Oldalak
2009. december 31., csütörtök
2009. december 27., vasárnap
FOGASFILÉ FOKHAGYMÁS,PETREZSELYMES KÉREGGEL
Hozzávalók:
2-3 szelet fogasfilé, citromlé, só, bors, 3 fokhagymagerezd, 2 ek. apróra vágott petrezselyem, 2 deka vaj, 2 deka zsemlemorzsa
A fogasfilét citromlével lelocsoltam, állni hagytam. A sütöt 200 fokra felmelegítettem. A fokhagymát szétnyomtam, a vajjal, zsemlemorzsával, petrezselyemmel sóval, borssal összegyúrtam.
A halszeleteket letöröltem, sóztam,borsoztam és a "börös" oldalukra kentem a masszát, majd a sütöben egy tüzálló tálban addig sütöttem, amíg a "kéreg" megpirult. Kb. 10 perc volt.
Köretnek cukkinit és répát vékony csíkokra reszeltem, kevés olivaolajon pár percig dinszteltem, füszereztem. Vadrizzsel tálaltam.
PEZSGÖS ZÖLDBORSÓKRÉMLEVES
Évek óta ezt a levest esszük Karácsonykor, de még nem szerepelt a blogomon. Idén is megföztem, utána jöttem rá, hogy a botmixerem még a pincében van valamelyik kartonban. Lerohantam, felhoztam és amikor be akartam kapcsolni láttam, hogy tönkrement. Így a robotgéppel pürésítettem. Finom lett így is. Van amikor még átszüröm egy finom szürön, most benne hagytam a lényeget;)
Hozzávalók:
40 deka mélyfagyasztott zöldborsó, diónyi vaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. liszt, 1/2 liter zöldségleves, só, bors, 1 üveg piccoló / 2 deci pezsgö/, tejszín
A vajon a zöldborsót puhára párolom, sózom, borsozom. Megszórom a liszttel, majd felöntöm a levessel, belenyomom a fokhagymát. Pár percig fözöm, majd a botmixerrel pürézem. Fél deci tejszínnel és a pezsgövel felöntöm. A maradék tejszínt felverem és egy-egy kiskanállal teszek a levesescsészébe.
2009. december 24., csütörtök
SZOKATLAN KARÁCSONY
Szokatlan azért, mert 25 év után ismét kettesben ünnepeljük. Holnap Chri nálunk ebédel ugyan, de a Szenteste a gyerekek nélkül nagyon rossz lesz.
Mindkettö a partnerével tölti, Alex ráadásul messze tölünk, ö nem jön holnap.
Szokatlan azért is, mert az idén elöször nincsen karácsonyfánk, csak egy utánzat. Azért is mert a dobozok tetején lakunk, az étkezöt sikerült kicsit kipofoznom, de ez még csak ideiglenes állapot.
Hónapokba telik míg rendbe rázódunk.
De a vígaszunk az, hogy két napon belül megyünk haza, az otthoni,szép, rendes lakásunkba;) Már nagyon várjuk,a legszebb ajándék lesz mindkettönknek, hogy majdnem 3 hétig otthon lehetünk.
MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK NAGYON BOLDOG,BÉKÉS KARÁCSONYT KÍVÁNOK!
BÚCSÚ
Elköltöztünk.
Tulajdonképpen csak 8 évig laktunk ebben a házban, de mégis nagyon a szívemhez nött. Gyerekek kirepültek, nagy volt már kettönknek.
Viszonylag hamar, de nagyon intenzív munkával ürítettük ki, sok minden Magyarországra került, a gyerekek is elvittek egy csomó bútort, holmit, aminek pedig nem találtunk helyet sajnos kidobódtak.
Nem egyszerü 250 négyzetméterböl 70-be költözni......fordítva könnyebb:)
A kis lakás már az "öregotthonunk" lesz. Még a dobozok tetején élünk, de kezdjük megszokni az új környezetet, a szomszédok zaját és a "Kehrwochet":))) Minden héten más lakónak kell a lépcsöházat és az udvart, utcát takarítani. A konyhám 7,5 négyzetméterre fogyott a 20-ról, kicsi de szép, majd mutatok képeket róla. Minden elektromos gépet felújítottunk, sütö, kerámia lap, hütö, mosogatógép, mosógép. A legjobban hiányzik a kis spájzom, itt a konyhaszekrényeket pakoltam tele, szerencsére a lépcsöházban is van egy beépített szekrényünk ami sok edényt nyel el.
Összevágtam egy rövid filmet pár fotóból a régi házunkról. Emlékbe felteszem a blogomba.
2009. november 9., hétfő
NARANCSOS HOKKAIDO TÖKLEVES
Mostanában nem sok idöm jut a fözésre, legalábbis a különlegesebb ételekre. Esténként, anyukámmal hulla fáradtan azért megnézzük a Das perfekte Dinner c. müsort;)
Ott láttam a múlt héten ezt a levest és nagyon megkívántam. Az eredeti receptet ITT találjátok.
Kicsit megnehezítette a dolgot az, hogy a botmixerem már az új lakásban van, de szerencsére a robotgépemet még nem vittem át;)
A leves hozzávalói:
1 és fél kiló Hokkaido tök, 30 deka sárgarépa,3 narancs kifacsart leve, 1 liter zöldségleves, 1 doboz tejszín,só, bors, tökmag
A Hokkaido tököt nem kell meghámozni, csak alaposan megmosni. Tehát a megmosás után félbevágtam, kimagoztam és kisebb kockákra vágtam. A répát meghámoztam, karikákra vágtam. Együtt a tökkel egy lábosban az egy liter levessel kb. 20 percig föztem, majd hagytam teljesen lehülni, mivel a botmixer helyett a robotgépet kellett használnom.
Utána visszaöntöttem a lábosba, hozzáadtam a narancslevet és a tejszínt, felmelegítettem, sóztam, borsoztam és eltérve az eredeti recepttöl, piritott tökmaggal megszórva tálaltam.
2009. október 30., péntek
EGY HÉT KIKAPCSOLÓDÁS A BALATONNÁL A NAGY KÖLTÖZÉS ELÖTT
Csodálatos hetet töltöttünk itthon, kicsit szépítgettük még a lakást és mellette kikapcsolódtunk, feltöltödtünk.
Nagy változások elött állunk, a blogom címlapján lévö konyha már nem tartozik sokáig a tulajdonomba, lesz helyette egy pici, de édes, szuperül felszerelt, vadonat új "munkahelyem";)
Remélem Karácsonyig készen lesz, akkor majd részletesebben is beszámolok.
Férjem szavaival élve, az életünk utolsó fejezetébe léptünk......
Nem hiszem,hogy mostanában különleges finomságokkal jelentkezem a blogomba, de majd remélhetöleg behozom a lemeradásomat.
Minden kedves olvasómnak kellemes Halloween és adventi készülödést kívánok!
2009. október 1., csütörtök
FÖTT TOJÁS KAPRIBOGYÓVAL ,MUSTÁROS SZÓSZBAN
Nagyon finom, pikáns a szósz, húsokhoz is passzolna szerintem.
Hozzávalók 2 személyre:
2 ek. vaj, 1/2 ek. liszt, 1,5 deci zöldségleves, 1,5 deci tejszín, só, bors, 1/2 tk. cukor, 4 tojás, 2-3 ek. csípös mustár, 3 ek. kapribogyó
A tojásokat megfözöm. Közben elkészítem a szószt. A vajat felolvasztom egy lábosban, beleszórom a lisztet,kicsit piritom, majd felöntöm a tejszínes,leveses keverékkel. Sózom, borsozom, cukrozom és kevergetve, közepes tüzön kb. 10 percig fözöm. Utána a mustárt és a kapribogyót teszem bele.
A tojásokat megpucolom és a szósszal együtt tálalom.
2009. szeptember 29., kedd
KRUMPLI PIZZA AVAGY ÓRIÁS RÖSZTI?
2 személyre:
60 deka krumpli, 1 hagyma, 4 ek. olivaolaj, 1 fokhagymagerezd, 8 deka finomra reszelt sajt, só, bors, 25 deka koktél paradicsom
A krumplit a hagymával és a fele sajttal finomra reszeltem/ robotgép/. Belenyomtam a fokhagymát, sóztam, borsoztam. Egy sütöpapírral kibélelt tepsiben szétterítve, 200 fokon 30 percig sütöttem.
Közben a paradicsomot megmostam, szeleteltem, a maradék sajtot lereszeltem.
Kivettem a "pizzát" a sütöböl, elhelyeztem rajta a paradicsomszeleteket, kicsit sóztam, borsoztam és megszórtam a maradék sajttal. További 10 percig készre sütöttem.
Kitünöen passzol must mellé is;)
2009. szeptember 27., vasárnap
ROPOGÓS SZIVAR A'LA LAFER
Pár hete láttam a tv-ben ezt a finomságot, leves mellé is kitünö, vagy csak úgy magában borhoz,sörhöz, stb.
A recept INNEN származik.
1 csomag kinyújtott levelestészta, mustár, bors
A levelestésztát kiterítettem, megkentem mustárral, megszórtam durvára örölt borssal. Félbehajtottam és jól összenyomkodtam. Vékony csíkokra vágtam, majd megcsavartam a csíkokat.
200 fokon pirosra sütöttem.
OBATZTER
"O' ZAPFT IS"
Mi mindig szivesen esszük, nemcsak a Wiesn ideje alatt.
Most 18%-os Camembertböl készítettem, éppen olyan finom mint a zsírosabb testvéréböl.
Hozzávalók:
2 csomag "lightos" Camembert, 10 deka "lightos" krémsajt / Philadelphia jellegü/, 2 kis hagyma, só, bors, pirospaprika, egész köménymag, örölt kömény, snidling
Mindent kicsit felaprítva beledobtam a robotgépbe és krémmé kevertem. A füszerek ízlés szerint kerültek bele. A snidlinget a végén tettem hozzá.
2009. szeptember 22., kedd
SÜTÖBEN SÜLT CUKOR NÉLKÜLI SZILVALEKVÁR
A receptet ITT találtam. Mivel inkább savanykás, remekül passzol frissensültekhez. Szüzpecsenyével próbáltam ki, nagyon finom volt.
Hozzávalók:
1 kiló szilva, 1 citrom, 1/4 tk. fahéj, 2 szegfüszeg, 2 csillagánizs
A szilvát megmostam kimagoztam, kis darabokra vágtam. Egy tüzálló tálba tettem a füszerekkel együtt és 2 óra hosszáig 120 fokon sütöttem. Néha megkevertem. A citromlevet az utolsó fél órában tettem hozzá.
Csavaros üvegben a recept szerint állitólag 1 évig is eláll.
2009. szeptember 21., hétfő
MAROKKÓI CSIRKE
2 személyre
2 csirkecomb, 2 deka friss gyömbér, 1/2 tk. kurkuma, 1/4 tk. fahéj, 3 ek. olivaolaj, 1 hagyma, 1 fokhagymagerezd, 2 ek. mandula / a vékony,barna héjával/ bors, só, 3, 5 deci csirkeleves, 15 deka couscous, 2 ek. mazsola, 1/2 csokor petrezselyem
A gyömbért apróra vágtam, egy edényben a kurkumával, fahéjjal, olajjal összekevertem és a csirkecombokkal együtt egy fagyasztó zacskóba pakoltam. Jól összeráztam és 30 percig állni hagytam a hütöben.
A hagymát szeletekre, a fokhagymát apróra vágtam, a mandulát durvára törtem és egy serpenyöben olaj nélkül megpiritottam.
A csirkecombokat kivettem a zacskóból, egy lábosban forró olajon minden oldalán megpiritottam, sóztam, borsoztam.
A hagymát és a fokhagymát hozzáadtam, 2 percig tovább sütöttem, majd beleöntöttem levest és 35 percig lefedve föztem.
A couscoust és a mazsolát hozzáöntöttem és további 10 percig, fedövel föztem.
Utána még füszereztem és a piritott mandulával és a peterzselyemmel megszórva tálaltam.
2009. szeptember 16., szerda
2009. szeptember 9., szerda
JUHFETA KRÉM
Fantasztikusan finom baguette-el, vagy bármilyen más kenyérrel, vagy egyszerüen csak dipnek.
2009. szeptember 2., szerda
ÁFONYÁS FEHÉR CSOKIMOUSSE
ÁFONYÁS FEHÉR CSOKIMOUSSE
25 dkg fehér csoki, 3,5 deci tejszín, 1 doboz friss áfonya
A csokit kockákra tördelem és forró vízbe állított edényben felolvasztom. A tejszínt majdnem keményre verem. Alaposan összekeverem a csokival. Beleszórom a megmosott áfonyát, a botmixerrel egyet-kettöt keverek rajta. Kis poharakba porciózom. 4-5 órát a hütöbe teszem.
Pár szem áfonyával dekorálva tálalom.
BACONBA TEKERT SZÜZÉRMÉK NÁPOLYI MAKARÓNIN
BACONBA TEKERT SZÜZÉRMÉK NÁPOLYI MAKARÓNIN
25 deka makaróni, kb. 20 deka szüzpecsenye, 4-5 szelet bacon, a szószhoz: 2 doboz pizzaparadicsom, fokhagyma, hagyma, bazsalikom, olivaolaj, só, bors, csipet cukor, reszelt sajt
Megfözöm a makarónit, lecsepegtetem. A szószhoz az olivaolajon az apróra vágott hagymát, fokhagymát megdinsztelem, ráöntöm a lecsepegtetett paradicsomot, füszerezem és 30 percig kis lángon fözöm. A végén hozzáadom a cukrot és a csíkokra vágott bazsalikomot.
A szüzpecsenyét 2 centi vastag szeletekre vágom, a széleit körbe tekerem a baconnal. Óvatosan sózom, borsozom, egy serpenyöben kevés olajon minden oldalán pirosra sütöm. Félreteszem.
Egy tüzálló tálba öntöm a makarónit, összekeverem a szósszal, a tetejére fektetetem a szüzérméket, megszórom az egészet reszelt sajttal és a forró sütöben addig sütöm, amíg a sajt kicsit meg nem pirul.
2009. szeptember 1., kedd
SAJTOS POGÁCSA
Anyukámtól kaptam jó pár éve ezt a receptet, nagyon szeretjük, finom,ropogós pogácsa lesz belöle.
Ami jó benne: napokkal elötte összegyúrható, a hütöben, fagyasztó zacskóban tárolható nyersen a tészta, de egy titka van, naponta ki kell egyszer nyújtani és hajogatni. Ettöl lesz késöbb szinte leveles a tésztája.
Hozzávalók:
50 deka liszt, 25 deka margarin, 12, 5 deka reszelt sajt, 1 tojás, kb. 1 deci tejföl, 2 dkg élesztö
Az élesztöt kis langyos, cukros tejben felfuttatni.
Utána mindent összegyúrni és párszor kinyújtani, hajtogatni.
Sütés elött tojással megkenni, köménnyel megszórni.
2009. augusztus 30., vasárnap
SALÁTA SÁRGADINNYÉVEL ÉS BACONBA TEKERT GYÜMÖLCSÖKKEL
Nagyon szeretem a sárgadinnyét a salátákban, egyáltalán a sós és édes kombinálását.
Hozzávalók:
1 jéghegysaláta, fél sárgadinnye, pár szem aszalt szilva és aszalt sárgabarack, 4-5 szelet bacon, fehér balzsamecet, olivaolaj, 1 kávéskanál mustár, méz, só, bors, rózsabors
A salátát megmostam,csíkokra , a dinnyét kockákra vágtam. Tányérokra osztottam. Az aszalt gyümölcsöket egyenként fél-fél baconba csavartam és egy serpenyöben pirosra sütöttem. Ráhelyeztem a salátára. Az ecetböl,mustárból,olivaolajból mézzel,sóval,borssal dresszinget kevertem és ráöntöttem a porciókra. Rózsaborssal megszórva tálaltam.
2009. augusztus 28., péntek
SÜLT FETA
SÜLT FETA
2 személyre
2 közepes hagyma, 4 nagyobb paradicsom /30 deka/, só, bors, 25 deka feta, 4 ek. olivaolaj, petrezselyem
A hagymákat vékonyra szeleteltem, a paradicsomokat szintén.
Két kis tüzálló serpenyöbe rétegeztem, sóztam, borsoztam.
A fetát két porcióra vágtam, a paradicsom tetejére tettem, meglocsoltam az olivaolajjal és a sütöben 240 fokon kb. 20 percig sütöttem.
Petrezselyemmel megszórva tálaltam.
2009. augusztus 25., kedd
2009. augusztus 19., szerda
PARADICSOMTORTA
PARADICSOMTORTA/Alfredissimo
6 nagy paradicsom, 6-8 friss kakukkfüág (száritott is megfelel), 2 fokhagymagerezd, 30 dkg ízes sajt, szeletekben, talán füstölttel is finom, 15 fekete oilivabogyó kimagozva és apróra vágva, olivaolaj a kikenéshez , 1 csomag levelestészta ( 5-6 lap) 5 ek dijon mustár, 6 ek. olivaolaj, bors
A levelestésztát felengedni, a sütöt 200 fokra felfüteni.
