Oldalak
▼
2011. május 22., vasárnap
LANGYOS SPÁRGASALÁTA KAPRIBOGYÓVAL ÉS PARMEZÁNNAL
Hozzávalók:
kb. 80 deka spárga, /lehet vegyesen is zöldet és fehéret, de akkor a zöldet késöbb kell az edénybe tenni/, 1 hagyma, 4 ek. olivaolaj, 1,5 deci zöldség alaplé, 1/2 citrom, 2 ek. kapribogyó, csipet cukor, só, bors, bazsalikom, parmezán
A spárgát megpucoltam, srég 2-3 centis darabokra vágtam, a fejüket félre tettem. Egy serpenyöben a kockára vágott hagymát 2 ek. olajon megdinszteltem, beletettem a spárgát, kicsit sütöttem, majd felöntöttem a levessel.
3 perc után a fejeket is hozzáadtam, további 2 percig pároltam, amíg elpárolgott a folyadék.
A citromot kifacsartam, a kapribogyókkal, egy kevés folyadékkal a kapribogyós üvegböl, a maradék olajjal, cukorral, borssal összekevertem és a meleg spárgára öntöttem. A spárga is mint a krumpli, melegen jobban magáva szívja az öntetet.
Bazsalikomlevelekkel és parmezán forgácsokkal tálaltam.
2011. május 20., péntek
ÁFONYÁS KRÉMSAJT MÁRTOGATÓS
Csodálatos kompozició, a krémsajt, a gorgonzola, áfonya, narancshéj együtt.....isteni!
Hozzávalók:
16 deka krémsajt, 6 deka gorgonzola, 2 késhegynyi reszelt narancshéj, bors, kb. 10 deka áfonya + pár szem a dekoráláshoz
A krémsajtot a gorgonzolával, áfonyával együtt botmixerrel öszepüréztem. Utána füszereztem és belekevertem a reszelt narancshéjat.
Kis üvegpoharakba tettem, áfonyával és reszelt narancshéjjal dekorálva tálaltam.
2011. május 19., csütörtök
SPENÓT VÖRÖS LENCSÉVEL
Indiai recept.
Hozzávalók:
25 deka leveles spenót / én fagyasztottat használtam/ 12 deka vörös lencse, só, 1 deka friss gyömbér, 3 ek. olaj, 1 lapos tk. örölt római kömény, 1 fokhagymagerezd, citrom
A vörös lencsét egy csipet sóval 2,5 deci vízben, lefedve 8-10 percig föztem.A gyömbért és a fokhagymát meghámoztam, apró kockákra vágtam. A spenótból a vizet kinyomkodtam, felaprítottam és a lencséhez adtam, még együtt 5 percig föztem.
Az olajat egy serpenyöben felmelegítettem, beletettem a római köményt, gyömbért, fokhagymát és 3 percig felmelegítettem.
A lencsés spenótot ízlés szerint sóztam, összekevertem a langyos füszerekkel és citromszelettel tálaltam, aminek a levét fogyasztás elött belefacsartam;)
REBARBARA TIRAMISU
Nagyon finom édes-savanyú desszert, ráadásul pofon egyszerü elkészíteni.
Hozzávalók:
50 deka rebarbara,4-5 ek. vaniliás cukor, 10 deka babapiskóta, 2 ek. porcukor,25 deka mascarpone, 30 deka krémjoghurt
A rebarbarát meppucoltam és 5 centis darabokra vágtam. Egy 20 centi átméröjü tüzálló,kerek tálba tettem, megszórtam a van. cukorral és a sütöben 200 fokon,25-30 percig sütöttem. Lehütöttem.
A babapiskótát egy fagyasztózacskóban összetörtem, rászórtam egy tepsire, összekevertem a porcukorral és a sütöben szintén 200 fokon, 5-10 percig piritottam.
A mascarponét összekevertem a joghúrttal, a lehült rebarbarára kentem és a piritott babapiskóta morzsával megszórtam.
2011. május 18., szerda
LETS DANCE-GERMANY
Nem tehetek róla, imádom ezt a müsort. Elejétöl kezdve néztem.
Idén Maite Kelly volt a favoritom. Biztosan emlékeztek még a Kelly Familyre.
Maite volt közöttük az édes kis,szöke duci kislány, a 11. a 12 gyermek közül.
