Oldalak

2010. november 28., vasárnap

ELSÖ ADVENT 2010-BEN


Minden kedves olvasómnak meghitt,békés elsö Adventet kívánok! Föleg jó egészséget!

Nálunk sajnos a betegség uralkodik, férjem már hetek óta nem lábal ki az influenzából, engem csütörtök reggel tepert le.
2 napig nem bírtam szinte az ágyat elhagyni, magas láz, borzalmas köhögés, végtag,hát,mellkas,derék és fejfájás, minden finom dolog ami egy ilyennel jár.... 10 évben egyszer vagyok beteg, de akkor aztán igazából.
Szombat délutánra kezdtem kicsit jobban lenni.
Szerencsére a koszorút már megvettem korábban, de semmi más nem volt itthon hozzá. Mivel férj is gyengélkedik még, öt sem kérhettem meg az egyéb dekorációk megvételével, így egy elég egyszerü elsö adventi dekoráció lett a koszorúból.
Ételre még gondolni sem tudunk, ezért a fözés is takarékra lett téve.
De azért megpróbálom amennyire lehet kellemessé tenni napjainkat.
Szeretem ezt az évszakot, a korai sötétedést / most biztosan sokan csodálkoznak, de tényleg így van// ilyenkor gyertyákat,hangulatlámpákat gyújtok, illatos mécseseket égetek és átadom magam az adventi hangulatnak.
Remélem, hogy egymást ápolva hamarosan jobban leszünk és a második Adventet kellöen ünnepelhetjük.

2010. november 22., hétfő

SAJTOS RAKOTTKRUMPLI


Ez semmi extra, hagyományos rakott krumpli, de kolbász hiányában virslivel és itteni Pennyben kapható " feurig scharf" Debrecenivel;) /ami meg sem közelíti a magyar változatát/ és sajttal lerakva.
A sajt most Greyerzer volt, amit nagyon szeretünk és pikánssá tette a rakottkrumplinkat. Finom magyar csalamádéval mennyei eledel!!!!

ALPESI TÉSZTA ,AVAGY TIM MÄLZER FÉLE FELTURBÓZOTT KRUMPLISTÉSZTA:)


Hozzávalók 4 személyre:

60 deka krumpli ( elözö napon héjában megfözve) 50 deka szarvacska formájú/vagy bármilyen más/ tészta, 25 deka bacon szalonna, 2-3 nagy hagyma, 20 deka sajt, só, bors, szerecsendió, 4 ek durvára vágott petrezselyem

A tésztát megföztem, lecsöpögtettem.
A bacont és a hagymát kockára vágtam és 2 ek. olajban, együtt ropogósra sütöttem, a krumplit is kockára vágtam és a kisült szalonnás hagymával összekevertem. Mindezt hozzáadtam a tésztához és 10 deka reszelt sajttal egy nagy edényben összekevertem, sóztam, borsoztam, szerecsendióval füszereztem.
A durvára vágott petrezselymet belekevertem és az egészet egy kizsirozott tüzálló formába öntöttem.
A 200 fokos sütöben, 20-25 percig, alulról a második sínen sütöttem, majd a maradék 10 deka sajttal megszórtam és pirosra sütöttem.

2010. november 18., csütörtök

JÓ ÖTLET



Még egyszer röviden a kenyérröl amit Párizsban tálaltak fel a fogadáson.

Egy közepes kerek kenyér tetejét levágták, majd óvatosan kibelezték. Valószínü utána a belét ügyesen vékonyra szelték, háromszögekre vágták és vajjal, lazaccal töltve visszapakolták.

Gondolom körözöttel, sonkával, vagy sima sajttal is kitünö.






32 ÓRA PÁRIZSBAN

Ebböl 14 órát alvásal töltöttünk;) Kedden délután indultunk Stuttgartból a TGV-vel, 3 és fél óra alatt Párizsban voltunk. Ma, csütörtökön délben értünk vissza. Kedden este már a Crazy Horse-ban ültünk, életünkben másodszor és most sem csalódtunk. Amikor 1979-ben a 3 napos párizsi nászútunkon elöször néztük meg a Moulin Rouge programmját, megfogadtuk, hogy ezt még gyakran megismételjük ott vagy máshol. Így is történt. Természetesen minden nevezetességet, múzeumot, templomot is láttunk már az elmúlt 30 év alatt a "szerelem városában", nem is egyszer, sok helyre vissza is térünk, de a mulatókat sem hagyjuk ki soha. Most nagyon kevés idönk volt, így sokat nem fotóztam, csak pár érdekességet, mint pl. egy sültgesztenye árust a Lafayette áruház elött....szabadalmaztatnia kéne ezt a találmányt:)) ....pár karácsonyi kirakatot, közte csinos kutyaruhákat, a legújabb divat az idén;).....karácsonyi asztalt, rajta maccaronból készült karácsonyfával....meg egy érdekes tálalási módszert szendvicseknek, a koncert utáni fogadáson. Viszont összevágtam egy zenés filmet a 2005-ben készült fotóimból, szintén röviddel az elsö Advent elött voltunk Párizsban, de hosszabb ideig.

