Oldalak

2011. június 30., csütörtök

TÖLTÖTT PAPRIKA,AHOGYAN MI SZERETJÜK




Fözés elött:


30 éve kaptam egy magyar szakácskönyvet szüleimtöl ajándékba. Németországban ez nagy segítség volt nekem;)
Magyar Elek: Az inyesmester szakácskönyve

A mai napig rengeteg ételt készítek a könyvböl, de azóta már fejböl:)

A töltött paprikát is úgy fözöm ahogyan ebben a könyvben áll, helyesebben MAJDNEM, mert a tölteléken annyit változtatok,hogy nálam sokkal kevesebb rizs kerül bele.

A lényege a tölteléknek az, hogy kerül bele egy kevés füstölt szalonna is. A húsmennyiség tizede kb. Csodálatos ízt ad neki.

Imádom a recept leírását, idézek belöle:
" Ha például 70 deka húshoz és 7 deka füstölt szalonnához, a tojás mint kötöanyag nem több kettönél,mert különben könnyen kemény golyóbis alakulhat az omlósnak szánt töltelékböl s ha az elöre félig megabált rizs súlya sem haladja meg a 25 dekát,mert hát az egész vegyülékben a fö dolognak mégiscsak a húsnak kell lennie."

Június elején megjelennek a magyar zöldpaprikák nálunk is az üzletekben, attól fogva kötelezö ez étel az asztalunkon.

A mai adag pontos receptje:

7 darab zöldpaprika, 50 deka sertés darálthús, 5 deka füstölt szalonna / bacon/ kockákra vágva, 1 hagyma, 5 deka rizs félpuhára fözve, 1 tojás, só, bors, 1 liter paradicsomlé, cukor

A szalonnát egy kis serpenyöben kiolvasztom,majd a pörcöket kiszedem és a zsírjában az apró kockára vágott hagymát megdinsztelem.
Amikor kihült, a szintén kihült rizzsel, szalonnával, tojással együtt a húshoz keverem. Sózom, borsozom.
Ezzel a töltelékkel töltöm meg a paprikákat, a maradék húsból golyókat csinálok és mindent egy nagy lábosba teszek.
A paradicsomlevet sózom, cukrozom és ráöntöm a paprikákra.
Lassú tüzön, kb. 30-40 percig fözöm.
Utána még ízlés szerint cukrozom.
Rántás nem kerül bele,így is elég sürü lesz.

2 megjegyzés:

  1. Jujj, füstölt szalonna is került bele?! Igazán jó ízt adhat neki. No, majd legközelebb én is kipróbálom! Szuper, és nagyon guszta! :-DD

    VálaszTörlés
  2. Mézi, igeeen!!! Isteni vele!!!

    VálaszTörlés