem a tésztához.

A tésztát egyenletesen elosztom a muffintepsi horpadásaiban, és 25 perc alatt megsütöm. A kihűlt muffinokat megkenem baracklekvárral. A csokimázhoz gőz felett megolvasztom a darabokra tört étcsokit a vajjal, és amikor langyosra hűlt, megkenem vele a muffinok tetejét. A fehércsokit a tejszínnel gőz felett megolvasztom, és vékony csíkokat csurgatok belőle a sütik tetejére.
A kész muffinokat rövid időre hűtőbe teszem, hogy a csokimáz megdermedjen rajtuk.
12 muffin lesz belőle.

AZ ÉN MEGASZTÁROM....


Pár hete kezdödött el az új német "Megasztár" /DSDS/. Ebben a csapatban sok tehetséges fiatal indult, de nekem ez a lány az abszolút favoritom, ez a fellépése az elsö "mottoshow"-ban, március 7.-én, libabör hatást keltett.

Gyönyörü szép, sexy és tehetséges és a hárfakíséret szenzációs ötlet volt a részéröl. Minden énekhang is perfektül ült, pedig nem egy könnyü dal, Duffy; Mercy c. számát adta elö.

Cornelia Patzlsperger a neve, bajor származású 29 éves hölgy.

Gondoltam megosztom veletek ezt az élményt.


Jó szórakozást!

video

2009. március 8., vasárnap

KÓKUSZTEJBEN FÖTT HÚSGOMBÓCOK GYÖMBÉRES,ANANÁSZOS RIZZSEL


KÓKUSZTEJBEN FÖTT HÚSGOMBÓCOK GYÖMBÉRES,ANANÁSZOS RIZZSEL

25 deka darálthús, 1 tojás, só,örölt koriander, 3 ek. zsemlemorzsa, 30 deka sárgarépa, egy maroknyi zöldborsó, 2 deci kókusztej, 3 deci zöldségleves,curry, cukor, olaj

A rizshez: 1 bögre rizs/ kerek szemüt használtam/, 2 bögre zöldségleves, 20 deka kis kockákra vágott ananász, fél centis darab friss gyömbér, curry, pici só,snidling, olaj

A darálthúst a tojással, a zsemlemorzsával, füszerekkel összegyúrtam és kis gombócokat formáltam.
Az olajon egy serpenyöben a répát és a borsót kicsit piritottam, majd beleöntöttem a kókusztejet és a levest, kis curryvel és cukorral füszereztem, 5 percig föztem. Utána belehelyeztem a húsgolyókat és lefedve, közepes lángon, kb. 20 percig föztem, utána még ízlés szerint füszereztem.

A rizst a levesben megföztem. Egy serpenyöben kevés olajon az apróra vágott gyömbért kicsit megdinszteltem, majd rádobtam az ananászt. Együtt 1 percig sütöttem, majd rátettem a rizst és a füszereket. Kis lángon pár percig kevergettem.




2009. március 7., szombat

RIZSES HÚS


Rizses húst kívánt a család. Ez egy szaftosabb változata lett,így formából kiborítva tálaltam, volt aki frissen reszelt parmezánnal ette.


50 deka sovány sertéshús kockára vágva, 1 nagy hagyma, 15 deka zöldborsó, 10 deka sárgarépa / most csak mélyfagyasztott volt itthon/ , 25 deka kerek szemü rizs, víz, ételízesítö, só, bors, petrzselyem, olaj

A hagymát kockára vágtam, kevés olajon üvegesre dinszteltem, majd rádobtam a húst. Megpiritottam, sóztam és lefedve a saját levében kb. 30 percig pároltam.

Utána beleszórtam a rizst a mélyf. zöldborsóval és a szintén fagyasztott répával , párszor megkeverve kicsit dinszteltem, majd felöntöttem anyi vízzel, hogy ellepje. Füszereztem. Együtt puhára pároltam.

Petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítettem.

2009. március 6., péntek

MINESTRONE


MINESTRONE

2-3 karfiolrózsa, 2-3 brokkolirózsa, 1 zacskó / kb. 50 deka/ fagyasztott,olasz zöldségkeverék, 1 doboz pizzaparadicsom, olivaolaj, só, bors, frissen reszelt parmezán, ételízesítö

A friss és a fagysztott zöldségeket kevés olivaolajon pár percig dinszteltem, majd felöntöttem vízzel,beleöntöttem a paradicsomot, füszereztem és lefedve puhára föztem. A botmixerrel kicsit pürésítettem,/a karfiol és brokkoli rózsákat egyben hagytam/ és parmezánnal megszórva tálaltam.



2009. március 4., szerda

PARMEZÁNKEKSZEK


PARMEZÁNKEKSZEK

A receptet ITT találtam. Érdemes kipróbálni, egyszerüen isteni és istenien egyszerü:))

20 deka frissen reszelt parmezán / robotgép/, 1 tk. örölt chili, 1 ek. szárított kakukkfü / nekem rozmaring volt itthon, nagyon finom azzal is!/

Összekevertem a parmezánt a füszerekkel és 1 evökanálnyi halmokat tettem, jó nagy távolságban,egy sütöpapírral kibélelt tepsire. Kicsit lelapítottam.
200 fokon, alulról a 2. sínen, 6-8 percig pirosra sütöttem.
Hülni hagytam és utána a papírról leszedtem.


BALZSAMECETES,VÖRÖSBOROS CSIRKEMÁJ


BALZSAMECETES,VÖRÖSBOROS CSIRKEMÁJ

2 személyre

30 deka csirkemáj, 6 darab salot hagyma, olaj, 2 tk. vaj, 1 ág rozmaring, 1 ek. barna cukor, 5 ek. balzsamecet, 1,5 deci vörösbor, 1,5 deci leves, só, bors

A májat a wokban kevés olajon minden oldalán pirosra sütöttem, majd félretettem.

Vajat olvasztottam fel szintén a wokban, rádobtam a megpucolt és negyedelt salot hagymákat és a rozmaringot. Kb. 3 percig sütöttem, majd megszórtam a cukorral. 1 percig karamellizáltam.

Felöntöttem az ecettel és a borral és a felére redukáltam.

Beleöntöttem a levest és további 5 percet föztem.

A végén a májat 3 percig felmelegítettem benne, sóztam, borsoztam.
Krumplipürével vagy fehérkenyérrel is nagyon finom!

2009. március 3., kedd

TÚRÓS,SAJTOS,BACONOS PANCAKES


TÚRÓS,SAJTOS,BACONOS PANCAKES

10 deka vékony bacon szalonna 2 mm-es csíkokra vágva, 3 tojás, 20 deka sovány krémtúró, 4 ek. liszt, 5 ek. aromás sajt/ ma Bergkäse-t használtam, de füstölt sajttal is biztosan finom/, 2 ek. snidling, só, bors, vaj vagy olaj a sütéshez

A bacon csíkokat egy serpenyöben pirosra sütöttem, hülni hagytam. A túrót a tojásokkal,a liszttel, a reszelt sajttal, snidlinggel füszerekkel összekevertem, majd hozzákevertem a bacont.

Egy serpenyöben kevés olajat forrósítottam és egyszerre 4, kicsi, vastagabb palacsintát sütöttem. Összesen 12 darab lett.
alchri: a tükörtojás serpenyömet használtam hozzá.



TOSZKÁNAI CSOKITORTA MEGGYEL


TOSZKÁNAI CSOKITORTA MEGGYEL

Most szögletes formában sütöttem meg a bemásolt recept fele adagját és megszórtam böségesen meggyel.

20 deka keserü csokoládé, 20 deka vaj, 10 deka liszt, 30 deka cukor, 6 tojás

A sütöt 180°C-ra felfüteni, egy kerek, 26 cm-es átméröjü formát sütöpapírral kibélelni.
A csokit, forró vízfürdöben, a vajjal együtt felolvasztani.
Elektromos habverövel összekeverni a lisztet, cukrot, tojást, míg egy világosabb massza nem lesz.
A felolvadt csokit óvatosan hozzákeverni, a formába önteni és kb. 35-45 percig sütni.
A torta a tetején kemény, belül krémes.
A felvágás elött, teljesen lehülni hagyni.

BÁRÁNY CURRY


BÁRÁNY CURRY

kb. 1 kiló báránycomb, 2 nagy hagyma, 4 fokhagymagerezd, 2 centis darab gyömbér, 1 nagy doboz pizzaparadicsom, ízlés szerint kevés fehérborecet, curry, római kömény, koriander, cukor, só, bors, olaj

A combot kicsontoztam, kockákra vágtam. Az olajon megpiritottam, hozzáadtam a csíkokra vágott hagymát, együtt tovább piritottam. Majd beletettem az összes többi hozzávalót, a gyömbért lereszelve, a fokhagymát szétnyomva, füszereztem. A kis darab csontot is mellé tettem.

Lefedve puhára föztem.

Citromos couscousszal tálaltam.