Ö nyerte meg ma este a Lets Dance német müsorát. Lenyügözö volt a bájával, kisugárzásával és nemutolsósorban a tánctehetségével. Gratuláció!!!!
Íme a nyertes tánca:
EZ MI?
Segítek .
Ez egy legújabb szerzemény egy lomtalanitásból;)
Férj robogott hazafelé a fogorvostól a robogóján:) , amikor meglátta ezt az érdekes valamit. Azonnal lepattant, és hazahozta,ö egyböl tudta,hogy mi ez, nekem pár percig tartott mire kitaláltam.
Nem értem a mai napig,hogyan lehet egy ilyen remekmüvet kidobni.......
Kovácsoltvas, a kis tálca pedig csempe.
Elárulom mi ez. Egy hordozható hamutálca, gyufásdoboztartóval, gyertyatartóval és poháralátéttel együtt, amit kényelmesen a fotelünk vagy kanapénk mellé állíthatunk:))
Még sehol nem láttam ehhez hasonlót, szuper ötlet:)
2011. május 12., csütörtök
CITROMOS KARALÁBÉ
Nagyon szép,zsenge karalábét kaptam. Köretnek is kitünö étel.
Hozzávalók:
2 kis karalábé / kb. 30 deka/, 1 ek. vaj, só, 1-2 tk. citromlé, petrezselyem
A zsenge karalábéleveleket félretettem. A karalábét meghámoztam és 1 centi vastag szeletekre vágtam. A vajat egy serpenyöben felolvasztottam, beletettem a karalábét,kicsit sütöttem, majd 2 ek. vizet adtam hozzá, sóztam és lefedve 15-20 percig puhára pároltam.
A citromlével, petrezselyemmel és az apróra vágott karalábélevelekkel megszórva tálaltam.
2011. május 10., kedd
FILM AJÁNLÁS: VIZET AZ ELEFÁNTOKNAK
Ma láttam a moziban.
Lányom már megelözött, ö egy hete nézte meg és azóta erröl a filmröl áradozott.
Úgy ültem be,hogy még a trailert sem néztem meg elötte. Azt tudtam,hogy Christoph Waltz és Reese Witherspoon játszik benne.
Robert Pattinsont még nem ismertem eddig ,pedig állitólag híres. Az biztos,hogy sokat veszítettem, mert rendkívül csinos fiatalember ;)) és nagyon jól játszik.
Csodálatos képek, remek színészek, romantikus, de részben nagyon drámai is. Kisgyerekeknek nem ajánlom, van benne egy-két szörnyü jelenet, állatkínzás....még én is a szemem elé tettem a kezeimet és csak egy egészen kicsi résen át, elhomályosítva néztem.....
Nem tudom Magyarországon játszák-e már, ha igen, érdemes megnézni.
2011. május 6., péntek
LASAGNE TÉSZTÁBA TEKERT SPÁRGA
Pár éve a "Spargeloni" receptjét próbáltam ki,ez a mai hasonlított rá. Csak elrontottam a tekerésnél, mert hosszában tettem bele a spárgákat és így nem lógtak ki a csodálatos fejük. Schwetzingeni spárga volt, közel 3 centi átméröjü;)
Hozzávalók 4 személyre:
1 kiló spárga, só, cukor,8 darab lasagne lap, 4 ek. krémsajt,3 ek. apróra vágott petrezselyem, 4 szelet fött sonka, 2 db. paradicsom apró kockákra vágva, 10 deka reszelt sajt
A spárgákat alaposan megpucoltam,fás végeit levágtam és forrásban lévö sós vízbe tettem amibe egy kevés cukrot is szórtam. 15 percig föztem, majd szürökanállal kivettem öket és a lasagnelapokat ugyanebben a vízben 1-2 percig föztem. Majd kivettem és hideg vízbe mártottam,utána letörölgettem.
A krémsajtot összekevertem a petrzselyemmel. A lasagnelapokat egy sütöpapírra kiterítettem,úgy,hogy kettö kicsit fedje egymást. Lásd fotó.
Megkentem öket a krémsajttal, sóztam,borsoztam,majd beterítettem egy-egy szelet sonkával.
A spárgákat 4 felé osztottam, és feltekertem a sonkás tésztába. Itt rontottam el, keresztbe kell belefektetni természetesen, kapkodtam:(
A biztonság kedvéért a tüzálló tálat is kibéleltem sütöpapírral,hogy ne ragadjon bele a tészta.
Beletettem a tekercseket, rászórtam a paradicsomkockákat, kicsit sóztam,borsoztam és beborítottam reszelt sajttal.
A sütöben 200 fokon, 15-20 percig sütöttem.
ECETES TOJÁS/ SOLEIER
Sajnos nem találtam meg a pontos magyar megfelelöjét a receptnek. Tulajdonképpen olyan mint az ecetes uborka;) csak fött tojással.
Mivel nagyon szeretem a fött tojást csak úgy magában is, ezenkívül imádom az édes-savanyú ízesitéseket is, roppant kedvezönek tünt ez a recept számomra.
Még nem kóstoltam meg, mivel ma készült el és 3 napig kell a hütöben tartani.
Utána tojásonként vagy kevés sóval kell elfogyasztani, vagy kettévágni, a sárgáját kiszedni,szétnyomni, sóval, borssal és pár csepp ecettel összekeverni, majd visszatenni a fehérjébe és mustárral fogyasztani. Nyammmmi!!!
Már alig várom!
Hozávalók 10 tojáshoz,én feleztem mindent és kisebb üvegbe tettem:
10 tojás, 1 hagyma, 1,5 deci fehérborecet, 6 deka só, 4 deka cukor, 8 darab borókabogyó kicsit összetörve, 1 tk. egész fekete bors, 2 babérlevél, 1 1/2 tk. mustármag, kb. 6 szál kapor
A tojásokat a tojásfözömben keményre föztem, hideg vízzel lehütöttem. Közben a hagymát megpucoltam,félbevágtam és egy serpenyöben a vágott felületüket megpiritottam.
7 deci vizet az ecettel, a hagymával és a füszerekkel felforraltam.
Egy kb. másfél literes csatos üvegbe felváltva tettem egy-egy szál kaprot, a megpucolt tojásokat és az egészet leöntöttem a forró páclével.
Lezártam, vártam amíg lehül és a hütöbe tettem.
2011. május 5., csütörtök
SZEZÁMMAGOS SZÜZPECSENYE
Hozzávalók 2 személyre:
kb. 30 deka szüzpecsenye / egyben/, 4 ek. szezámmag, olaj, só, bors
A szüzpecsenyét minden oldalán sóztam,borsoztam, majd egy serpenyöben,kevés olajon, körbe-körbe összesen kb. 5 percig halványra sütöttem.
Egy tányérba szórtam a szezámmagot, a húst megforgattam benne, egy tüzálló tálba tettem és 180 fokon, 15-20 percig sütöttem. Ha a szezámmag barnulni kezdene, takarjuk le fóliával.
Amikor letelt a 20 perc, kivettem és felszeltem.
SPÁRGAFEJEK BAZSALIKOMOS SPÁRGASZÓSZBAN
Forrás: INNEN
Nagyon jó ötlet a spárga kevésbé ehetö részéböl szószt készíteni. Semmiféle keményítö nem kerül bele, maga a spárga adja a sürüségét.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kiló fehér spárga, 1 liter zöldség alaplé, 1 hagyma, 3 deka vaj, 1 csokor bazsalikom, 5 deka krémföl, só, bors, örölt szerecsendió, cukor, zöldcitromlé
A spárgákat alaposan megpucoltam, a végüket levágtam, majd mindegyiket keresztben elfeleztem. A fejeket a forrásban lévö levesben 15 percig föztem.
A másik felét a spárgáknak apróra vágtam és a kockákra vágott hagymával együtt kevés olajon pár percig dinszteltem, majd 2 deci levest öntöttem hozzá a spárgafözöléböl és kb. 10 percig föztem, majd az apróra vágott bazsalikomlevelekkel és a krémföllel együtt botmixerrel lepüréztem.
Füszereztem.
A spárgafejeket lecsöpögtettem és a szósszal tálaltam. Szezámos szüzpecsenyét sütöttem hozzá.
2011. május 3., kedd
RÉPÁS KENYÉR
Kitünö uzsonna.
Barna kenyeret megkentem krémsajttal, sárgarépát reszeltem rá, sóztam,borsoztam.Ízlés szerint vagy petrezselyemmel vagy snidlinggel megszórva tálalom.