Oldalak

2008. december 23., kedd

SZENT ÉJ,LEGSZEBB VAGY AZ ÉVBEN


MEGHITT,BÉKÉS KARÁCSONYT KÍVÁNOK MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK!!
BIHARY BÉLA kompozicióját férjem énekli ezen a felvételen, a Györi Filharmónikusokat Medveczky Ádám vezényli.

Tavaly összel Christopher is felvette cd-re, ö a kicsit gyorsabb változatot énekli és németül. Azt is felteszem a német rokonainknak és ismeröseinknek. Chri akkor még éppen az elsö szemesztere elött állt, de egy ismerös énektanárnö barátnönk felkészítette rá.



2008. december 22., hétfő

KOCSONYA


Évek óta férjem készítette, a kuktába beledobált mindenféle "disznóságot" és lefedve megfözte. Finomnak finom volt, de látványra nem tetszett.

Engedélyt kaptam rá, hogy az idén én fözzem meg.

Sajnos itt Németországban nem olyan egyszerü kocsonyának való húshoz jutni, de egy nagyobb élelmiszer üzletben kaptam mégis 3 lábat, gyönyörüen becsomagolva, egy másik hentesnél megvettem hozzá a csülköt / 2 közepes/. Börhöz az idén nem jutottam.

Egy nagy lábosban / nem a kuktában/ feltettem fözni, annyi vízzel ami böven ellepte. Amikor forrt, a habot gondosan leszedtem a tetejéröl és utána beledobtam 1 fej fokhagymát félbevágva amit nem pucoltam meg / anyukám tanácsára/ meg 1 vöröshagymát, sót, borsot, babérlevelet.

Kb. 8 órát fött, szép lassan.

Utána kiemeltem a lábos belsejét, ugyanis egy lyukacsos betétje van, olyasmi mint a tésztafözö lábosnak és a lébe belenyomtam még vagy 6 gerezd fokhagymát és mégkicsit sóztam.

A csülökhúst kicsontoztam, leszedtem a börét, apróbb darabokra tépkedtem és szétosztottam különbözö tálkákba, majd ráöntöttem a levet.

Rájöttem, hogy ezentúl az egész mennyiséget ilyen pici, 1 személyes tálkákba adagolom. Nagyon praktikus és gusztusos amikor kiborítom.

Mielött kiborítom, lekaparom a tetejéröl a zsírt.

Nagyon szép, tiszta, átlátszó kocsonyát kaptam, férjem is úgy döntött, hogy ezentúl én fözzem;)




2008. december 21., vasárnap

MINI RÖSZTI NYERS KRUMPLIBÓL


MINI RÖSZTI NYERS KRUMPLIBÓL

1 személyre

2-3 szem krumpli, kevés olaj, só

A krumplikat meghámoztam és lereszeltem. Kicsit sóztam. A tükörtojás serpenyöm mélyedéseit kikentem olajjal és pár kanállal mindegyikbe tettem a krumplireszelékbölk. Közepes lángon lassan sütöttem, majd óvatosan megfordítottam.


MÉZES KACSAMELLFILÉ


MÉZES KACSAMELLFILÉ

Állítólag Johann Lafer recept, nem tudom, mert már egy privát blogon találtam meg én is. Változtattam rajta valamit, nem sokat, a metódus amit már évek óta praktizálok libával, egész kacsával, malaccal, töltött káposztával, Székely káposztával, stb. nagyon bevált itt is, a 80 fokon való sütés. Eddig még kacsamellfilével nem próbálkoztam, de bátran ajánlom mindenkinek, isteni finom lett!

Étvágytól függ, hogy mennyi barbarie kacsamellfilét készítünk el, ma a fiam kettö mellet fogyasztott el.....
Ezt az adagot írom le.
2 barbarie kacsamellfilé börrel, só, bors, méz

A kacsamelleken a bört srég bevagdostam, mindkét oldalukat sóztam. Egy serpenyöt felhevítettem és amikor már majdnem füstölt, bele tettem a melleket a börös oldalukkal lefelé. Kicsit visszavettem a höt és 4-5 percig piritottam, utána megfordítottam, majd ismét 4-5 percig sütöttem.
A 80 fokra felmelegített sütöben megmelegített tálba tettem a melleket és lefedés nélkül, 45 percig "sütöttem".

Utána kivettem tállal együtt, letakartam alufóliával és feltekertem a grill fokozatra a sütöt.

A filéket a börös oldalukon megkentem mézzel és kb. 5 percig pirosra sütöttem.

Hozzá mini krumplirösztit és tejszínes, vörösboros szószt adtam.






2008. december 18., csütörtök

MARCIPÁNSZELETEK

MARCIPÁNSZELETEK
75 g vaj, 50 g porcukor, 125 g liszt, 1 csipet só, fél citrom reszelt héja, 40 dkg marcipán massza, 25 g durvára tört pisztácia, lisz a kinyújtáshoz, 1 tojássárgája, 2 ek tejszin.

A vajat habosra keverjük, porcukrot, lisztet, sót, és citromhéjat hozzádjuk, összegyúrjuk. 1 órát a hütöben hütjük. A marcipánt a pisztáciával összegyúrjuk és két, 30 cm-es rudat formálunk belöle. A tésztát kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk és kétszer 10x30 cm-es téglalapokat vágunk belöle. A marcipán rudakat ezzel a tésztával körbe tekerjük. Megint 1 órára a hütöbe tesszük. A tejszint a tojássárgájával összekeverjük, bekenjük vele a tekercseket és 180 fokon, kb. 25 percig sütjük. Porcukorral meghintjük és szeletekre vágjuk.

2008. december 14., vasárnap

ADVENT 3.VASÁRNAPJÁN


Mostanában sokat utazunk, nem nagyon fözök, legalábbis semmi különlegeset. Szerdán Zürichben voltunk, vonattal utaztunk és sikerült pár képet a csodálatos Rajna vízesésröl /a vonat ablakán keresztül/ fotóznom. Télen most láttuk elöször, lenyügözö látvány volt.


