Oldalak

2011. április 3., vasárnap

MINI ALMATORTA





Azért mini, mert a 18 centis kapcsos tortaformámban sütöttem. Még így is marad annyi,hogy a szomszédasszonyomnak adhatok egy szeletet;)

A gyúrt tésztához:

25 deka liszt, 15 deka hideg vaj!, 1 tojás, 7 deka cukor, 1 csipet só, 1 ek. rum

A töltelékhez:

4 alma, fahéj, cukor, mazsola, pisztácia/ mandula helyett/

A lisztet összekevertem a hideg vajjal és a többi hozzávalóval. Gyorsan összegyúrtam, majd folpack fóliába csomagolva, 1 óra hosszat a hütöbe tettem.

A töltelékhez meghámoztam 4 almát, apró kockákra vágtam, mazsolával / ízlés szerinti mennyiség/, pici cukorral és fahéjjal összekevertem.

Egy serpenyöben, kevés vízzel félpuhára pároltam. Megszórtam a pisztáciával.

A tésztát kinyújtottam, elfeleztem. 2 akkora kört szabtam ki mint a formám alja.

A 18 centis formám alját sütöpapírral kibéleltem, beletettem az egyik kört. Maradék tésztából csíkokat vágtam és egy 2 centis peremet nyomkodtam még a formába. Megszórtam egy kevés zsemlemorzsával.
Beleöntöttem a lehült almát, betakartam a másik körrel, a maradék tésztából kis szíveket szúrtam ki és ezekkel dekoráltam a süti tetejét.
220 fokon a középsö sínen 30-40 percig sütöttem.

Amikor teljesen lehült, nyitottam ki a formát és vágtam meg.

6 megjegyzés:

  1. Jujj, Alchri, ez annyira szép lett! :)

    VálaszTörlés
  2. Csodálatosan szép és gusztusos.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Szemi és Mrita;)
    Annyira finomra is sikeredett,hogy a szomszédasszonyomnak nem jutott:(

    VálaszTörlés
  4. Ezt most nagyon megkívántam! Nagyon szép!

    VálaszTörlés
  5. Megcsináltam (dióval, több alapanyaggal (26 cm-es formában)), nagyon finom lett. Köszi a receptet.

    VálaszTörlés