Oldalak

2010. november 14., vasárnap

ALMÁS,MÁKOS "RÉTES"




Mivel levelestésztát használtam, nem igazi rétes, de nagyon ízlett és ezért szeretném a blogomban saját magamnak feljegyezni az arányokat és,hogy hogyan készült;)

Hozzávalók:

1 csomag elöre kinyújtott levelestészta, 30 deka mák, 10 deka cukor, 2 deci tej, 1 kis citrom reszelt héja, 5 deka mazsola, 20 deka reszelt alma, 1 tojássárgája tejjel kikeverve a megkenéshez, porcukor

A mákot megdaráltam / egy ösrégi elektromos kávédarálót használok hozzá/ majd a cukros, meleg tejbe kevertem. Kicsit kavargattam, lehúztam a tüzröl, belekevertem a mazsolát, a reszelt citromhéjat a végén pedig a reszelt, kinyomkodott almát.

Ezzel a masszával megkentem a kiterített levelestésztát, feltekertem és megkentem a tejes tojássárgájával.
200 fokon készre sütöttem. Porcukorral megszórva tálaltam.
alchri; sok recept zsemlemorzsát ír még plusz bele, ebbe egy gramm sem került, így is tökéletes lett.








3 megjegyzés:

  1. Finom lehetett!Egyszer én is készítettem már leveles tésztából, de túrósat.

    VálaszTörlés
  2. Nelli,szerintem már én is sütöttem túrósat is pár éve, mivel nálunk nem nagyon kapni réteslapokat, csak a hasonló Filo lapokat a görögnél, de sajnos amióta a görögünk becsukott, nem találok a közelemben,így marad a levelestészta;) Pár hete káposztásat is sütöttem, isteni úgy is;)

    VálaszTörlés
  3. Szia!Igazad van alchri nem kell bele zsemlemorzsa.Annak idején nagymamám tökös(spárga)-mákos rétest sütött abba se tett.Pedig az nyújtott rétes volt.A mák elég száraz,az alma vagy a tök kellő nedvességet ad, hogy ne legyen nyögvenyelős.Lehet a fiam esküvőjére a nyújtott rétes mellé ezt is megcsinálom:))Köszi az ötletet!!!

    VálaszTörlés