Christopher fiúnk kb. 1 éve fellépett egy acapella kórussal az egyik templomban, énekelték többek között a White Christmas c. dalt is, gondoltam összevágom az ott készült hangfelvételt ezekkel a képekkel.


A csengö, magas tenor hang tartozik hozzá és ö énekli a szólót is;)


Kellemes 3. Adventvasárnapot!


2008. december 9., kedd

GYÖMBÉRES SZELETEK


GYÖMBÉRES SZELETEK

1 ek. olaj, 12,5 deka zabpehely, 2 deka tökmag, 4 deka napraforgómag, 7,5 deka kandírozott gyömbér, 1 tojás, 5 deka cukor, 2-3 ek. tej, ízlés szerint örölt gyömbér, 10 deka keserücsokoládé tortabevonó

Egy serpenyöben az olajon megpiritom a zabpelyhet, majd rádobom a tökmagot és a napraforgómagot is. Addig piritom, míg illatuk nem lesz.
Teljesen lehütöm.

A sütöt 175 fokra felfütöm. A gyömbért apróra vágom és a tojással, cukorral, tejjel a magokhoz keverem. Ízlés szerint örölt gyömbérrel füszerezem. Jól összekeverem.
Ezt a masszát egy sütöpapírral kibélelt tepsire simítom, úgy,hogy kb. 1 centi vastag legyen. Kb. 30 percig, barnulásig sütöm, azonnal egy éles késsel szeletekre vágom és hülni hagyom. Közben felolvasztom a csokoládét és a szeleteket amikor kihültek, félig bevonom, vagy egy kanállal csíkokat csorgatok rá.

alchri: nekem nem kellett 30 perc, kb. 15 perc után barnulni kezdtek. Barnacukrot tettem bele.

2008. december 6., szombat

ÉGETETT MANDULA


ÉGETETT MANDULA

20 deka mandula, 20 deka cukor, 1/8 liter víz, 1 van.cukor, 1/2 tk. fahéj

A vizet a cukorral, a van. cukorral, a fahéjjal egy teflon serpenyöben felforralom. Bele dobom a mandulát, együtt fözöm, addig amíg a cukor száradni nem kezd. Egy fakanállal egyfolytában keverem.

Utána közepes lángon karamellizálom.

Az egészet egy sütöpapírral kibélelt tepsire öntöm és két villával, szemenként széthúzom.

alchri:nekem nem sikerült a villákkal széthúzni, ezért hagytam egyben kihülni és utána tördeltem darabokra. Így is nagyon finom lett;)

WAGNER RAJONGÓKNAK


MIKULÁS NAPRA SZERETETTEL

Már többször hallottam különbözö koncerteken ezt a müvet férjemék elöadásában, most végre itthon is élvezhetem. Gondoltam megosztom Veletek ezt az élményt. Nekem legalábbis az. Libabörös leszek ha hallgatom.
Clytus Gottwald írta át Wagner; Tristan és Izolda c. operájából ezt a részletet 16 szóló hangra. Zseniális ez az ember, már évek óta kifejezetten ennek a kórusnak,/ amelyikröl egyébként Karlheinz Stockhausen azt mondta egyszer, hogy a világ legjobb kórusa/ komponál.
Kellemes zenehallgatást!







2008. november 30., vasárnap

CSOKIKRÉMMEL TÖLTÖTT MINI KÉPVISELÖFÁNKOK


CSOKIKRÉMMEL TÖLTÖTT MINI KÉPVISELÖFÁNKOK

4 deka vaj, csipet só, 1 deci víz, 8 deka liszt, 2 tojás, 1/4 tk. sütöpor, porcukor, 12,5 deka 70%-os csoki, 2 deci tejszín

A vízben a vajat a csipet sóval egy lábosban felolvasztottam, amikor forrt, belekevertem a sütöporos lisztet, kikapcsoltam alatta tüzet és addig kevertem amíg el nem vált a lábostól a massza. Utána elektromos habverövel egyenként belekevertem a tojásokat. 2 evökanállal 8 halmot tettem egy sütöpapírral kibélelt tepsire és a sütö legalsó sínén, 220 fokon, 25 percig sütöttem.
Utána rögtön kivettem és egy ollóval kettévágtam. Amikor teljesen kihültek, megtöltöttem.

Töltelék: a csokit egy kis edényben amit forró vízbe állítottam, felolvasztottam. Közben felvertem a habot, majd amikor a csoki kicsit lehült, összekevertem a kettöt. Max. fél órára a hütöbe tettem a krémet, utána megtöltöttem a fánkokat és porcukorral megszórva tálaltam.

TOSZKÁNAI FILÉTÁL









Advent elsö vasárnapján újra elkészítettem kedvencünket, évekkel ezelött Jörg Pilawa fözte meg az egyik tévémüsorban.
Eddig sosem sikerült normális képet készítenem róla, ezért kerül csak ma fel a blogomra.
Szerintem egy ünnepi ebédnek vagy vacsorának is megfelel, rendkívül finom, gyorsan elkészíthetö étel. Aki eddig nálam megkóstolta, elkérte a receptjét;)

A képen látható még az idei karácsonyfánk is, életünk eddigi legkisebbje. Gyerekeink részben kirepültek, mi meg közvetlen az ünnepek után elutazunk, így gondoltuk, egy ekkora is elég lesz, de öszintén megmondom, nagyon szokatlan a plafonig érö fáink után.....Megpróbáltam improvizálni, hogy egy kicsit is magasabbank tünjön:)
A kályhánkat nagyon szeretjük, idövel én is megtanultam begyújtani, ma is tüzet raktam, olyan jól esik mellette ücsörögni;)

Toszkánai filétál

50 dkg sertésfilé, vagy csirkemellfilé, 1 csomag bacon szalonna, 2-3 pohár tejszin, 1 doboz paradicsompüré / 500 ml/, kethup, 2-3 fokhagymagerezd, paprika, cayenne, chillipor, só bors, rozmaring, bazsalikom, kakukkfü, kis vaj, zsemlemorzsa

A húst kb. 4 cm vastag szeletkre vágjuk, majd borsozzuk és egyenként egy-egy félbevágott baconba tekerjük, egymás mellé egy tüzálló tálba helyezzük, amit elötte kivajaztunk. A tejszint egy edényben felmelegitjük, a paradicsompürét és egy kevés ketchupot belekeverjük, habverövel simára keverjük. Hozzádjuk a szétnyomott fokhagymát és a füszereket, pikánsan izesitjük. Lassan felfözzük.