A paradicsomot vékony szeletekre vágni. A kakukkfüvet megmosni, a leveleit lecsipkedni. A fokhagymát meghámozni. A sajtot szeletekre vágni.
Egy tepsit kiolajozni.
A levelestészta lapokat a tepsire fektetni úgy, hogy a szélei kicsit fedjék egymást. A mustárral vékonyan bekenni.
Utána a sajttal befedni, szintén úgy, hogy a szélei fedjék egymást.
Erre a paradicsomkarikákat majd az olivabogyót szétosztani.
Egy edénykében az olivaolajat a szétnyomott fokhagymával összekeverni, majd ezt az egészre önteni.
Megszórni a kakukkfüvel, sóval, borssal füszerezni.
A középsö sínen 25-30 percig sütni.
alchri: kérésre most olivabogyó nélkül készült. Füstöltsajtot használtam. Nagyon finom, gyorsan elkészíthetö étel.
2009. augusztus 17., hétfő
BAILEYS PANNA COTTA
FÜSZERES ESZTER oldalán találtam erre a finomságra.
Hozzávalók:
1 dl Baileys, 3 dl tejszín, 1,5 dl tej, 0,5 dl espresso kávé, cukor, ízlés szerint,1 rúd vanília, 4 lap zselatin, mák
A vanília rudat hosszában félbevágom, majd a tejszínnel elkevert tejbe kaparom a belsejét. Beledobom a kikapart vanília rudat is, és a cukorral és kávéval együtt gyöngyözve öt percig főzöm, majd elzárom alatta a lángot.
Közben hideg vízben beáztatom a zselatin lapokat, majd kinyomkodom belőle a vizet, és elkeverem a forró tejszínes krémbe.
Csak a legvégén öntöm bele a Baileys-t.
Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni, közben néha megkeverem, hogy ne bőrösödjön be a teteje. Formákba öntöm, és 3-4 óra alatt hűtőben kihűtöm.
Tálalásnál egy fél pillanatra forró vízbe mártom a formát, és kifordítom belőle a panna cottát, majd megszórom a tetejét mákkal.
alhri: nem kaptam zselatin lapokat, Dr.Oetker zselatin fixet használtam.
ÉDES SAVANYÚ HÚSGOMBÓCOK
ÉDES SAVANYÚ HÚSGOMBÓCOK
50 deka darálthús, 2 lilahagyma, 2 pritaminpaparika, 1 kis doboz ananász, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, kis olaj, gyömbér, 2 deci narancslé, 2 deci ketchup, 2 ek. vörösborecet, 2 ek. barnacukor vagy méz, egy kevés keményítöliszt, szójaszósz
A darálthúst 1 gerezd szétnyomott fokhagymával, sóval, borssal összegyúrtam, 2 centis golyókat formáltam, majd egy serpenyöben kis olajon pirosra sütöttem, kivettem.
Ugyanebben az olajban a negyedelt hagymákat és a nagy kockákra vágott paprikákat a másik gerezd fokhagymával együtt megpiritottam, majd felöntöttem az ananászlével és narancslével. Megszórtam a gyömbérrel, beleöntöttem a ketchupot, az ecetet, a barnacukrot illetve a mézet, az ananászt és visszatettem bele a húsgolyókat.
Lefedve, közepes tüzön még 10 percig föztem. Szójaszósszal ízesítettem és egy kis keményítöliszttel amit vízzel kevertem ki, sürítettem.
2009. augusztus 15., szombat
SAJTKOKTÉL SÁRGADINNYÉVEL
Pár éve Sherpa írta be ezt a receptet az nlc-re, azóta már nagyon sokszor megcsináltam, a legkülönbözöbb sajtokkal /mozarella,parmezán,gorgonzola,stb./
Ez most az eredeti recept szerint készült.
20 dkg füstölt sajt, 20 dkg ementáli sajt, 40 dkg sárgadinnye
A dinnyét kettévágjuk, magjait eltávolítjuk, a húsát kivájjuk, és kockákra vágjuk. A füstölt sajtot kockára vágjuk, összekeverjük a dinnyével és a lereszelt ementálival rétegezve töltjük az előkészített dinnyehéjba.
DEBRECENI TOKÁNY
Pár napja ünnepeltük itthon a születésnapomat. Nem volt kedvünk étterembe menni.
Ezt a kiváló receptet ITT találtam. Kiadós és nagyon finom!
Hozzávalók:
60 dkg marhalapocka, 10 dkg debreceni kolbász, 5 dkg füstölt szalonna, 4 dkg zsír, 2 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, l evőkanál pirospaprika, 2 kanál lecsó vagy idényben
2 zöldpaprika és 1 paradicsom, só.
A húst 1/2 cm vastag és 6 cm hosszú csíkokra vágjuk és megmossuk. A
füstölt szalonnát is csíkokra vágjuk, és zsírban üvegesre sütjük, majd
rátesszük a finomra vágott hagymát, sárgára pirítjuk, belekeverjük az
összezúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, öntünk rá 1 dl
vizet, és néhány percig főzzük. Utána beletesszük a húst, megsózzuk, és
lefedve pároljuk. Időnként megkeverjük, és ha a leve elfőtt, egy kevés
vizet öntünk utána. Ha a hús puhulni kezd, hozzáadjuk a karikára vágott
és egy kevés zsírban átpirított debreceni kolbászt, a lecsót (vagy a
cikkekre vágott zöldpaprikát és paradicsomot, és az egészet készre
pároljuk.
Sós burgonyát vagy pirított tarhonyát adjunk hozzá.
2009. augusztus 11., kedd
GÖRÖG CUKKINIRAKOTTAS
GÖRÖG CUKKINIRAKOTTAS
4 szem.-re
80 dkg cukkini, 1 hagyma, 6 ek. olivaolaj, 50 dkg darálthús, 1/2 citrom leve, só, bors,1 csokor petrezselyem, 1 csokor kapor, 4 tojás, 2 ek. tej, 10 deka Kefalotiri vagy parmezán, vagy más kemény sajt frissen reszelve, 2 ek. zsemlemorzsa, kis zsír a formához, pár deka feta sajt
Egy nagyobb, fedeles edényben az olajon a kockára vágott hagymát és a darálthúst megpiritottam.
A citromlevet beleöntöttem, sóztam,borsoztam és kb. 10 percig lefedve föztem.
A cukkinit közben apró kockákra vágtam.
Hozzáadtam a húshoz és lefedve, kb. 15 percig együtt föztem.
Az apróra vágott petrezselyemmel és kaporral ízesítettem.
A tojásokat a tejjel felvertem, sóztam,borsoztam és a fele adag reszelt sajttal együtt a cukkinis húsmasszára öntöttem.
Egy tüzálló formát kizsíroztam, egy ek. zsemlemorzsával meghintettem, a masszát beleöntöttem szétterítettem.
A maradék sajttal és zsemlemorzsával megszórtam, rámorzsoltam a fetát és a 180°C-os elömelegített sütöben, középen, kb. 30 percig sütöttem.
2009. augusztus 9., vasárnap
SÓS MÁGLYARAKÁS
Barátnömtöl kaptam ezt a jópofa receptet, amit hirtelen nem tudtam magyarra lefordítani. Németül: "Ofenschlupfer", amit megnéztem a googlen és ott Máglyarakáshoz hasonlókat találtam ezzel a névvel.
Ez paradicsommal és mozarellával készül.
Hozzávalók:
60 deka vastag húsú paradicsom, 40 deka mozarella, 6 db. pár napos zsemle, só, bors, 3/4 liter tej, 4 tojás, kevés vaj
A zsemléket kb. 1 centis szeletekre vágtam, a paradicsomot meghámoztam és a mozarellával együtt szintén szeleteltem.
A sütöt 200 fokra felmelegítettem.
Egy kis tüzálló tálat kivajaztam, a paradicsomot, sajtot és zsemlét felváltva belefektettem. Sóztam, borsoztam.
A tejet a tojásokkal felvertem, sóztam, borsoztam.
Leöntöttem vele a paradicsom,sajt,zsemle rakottast, kis darab vajakat morzsoltam a tetejére és a sütöben kb. 40-45 percig sütöttem.
alchri: bazsalikom leveleket is tettem a tojásos keverékbe.
2009. augusztus 6., csütörtök
GYORS,SAJTOS BORKORCSOLYA
Váratlan vendég jelentkezett be, aki nagyon szereti a sajtos tallért. Mivel nincs itt velem az ostya sütöm és sok idöm sem volt, megsütöttem a már régóta kedvelt és bevált olivás sajtgolyóimat de most oliva bogyók nélkül;)
25 deka reszelt sajt, 12,5 deka liszt, 7,5 deka olvasztott vaj, só, bors
A lisztet a sajttal összekevertem, majd hozzá öntöttem a vajat, füszereztem és jól öszegyúrtam.
Diónyi gombócokat gyúrtam, egy sütöpapírral kibélelt tepsin szétlapítottam öket és forró sütöben aranybarnára sütöttem.
2009. augusztus 5., szerda
PÁCOLT RÖVIDKARAJ SÁRGADINNYÉVEL
Imádom a hús-gyümölcs kombinációt, ezzel a mézédes sárgadinnyével isteni finom volt a pácolt sertéshús.
40 deka rövidkaraj, a páchoz: 2 gerezd fokhagyma, fél bögre olaj, 1 kk. pirospaprika, bors
1/2 sárgadinnye
A páchoz az olajat összekevertem a füszerekkel, belenyomtam a fokhagymát és egy jól zárható müanyag tálban beleforgattam a szeletelt húst. 1 éjszakán át pácoltam.
Másnap egy serpenyöt felforrósítottam, kisütöttem a szeleteket, sóztam. Közben mellé tettem a sárgadinnye cikkeket, mindkét oldalukon megpiritottam.
Együtt tálaltam.
2009. augusztus 4., kedd
HARULA
HARULA/Forrás: Mária Hajková-Édeskönyv
1 kg hámozott krumpli, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, majoranna, 1 tojás, 1 kanál tejszín, 10 deka liszt, kis zsír a tepsibe
A burgonyát finomra reszeljük, hozzáadjuk a sót, a borsot, a szétnyomott fokhagymát, a majorannát, a tojást, tejszínt, lisztet és jól összekeverjük.
A pecsenyesütöt kizsírozzuk, a masszát rásimitjuk és forró sütöben aranysárgára sütjük.Ízlés szerint, tejföllel és reszelt sajttal tálalhatjuk.
alchri: sütöpapírral kibélelt, nagy tepsiben sütöttem így elég vékony, ropogós lett.
2009. augusztus 1., szombat
FÜGE HARMADSZOR
Még mindig folyamatosan érik anyukám barátnöjének a kertjében a füge;) így nap mint nap élvezzük.
Ma "Bryndzás" sült füge volt a tízórai.
Hozzávalók:
fejenként 2 füge, 5-6 deka Bryndza / juhtúró/, 2 ek. méz, bors
A fügéket megmostam, keresztbe bevágtam, kicsit szétnyomtam, majd juhtúrót morzsoltam bele. Grill alatt megpiritottam, borssal megszórva és mézzel meglocsolva tálaltam.
2009. július 31., péntek
FÜGÉS CRUMBLE
FÜGÉS CRUMBLE
4-5 db füge, 10 deka vaj, 10 deka liszt, 10 deka cukor, 1 vaniliás cukor, csipet só
Egy tüzálló tál alját kivajaztam és beletettem a szeletekre vágott fügét. A vajat a cukorral, van. cukorral, csipet sóval és a liszttel összegyúrtam. Rászórtam a fügére és 200 fokon a sütöben pirosra sütöttem.
VÖRÖSBOROS MARHA"PÖRKÖLT" GOMBÁVAL,BACONNAL
Tulajdonképpen a vendégeimnek Coq au vin-t szerettem volna fözni, de férjem nem kívánt csirkét, így marhahússal készült.
Nagyon finom, biztos, hogy még többet kerül az asztalunkra.
Hozzávalók:
1 kiló marhahús, 1 vöröshagyma, 20 deka bacon kockákra vágva, 30 deka gomba, 1 kis üveg ecetes gyöngyhagyma, só, bors, 2 gerezd fokhagyma és kb. 1 liter vörösbor, kakukkfü, liszt, olaj
10 deka bacont kisütöttem, kiszedtem a pörcöket, félretettem és a zsírjában megdinszteltem a hagymát, rádobtam a kockára vágott húst és kicsit piritottam.
Megszórtam liszttel és felöntöttem a vörösborral. Füszereztem, belenyomtam a fokhagymát és lefedve puhára föztem. Közben mindig pótoltam a levét vörösborral.
A másik 10 deka bacont is kisütöttem, kiszedtem, félretettem a pörcöket és a zsírjában a megmosott gombát piritottam meg. A kis szemeket egyben hagytam, a nagyobbakat ketté vágtam.
