Oldalak

2009. január 6., kedd

SZÜZPECSENYE 80 FOKON SÜTVE




SZÜZPECSENYE 80 FOKON

Karácsonyra férjemtöl kaptam egy szakácskönyvet, hogyan süssünk a sütöben 80 fokon. Egy sütö hömérö is volt a csomagban:)

Már eddig is sokszor készítettem így a sültjeimet, libát, malacot, vagy bármi mást. Még Székelykáposztát is sütöttem ezzel a metódussal és az is isteni lett!

Ma, Vízkereszt napján szüzpecsenyét ettünk, amit pontosan a könyv elöírásának megfelelöen sütöttem meg.

Szerintem ilyen finom, szaftos, lágy húst még életemben nem ettem. Beírom a könyvben álló fontos pontokat is, érdemes betartani öket.

SZÜZPECSENYE GYÖMBÉRES RÉPÁVAL
2 személyre

30 deka szüzpecsenye, só, bors, kis olaj

2 szál sárgarépa, 1 lilahagyma, 1 ek. barna cukor, só, bors, kevés örölt római kömény és gyömbér

A szüzpecsenyét sóztam, borsoztam és egy serpenyöben amiben kevés olajat forrósítottam, minden oldalán, 5-6 percig pirosra sütöttem.

A sütöt 80 fokra felmelegítettem és bele állítottam egy kis tepsit, amibe késöbb az átsütött húst tettem.

1 és fél óráig sütöttem a húst a tepsiben, mindenféle lefedés, alufólia nélkül.

Közben a répát megpucoltam és srég szeletekre vágtam, a lila hagymát megpucoltam, majd hosszában félbevágtam és utána vékony cikkekre szeltem.

A serpenyöben amiben a húst megsütöttem, felhevítettem egy kevés olajat és a répát a hagymával együtt piritottam. Füszereztem / só, bors, gyömbér, római kömény/
Megszórtam a barna cukorral. Karamellizáltam.
A húst másfél óra után kivettem a sütöböl és felszeltem. A keremellizált répával együtt tálaltam, ízlés szerint füszereztem.

Pár fontos tudnivaló:
A húsdarabokat mindig elö kell sütni egy forró serpenyöben. Így késöbb benne marad a leve, szaftos lesz.

Késöbb a sütöben nem szabad letakarni! Ha letekarjuk, vagy alufóliával betekerve sütjük, egy kondensvíz képzödik, ami felpuhítja a védö, ropogós külsejét.

Semmiféle folyadékot nem szabad mellé önteni, mivel az a 80 fokon nem fö el, ezáltal a hús egész idö alatt ebben a "pocsolyában" álldogálna és felpuhulna a az elözöleg megpiritott külsö kérge.











8 megjegyzés:

  1. Ez az elkészítési mód nagyon tetszik. Biztos kipróbálom. A sütőhőmérő mindenképpen szükséges vajon, vagy elég, ha magát a sütőt állítom be 80 C fokra?

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Kiváncsi voltam én is, hogy megegyezik-e a sütö hömérö a sütöm höfokával.....és igen, hajszál pontosan stimmelt a két hömérö:)

    Tehát elég ha 80 fokra állítod be a sütödet!

    Sok sikert, ha beválik, küldök szivesen más receptet is, kacsával, libával, bélszínnel, bármivel!

    VálaszTörlés
  3. Több receptedet használtam ötletforrásként mostanában - nagy sikerrel -, de ezt szó szerint készítettem. Nagyon-nagyon finom lett! Köszönöm!
    Kérdésem is lenne, ha több a hús, hogyan változik a sütési ido? Csirkével, pulykával van hasonló recepted?

    VálaszTörlés
  4. Kedves M., elnézést,hogy csak most válaszolok, költözünk....
    Csirkével,pulykával még nem próbáltam,a könyvemet is már elpakoltam, nem tudok utánanézni:( Ha több szüzpecsenyét szeretnél készíteni, szerintem akkor is elég neki ennyi idö. További jó fözést,sütést kívánok Neked!

    VálaszTörlés
  5. Most van a sütőben,de nekem a másfél óra nem lett elég.Lehet,hogy a hús több és azért?Ha több a húsi,akkor mennyivel tovább kell sütni?
    Nemesagi

    VálaszTörlés
  6. Nemesági,nagyon véres maradt belül? Az is lehet,hogy a sütöd a 80 fokon kevesebb höfoku. A recept 30 dekára írta, ha több, akkor valószínü kicsit meg kell hosszabítani az idöt.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Alchri!
    Isteni lett,igaz két db szüzim volt,gondolom,azért tartott tovább.Kb.még 1 órát sütöttem.Teljesen más ize van igy a húsinak,mindig igy fogom csinálni.Zöldséget is készítettem hozzá.Köszi a receptet.
    Nemesagi

    VálaszTörlés
  8. Kedves Nemesági,örülök neki, hogy ízlett. Szerintem is finomabb így a hús,mi már a töltött vagy rakottkáposztát is így készítjük, de füstölthusos bablevessel is beválik / a sütöben/,hogy ha minél lassabban fözöd, annál finomabb lesz.

    VálaszTörlés