2010. november 14., vasárnap

GESZTENYE SÜTÖKE












Most, hogy gesztenyeszezon van, elövettem a sütökémet. 2 éve vettem az A..iban, 30 Euroért, döbbenten látom, hogy még a neten is több mint a háromszorosát kérik érte.

Egy az egyben megegyezik az A..issal. Hm....

Az biztos, hogy egy fillérrel sem adnék többet érte mint amennyiért vettem.

Kipróbáltam a gesztenye 24 órás áztatását .....hát nem jött be.

A belsö, szörös héja egyikröl sem jött le.

A másik kritizálnivalóm a gesztenyebevágó, ami nemrég Magyarországon is megjelent valamelyik discontban. Nekem már pár éve volt szerencsém kipróbálni, mivel férj Svájcban dolgozott és nagy örömmel megvette....

Hamarosan rájöttem, hogy csak a szép,nagy,dundi gesztenyéknél ér valamit, amennyiben lapos gesztenyével volt dolgom, kettöt kellett egyszerre beletennem, hogy a felsöt bevágja....

Holnap lesz az X. próbálkozás, szép,kövér gesztenyéket kaptam, de most nem fogom 24 órát áztatni, csak talán 1-et, majd egy éles késsel vágom be és nem a csodálatos találmánnyal,/ mivel azt otthon felejtettem:( / utána úgy sütöm ahogyan a sütöke leírásában áll.

A fotókat én készítettem, a gesztenyék akármilyen szépek is, élvezhetetlenek voltak:((((

Azért ha valahol 30 Euro körül találkoztok ezzel a ketyerével, érdemes invesztálni, fantasztikus krumplit lehet benne sütni és ahogyan a képen is látható, grillezni és palacsintát sütni is lehet vele,benne.
Meg az is lehet, hogy Nektek a gesztenye is jól sikerül;)))













ALMÁS,MÁKOS "RÉTES"




Mivel levelestésztát használtam, nem igazi rétes, de nagyon ízlett és ezért szeretném a blogomban saját magamnak feljegyezni az arányokat és,hogy hogyan készült;)

Hozzávalók:

1 csomag elöre kinyújtott levelestészta, 30 deka mák, 10 deka cukor, 2 deci tej, 1 kis citrom reszelt héja, 5 deka mazsola, 20 deka reszelt alma, 1 tojássárgája tejjel kikeverve a megkenéshez, porcukor

A mákot megdaráltam / egy ösrégi elektromos kávédarálót használok hozzá/ majd a cukros, meleg tejbe kevertem. Kicsit kavargattam, lehúztam a tüzröl, belekevertem a mazsolát, a reszelt citromhéjat a végén pedig a reszelt, kinyomkodott almát.

Ezzel a masszával megkentem a kiterített levelestésztát, feltekertem és megkentem a tejes tojássárgájával.
200 fokon készre sütöttem. Porcukorral megszórva tálaltam.
alchri; sok recept zsemlemorzsát ír még plusz bele, ebbe egy gramm sem került, így is tökéletes lett.








2010. november 11., csütörtök

MÁRTON NAPI LIBACOMB KRUMPLIPÜRÉVEL,NARANCSSZÓSSZAL








Hozzávalók 2 személyre:
fejenként 1 libacomb, a sütéséhez 2 nagy hagyma, 2 alma, kevés fehérbor, só, bors, babérlevél
A narancsszószhoz 2 nagy bió narancs, örölt gyömbér, só, cukor, keményítöliszt


A libacombokat bedörzsöltem sóval, egy jénai tálba tettem, köré pakoltam a cikkekre vágott hagymákat és kicsumázott almákat, alá öntöttem egy kevés fehérbort, 2-3 babérlevelet dobtam mellé és lefedve kb. 2 órát sütöttem, 180 fokon. Utána levettem a fedelét az edénynek és locsolgatva még kb. 1/2 óráig piritottam.

A velesült hagymát és almát nem használtam fel, mert nagyon zsírosak voltak.

A narancsszószhoz az egyik narancs héját lereszeltem, majd a másikkal együtt kifacsartam. Egy kis lábosban felhevítettem a reszelt héjjal együtt, a gyömbérrel és egy csipet sóval, kevés cukorral ízesítettem és a keményítöliszttel besürítettem.

2010. november 10., szerda

20 ÉVVEL EZELÖTTI ST.MARTIN NAP....


Ma megint visszaemlékeztem. Holnap lesz St. Martin napja, lesz libasült , de a gyerekek lámpionos felvonulását már csak nosztalgiázva nézem.... közel 15 éve énekeltük utoljára férjemmel a dalokat: Laterne,Laterne... vagy Ich gehe mit meiner Laterne....
Itt nagy tradició St.Martin napján lámpionokkal felvonulni. Föleg ovis és iskolás gyerekeket látni az utcákon.

Amikor lányom 3 évesen bekerült a katólikus St. Konrád templom óvódájába, már terhes voltam Christopherrel.

Akkor, 1987 november elején egyik este összegyültünk mi szülök az oviban és pár kellemes óra alatt összebarkácsoltuk a gyerekeinknek a laternéjüket, amivel november 11.-én, vagy 1-2 nap plusz-minusz eltéréssel felvonultak az óvodából a templomig.

Ettöl kezdve minden év novemberében kötelezö programm volt számomra a laternagyártás;)1989-töl kettöt is bütyköltem, hogy öcsike ne maradjon le...:) lásd fotó:))
Ebben a filmrészletben, 1990-ben, / november 12.-én/ már szinte történelem......Christopher még nem ovis, de már aktívan részt vett minden St. Martin napi laterna felvonuláson, mint Alexandra kis öccse;)

Felhívom figyelmeteket a duettjükre:)))

"Laterne, Laterne, Sonne,Mond und Sterne....brenne auf mein Licht, brenne auf mein Licht, aber nur meine liebe Laterne nicht.....

Utána pár perc filmrészlet látható a lefekvés elött, hallható a magyar tudásuk;) mindketten Stuttgartban születtek és nöttek fel, de mi kezdettöl fogva magyarul beszéltünk velük;))
Gugu= Christopher
Lalela= Alexandra
A rágógumikért utólagosan is elnézést kérek:))))

2010. november 9., kedd

BARNASÖRÖS MARHAPÖRKÖLT /BIERKASSEROLLE/




Egy közel 20 éves szakácskönyvemböl származik a recept, a GU sorozatból. Szegény már lapjaira hullik szét, de még mindig örzöm.
4 személyre:

75 dkg marhahús, 2 nagy répa, 1 vastag szál póré, 2 nagy hagyma, 2 fokhagymagerezd, 3 ek olaj, 1 ek vaj, 1 ek liszt, 1/4 liter zöldség alaplé, 1 üveg / 0,5 liter/ barna sör/ extra sötét sört vettem hozzá most/, 1 tk kakukkfü, 1 csipet örölt szerecsendió, 1 csipet cukor, 1 tk vörösborecet, só, bors.
A húst kockákra , a répát karikákra, a pórét 3 cm-es darabokra vágtam. A hagymát szintén karikákra szeltem, a fokhagymát szétnyomtam.
Az olajat egy nagy vasedényben felhevítettem, majd a húskockákat minden oldalról megpiritottam.
Kivettem, félretettem.
A vajat ugyanebben az edényben feolvasztottam, a hagymát megpiritottam. Rászórtam a lisztet és lassan hozzáöntöttem a zöldség alaplevet. Jól összekevertem.

Utána jött bele a répa, a póré, a fokhagyma, majd a hús és a sör. Füszereztem, a cukrot és az ecetet hozzáadtam. Lefedve a sütöben 160 fokon 1 és fél órát föztem. Fehérkenyérrel tálaltam.
Alchri: a hústól függ a fözési idö, most utoljára jóval hosszabb ideig tartott, talán öreg marhát fogtam ki.....




2010. november 3., szerda

SZUFLÉ



Gratulálok mindenkinek aki részt vett a szerkesztésében, itthon tartózkodom éppen, így természetesen megvettem ma az elsö kiadást, miután reggel olvastam róla;)

Nem én voltam az egyetlen az újságosnál aki érdeklödött utána;)

Szép kiadás!

VACSORA MINDENSZENTEK NAPJÁN















Kedves barátokkal vacsoráztunk együtt november elsején.

Elöételnek bruschettát csináltam, életemben elöször egy 3 napos, frissen préselt olivaolajjal meglocsolva, hála aranyos olaszországi magyar barátnömnek;).

Ezt az extra szüz olivaolajat csakis friss salátákra, vagy kenyérre csurgatva ajánlatos fogyasztani, fözni kár vele. Fantasztikus finom. Üzletekben még nem talákoztam vele, barátnöm egyenesen a termelötöl hozta Olaszországból.

Föételnek a kedvenc, bevált Toszkán filétálat készítettem,/ a fotó 2 éves róla/, édességnek pedig a Puding de leche nevü karamelles finomságot tálaltam / friss kép/.


A Milchmädchen cukros sürített tejböl készítettem, amit még otthonról hoztam magammal.

Tegnap Budapesten jártam és kiváncsiságból benéztem a Fény utcai orosz delikátesz boltba, gondoltam kipróbálom az ö cukrozott tejüket is és feltankolok belöle, de sajnos nem jártam sikerrel, pont nem volt egy darab sem. Így legközelebb megint hozom magammal.

Bruschetta:
2 zsemle, 2-3 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 mozarella, só, oregano, bors, olivaolaj
A zsemléket 1,5 centi vastag szeletekre vágtam, kenyérpiritóban megpiritottam, tüzálló tálba tettem. Meglocsoltam az olivaolajjal. A paradicsomot cikkekre vágtam, kimagoztam és a húsát apró kockákra vágtam. A mozarellát lereszeltem, összekevertem a paradicsommal, a szétnyomott fokhagymával, füszereztem, egy csepp olivaolajat öntöttem hozzá és ezzel a masszával megpakoltam a zsemle szeleteket.

3-4 percre forró sütöbe tettem.