Oldalak

2010. december 14., kedd

KONFITÁLT KACSAMELLFILÉ











Valamikor a nyár közepén megkérdezett Szepyke, a KIFÖZTÜK újság egyik szerkesztöje, hogy szeretnék-e hozzájárulni egy karácsonyi recepttel a különkiadásukhoz. Nagyon szivesen elvállaltam a feladatot, a további 114 bloggerrel. Kikötés volt, hogy csakis olyan receptet lehet beküldeni, ami még nincsen fent a blogomon és természetesen karácsonyhoz passzoljon. Július kellös közepén ez nem éppen egy egyszerü dolog;) A receptet még úgy ahogy megtaláltam a kedvenc újságom régebbi karácsonyi kiadásában, a legnagyobb fejtörést az okozta, hogy hogyan varázsoljak a 28 fokos lakásban karácsonyi hangulatot.... Készítettem egy hangos változatot is, mivel jó sok fotó kellett az újságba, lépésröl lépésre elmondom a hozzávalóktól kezdve az utolsó mozzanatig mit kell csinálni. Ez egy elsö próbálokzás volt, még sok javítani való van rajta;)


Ha valakinek még nincsen ötlete,hogy mit ajándékozzon szeretteinek,barátainak, a komplett újság letölthetö INNEN. Ezzel nemcsak ajándékoz, hanem nélkülözö gyermekeket is támogat,ugyanis az egész kezdeményezés ezért jött létre.
A recept hozzávalói és leírása:

A konfitálás nem új találmány, már régóta ismert a kacsa vagy libahús saját zsírjában való lesütése. A lényege az,hogy nagyon lassan, közepes hömérsékleten több óráig történjen. Ez a recept csak annyira tér el a többi konfitált hústól, hogy amikor készen van, le kell pürézni. Így kenyérre kenhetö krémet kapunk.

Hozzávalók:
2 darab kacsamellfilé / 70 dkg/ ,1 hagyma, 5 dkg bacon kockákra vágva, 2 babérlevél, 2 rozmaring ág, só, frissen örölt bors, rozmaring a dekoráláshoz
A kacsamellfilékröl a bört óvatosan levágtam, majd felaprítottam. A hagymát kockára vágtam.
Egy kis lábosban lassan kiengedtem a kacsabör zsírját, majd beletettem a hagymát, a bacont, a babérleveleket, az apróra vágott rozmaringot. Addig sütöttem amíg a hagyma aranysárga színü nem lett.
A kacsahúst közben apró kockákra vágtam, sóztam,borsoztam és amikor a zsíradék készen lett, belekevertem. Egy tüzálló, fedeles tálba tettem.
Lefedve a sütöben 110 fokon, kb.2-2 és fél órát sütöttem.
Kivettem, majd amikor lehült, egy éjszakára a hütöbe tettem.
Másnap kicsit újból felmelegítettem, hogy a megkeményedett zsír lágyabb legyen és botmixerrel lepüréztem. Ízlés szerint utánaízesítettem.
Kicsi,csatos üvegekben, rozmaringgal dekorálva tálaltam.

2 megjegyzés:

  1. Jaj de szuper! Nekem már egy jó ideje a kacsacombok pihennek saját zsírjukban, várva a karácsonyt.
    Nagyon megtetszett a "kenceficéd" lehet, hogy legközelebb combok helyett jönnek a mellek és pürésítek.
    Gratulálok és kellemes ünnepeket kívánok.

    VálaszTörlés
  2. Viki,köszönöm és Nektek is boldog Ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés