Oldalak

2008. október 18., szombat

SÜTÖTÖKÖS,GORGONZOLÁS FLAMMKUCHENRégen az elzászi parasztok úgy tesztelték a kemence hömérsékletét, hogy egy vékonyra kinyújtott élesztös tésztát sütöttek meg benne elöször. 12-15 perc alatt ha túl sötétre sült, akkor a kenyérsütéssel kicsit várni kellett, hogy lehüljön a kemence, ha pedig több idöre volt szükség a sütésénél, akkor még több tüzifát kellett rátenni. Utána ezt a lepényt megpakolták szalonnával, tejföllel, hagymával. Innen származik a "flammkuchen".

Ma már mindenféle "pakolással" készülnek, kitünöen passzolnak musthoz, vagy borhoz.

SÜTÖTÖKÖS,GORGONZOLÁS FLAMMKUCHEN

A FLAMMKUCHENHEZ:

10 g friss élesztö, 4 ek. langyos víz, 25 deka liszt, 1 deci író, 2 ek. olivaolaj, 1/2 tk. só,
Az élesztöt a langyos vízben feloldani, majd a liszttel, íróval, olivaolajjal, sóval egy sima tésztává gyúrni, gombóccá formálni, majd 2 órát keleszteni. A tésztát a kezünkkel jól átgyúrni, majd 4 részre osztani, majd mindet vékonyan akkorára nyújtani, mint a tepsink.
A TETEJÜKRE:
40 deka Hokkaido tök az uborkareszelön vékonyra szelve, 20 deka gorgonzola, 2 rozmaring ág, 10 deka dió, 10 deka aszalt vörös áfonya, só, bors

A flammkuchen tésztákat a vékonyra reszelt Hokkaido tökkel, a gorgonzolával, durvára tört dióval és az áfonyával megpakolni, sózni, borsozni, a rozmaringot apróra törni, a tetejükre szórni, majd a 250 fokos sütöben, sütöpapíron, kb.10 percig sütni.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése