Oldalak

2011. szeptember 26., hétfő

HAGYMATORTA





Mindenütt kapható nálunk mostanában az úgynevezett "Neuer Wein",amit nem szabad a musttal összetéveszteni!
10%-os alkoholtartalma van...
Remek hozzá a "Zwiebelkuchen" , vagyis a hagymatorta.
Ezt a receptet most próbáltam ki elöször, nagyon finom lett és ami a lényeg, hogy egy 18 centis,kapcsos formában kellett megsütni.
Amióta kettönknek fözök,sütök, elég mindennek a fele;)

Hozzávalók:

125 ml író, 2 deka vaj, 20 deka liszt, 1/2 csomag szárított élesztö, 1/2 tk. cukor, só, 40 deka vöröshagyma, 10 deka apró kockákra vágott baconszalonna, 2 tojás, 1 deci tejszín, só,bors

Az írót meglangyosítottam,felolvasztottam benne a vajat. Ezalatt a lisztet az élesztövel, sóval,cukorral összekevertem,majd beleöntöttem a langyos írót és összegyúrtam.
Folpakkal letakarva 30 percig kelesztettem.
Amíg kelt, meghámoztam a hagymát és nagyon vékony szeletekre reszeltem. Egy serpenyöben kiolvasztottam a bacont,belekevertem a hagymát és együtt üvegesre pároltam.
A megkelt tésztát egy 18 centis,kapcsos formába terítettem,úgy,hogy pereme is lett. A két tojást a tejszínnel felvertem,óvatosan sóztam mivel a bacon is sós és ráöntöttem a hagymára,összekevertem. Ezt a tojásos,tejszínes hagymát szétosztottam a tésztán, borsoztam.
180 fokon 50 percig sütöttem, ha erösen barnulna,takarjuk le sütöpapírral.

10 megjegyzés:

  1. Ennek a Schwäbischer Weisswein-nek elég bizarr a színe. Mustnak semmiképp nem nevezném, s ha 10 %-os az alkohol tartalma, murcinak sem. De "Neuer Wein"-nek se igazán, mert az újbor már borkinézetű, ez pedig ránézésre inkább limodánénak tűnik. Szóval, inkább maradok a "Heurigen"-nél. Azt szívesen elkortyolgatnám a Grinzing-ben.

    VálaszTörlés
  2. Kedves "Hobbychef", a hangsúly a hagymatortán van és nem az új boron;)ami nem "Schwäbischer Weisswein" ahogyan írtad, hanem Schwäbischer Federweisser....ami egy ös,sváb specialitás, a "Remstalkellerei"-böl. Valami olyasmi mint egy erjedt must,ez áll a címkén. A mustot beletöltötték az üvegekbe és a hömérséklettöl függöen elkezdtek erjedni...
    Garantáltan nem pancs;)

    VálaszTörlés
  3. Huh, ez a torta marha jól hangzik. Bár Neuer Wein-em nincs hozzá, de mivel imádom a hagymát, tuti elkészítem. Köszi :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Lora,bármilyen bor illik hozzá;) új,vagy régi,must vagy murci, tök minegy;)jó étvágyat!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Alchri!
    Jól néz ki nagyon!! Èn imádom a Federweisser-t és Flammkuchen-t hozzá!! Különösen a te sütötökösödet!! Èn azt hittem eddig, hogy a must a Federweisser! Mindig tanul az ember lánya valamit!! :-)
    Üdv:Krisz!

    VálaszTörlés
  6. A tortaszelet közelről nagyon jól néz ki! Beküldöm a kipróbálandók közé :)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Kriszti,mi is azt hittük,aztán amikor már szédültünk,megnéztem az üveget és elájultam:))

    VálaszTörlés
  8. Hihi! aki még nem kóstolta a Federweissert.... :)
    még, hogy pancs??? Imádom!!! :)) Klassz a hagymástorta; bár én még sosem mertem sütni! :)

    VálaszTörlés
  9. Nyugodtan próbáld ki, a tésztája is finom,ropogós lett.

    VálaszTörlés
  10. Ancsi,limonádénak nézték a Federweissert:) Merjed megsütni, nekem ez volt az elsö az életemben.

    VálaszTörlés