Oldalak

2008. május 31., szombat

Kolbászos tortilla



Kolbászos tortilla


50 deka krumpli, 1 hagyma, kis olaj, 10 deka karikára vágott kolbász, 10 deka zöldbab, 10 deka zöldborsó, 6 tojás, só, bors


A hagymát kockára vágtam és egy serpenyöben, az olajon elkezdtem dinsztelni. Rádobtam a kockára vágott krumplit, füeszereztem és együtt sütöttem.
Közben a karikára vágott kolbászt egy másik serpenyöben mesütöttem, hogy a zsírja kicsit kisüljön. Ezt is rádobtam a krumplira, majd a fagyasztott, kis darabokra tördelt babot és a fagyasztott zöldborsót is.
Lefedve együtt dinszteltem kb. 30 percig.
Egy tüzálló tálat kibéleltem sütöpapírral, beleöntöttem a krumplit, majd a felvert 6 tojást amit kicsit sóztam, borsoztam, ráöntöttem.
200 fokon, kb. 25 percig sütöttem, majd kiborítottam. Mint egy tortát, cikkekre vágva tálaltam.

Palacsintafelfújt



Palacsintafelfújt


8 sima palacsinta baracklekvárral megkenve, maroknyi dió, 3 tojás, 2 deci tej, 10 deka cukor, 1 van.cukor, kis vaj
A megtöltött palacsintákat 2 centis szeletekre vágtam. Az elsö 4-et egy kis kivajazott tüzálló tálba tettem, megszórtam tört dióval.
A cukrot, a van. cukrot a tojások sárgájával és a tejjel habosra kevertem. A végén a keményre felvert fehérjét adtam hozzá. Ennek a masszának a felével leöntöttem a palacsintát, majd rápakoltam a másik 4 -et szeletelve. Leöntöttem a maradék krémmel és a sütöben kb. 25 perc alatt, közepes tüzön megsütöttem. Amikor pirulni kezdett, letakartam fóliával.

Orchideák

Tolnay Klári és Páger Antal csodálatos kettöse.

video

2008. május 30., péntek

Tarka mousse au chocolat



Tarka mousse au chocolat


15 deka fehércsoki, 15 deka 42%-os kakaótartalmú csoki, 4 deci tejszín, 3-4 füge, mentalevél, kakaó

A fehér és a sötét csokit külön-külön egy edényben amit forró vízbe állítottam, felolvasztottam. 2 deci tejszínt vertem fel elöször, azt összekevertem a sötét színü csokival, majd felvertem a másik 2 deci tejszínt is és azt a fehér csokival kevertem össze.


Egy üvegtálba elöször a sötét csokikrémet öntöttem, majd rásimítottam a fehéret. Pár órára a hütöbe tettem. Tálalás elött egy fakanál nyelével kicsit összekevertem.
Egy nagy fehér tányérra egy kávéskanalat fektettem, körbeszórtam cukrozatlan kakaóporral, óvatosan levettem a kanalat. Fagylaltoskanállal 2 gombócot tettem mellé a csokikrémböl.
A szeletekre vágott fügével és mentalevéllel dekorálva tálaltam.


Erdei gyümölcskeverékes szósszal is kitünö. A fagyasztott gyümölcsöt egy lábosban egy kis cukorral felolvasztom, majd kevés vízzel összekeverek 1 kk. keményítölisztet és ezzel sürítem.

2008. május 29., csütörtök

Röszti


Röszti


A burgonyát héjastól megfözzük. Másnap meghámozzuk és lereszeljük. Egy teflonos serpenyöben kevés olajat vagy vajat felhevítünk, a sózott reszelt burgonyát beleöntjük és ellapítjuk. Így sütjük, közepes lángon, amíg a széle el nem kezd pirulni, akkor egy tányér vagy egy fedö segítségével megfordítjuk. Pár percig ezen az oldalán is aranybarnára sütjük.

Karácsonyi pörkölt pie





Karácsonyi pörkölt pie


80 deka sertéshús, 3 hagyma, 2 ek. olaj, só, bors, 1-2 kávéskanál fahéj, 1 doboz / 425 gramm/ pizzaparadicsom, 1 deci leves, 10 deka mazsola, 5 deka hámozott, durvára vágott mandula, levelestészta, 1 tojás, 1 ek. tej


A húst kockákra vágtam, a hagymát szintén. Az olajon elöször a húst porciónként megpiritottam, majd rádobtam a hagymát. Együtt piritottam. Sóval, borssal és fahéjjal füszereztem. A paradicsomot egy villával kicsit szétnyomkodtam és a levessel együtt azt a húsra öntöttem.
A mazsolát és a mandulát beleszórtam és lefedve kb. 1 órát föztem, majd egy tüzálló tálba / 20 x 30 cm/ öntöttem.
A levelestésztát kinyitottam / nyújtottat vettem/ és kiszabtam egy akkora darabot, hogy befedje a formát. A tojást szétválasztottam, a fehérjével bekentem a forma szélét és rányomkodtam a tésztát. A sárgájával bekentem és a sütöben, 200 fokon 15 percig pirosra sütöttem.alchri: a fahéj és a mazsola nagyon pikáns ízt ad neki, de aki nem szereti, gondolom sima pörkölttel is elkészítheti.

Csirkecombok narancslében


Csirkecombok narancslében


3 nagy csirkecomb, 3 deci narancslé, 2 ek. vaj, 1-2 ek. olaj, só, bors, 2 cm-es gyömbér vagy örölt gyömbér, fahéj ízlés szerint, 2 ek. cukor

A sózott, borsozott csirkecombokat egy serpenyöben a vajon megpiritani, majd kivenni. Ebbe a serpenyöbe beledobni a felaprított gyömbért, piritani, majd beleszórni a cukrot, piritani, majd a mustárt, fahéjat és a végén a narancslevet. Összefözni az egészet és visszatenni a combokat. Lefedve 40 percig fözni. Rizzsel vagy couscousszal tálalni. alchri: nem volt itthon friss gyömbérem, port használtam. Barna cukrot piritottam egy kevés olajon, ebbe tettem a mustárt, a gyömbért, fahéjat és úgy rá a narancslevet. Couscoust föztem hozzá.

Póréhagymás krumpligratin


Póréhagymás krumpligratin


3 vastag szál póré, 50 deka krumpli, 10 deka kockára vágott bacon, 1 doboz tejföl, 1 tojás, 1 deci tejszín, só, bors, reszeltsajt

A krumplit meghámoztam és majdnem puhára föztem. Közben a pórát megmostam, felszeltem és a baconon pirosra sütöttem. Sóztam, borsoztam. A krumplit karikákra vágtam és egy tüzálló tálba tettem, sóztam, borsoztam. Rátettem a baconos pórét, leöntöttem a tejszínes, tojásos tejföllel, megszórtam a reszeltsajttal és a sütöben kb. 200 fokon pirosra sütöttem.

Szüzpecsenye hagymával


Szüzpecsenye hagymával, baconnal átsütve


50 deka szüzpecsenye, 3 hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 10 deka kockára vágott bacon, 1 doboz tejföl, só, bors, örölt szerecsendió, pirospaprika, kevés olaj


A szüzpecsenyét medálokra vágtam, szétlapítottam, sóztam, borsoztam és egy serpenyöben pár pillanatig mindkét oldalon megpiritottam, kivettem. Ebben a serpenyöben a bacont kiolvasztottam, beletettem egy tüzálló tálba, ráraktam a hússzeleteket. Megszórtam a füszerekkel, majd a húsok közé tettem a vékony cikkekre vágott hagymát és a fokhagymát. A sütöben 30 percig, szép pirosra sütöttem/ 200 fok/.
A tejfölt közben sóval összekevertem. A húsra öntöttem a 30 perc után és pár percig még megmelegítettem a sütöben. Pirospaprikával megszórva tálaltam. Krumplipürét föztem hozzá. alchri: aki puhábban szereti a hagymát, megsütheti azt is elötte, mert így ropogós maradt.

TIRAMISU NYERS TOJÁS NÉLKÜL




Tiramisu tojás nélkül


babapiskóta / két réteget rakok a tálba, a mérettöl függ a mennyiség/ 2 x 25 deka mascarpone, 2 zacskó vaniliapuding, Amaretto vagy rum, erös feketekávé, sötét kakaópor.


Megfözöm a vaniliapudingot és összekeverem a mascarponéval. A babapiskótákat egyenként az alkohollal összekevert kávéba mártogatom és egy nagy tál aljára sorba rakom. Utána jön a krém fele, majd megint a piskóták és a maradék krém. Egy éjszakára a hütöbe teszem.Tálalás elött megszórom a kakaóporral.alchri:
pohárba is leraktam már, vagy fagyis kanállal adagoltam.

Gyömbéres csirke


Gyömbéres csirke
2 csirkecomb, 2 deka friss gyömbér, 1 narancs, 4 ek. méz, 3 szem borókabogyó, só


A combokat a forgójuknál kettévágtam, megsóztam és egy fagyasztózacskóban a hütöbe tetten. Közben a narancsot félbevágtam, az egyik felét kifacsartam, összekevertem a mézzel, a meghámozott és szeletekre vágott gyömbérrel és a kicsit szétnyomott borókabogyókkal. Ezt a marinádot is beleöntöttem a fagyasztózacskóba, összetekertem a száját és jól összeráztam.
Visszatettem 30 percre a hütöbe.
Közben a másik fél narancsot szeletekre vágtam és egy kis tepsit kibéleltem vele. Beletettem a csirkét, ráöntöttem a marinádot és 200 fokon kb. 40 percig sütöttem, de 20 perc után letakartam fóliával, mert nagyon pirult. Rizzsel tálaltam.

Tabbouleh


TABBOULEH
kb. 4 személyre

10 dkg finom bulgur vagy couscous, 20 dkg paradicsom, 1 kis kígyóuborka, 10 deka feta, 1 csomó újhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor menta, a szószhoz: 2 citrom, só, bors, 1 csipet római kömény, 4 ek. olivaolaj


A bulgurt egy edényben másfél deci langyos vízzel leönteni és 30 percig állni hagyni.
A paradicsomot félbevágni és a húsát kockára vágni.Az uborkát meghámozni, félbevágni, a magját kikaparni. Kis kockákra vágni, a paradicsomhoz adni.
Az újhagymát karikákra vágni, mindent együtt egy nagy tálba önteni.
A petrezselymet és a mentát megmosni, majd durvára vágni. A bulgurral együtt a zöldséghez adni. A fetát kockára vágva belekeverni.
A citrmok levét kifacsarni, sóval, borssal, római köménnyel és olivaolajjal összekeverni. A salátára önteni, jól összekeverni, 15 percig állni hagyni.
Utána megkóstolni és esetleg még füszerezni.

Lazacos palacsintatekercs




LAZACOS,TORMAKRÉMES PALACSINTA/Tina 2004


8-10 személyre:
15 dkg liszt, késhegynyi sütöpor, 1/4 liter tej, 2 tojás, 1,5 deci krémföl, 1 ek. torma, 1 kisebb fej saláta, 2 ek. olaj, 30 deka vékonyra szeletelt füstölt lazac, só, bors

A lisztböl,sütöporból, tojásból, tejböl palacsintatésztát keverünk, 15 percig pihentetjük.
A krémfölt kikverejük a tormával, sózzuk, borsozzuk.
6 db. palacsintát sütünk. A kihült palacsintákat a krémmel megkenjük, megrakjuk a salátalevelekkel, rátesszük a lazacszeleteket és szorosan feltekerjük.
Kb. 4 cm-es szeletekre vágjuk és koktélpálcikákkal összetüzzük.
alchri: egymás mellé egy folpackra kiterítettem a palacsintákat és úgy töltöttem meg és tekertem föl.

Lazactekercs




LAZACTEKERCS/Tina 2004


20 deka natúr krémsajt, 1 ek. üveges torma, cayennebors, citromlé, 10 deka kígyóuborka, 9 vékony szelet füstöltlazac, extra erös folpack

A tormával összekevert krémsajtot, sóval, borssal, citromlével ízasítjük. Az uborkát vékony csíkokra vágjuk.
A folpackra a lazacszeleteket, hármasával, egymást kissé fedve, 10x15 cm-es lapokká kiterítjük. A sajtkrémmel megkenjük és elosztjuk rajta az uborkacsíkokat. Feltekerjük, majd 30 percre hütöbe tesszük. Végül a tekercseket 8-8 szeletre vágjuk.

2008. május 28., szerda

Lazacos palacsintatorta



Lazacos palacsintatorta

5 darab 20 centis palacsintához:

12 deka liszt, 1,2 deci tej, 3 tojás, 3 deka olvasztott vaj, só

A töltelékhez:

30 deka füstölt lazac, 20 deka krémsajt / Philadelphia jellegü/ 1 deci creme fraiche/ 20%-os tejföl/ salátalevelek, só, bors, ízlés szerint torma


A palacsintához a hozzávalókat összekevertem, 10 percig állni hagytam, majd 5 darab 20 centi átméröjü palacsintát sütöttem. A krémsajtot a creme fraich-el, tormával füszerekkel összekevertem. A salátaleveleket megmostam, megszárítottam.
Az elsö palacsintát megkentem a krémsajttal, rátettem egy salátalevelet és pár szelet lazacot. Befedtem a következö palacsintával. Így folytattam amíg az utolsó palacsintát nem tettem a tetejére. Azt is megkentem egy kevés krémsajttal, tettem rá egy salátalevelet és egy kis szelet lazaccal, majonézzel, snidlinggel dekoráltam. /Elektromos vagy nagyon éles késsel szeljük./

Bélszín édes savanyú szószban


Bélszín édes,savanyú szószban


20 deka bélszín, 1 piros és 1 sárga színü paprika, 1 lilahagyma, 1 nagyobb sárgarépa, ananász+ a leve, borecet, barnacukor, kethup, só,curry, gyömbér, olaj
A bélszínt kis medálokra vágtam, szétlapítottam, sóztam. A forró olajban mindkét oldalát megsütöttem, félretettem.
Ebben a serpenyöben megsütöttem a szeletekre vágott paprikákat, répát, és a karikára vágott hagymát. Utána beleöntöttem az ananászt a levével együtt. Kicsit föztem, füszereztem. Az ecettel és ketchuppal ízesítettem, majd visszatettem bele a húst.

