Oldalak

2008. december 22., hétfő

KOCSONYA


Évek óta férjem készítette, a kuktába beledobált mindenféle "disznóságot" és lefedve megfözte. Finomnak finom volt, de látványra nem tetszett.

Engedélyt kaptam rá, hogy az idén én fözzem meg.

Sajnos itt Németországban nem olyan egyszerü kocsonyának való húshoz jutni, de egy nagyobb élelmiszer üzletben kaptam mégis 3 lábat, gyönyörüen becsomagolva, egy másik hentesnél megvettem hozzá a csülköt / 2 közepes/. Börhöz az idén nem jutottam.

Egy nagy lábosban / nem a kuktában/ feltettem fözni, annyi vízzel ami böven ellepte. Amikor forrt, a habot gondosan leszedtem a tetejéröl és utána beledobtam 1 fej fokhagymát félbevágva amit nem pucoltam meg / anyukám tanácsára/ meg 1 vöröshagymát, sót, borsot, babérlevelet.

Kb. 8 órát fött, szép lassan.

Utána kiemeltem a lábos belsejét, ugyanis egy lyukacsos betétje van, olyasmi mint a tésztafözö lábosnak és a lébe belenyomtam még vagy 6 gerezd fokhagymát és mégkicsit sóztam.

A csülökhúst kicsontoztam, leszedtem a börét, apróbb darabokra tépkedtem és szétosztottam különbözö tálkákba, majd ráöntöttem a levet.

Rájöttem, hogy ezentúl az egész mennyiséget ilyen pici, 1 személyes tálkákba adagolom. Nagyon praktikus és gusztusos amikor kiborítom.

Mielött kiborítom, lekaparom a tetejéröl a zsírt.

Nagyon szép, tiszta, átlátszó kocsonyát kaptam, férjem is úgy döntött, hogy ezentúl én fözzem;)




2 megjegyzés:

  1. hi-hi-hi!!! akkor lefözted Gy-t! :))))))

    VálaszTörlés
  2. Hasonlóképp készítjük mi is, csak mindjárt az elején beletesszük a 6-8 fej gerezdre szedett, de héjas fokhagymát. Kitálalás előtt a már kicsit visszahűlt lé tetejéről konyhai nedvszívó papírral leitatjuk a zsírt és akkor nem kell kapargatni. Füstölt "disznóságot" is teszünk bele. Sajnos tegnap vacsorakor elfogyott az utolsó tálkával!

    VálaszTörlés