2009. március 2., hétfő

BARÁTSÁGOK


SNÖCY , ANCSIKA ÉS MARICA barátjuknak választottak, köszönöm szépen!

"Ezek a blogok szerfelett bájosak, a blogíróknak az a céljuk, hogy barátok és barátságosak legyenek. Reményeink szerint ezen díj átadásakor több barátság keletkezik, a barátság elterjed, és több figyelmet kap a blogger. Amikor továbbadod, kérlek vedd figyelembe ezen elveket. Válassz 8 embert.

Szeretném SISSYNEK, MIRELLENEK LATSIÁNAK és még sokan másnak továbbítani a barátságláncot.

"Barátság a csillag az égen,
Mely az ég dísze!
Vigyázni kell rá , hogy
Megmaradjon fénye!"

KEKSZES, TEJFÖLÖS ÉDESSÉG


Legelöször LATSIA-tól olvastam ezt a receptet. Nagyon szeretjük, föleg a szülinapos gyerekem, aki nyersen bármilyen gyümölcsöt imád, de amennyiben megsütöm, legyen az meggy vagy alma, vagy akármi, nem bírja megenni.

Imádja a krémes édességeket is, ezért ez egy nagyszerü kombinációja a kettönek.

Most a 18 centis kis kerek tortaformámban csináltam. Ezért összetörtem hozzá a kekszet, hogy ki tudjam vele a kivajazott kerek formát "bélelni". Erre jött az elsö réteg tejföl, majd megint tört keksz, majd a második réteg tejföl.

A hütöben egy éjszakán át pihent.

Másnap apróra vágtam a friss gyümölcsöket / sárgadinnyét, epret és kivit/ majd ráhalmoztam és / Latsia receptjétöl eltérve/ egy zacskó torta zselatinnal leöntöttem. Pár órát hülni hagytam, utána vettem le a gyürüt a formáról.

Tejfölös kekszes nyári édesség 15 dkg keksz /vékony! 500 g tejföl 2 cs vaníliás cukor porcukor ízlés szerint friss gyümölcsök Egy tálba leraktam 1 sor kekszet ráöntöttem a cukros tejföl 1/3-át majd ezt még 2x megismételtem. A tetejét kiraktam friss vegyes gyümivel /szőlő, s. dinnye, g. dinnye, cseresznye/ és betettem hűlni.
alchri: a tejfölbe reszeltem egy kevés narancshéjat.

MÁSODIK FOGÁS A SZÜLINAPI EBÉDBÖL


Sült oldalast kért a gyerek. Férj inkább magyarosan szereti, böségesen megszórva köménymaggal, Chri pedig pikánsabban kérte, a szokásos ketchupos, szójaszószos, mézes és fokhagymás kencével kenegetve.

A fotón jól látszik a különbség a kétfajta oldalas között. A végén a nagyobb sikere mégis az édesebb variációnak volt, nem beszélve az így kisült zsírról, amit hatalmas élvezet friss kenyérre kenve enni;))

Az oldalast besóztam, borsoztam. A magyarosat megkentem mustárral és megszórtam köménnyel. A többit pedig egy bevált keverékkel kenegettem: fél deci ketchup, fél deci szójaszósz, fél deci méz és 3-4 gerezd fokhagyma szétnyomva.

Elöször letakarva sütöttem, majd fólia nélkül piritottam. Összesen kb. 2 óra kellett neki.

CHRI SZÜLINAPI MENÜJE/ KARFIOL LEVES


A KARFIOL LEVES nem szerepelt a listán, de a barátnöm aki egy élelmiszer üzlet fönöknöje, nem engedett aznap haza e nélkül a szép példány nélkül;)

1 közepes fej karfiol, 1 hagyma, kis olaj, zöldségleves, snidling, 2-3 ek. tejszín, só, bors, citromlé, dekorálásnak maroknyi piritott tökmag.

A karfiolt rózsáira szedtem, a hagymát kockákra vágtam, megdinszteltem és kevés olajon üvegesre pároltam. Rádobtam a karfiolt, együtt sütöttem, majd felöntöttem annyi zöldséglevessel, hogy majdnem ellepte. Füszereztem.

Puhára föztem.

Utána a botmixerrel csak annyira pépesítettem, hogy azért maradjon egy-két egész rózsa. Hozzáöntöttem a tejszínt, beleszórtam a mélyf. snidlinget, a citromlével kicsit meglocsoltam és a piritott tökmaggal megszórva tálaltam.
alchri: szerintem WW levesnek is megfelel, ha elhagyjuk a tejszínt, akár 0 pontos kaja is lehet.