Levelestésztában sült szüzpecsenye


Levelestésztában sült szüzpecsenye


1 csomag kinyújtott levelestészta, 50 deka szüzpecsenye, 40 deka sovány darálthús / lehet csirke is/ 1 piros színü paprika, 1 hagyma,3-4 szelet gépsonka, só, bors, petrezselyem,1 tojássárgája, mustár


A szüzpecsenyét egészben körben megpiritottam egy kevés olajon egy nagy serpenyöben, sóztam, borsoztam, bekenzem mustárral, félretettem.
A darálthúst füszereztem, belekevertem az apróra vágott paprikát és hagymát. Ezt a masszát rásimitottam a levelestésztára, majd befedtem a sonkákkal. Erre helyeztem a húst és óvatosan feltekertem. Megkentem a sárgájával és a 200 fokos sütöben kb. 30 percig sütöttem. Sült krumplival tálaltam.

Narancsos csirke vagy pulykamellfilé


Narancsos csirke vagy pulykamellfilé


50 deka csirkemellfilé, 2 nagy narancs, 2 deci narancslé, 3 ek. olaj, 2 ek. mustár, 2 deci 24%-os tejföl, só, bors, esetleg egy kevés keményítöliszt


A narancsokat egy nagyon éles késsel meghámozni és filézni.
A csirkét kockára vágni, egy kevés olajon megpiritani, félretenni. Ebben a serpenyöben a mustárt, a tejföllel összekeverni és a narancslével felforralni. Füszerezni és szükség szerint süríteni. Visszatenni bele a csirkét és hozzáadni a narancsot. Vadrizs passzol hozzá. alchri: nekem elég sürü lett keményítöliszt nélkül is.

Sertésrolád


Sertésrolád baconnal,sajttal töltve, hagymás,répás szósszal


4 szelet vékony sovány sertéshús, 12-16 szelet bacon, 4 nagy szelet sajt, pesto, bazsalikom, olaj, só, bors, 6 hagyma, 4 nagy répa, leves, 20%-os tejföl, petrezselyem

A húsok egyik felét bekentem a pestoval, majd beborítottam a baconnal, rátettem pár bazsalikomlevelet, erre jött a sajt, utána feltekertem, fogpiszkálóval összetüztem.


Egy serpenyöben olajon minden oldalon pirosra sütöttem, sóztam, borsoztam, majd kivettem. A hagymát és a répát apróra vágtam és a serpenyöbe dobtam, kicsit piritottam. Felöntöttem 1-2 deci levessel, egyszer felforraltam és visszatettem a husokat. Lefedve 35 percig pároltam.
Utána kivettem a husokat, a szószt kicsit botmixerrel püréztem / nem muszáj/, megszórtam petrzselyemmel és belekevertem a tejfölt. Egyet forraltam rajta, majd visszatettem bele a husokat. Krumplipürével tálaltam.

Cukkinisaláta


Cukkinisaláta

1 cukkini, 1 lila hagyma, fehér balzsamecet, olivaolaj, só, bors, csipet cukor,parmezán

A cukkinit megmostam és a zöldséghámozóval vékony szeletekre vágtam. A lila hagymát vékony cikkekre szeltem, a cukkinihez adtam. Az ecetböl, olajból, sóból, borsból, cukorból egy öntetet kevertem és ráöntöttem a cukkinis,hagymás keverékre, jól összekevertem. Kicsit állni hagytam és parmezán szeletekkel tálaltam.

Olivás sajtgolyók


OLIVÁS SAJTGOLYÓK

Kb. 10 éve találtam erre a receptre egy német tv újságban . Azóta már rengetegszer megsütöttem, ajándékba is.


25 dkg reszelt sajt, 12, 5 dkg liszt, 7, 5 dkg vaj, egy kis üveg paprikával töltött zöld olivabogyó ( töltösúly:230g)


A sajtot a liszttel egy edényben összekeverni, az olvasztott vajat hozzáadni, elöször villával, majd a kezünkkel egy lágy tésztát gyúrni. Az olivát lecsöpögtetni, majd a tésztából kb. 15 grammos darabokat letépni, laposra nyomni, majd a közepébe egy olvabogyót tenni, golyóvá formálni. Sütöpapiron a tepsin, a középsö sínen, 180 fokon, kb. 20-25 percig sütni. Melegen, hidegen egyaránt finom.

Tejszínes,gombás húsgolyók


Tejszínes,gombás húsgolyók


25 deka darálthús, 1 hagyma, 1 tojás, 2 ek. zsemlemorzsa, 1 ek. mustár, 1 ek. sürített paradicsom, 4 ek petrezselyem, só, bors, 15 deka gomba, 1 csomó újhagyma, 1,5 deci leves, 1 deci tejszín

A húst összekevertem a tojással, hagymával, petrezselyemmel, zsemlemorzsával, paradicsompürével, sóvalborssal. Egy serpenyöben kevés olajon minden oldalról pirosra sütöttem. Kivettem.

Ebben a serpenyöben a szeletekre vágott gombát és a karikára vágott újhagymát kicsit megdinszteltem, füszereztem, majd ráöntöttem a levest és lefedve 10 percig pároltam. Amikor letelt a 10 perc, visszatettem a húgolyókat, beleöntöttem a felvert tejszínt és petrzselyemmel megszórva tálaltam.

Rigó Jancsi


Rigó Jancsi/ Gundel étterem


16 darab

Hozzávalók


Piskóta
3 tojás60 g kristálycukor60 g liszt20 g kakaópor
Krém
800g tejszínhab200 g étcsokoládé
Csokoládébevonat
80 g étcsokoládé1 evőkanál napraforgóolaj


Piskóta
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a kristálycukor felével egy 2 literes keverőtálban habverővel habosra keverjük (kb. 10 perc), majd félretesszük.

A tojásfehérjét egy 2 literes keverőtálba tesszük a kristálycukor másik részével habverővel kemény habbá verjük, majd a két habot összekeverjük. Nagyfejű főzőkanállal óvatosan hozzákeverjük a kakaóporral elkevert lisztet.

Egy sütőlemezt sütőpapírral lefedünk, liszttel vékonyan megszórjuk és az elkészített piskótából 200 x 400 mm-es lapot formázunk kenőkés segítségével. Majd előmelegített 180 ºC-os sütőbe tesszük és 8-10 percig sütjük. Közben elkészítjük a krémet.


Krém
Az étcsokoládét apró darabokra törjük és egy 2 literes fém keverőtálba tesszük. Forrásban lévő víz fölé helyezzük, és főzőkanállal folyamatosan keverve felolvasztjuk. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl meleg. A gőzről levesszük és habverővel elkeverjük benne a tejszínhab 1/3 részét, majd főzőkanállal óvatosan hozzákeverjük a többi tejszínhabot.

A kihűlt piskótalapról a sütőpapírt lehúzzuk, és két egyenlő részre vágjuk. Az egyik lapot tálcára tesszük és a csokoládékrémet vastagon, egyenletesen rákenjük. Vigyázzunk, mert a krém gyorsan köt. Hűtőbe helyezzük.

A másik piskótát csokoládéval áthúzzuk (bevonjuk), a következőképpen. Fém keverőtálba 80 g darabokra tört csokoládét teszünk, hozzáadunk 1 evőkanál napraforgóolajat és gőz fölött kevergetve felolvasztjuk. A felolvasztott csokoládét a piskótalapra öntjük és szárazon késsel egyenletesen elkenjük.

Megvárjuk míg a csokoládé megköt, majd ezt a lapot a csokoládékrémmel bevont másik lapra helyezzük. Forró vízbe mártott késsel 5 x 5 cm-es kockákra vágjuk.
alchri: nekem nem sikerült 20 x 40 cm-re kisímitani a tésztát csak 20 x 30-ra, de így is 15 darab lett belöle. Egy nappal elötte készítettem el, másnap vágtam fel.

Málnás brownie


Málnás brownie


7,5 deka keserücsoki felolvasztva, 7,5 deka vaj, 2 tojás, 10 deka barnacukor, 15 deka liszt, 10 deka durvára vágott dió, 5 deka durvára vágott keserücsoki, 1 kis doboz málna
A 7,5 deka felolvasztott csokit a cukorral felvert tojáshoz adjuk, hozzákeverjük a vajat. Beleszórjuk a lisztet, majd a durvára tört csokit és a diót. A tésztát egy jól kizsírozott tepsibe öntjük, kb. 2 cm vastagon.
A málnákat óvatosan belenyomjuk és 150 fokon 40-45 percig sütjük. Rácson hülni hagyjuk, majd felvágjuk. Erre nem kell máz.
alchri: szerintem fagyasztott málnával egyszerübb elkészíteni, mert nekem a friss málna amikor belenyomtam az elég kemény nyers tésztába, pép lett.

