Oldalak

2010. november 9., kedd

BARNASÖRÖS MARHAPÖRKÖLT /BIERKASSEROLLE/




Egy közel 20 éves szakácskönyvemböl származik a recept, a GU sorozatból. Szegény már lapjaira hullik szét, de még mindig örzöm.
4 személyre:

75 dkg marhahús, 2 nagy répa, 1 vastag szál póré, 2 nagy hagyma, 2 fokhagymagerezd, 3 ek olaj, 1 ek vaj, 1 ek liszt, 1/4 liter zöldség alaplé, 1 üveg / 0,5 liter/ barna sör/ extra sötét sört vettem hozzá most/, 1 tk kakukkfü, 1 csipet örölt szerecsendió, 1 csipet cukor, 1 tk vörösborecet, só, bors.
A húst kockákra , a répát karikákra, a pórét 3 cm-es darabokra vágtam. A hagymát szintén karikákra szeltem, a fokhagymát szétnyomtam.
Az olajat egy nagy vasedényben felhevítettem, majd a húskockákat minden oldalról megpiritottam.
Kivettem, félretettem.
A vajat ugyanebben az edényben feolvasztottam, a hagymát megpiritottam. Rászórtam a lisztet és lassan hozzáöntöttem a zöldség alaplevet. Jól összekevertem.

Utána jött bele a répa, a póré, a fokhagyma, majd a hús és a sör. Füszereztem, a cukrot és az ecetet hozzáadtam. Lefedve a sütöben 160 fokon 1 és fél órát föztem. Fehérkenyérrel tálaltam.
Alchri: a hústól függ a fözési idö, most utoljára jóval hosszabb ideig tartott, talán öreg marhát fogtam ki.....




4 megjegyzés:

  1. Micsoda jó recept! Mostanában tört be nálam is a sör a konyhába. Eszméletlen jól lehet vele játszani. A húsoknak, raguknak hihetetlen telt ízt ad.

    VálaszTörlés
  2. Ms.Poppy, minél sötétebb sörrel fözöd, annál karamelesebb íze lesz az ételnek, isteni finom!Van egy nyúlcomb receptem is sörrel, ott borókabogyó és bacon kerül a hús mellé, az is fantasztikus!

    VálaszTörlés
  3. Ez a vaslábas edényzet:))))Hát ez egy csoda!!!
    Lehet ebben elrontani valamit:)))

    VálaszTörlés
  4. Dió, hát nem! Minden sikerül benne,úgy mint a római edényben is;) Férj kb. 25 éve vette Straßburgban, féltett kincse,ö kezeli,rendszeresen kikeni olajjal.

    VálaszTörlés