A gyöngyhagymát leszürtem.
Amikor a hús megpuhult, beletettem a gyöngyhagymát, a gombát és a szalonna pörcöket.
Couscousszal tálaltam.
2009. július 28., kedd
FÜGE,MOZARELLA TORONY
Anyukám barátnöjétöl kaptam egy kosárra való finom, érett fügét. Két szemet egy darab mozarellával feltornyoztam, balzsamecetes sürítménnyel meglocsolva tálaltam.
2009. július 27., hétfő
NYARALUNK DE AZÉRT FÖZÖK NÉHA;)
Pár napja nyaralunk. Nagyon viszontagságos volt a haza utunk, mondhatnám talán azt, hogy ilyen még eddig nem volt.
Passaunál végig szakadt, vízözön volt szinte. Pannonhalmánál pedig egy orkánnal találkoztunk, a kicsavart fáktól órákig nem lehetett közlekedni.
De kivártuk és megérkeztünk szerencsésen:)
Hamarosan hozom a többi receptemet is, addig is kellemes olvasgatást!
LANGYOS,MORZSÁS PARADICSOM
LANGYOS,MORZSÁS PARADICSOM
40 deka koktélparadicsom, 4 ek.olivaolaj, 4 ek. zsemlemorzsa, 2 ek. bazsalikomlevél, parmezán,só, bors,cukor
A paradicsomokat megmostam, félbevágtam. Egy kis tüzálló tálat kiolajoztam és a paradicsomokat a vágott felületükkel felfelé bele fektettem.
Sóztam, borsoztam és egy csipet cukorral megszórtam.
2 ek. olivaolajat locsoltam rá.
4 ek. zsemlemorzsát szórtam rá, majd 220 fokon, a sütöben kb. 10 percig aranybarnára sütöttem.
A sütöböl kivéve bazsalikom levelekkel és vékony parmezán szeletekkel tálaltam.
2009. július 21., kedd
SÁRGA RIZS CUKOR ÉS ZÖLDBORSÓVAL
Ezt a pontos leírást a cukorborsóról ITT oldalán találtam.
"Élénk zöld színű, zsenge borsófajta, melyet leszednek, mielőtt a borsószemek kifejlődnének a héjban. A cukorborsó egészben megehető, erre utal francia elnevezése is (mange-tout = „edd meg az egészet”). Tehetjük nyersen salátákba, rövid párolás/ főzés után pedig kitűnő köret, a lényeg, hogy roppanós maradjon."
Hozzávalók 2 személyre
25 deka cukorborsó, 1 hagyma, 10 deka rizs, 1 tk. kurkuma, 3 ek. olaj, 1 ek. liszt, 1 ek. paprika, 25 deka zöldborsó, só, bors
A rizst kurkumás, sós vízben megföztem. A hagymát vékony karikákra vágtam és a pirospaprikás lisztben megforgattam.
A cukorborsót megpucoltam, keresztbe félbevágtam.
A wokban az olajat felforrósítottam, kisütöttem benne a hagymakarikákat, félretettem.
Fagyasztott zöldorsót használtam, 1 percig forró vízben blansíroztam.
A wokban a hagyma után a fött rizst, a cukorborsót és a zöldborsót kevés olajon együtt átsütöttem. Füszereztem.
A piritott hagymakarikákkal tálaltam.
2009. július 20., hétfő
NEM REKLÁMNAK SZÁNOM....
csak annyira aranyos, gondoltam felteszem a blogomra. A youtuben is több változatban látható. Ha már ismeritek, akkor lapozzatok;)
2009. július 17., péntek
KECSKESAJTOS PIRITÓS
KECSKESAJTOS PIRITÓS
4 személyre
20 deka kecskesajt, camembert jellegü, 25 deka paradicsom, 8 szelet baugette, 2 ek. balzsamecet,5 ek. olivaolaj,só, bors, 1/2 tk. méz
A baguette szeleteket egy tepsire tenni, 2 ek. olivaolajjal meglocsolni és 220 fokon 3-4 percig megpiritani. Szeletenként 2-2 szelet sajttal betakarni és még 5 -7 percre visszatenni a forró sütöbe a tepsit.
Közben a paradicsomokat megmosni, karikákra vágni és a balzsamecetes salátaöntettel leönteni, majd személyenként 2-2 szelet sajtos piritóssal tálalni. Kicsit csepegtettem a dresszingböl a sajtokra is.