2008. május 27., kedd

Brownies




Brownies/ für sie special
Az elsö képen a diós változat látható.
10 deka vaj, 10 deka keserücsoki / 70%-os/, 30 deka cukor, 1 csipet só, 2 ampulla vanilia aroma / én vaniliáscukrot használtam/, 3 tojás, 12,5 deka liszt, 2 ek. kakaópor, 10 deka dió durvára törve. A mázhoz 7 ek. tejszín, 10 deka keserücsoki



A vajat egy edényben a csokoládéval együtt, kevergetve felolvasztottam. A sütöt 180 fokra felmelegítettem.
Az edényt lehúztam a tüzröl, a csipet sót, cukrot és a vanilia aromát / cukrot/ hozzá kevertem a felolvadt masszához.



A tojásokat egymás után bele kevertem, majd az egészet egy edénybe átöntöttem. Utána szórtam bele a lisztet a kakaóval, majd a legvégén a durvára tört diót.
Egy kb. 28 x 23 cm-es forma alját kibéleltem sütöpapírral, majd bele öntöttem a masszát. Elsímitottam. Alulról a második sínen kb. 30 percig sütöttem. Utána kivettem és a formában, egy rácson, 15 percig hülni hagytam.



Utaán egy késsel a szélét körbevágtam, majd kiborítottam. A mázhoz a csokoládét a 7 kanál tejszínnel felolvasztottam, sürü krémet kaptam. Ezzel krémmel vontam be a süteményt, 1 óra hosszát a hütöben hagytam.



alchri:ma dió nélkül sütöttem és 25 deka barnacukrot tettem bele.

Hattyúdal

Páger Antal énekel.
video

Palacsinta tortácskák



Palacsinta tortácskák

10 deka liszt, 4 deci tej, 4 tojás, só, 1 csomag van. cukor, 10 deka keserücsoki/ 46 %-os/ , 1,5 deci tejszín, 3 deka keményítöliszt, 7 deka cukor, porcukor

A lisztböl, 2 deci tejböl, 2 tojásból, csipet sóból, vaniliáscukorból palacsintatésztát készítünk, 20 percig pihentetjük. Utána egy 24 centis serpenyöben 4 palacsintát sütünk, rácson hülni hagyjuk.
A csokit durvára törjük és egy edényben amit forró vízbe állítunk, felolvasztjuk.

Minden egyes palkacsintából 3 darab 10 centi átméröjü kört szabunk ki. 8-at bekenünk a felolvasztott csokival, száradni hagyjuk.


A krémhez a maradék tejet a tejszínnel összekeverjük, ennek a 2/3-át felhevítjük. A hidegen hagyott tej-tejszín keveréket összekeverjük a keményítövel elkevert cukorral és a maradék 2 tojással és nagyon lassan a foró tejhez keverjük, egyszer felforraljuk, hülni hagyjuk, közben mindig megkeverjük.

Amikor lehült, megkenünk 4 csokis mini palacsintát a krémmel, ráhelyezzük a következö 4 csokis palacsintát, azokat is megkenjük a krémmel, majd beborítjuk egy üresen hagyott palacsintával. Porcukorral megszórva tálaljuk.alchri: a második réteg kis palacsintát külön kentem meg, tehát nem az elsö krémes rétegre helyezve, mert elég kemény volt a krém és a nyomással szétlapítottam volna. Kis csoki díszekkel dekoráltam. Nem egyben sütöttem a palacsintákat, hanem egy tükörtojás serpenyöben egyszerre 4 kicsit.

Az eredeti recept rózsavízzel füszerezi a krémet és a palacsinták tetejére fehérjébe és porcukorba mártott rózsaszirmot tesz.

Töltött padlizsán


Paradicsommal, cukkinivel, fetával töltött padlizsán


1 személyre


1/2 padlizsán, 5 deka cukkini, 5 deka feta, 2 paradicsom lehámozva,kimagozva,kockára vágva, olivaolaj, só, bors, joghúrt, citromlé, szárított menta


A padlizsánt csíkosra hámoztam, a húsát bevagdostam, megkentem olajjal és a forró sütöben, kb. 30 percig a húsával lefelé egy sütöpapírral kibélelt kis tepsiben puhára sütöttem.
Utána kikapartam, apróra vágtam, a cukkinit is ledaráltam. Egy serpenyöben kevés olajon megdinszteltem a cukkinit, hozzáadtam a padlizsán húsát és a paradicsomot, füszereztem és pár percig pároltam. Levettem a tüzröl és belekevertem a kis kockákra vágott fetát. Ezzel a keverékkel megtöltöttem a padlizsánt és a sütöben kb. 25 percig sütöttem.


Közben a joghúrtot kevés citromlével, sóval és a mentával összekevertem. Együtt tálaltam.

Mandarinos tejszínhabbal töltött képviselöfánk


Mandarinos tejszínhabbal töltött képviselöfánk/Tim Mälzer


4 deka vaj, csipet só, 1 deci víz, 8 deka liszt, 2 tojás, 1/4 tk. sütöpor, 3 mandarin, 2,5 deci tejszín, 1 zacskó habfix, 1 zacskó van.cukor, porcukor

A vízben a vajat a csipet sóval egy lábosban felolvasztottam, amikor forrt, belekevertem a lisztet, kikapcsoltam alatta tüzet és addig kevertem amíg el nem vált a lábostól a massza. Utána elektromos habverövel egyenként belekevertem a tojásokat. 2 evökanállal 8 halmot tettem egy sütöpapírral kibélelt tepsire és a sütö legalsó sínén, 220 fokon, 25 percig sütöttem.


Utána rögtön kivettem és egy ollóval kettévágtam. Amikor teljesen kihültek, megtöltöttem.
Töltelék: a habot a fixálóval és a van. cukorral keményre verni. A mandarinokat meghámozni, cikkekre szedni és a cikkeket félbevágni. A félbevágott fánkokat vastagon megkenni a habbal és pár mandarin cikket belenyomni. Összecsukni és porcukorral megszórni.

Ossobuco



Ossobuco


kb. 1 kiló borjú lábszár a hentessel kb. 4 centis szeletekre vágatva, 3-4 ek. liszt, 4 hagyma, 40 deka sárgarépa, 1 csomag angol zeller, 80 deka paradicsom, 1/4 liter fehérbor, só, bors, kakukkfü, rozmaring, oregano, babérlevél, 3 gerezd fokhagyma, 2 csokor petrezselyem, 1 kk. reszelt citromhéj, olivaolaj

A lábszárszeleteket sózni, borsozni, majd a lisztbe forgatni és egy serpenyöben kevés olajon mindkét oldalon megpiritani. Kiszedni és egy nagy, fedeles tüzálló edény aljába tenni.
A serpenyöbe 1/8 liter fehérbort önteni, felforralni és a húsra önteni. Utána egy kevés olajon a durvára vágott zöldségeket / hagyma, zeller, répa, 1 csokor petrezselyem / megdinsztelni, füszerezni és 1/8 liter fehérborral leönteni. A meghámozott és apróra vágott paradicsomot hozzáadni, együtt tovább dinsztelni, majd az egészet a húsra önteni.


A 180 fokos sütöben, 2-3 órát sütni, közben, ha szükséges, 30 percenként egy kis levessel meglocsolni.
A másik csokor petrezselymet a fokhagymával ledarálni, a reszelt citromhéjat hozzáadni és a tálalásnál a tányéron a húsra szórni belöle. Fött tésztával tálalni.

Zuppa inglese


Zuppa inglese


30 babapiskóta, 0,5 liter tej, 4 tojás, 1 vaniliáscukor, 3 ek. cukor, 15 deka keserücsoki, 3 ek. víz, 1 ek. rum, 2 deci teszín, rum


A tejet az 1 egész tojással és 3 tojássárgájával, a van. cukorral és a 3 ek. cukorral összekeverem és egy lábosban nagyon lassan felforralom utána hülés közben többször megkeverem.
A keserücsokit kis kockákra tördelem és melegvízbe állított edényben felolvaszto a 3 ek. vízzel és az 1 ek. rummal felolvasztom. Közben felverem a 2 deci tejszínt, amikor a csoki felolvadt, összekeverem a tejszínnel.


A babapiskótábol egy sort egy tüzálló tálba fektetek, ráöntöm a világos krémet. Erre a következö sor piskóta jön amit meglocsolok pár ek. rummal, majd beborítom a csokikrémmel. A hütöbe teszem, akár egy éjszakára is.
A tálalás elött keményre felverem egy csipet sóval a 3 tojásfehérjét, majd beleszórok 5 ek. cukrot, tovább verem. Ezzel a masszával beborítom az édességet, esetleg villával mintázom és a 250 fokos sütönek az alján 6 percig aranybarnára sütöm.

Narancsos tiramisu


Narancsos tiramisu


10 deka babapiskóta, 25 deka mascarpone, 12,5 deka krémtúró, 3 narancs, 5 ek. Campari, 3 ek. porcukor, 3 ek. barnacukor
2 narancsot meghámozni, úgy, hogy a fehér héja is eltünjön,hosszában negyedelni, majd kis cikkekre vágni. A 3. narancsot alaposan megmosni és 1 kk. héjat lereszelni utána kettévágni és a levét kifacsarni.
A babapiskótát egy kb. 25 centis átméröjü /vagy 25 x 15 centis /tálba sorakoztatni, a Camparis narancslével meglocsolni.
A narancsszeletekkel beborítani. A mascarponet a túróval, porcukorral, reszelt narancshéjjal összekeverni és rásimítani. 1 órát a hütöben állni hagyni, majd a barnacukorral megszórva tálalni.

Csokiflan


Csokiflan


1/8 liter tejszín, 1/4 liter tej, 5 deka keserücsoki, 3 tojás, 10 deka cukor, kevés vaj
A tejszínt és a tejet egy lábosban lassan felmelegíteni, az apróra tört csokit felolvasztani benne.
Közben a 3 tojást a cukorral habosra verni, majd a csokis tejes keveréket hozzáönteni. Öszekeverni.
6 kis tüzálló formát kivajazni, a masszát beleönteni és egy nagy tepsit, aminek pereme van, megtölteni vizzel, beleállitani a formákat. 40 percig 180 fokon sütni. Ha lehült, több órára a hütöbe tenni.Kiboritva tálalni.

Ropogós minipalacsinták





Ropogós minipalacsinták
1 tojás, 6 deka liszt, 1/8 liter tej, kevés buborékos ásványvíz, csipet só, 1-2 ek. olaj
A hozzávalókból 1 ek. olajjal együtt palacsintatésztát keverünk. Kb. 10 centi átméröjü kis palacsintákat sütünk. Utána espressocsészékbe nyomkodjuk úgy, hogy rózsa formájuk legyen.

A sütöben 100 fokon ropogósra szárítjuk.
Ízlés szerinti krémmel töltjük. Szerintem akár gesztenyekrémmel, vagy csokimousseval töltve is finom. Vagy körözöttel, tonhalkrémmel, stb.
Kaviárkrém

krémsajt, kaviár, citromlé, reszelt citromhéj, só, 1 szál újhagyma vagy snidling
Mindent összekeverni és a palacsintákba tölteni, a vékony karikákra vágott újhagymával vagy a snidlinggel és kaviárral dekorálni.

Málnakrém

krémsajt, pár szem mélyhütött málna, citromlé, porcukor, reszelt citromhéj, pisztácia
A pisztácia kivételével mindent összekeverni , megtölteni a palacsintákat és a pisztáciával megszórva tálalni.

2008. május 26., hétfő

Rakott kel másképpen



Rakott kel másképpen



1 kis fej kelkáposzta, 50 deka darálthús, 10 deka gersli, 10 deka bacon kockára vágva, 1 hagyma, 2 doboz tejföl, 15 deka reszeltsajt, só, bors



A kelképosztát csíkokra vágtam és sós vízben puhára föztem, lecsepegtettem, kifacsartam a vizet belöle. A gerslit szintén megföztem, leszürtem. A bacont egy serpenyöben kisütöttem, rádobtam a kockára vágott hagymát, üvegesre dinszteltem. Beletettem a darálthúst és 15 percig sütöttem, füszereztem.



Egy tüzálló tálat kivajaztam. Egy nagy edényben összekevertem a fött kelkáposztát, a gerslit és a darálthúst, beleöntöttem 1 doboz tejfölt és kb. 8 deka reszelt sajtot, jól összekevertem és még ízlés szerint füszereztem. Beleöntöttem ezt a masszát a tálba, elsimítottam.



A tetejére a másik doboz tejfölt öntöttem, megszórtam a maradék sajttal és a sütöben pirosra sütöttem.

Baconba tekert szüzpecsenye áfonya mártással


Baconba tekert szüzpecsenye áfonya mártással


2 személyre


40 deka szüzpecsenye, kb. 8 szelet bacon, 1 bögre fagyasztott áfonya, 1,5 deci tejszín, olaj, só, bors, cukor, pici citromlé


A szüzpecsenyét 8 darabba vágtam, mindegyik medált egy-egy baconba tekertem, egy serpenyöben pici olajon pirosra sütöttem. Kivettem, félretettem.
Ebbe a serpenyöbe dobtam az áfonyát, fél percig sütöttem, majd ráöntöttem a tejszínt. Sóval, cukorral, borssal és citromlével füszereztem, pár percig föztem. A hússal együtt tálaltam.

Mozarellás krumpli


Mozarellás krumpli


25 deka héjában fött burgonya, 1 gombóc mozarella, 1 gerezd fokhagyma, 1 lila hagyma, só, bors, 2 ek. olivaolaj, pár bazsalikomlevél

A krumplit hosszában kettévágtam, sóztam, borsoztam. A mozarellát a hagymával és fokhagymával együtt lereszeltem, sóztam, borsoztam, belekevertem az olajat, a csíkokra vágott bazsalikomot és a krumplikra pakoltam. Forró sütöben 15 percig sütöttem.