Forrón a husokra öntjük, kis vajdarabkákat teszünk a tetejére, picurka zsemlemorzsát szórunk rá. 40 percig, kb. A 180 fokos sütöben sütjük. Fött tészta vagy gnocchi passzol hozzá.

FETÁS HÚSGOMBÓCOK


FETÁS HÚSGOMBÓCOK

30 deka darálthús/ marha/, 1 hagyma, só, bors, 5 deka feta /juh/

A hagymát apró kockára vágtam, a sóval, borssal a húshoz adtam, majd összegyúrtam. A végén belekevertem a fetát. Gombocokat formáltam, a sütöben, sütöpapíron egy tepsiben, olajjal meglocsolva, pirosra sütöttem.
alchri: mivel juhfetát használtam, majdnem olyan íze volt így a húsnak, mintha bárányból készült volna

SÜTÖBEN SÜLT KRUMPLISALÁTA


SÜTÖBEN SÜLT KRUMPLISALÁTA/ essen & trinken jeden tag

60 deka újkrumpli, 3 kis hagyma, 1 fokhagymagerezd, 5 ek. olivaolaj, kakukkfü,, só, bors, 25 deka mélyfagyasztott "disznóbab", 20 deka koktélparadicsom, 4 ek. fehér balzsamecet

A krumplikat alaposan megmostam, félbevágtam, majd kb. 1 centis cikkekre vágtam. A hagymákat szintén vékony cikkekre vágtam. A fokhagymát szétnyomtam, majd egy tálban 2 ek. olivaolajjal, a kakukkfüvel és a krumplival összekevertem, sóztam borsoztam. Egy tepsin, a 220 fokos sütöben a középsö sínen, 20-30 percig sütöttem. Kb. 10 perc után a hagymát is rádobtam.

A "disznóbabot" pár percig forró vízben blansíroztam, majd lehütöttem és a vékony héjából egyenként kinyomtam a szemeket. A koktélparadicsomokat megmostam és félbevágtam.

A tepsit kivettem a sütöböl, megvártam míg teljesen lehül, egy tálba tettem és 3 ek. olaj, 4 ek. ecet 2 ek. víz és só bors keverékkel leöntöttem. Óvatosan hozzákevertem a babot és a paradicsomokat.

2008. november 28., péntek

ADVENTI FLORENTIN


ADVENTI FLORENTIN

10 deka kandírozott gyümölcs / most ananász, dinnye,papaya,mango keverék volt/, 2 deka kandírozott gyömbér, 5 deka vaj, 5 deka cukor, 5 deka méz, 15 deka mandulaforgács, 2 deka liszt, 7 deka keserücsokoládé

A kandírozott gyümölcsöket egy késsel felaprítottam. A vajat egy lábosban felolvasztottam, beleszórtam a cukrot és beleöntöttem a mézet, felmelegítettem. Beleszórtam a kandírozott gyümölcsöket, a lisztet és a madulát, jól összekevertem. Sütöpapírral kibélelt tepsire két evökanállal kis halmokat tettem, majd 200 fokon addig sütöttem, amíg a peremük piros nem lett.

Utána a tepsin hülni hagytam, amikor hidegek lettek, óvatosan leszedtem öket a papírról, könnyen megy!
A felolvasztott csokival a lapos alját bekentem.
alchri: nagyon finom lesz kandírozott citrommal és naranccsal is, amit kis dobozokban kapni az élelmiszerüzletekben. De a gyömbér fontos bele.

2008. november 25., kedd

KATALIN NAPRA KARÁDY KATALIN


Az "Egy tál lencse" c. filmböl egy részlet. Ezzel szeretném Katalin nevü ismeröseimet köszönteni.

SÓS,FÜSZERES KARÁCSONYI KEKSZEK


SÓS,FÜSZERES KARÁCSONYI KEKSZEK

4 személyre:

15 dkg liszt, 7 dkg vaj, 5 dkg darált mandula, 1 tojás, 1/2 tk só, 1 tk mézeskalács füszer, 1 fokhagymagerezd, 1 dkg friss gyömbér, 1 kis hagyma, 10 dkg krémsajt, 1/2 csomó petrezselyem, 3 szelet bacon.

A tésztához a tojást szétválasztjuk, a lisztet a vajjal, a sárgájával, a mandulával, sóval, mézeskalácsfüszerrel és a vizzel összegyúrjuk, a hagymát, fokhagymát, gyömbért nagyon apróra daráljuk, szintén hozzágyúrjuk, majd a nyers tésztát 15 percre a hütöbe tesszük. Utána 4-5 mm vastagra kinyújtjuk, kerek kekszeket szaggatunk belöle. Egy sütöpapirral kibélelt tepsire tesszük, bekenjük a tetejét a fehérjével és még 15 percig hidegre tesszük!
180 fokos sütöben, kb. 15 percig, világosbarnára sütjük. Ezalatt a krémsajtot összekeverjük a petrezselyemmel, a bacont kisütjük és 1 cm-es csikokra vágjuk. A kekszet hülni hagyjuk, majd utána mindegyikre egy-egy pottyantás krémsajtot es egy-egy kis bacont teszünk.

