Oldalak

2011. február 19., szombat

AJÁNDÉKBA SZÁNT DAGASZTÁS NÉLKÜLI KENYÉR





Innen vettem a receptet és a sütési módját.

Kevesebb vizet használtam, a másfél bögre helyett csak egyet.

Hozzávalók:

40 deka liszt,/ Typ 405/, 1/4 teáskanál szárított élesztö, 1 és fél tk. só, kb. 220 ml langyos víz

Egy nagy tálban összekevertem elöször a lisztet az élesztövel és a sóval,majd hozzáöntöttem a vizet kézzel lazán összegyúrtam. Konyharuhával letakartam és 18 óra hosszat / elözö nap este kevertem be/ a konyhámban állni hagytam.
Másnap a sütöt felforrósítottam 250 fokra, a jénait amiben sütöttem beletettem pár percre,hogy meleg legyen.
A masszát lisztezett deszkára borítottam, majd boríték szerüen behajtogattam. Elöször felülröl, majd alulról végül jobbról és balról. Ezzel a hajtogatott oldalával lefelé tettem a felmelegített jénaiba, rátettem a tetejét és 5 percig 250 fokon, majd 20 percig 230 fokon, a végén fedö nélkül 20 percig sütöttem.
Még forrón megspricceltem vízzel amikor kivettem.

4 megjegyzés:

  1. a dagasztás nélküli recept nagyon jó! Ugyanezen az alapon készítettem már zsemlét s mostanában többször bagettet is..... szép lett a kenyered..... nemrég fedeztem fel, hogy sütőzacskóban is nagyon jól lehet sütni

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a dícséreteket:)
    Nelly,nagyon finom fajta kenyér ez!

    Beastie,köszönöm az ötletet a zacskóval;)

    Geszetenye, Te inspiráltál vele amikor megsütötted, köszönet az ötletért!

    VálaszTörlés