2008. november 21., péntek

LEVELESTÉSZTÁBAN SÜLT ALMA






Hozzávalók:

1 csomag kinyújtott levelestészta / 275 gramm/, kb. 25 x 42 cm, 4 darab kisebb alma kicsumázva,meghámozva, 30 deka cukor, fél liter víz, 2 zacskó vaniliáscukor, 1 tojássárgája, porcukor

A fél liter vízbe beleszórtam a cukrot,vaniliáscukrot és felforraltam. Addig kevergettem amíg fel nem olvadt a cukor.
Beletettem a 4 almát és közepes lángon 8 percig, fedö alatt pároltam.
Közben a levelestésztát kiterítettem és elöször hosszában,majd keresztben elfeleztem,így 4 egyforma téglalapot kaptam.
A lecsepegtetett,kicsit lehült almákat egy-egy tészta négyzetbe csomagoltam, a nyílásokat összenyomkodtam. Megkentem tojássárgájával és sütöpapírral kibélelt tepsin, 180 fokon, 35 percig,aranybarnára sütöttem. Porcukorral megszórva tálaltam.
Borsodóval,gyümölcslekvárral,vaniliaszósszal vagy egy gombóc vaniliafagyival tehetjük különlegesebbé.

Desszertbort kínálhatunk mellé.

PADLIZSÁN DARÁLTHÚSSAL


PADLIZSÁN DARÁLTHÚSSAL

3 közepes padlizsán, 1 nagydarab pritaminpaprika, 1 nagy hagyma, 1 deci olivaolaj, 50 dkg darálthús, 5 ek. paradicsompüré, 2 tk. örölt római kömény, só, 3 gerezd fokhagyma

A padlizsánt kb. 2 cm-es kockákra vágni. A paprikát és a hagymát apró kockákra vágni. Az olajat egy egy nagyobb edényben felmelegíteni, a darálthúst közepes lángon átsütni. A hagymát, a paprikát és a padlizsánt hozzáadni és mindent együtt 10 percig, gyenge tüzön átsütni. A paradicsompürét, a rómaiköményt hozzáadni, összekeverni, majd 1/4 liter vizet hozzáönteni, sózni és lefedve az egészet kb. 20 percig készre fözni. A végén a fokhagymát szétnyomni és belekeverni. Hidegen vagy melegen, kenyérrel, rizzsel vagy couscoussal tálalni.

2008. november 20., csütörtök

MARCIPÁNOS-NARANCSOS FINOMSÁG


MARCIPÁNOS-NARANCSOS FINOMSÁG

30 dkg marcipán, 6 dkg folyékony,de lehült étcsokibevonó, 8 dkg kandirozott narancs, 7 dkg durvára tört mandula, 2 ek. narancslikör/ én rummal készitettem/ 10 dkg tejcsokibevonó

A hozzávalókat a tejcsokibevonó kivételével összegyúrni/ kézzel megy a legkönyebben/, majd 4 cm vastagra kinyujtani és téglalap alakura formálni. 4 órát száradni hagyni, közben egyszer megforditani. Utána a felolvasztott tejcsokibevonóba mártani. Majd 3 cm vastag szeletekre vágni.

MARCIPÁNOS GOLYÓK


KARÁCSONYI NASS-MARCIPÁNOS GOLYÓK

20 dkg marcipán, 10 dkg keserücsoki, 7 db kétszersült, 2 ek. porcukor, 4 ek. rum.

A csokit robotgépben összetörtem, a kétszersültet is durvára daráltam. Mindkettöt összegyúrtam a marcipánnal, a porcukorral és rummal. Golyókat formáltam belöle és porcukorba hempergettem.

2008. november 18., kedd

FÜGÉS PÖRKÖLT


FÜGÉS PÖRKÖLT-KARÁCSONYI ÍZEK

A gyümölcsös húsok kedvelöinek ajánlom figyelmébe ezt a receptet, egyszerüen nagyszerü! Egy karácsonyi receptes füzetben találtam.

1,5 kiló borjú vagy sertéshús, 3 ek. vaj, 2 deci vörösbor, örölt koriander, fahéj, szegfüszeg-1/4 tk. mindegyikböl, só, bors, 40 deka sárgarépa, 2 hagyma, 20 deka szárított füge, 2 doboz pizzaparadicsom/ 2 X 425 ml/, cukor

A húst 2-3 centis kockákra vágtam, egy lábosban a vajon pirosra sütöttem. A vörösborral leöntöttem, felforraltam, majd hozzáadtam a füszereket és 1 deci vizet. Megint forraltam pár percig, utána beledobtam a vastagabb szeletekre vágott répát, a durvátra vágott hagymát és a negyedelt fügéket. Beleöntöttem a paradicsomot is a levével együtt. Sóztam, borsoztam és lefedve, kis lángon, kb. 2 órát föztem. A végén kis cukorral ízesítettem. Couscousszal tálaltam.
alchri: ma sovány sertéshúsból készítettem.


2008. november 17., hétfő

MANDULÁS,MUSTÁROS KRUMPLIPÜRÉ


MANDULÁS,MUSTÁROS KRUMPLIPÜRÉ

2 személyre
50 deka krumpli, 125 ml tej, 1 ek. vaj, 15 deka durvára tört mandula, 2-3 ek. magos mustár, só, bors, 1 ek. citromlé

A krumplit meghámozni,kockára vágni és sós vízben puhára fözni, majd leönteni a vizet róla és krumplinyomóval pürézni. A tejet a vajjal megmelegítnei és a krumplihoz adni. Utána a mandulát és a citromlevet belekeverni, sózni, borsozni és a végén a mustárral ízesiteni.


RAKOTT KÁPOSZTÁS KACSA


RAKOTT KÁPOSZTÁS KACSA/ A SZÁRNYASPARÁDÉ RECEPTJE ALAPJÁN,KIS VÁLTOZTATÁSSAL

Nagyon szeretem ezt a szakácskönyvemet, Frank Júlia írta és még 69 Ft.-ért vettem anno:)

4 kacsacomb, 1 kiló savanyúkáposzta/ vákum csomagolásos/, 4 alma, 4 lilahagyma, só, bors, borókabogyó, 4 deci tejföl, 10 deka reszelt sajt

A savanyúkáposztát egy lapos tüzálló tálba terítettem, tört borókabogyóval megszórtam, borsoztam. Nem sóztam, itt elég sós a káposzta. Erre fektettem a 4, jól besózott, borsozott kacsacombot. A résekbe nem meghámozott, de kicsumázott almagerezdeket nyomkodtam. A lilahagymákat szeletekre vágtam és megszórtam vele a combokat. Beborítottam az egészet tejföllel és szorosan lefedve, közepes lángon / 180 fok/ kb. 2 óra hosszat sütöttem. Majd levettem a fóliát a tetejéröl és megszórtam a sajttal, pirosra sütöttem. Hozzá mandulás, mustáros krumplipüré volt.
alchri: ha több réteget rakunk le, felülre mindig hús, tejföl és sajt kerüljön.


2008. november 16., vasárnap

KARÁCSONYI PANNA COTTA


KARÁCSONYI PANNA COTTA

4 személyre:

4 db. zselatinlap, 5 deci tejszín, 4 deka cukor, 1/2 tk. mézes füszerkeverék, meggylekvár

A zselatint egy kevés hideg vízben feloldottam. A tejszínt a cukorral és a mézes füszerkeverékkel felforraltam, a kinyomott zselatint belekevertem. 4, kb. 1 decis formába öntöttem és éjszakára a hütöbe tettem.

Másnap a formákat egy pillanatra forró vízbe állítottam, körbevágtam és kiborítottam. A langyos meggylekvárral leöntve tálaltam.





2008. november 14., péntek

TÖRÖK KÁPOSZTA RAKOTTAS


TÖRÖK KÁPOSZTA RAKOTTAS
4-6 személyre:
1 fej édes káposzta, 2 hagyma, 6 evőkanál vaj, 50 dkg sovány darálthús marhából, só, bors, 2 teáskanál pirospaprika, 2 teáskanál őrölt római kömény, 1/4 liter hús vagy zöldséglé, 3 evőkanál paradicsompüré, 10 dkg feta sajt, 3 tojás, 1/4 liter tej.

A káposztát ujjnyi vastagságú szeletekre, a hagymát apró kockákra vágtam. A vajat megmelegítettem és a hagymát megdinszteltem benne, majd rádobtam a darálthúst . Kb. 5 percig sütöttem. A káposztát, sót borsot, paprikát, római köményt hozzáadtam. Ráöntöttem a levest, amibe belekevertem előzőleg a paradicsompürét, mindent együtt, kb. 30 percig lefedve főztem. Közben a sütőt 180 fokra felfűtöttem. Az egész masszát egy kivajazott tűzálló tálba tettem, majd leöntöttem a tejes-tojásos lével.20 percig 200 fokon sütöttem majd rámorzsoltam a fetát, utána még kb. 10 percig készre sütöttem.

alchri: ha valakinek a római kömény túl intenzív ízü lenne, esetleg kihagyhatja, bár szerintem ez a füszer adja neki azt a bizonyos valamit.

7 DOLOG AMIT MÉG ESETLEG NEM TUDTOK RÓLAM


SÜTHETEK-FÖZHETEK-töl kaptam a meghívást erre a játékra és korábban már SISSY is felkért rá, de hösiesen bevallom, a mai napig nem volt bátorságom hozzá.

Mivel az én blogom tényleg "csak" egy fözös blog, szigoruan csak a recepteket írom be, gondoltam inkább kihagyom ezt a játékot.

Ma mégis rászántam magam.

A játékszabály:

Linkeljem be, akitől kaptam- osszak meg magamról 7 dolgot, akár különleges, akár hétköznapi, akár titok, nevezzek meg 7 embert, akinek tovább adom a feladatot, értesítsem őket a blogjukban, hogy őket néztem ki .

Ebböl csak az utolsó feladatot nem tudom teljesíteni, ha valaki még nem játszotta eddig ezt a játékot és kedve van hozzá, öt néztem ki:)
Jövö márciusban leszünk 30 éves házasok és 30 éve lesz, hogy itt élünk Németországban. Szülöi engedéllyel mentem férjhez, mivel 16 éves voltam:) Férjem magyar, koncerténekes, tenor. Az ö szakmájából kifolyólag jöttünk akkor ki. Nem bántam meg, én nagyon jól érzem itt magam,életem nagyobb részét itt éltem le. Szüleimet szerencsére még az elsö 7 év alatt is, amikor nem járhattunk haza, / sajnos más idök voltak/ sokat láttam, ök jöttek hozzánk.

Két gyerekem itt született, már felnöttek, fiúnk viszi tovább az apja foglalkozását, éneket tanul az itteni föiskolán, ö is tenor;) lányunk egy ügyvédi irodában dolgozik, imádja a szakmáját, pedig ö is tehetséges zenész lenne, évekig zongorázott, az apját kísérte koncerteken.

Fözni itt tanultam meg 16-17 évesen, otthonról sok szakácskönyvet kaptam ajándékba amik a mai napig még léteznek, igaz kicsit tépettek, de a kedvenceim. Férjem is tanítgatott, szeretett nagymamája bevált receptjeit próbálta nekem átadni. Azóta már hobbymmá vált, föleg amióta az internet létezik, na meg a tv-ben is divat lett a fözés.

Abszolút hidegen hagynak a luxus cuccok, legyen az autó, ékszer, ruha. Az újságosnál elsöként a lakberendezö lapok vagy a fözös újságok érdekelnek a divatlapok helyett. Pedig 22 éve a Burda varróverseny nyertese voltam városunkban:) magamtól tanultam meg varrni.

Férjemmel imádjuk a régi,magyar filmeket, Jávort, Págert, Tolnayt, Turayt és még sorolhatnám.A youtubera rendszeresen teszek fel részleteket belölük és meghatódva látom, hogy másoknak is mekkora örömet szerzek velük.

Rengeteg filmünk van a gyerekeinkröl is, valamikor szeretném öket digitalizálni, a hanglemezeimmel együtt.

Nagyon szeretem az otthonomat, imádom az öszt és a telet, a karácsonyi készülödést, a karácsonyi fényeket, illatokat.









2008. november 13., csütörtök

SÓS MANDULA


Ajándéknak is kitünö!

SÓS MANDULA

40 deka mandula, 1 tojásfehérje, 1 tk. só

A fehérjét lazán felverjük, belekeverjük a mandulát, jól átforgatjuk, majd a felesleges fehérjét egy szürön keresztül lecsepegtetjük. Megsózzuk és egy sütöpapírral kibélelt tepsin, 190 fokon, kb. 10 percig sütjük. Utána a tepsin hagyjuk teljesen lehülni, majd légmentesen csomagoljuk / fémdoboz, stb./


LIBACOMB LILAKÁPOSZTÁVAL ÉS PAPRIKÁS RÖSZTIVEL


LIBACOMB
4 darab libacomb, kevés libazsír, fél kiló sárgarépa, 4 nagy hagyma, só, bors, vörösbor

A libacombokat elöször egy nagy serpenyöben kevés libazsíron pár percig pirosra sütöttem. Majd ebben a zsírban megpiritottam a durvára vágott répát és hagymát. A zöldségeket egy tüzálló tálba tettem, sóztam,borsoztam, majd rátettem a szintén füszerezett libacombokat. Leöntöttem kb. 2 deci vörösborral, szorosan lefedtem alufóliával és a forró sütöben kb. 2 óráig sütöttem. Majd levettem a fóliát és szép pirosra sütöttem.

ALMÁS LILAKÁPOSZTA

1 kis fej lila káposzta, 1 hagyma, 2 alma, 2-3 ek. feketeribizli vagy áfonyalekvár, örölt szegfüszeg, 2 szem borókabogyó összetörve, 2 ek. vörösborecet, 2 ek. vörösbor,só, cukor, olaj.

A káposztát és a hagymát csíkokra reszelni. Elöször a hagymát egy kis forró olajon üvegesre párolni, majd rádobni a káposztát. Sózni, borsozni, füszerezni. Beleönteni a vörösbort és lefedve kb. 15 percig párolni. Közben az almát meghámozni és finomra reszelni. Hozzáadni a káposztához. Együtt készre párolni, a végén az ecettel és a lekvárral, cukorral füszerezni.

PAPRIKÁS RÖSZTI

4-5 szem burgonya, 1 piros színü paprika, kevés olaj

A krumplit durvára reszeltem, a paprikát nagyon apróra vágtam. Mindent együtt egy serpenyöben, kevés olajon összenyomkodtam, sütöttem, majd egy tányér segítségével megfordítottam.

2008. november 11., kedd

KRÉMSAJTOS,CUKKINIS MOUSSE


KRÉMSAJTOS,CUKKINIS MOUSSE

15 deka Philadelphia jellegü krémsajt, 15 deka cukkini, só, bors, 2 ek. olivaolaj, 1/2 csokor bazsalikom, 1 citrom reszelt héja, 1 gerezd fokhagyma

A cukkinit megmostam,végeit levágtam, majd a sajtreszelön lereszeltem. A fokhagymát szétnyomtam. A bazsalikom leveleket vékony csíkokra vágtam. A krémsajtot, cukkinit, fokhagymát, bazsalikomot, olivaolajat, citromhéjat összekevertem. Sóval, borssal ízesítettem. Baguettel, ciabattával kitünö.


2008. november 10., hétfő

INDIAI NAAN KENYÉR


INDIAI NAAN KENYÉR

50 deka liszt, 4 deka friss élesztö, 1,5 deci tej, 2,5 ek. cukor, 1 tk. sütöpor, 2 ek. olaj, 1,5 deci joghúrt, 1 tojás, 1/2 tk. só

A lisztet a sütöporral a kenyérsütö gépem tartályába szitáltam. A tejet a mikroban meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztöt és megszórtam a cukorral. Amikor habosodni kezdett, beleöntöttem a tartályba. A joghúrtot az olajjal, a tojással és a sóval összekevertem és ezt is hozzáöntöttem a liszthez. Bekapcsoltam a dagasztó programot, utána a gépben meg is kelesztettem.

Kivettem, kézzel átgyúrtam, majd 6 golyót formáltam. A tepsin még kelni hagytam. Utána a golyókat kinyújtottam, úgy, hogy a szélük vastagabb maradt. A sütöt 250 fokra felfütöttem és a kenyérkéket mindkét oldalukon pirosra sütöttem. A grill alatt is megsüthetö, de akkor ott kell mellette állni, mert hamar megéghetnek. Belül üreges marad, lásd fotó.

TANDOORI CSIRKECOMBOK


TANDOORI CSIRKECOMBOK

9 darab csirkecomb, só, fél liter joghúrt, 4 ek. ecet, 4 ek. olaj, 2 tk. curry, 2 tk. só, 2 tk. gyömbér, 2 tk. koriander, 2 tk. kurkuma, 2 tk. római kömény, 2 tk. garam masala, 2 tk. tandoori füszer

A csirkecombokat ketté vágtam, börüket eltávolítottam. Bevagdostam, sóztam. A joghúrtot az ecettel, olajjal és a füszerekkel összekevertem, majd a combokat alaposan bekentem vele. 24 órán át a hütöben lefedve pácoltam.
A sütöt 200 fokra felmelegítettem, majd a combokat a joghúrttal együtt,,nyitva, kb. 1 órát sütöttem, közben egyszer megforgattam.
Paradicsomos uborkasalátával és indiai naan kenyérrel tálaltam.

ISMÉT EGY LISZT NÉLKÜLI CSOKITORTA


MANDULÁS,MOGYORÓS CSOKITORTA

20 deka vaj, 20 deka cukor, 20 deka finomra örölt mandula, 20 deka finomra örölt mogyoró, 20 deka keserücsokoládé, 6 tojás, 1 tk. sütöpor, 1 csipet só, a mázhoz 20-30 deka keserücsokoládé

A csokit apróra tördelni és melegvízbe állított edényben felolvasztani. Közben a vajat a cukorral és a tojásokkal, a csipet sóval habosra keverni. Beleönteni a felolvadt csokit, majd a sütöporral összekevert mandulás-mogyorós keveréket beleszórni. Simára keverni. 190 fokon, 45 percig sütni, majd a felolvasztott csokoládével bevonni.alchri: a képen látható torta a fele adagból készült egy 18 centis formában.

2008. november 6., csütörtök

FOKHAGYMÁS CROUTON


FOKHAGYMÁS CROUTON

Mivel nem vagyunk nagy kenyeresek, mindig marad egy kevés. Szeletelve vesszük általában, így már csak csíkokra és utána kis kockákra kell vagdosni, hogy ezt a finom croutont elkészíthessem. Mi csak úgy magában, borhoz, proseccohoz esszük, krumplichips és sósmogyoró helyett;)

bármilyen kenyér apró kockákra vágva, egy kevés fehérbor, pár csepp olaj, só, bors, fokhagyma

A kenyérkockákat meglocsoltam a borral,/ nem szabad tocsognia!/, meg egy kisl olajjal. Sóztam, borsoztam és rányomtam 3-4 gerezd fokhagymát. Óvatosan összekevertem, inkább összeráztam és a forró sütöben aranybarnára sütöttem. Ott is megforgattam egyszer.


BECSÍPETT SÁRGARÉPALEVES

BECSÍPETT SÁRGARÉPALEVES

60 deka sárgarépa, 2 ek. vaj, 1 deci sherry, 6 deci zöldségleves, só, bors, 1 deci tejszín, citromlé, 5 deka füstöltsonka vékonyan szeletelve

A répát megpucolni és apróra vágni, a vajban megdinsztelni, a sherryvel leönteni, 1-2 percig párolni. A forró levest hozzáönteni, sózni, borsozni és 20 percig közepes tüzön fözni. A tejszínt beleönteni, majd pürézni. Citromlével ízesíteni. A sonkát vastag csíkokra vágni és ezzel tálalni.
Tipp: sherry helyett narancslével is elkészíthetö.

2008. november 5., szerda

KARAMELIZÁLT HOKKAIDO DARABOK


KARAMELIZÁLT HOKKAIDO DARABOK

Sikerült talán az idei utolsó kicsi, bió Hokkaido tököt elcsípnem. Semmi másra nem lett volna elég, mint erre a finom nassra.

1 kis Hokkaido tök, 1 ek. vaj, cukor

A Hokkaidot megmostam, majd kockákra vágtam. A Hokkaidot nem kell meghámozni. A vajat egy serpenyöben felolvasztottam, rádobtam a tököt és lefedve, kis lángon, kb. 10 percig puhítottam. Majd levettem a fedöt, megszórtam böven cukorral és karamelizáltam.

2008. november 4., kedd

ERDÉLYI RAKOTTKÁPOSZTA


ERDÉLYI RAKOTTKÁPOSZTA

1 kiló savanyúkáposzta, 50 deka darálthús, 1 hagyma, 10 deka szalonna, 10 deka füstölt kolbász, 15 deka rizs félig megfözve, 3 doboz tejföl, szezonban zöldpaprika, só, bors, pirospaprika, babérlevél, kis zsír

A darálthúst az 1 fej apróra vágott hagymán pár percig dinszteltem, sóztam, borsoztam, pirospaprikáztam. A szalonnát egy serpenyöben kiolvasztottam, a karikára vágott kolbászt megpiritottam rajta.
Egy tüzálló tálat kikentem zsírral, beleraktam az elsö réteg káposztát, amit nem dinszteltem meg, mert vákumcsomagolásos volt. Erre jött a kolbászos szalonna. Majd a második réteg káposzta.
Egy doboz tejfölt locsoltam rá, majd a rizst tettem rá, vágtam rá egy-két paprikát. Erre jött a darálthús. Az utolsó réteg káposztával zártam le, amit jól megtejfölöztem. Minden káposztás rétegre babérlevelet és egész borsot tettem.
A sütöben 150 fokon, nyitva, kb. 2 és fél óráig sütöttem.

SAJTOS,HAGYMÁS MELEGSZENDVICS


SAJTOS,HAGYMÁS MELEGSZENDVICS


1 bögre reszelt sajt, 1 ek. reszelt hagyma, 3 ek. ketchup, 2 tk. worchester szósz, 25 gramm vaj, 6 vastag szelet toast vagy kenyér.

A sajtot egy edényben a hagymával, ketchuppal, worchester szósszal jól összekevered. A vajat megolvasztva szintén hozzáadod. A grillsütőt bekapcsolod, a toastokat az egyik felén meggrillezed, hogy piros legyen. Megfordítod, majd megkened a sajtkrémmel. Addig grillezed, amíg a sajt el nem olvad. Utána háromszögekre vágod a toast szeleteket.

alchri: tegnap parasztkenyérre kentem. Vigyázni kell, mert a grill alatt hamar megbarnul. Nekem még átsütés nélkül, "nyersen" is nagyon ízlik ez a krém.


2008. november 3., hétfő

Thüringeni sertésszelet


10 napos magyarországi tartózkodásom alatt csak egyszer sikerült föznöm, ugyanis anyukám költözése miatt nem voltam használható konyha közelében.

Ez az egy alkalom a balatoni konyhánkban volt, ahol anyukám barátait hívtuk meg vasárnap ebédre. Mion KÓKUSZOS SÜTÖTÖKKRÉMLEVESÉT föztem meg és utána ezt a nagyon finom, jól elöre elkészíthetö sült húst sütöttem meg. A fotó nem éppen profi róla, majd ha egyszer jobbat sikerül fényképeznem, kicserélem:)

THÜRINGENI SERTÉSSZELET

5-6 szelet sertéshús,/ otthon hosszú karajt vettem hozzá, itt tarjából szoktam készíteni/ 4-5 hagyma, olaj, só, bors, 1-2 tk.kakukkfü, 300ml tejszín / habtejszínt használtam/

A szeleteket kb. 3 darabba vágni, a hagymákat karikázni. A húst jó erösen sózni, borsozni, majd egy serpenyöben a forró olajon erösen, mindkét oldalukon megpiritani.
Utána ugyanebben a hagymát megsütni.

Egy tüzálló tálba rétegezni, elöször a hús egy részét beletenni, kakukkfüvel megszórni, a hagymával beborítani és kevés tejszínnel leönteni. A maradék húst rátenni, füszerezni, a maradék hagymával beborítani.A végén annyi tejszínt ráönteni, hogy belepje.

24 órán át,lefedve a hütöben állni hagyni!!!!

Utána a hideg sütöbe tolni és fólia nélkül,150 fokon 2 és fél órán át sütni. Krumplipüré vagy rizs passzol hozzá.


2008. október 18., szombat

SAVANYÚKÁPOSZTÁS FLAMMKUCHEN


SAVANYÚKÁPOSZTÁS FLAMMKUCHEN

A FLAMMKUCHENHEZ:

10 g friss élesztö, 4 ek. langyos víz, 25 deka liszt, 1 deci író, 2 ek. olivaolaj, 1/2 tk. só,Az élesztöt a langyos vízben feloldani, majd a liszttel, íróval, olivaolajjal, sóval egy sima tésztává gyúrni, gombóccá formálni, majd 2 órát keleszteni. A tésztát a kezünkkel jól átgyúrni, majd 4 részre osztani, majd mindet vékonyan akkorára nyújtani, mint a tepsink.

A TETEJÜKRE:

1 piros chili paprika, 35 deka savanyúkáposzta, só, bors, cukor, 20 deka 20 %-os tejföl, 15 deka füstölt sonka apró kockákra vágva

A chilit kimagozni majd apróra vágni, a savanyúkáposztához adni. Sóval, borssal és 1 csipet cukorral füszerezni.
A lepényeket a tejföllel megkenni, a savanyúkáposztát és a sonkát szétosztani a tetejükön, majd a 250 fokos sütöben, max. 10 percig sütni.

SÜTÖTÖKÖS,GORGONZOLÁS FLAMMKUCHEN



Régen az elzászi parasztok úgy tesztelték a kemence hömérsékletét, hogy egy vékonyra kinyújtott élesztös tésztát sütöttek meg benne elöször. 12-15 perc alatt ha túl sötétre sült, akkor a kenyérsütéssel kicsit várni kellett, hogy lehüljön a kemence, ha pedig több idöre volt szükség a sütésénél, akkor még több tüzifát kellett rátenni. Utána ezt a lepényt megpakolták szalonnával, tejföllel, hagymával. Innen származik a "flammkuchen".

Ma már mindenféle "pakolással" készülnek, kitünöen passzolnak musthoz, vagy borhoz.

SÜTÖTÖKÖS,GORGONZOLÁS FLAMMKUCHEN

A FLAMMKUCHENHEZ:

10 g friss élesztö, 4 ek. langyos víz, 25 deka liszt, 1 deci író, 2 ek. olivaolaj, 1/2 tk. só,
Az élesztöt a langyos vízben feloldani, majd a liszttel, íróval, olivaolajjal, sóval egy sima tésztává gyúrni, gombóccá formálni, majd 2 órát keleszteni. A tésztát a kezünkkel jól átgyúrni, majd 4 részre osztani, majd mindet vékonyan akkorára nyújtani, mint a tepsink.
A TETEJÜKRE:
40 deka Hokkaido tök az uborkareszelön vékonyra szelve, 20 deka gorgonzola, 2 rozmaring ág, 10 deka dió, 10 deka aszalt vörös áfonya, só, bors

A flammkuchen tésztákat a vékonyra reszelt Hokkaido tökkel, a gorgonzolával, durvára tört dióval és az áfonyával megpakolni, sózni, borsozni, a rozmaringot apróra törni, a tetejükre szórni, majd a 250 fokos sütöben, sütöpapíron, kb.10 percig sütni.



MUSTÁROS CSIRKEMELLFILÉ


MUSTÁROS CSIRKEMELLFILÉ

4 csirkemellfilé, 3 ek. Maille "Ancienne" mustár, 3 ek. fehérborecet, 2 db. zöld színü paprika, 3 ek. olivaolaj, 2 deci tejszín, 2 lila hagyma, só, bors

A csirkemelleket kis darabokra vágni és 2 ek. ecettel, 1 ek. Ancienne mustárral, 3 ek. olajjal összekeverve marinálni.
A paprikákat kockákra, a lilahagymákat szeletekre vágni.
Egy serpenyöben az olajat felhevítnei, majd minden hozzávalót közepes lángon, kavargatva átsütni. Sózni, borsozni és a tejszínnel meg a maradék ecettel elönteni. A végén még 2 ek. Ancienne mustárt belekeverni. Rizs vagy fött tészta passzol hozzá.

CSOKITORTA LISZT NÉLKÜL




CSOKITORTA LISZT NÉLKÜL

12,5 deka keserü csokoládé, 6 tojás, 12,5 deka cukor, 1 csipet só, 1 üveg vörös áfonyalekvár, 2 deci tejszín, 1 van. cukor

A csokit forró vízbe állitott edényben felolvasztjuk Közben a tojásokat a csipet sóval és a cukorral, legalább 5 percig habosra verjük. Beleöntjük a kicsit lehült felolvasztott csokit és sütöpapírral kibélelt kerek, csatos tortaformába öntjük. 200 fokon 15 percig sütjük.

Amikor lehült, kiborítjuk, lehúzzuk az aljáról a papírt. Visszafordítjuk és rákenjük a lekvárt. A van. cukorral felvert tejszínhabbal beborítjuk, ízlés szerint dekoráljuk.
alchri: a sütöben nekem felpúposodott, be is repedt, de miután lehült, normális formája lett. Felteszem az üres torta képét is.

2008. október 17., péntek

SPENÓTOS KRUMPLIRAKOTTAS


SPENÓTOS KRUMPLIRAKOTTAS

4 személyre

75 deka héjában fött burgonya, 1 kg friss spenót, 1 kis doboz pizzaparadicsom, 10 dkg bacon kockákra vágva, 10 dkg reszelt sajt, 1 fokhagymagerezd, só, bors, olaj

A spenótot alaposan megmosni, majd pár percig blansírozni, utána lecsöpögtetni.

A krumplit meghámozni és kockára vágni. Egy serpenyöben kevés olajon a szalonnát kisütni, majd rádobni a krumplit, együtt piritani, óvatosan sózni, borsozni.

A spenótot a fokhagymával, sóval, borssal füszerezni, majd egy tüzálló tálban a krumplihoz keverni. A paradicsommal beborítnai, a reszelt sajttal megszórni és a sütöben 15 percig pirosra sütni.