Oldalak

2011. április 25., hétfő

JUHTÚRÓS PALACSINTATEKERCSEK




Az ötletet a 2008-ban készült lazacos palacsinta tekercsem adta, aminek a receptjét ITT találjátok.
Már nagyon sokszor feltálaltam, néha lazac helyett sonkával,mint idén is, a húsvéti füstölt sonkát szeltem fel és tettem bele, a megszokott krémföl helyett pedig juhtúrót, amit kevés 20%-os tejföllel higítottam és sok snidlinggel ízesítettem.
Nagyon finom volt.

MEDVEHAGYMÁS GOUGÈRE










A gougère burgundi specialitás, reszeltsajtos égetett tésztából,pogácsa formájú halmok. Már egyszer régen megsütöttem, de még nem került fel a blogomba.
Húsvét szombat délután többek között ezzel is vártam a vendégeimet.
Mivel aznap délelött a piacon hatalmas mennyiségü,gyönyörü medvehagymát árultak, nem bírtam ellenállni és megvettem az idei elsö és utolsó csokrot. Nálunk már lecsengöben van a medvehagymaörület, most sem tudom még mit kezdek a maradékkal.
A gougère masszájába viszont belevágtam pár levéllel, megbolondította;) nagy sikere volt.

Hozzávalók:

2,5 deci víz, 10 deka vaj, csipet só, 12,5 deka liszt, 4-5 tojás, 12,5 deka reszelt sajt, 5-6 levél medvehagyma / ízlés szerint/

A vizet a vajjal és a sóval felforraltam. Beleöntöttem a lisztet, addig kevertem amíg egy tömör massza lett és levált a lábos aljáról. Hülni hagytam kicsit, majd egyenként belekevertem a tojásokat. Alaposan összekevertem a masszát. Beleszórtam a reszeltsajtot és az apróra vágott medvehagymát, ezekkel is összekevertem.
Sütöpapírral kibélelt tepsire kis halmokat tettem, 180-200 fokon kb. 30 percig sütöttem.
Úgy mint a többi égetett tésztánál is, itt sem szabad a sütö ajtaját nyitogatni,csak a végén.

2011. április 16., szombat

HÚSVÉTI ÖTLETEK







Hosszú idö után újra itthon töltjük a Húsvétot.Még nem alakult ki a menü,meglátom mit kapok és mihez lesz kedvünk.

Valószínü az elmúlt évek receptjeiböl is kerül az ünnepi asztalra.

A medvehagyma helyett idén, snidlinggel készül a sárga túró;) egyrészt azért mert nálunk már lecsengett a medvehagyma imádat, másrészt azért mert itt a környéken /Balaton/nem is kapnék sehol.
A snidlinget is otthonról hoztam magammal, cserepes és nagyon dús, sajnáltam volna ott hagyni. A bazsalalikomomat is bepakoltam, mert ö is kényes. Egyedül a citromfüvem és a rozmaringom kell kibírják nélkülem két hétig.....de ök eléggé jól viselik az egyedüllétet....:))))














2011. április 11., hétfő

MÁLNÁS CSODA






A bárány után édességnek a vendégek ezt a finomságot kapták. Kismanka írta be 2002-ben az nlc "mit fözzek holnap" nevü topicjára, örök hálám érte;)
Nagyon sokszor elkészítettem már, mások is és mindig sikere volt.

Hozzávalók: 7-8 személyre úgy,hogy mindenki repetázott;) /30 X 23 centis jénai üvegtálba tettem le/

3 doboz, azaz 600 gramm tejföl / 10%-os/, 3 doboz= 6 deci tejszín, kb. 24 db. babapiskóta, vaniliáscukor, porcukor ízlés szerint, 20 deka málna / ebböl pár szem dekorációnak/, 20 deka vegyes erdei gyümölcs, reszelt citromhéj

A tejfölt az ízlés szerinti porcukorral,reszelt citromhéjjal, vaniliás cukorral összekevertem. A tejszínt jól behütöttem és utána felvertem.
Óvatosan összekevertem a tejföllel.
Ezzel a krémmel kezdtem a rétegezést a jénai tálban.
Rá jött egy sor morzsolt babapiskóta / most morzsoltam elöször, különben egyben is hatható/.
Erre potyogtattam a még mélyhütött málnát és erdei gyümölcsöt / a fele adagot/.
Megint a krém jött.
Utána a második sor morzsolt piskóta, a málna és erdei gyümölcs másik fele.
A végére a krém került.
Fagyasztott málnákkal és pisztáciával dekoráltam, majd a hütöbe tettem.
Tálalásnál a legnagyobb fagylaltos kanalammal adagoltam.

TÁRKONYOS BÁRÁNY TOKÁNY




Egy kedves ismerös ajánlotta azt a török supermarketet,ahol ezt a csodálatos báránycombot vettem.
Nincs is messze tölünk, mindenük van, még magyar ecetes almapaprikájuk is;)))
Báránycomb, borda, borjúhús, marhahús és szárnyas. Egyben, darabolva, darálva, ahogyan kívánja a vásárló.
Nekem a hentes srác kicsontozta a combot. Kockákra nem vágattam, csak nagyobb darabokra, én kockáztam itthon;)
Mindezt nagyon elérhetö áron, nem is írom meg mennyibe kerül, mert sajnos otthon a többszörösébe kerül.....
Vendégeknek föztem meg tegnap ebédre.
Mivel férjem nem szereti a gyümölccsel és keleti füszerekkel készült ételeket, maradtam a magyarosnál. / Pedig van egy isteni marrokói receptem aszalt sárgabarackkal,mazsolával....apukám kedvence volt....../
De a pörköltet meg én nem szeretem, így elkészítettem a sürített változatát a tárkonyos bárányragunak.
Receptet nem találtam hozzá sehol, én kombináltam össze a tárkonyos bárányragut a tokány elkészítésével.
Tarhonyával és a töröknél vásárolt isteni finom ecetes almapaprikával tálaltam;)

Hozzávalók 7 személyre / ennyien voltunk tegnap és mára semmi nem maradt/:

2 kiló báránycomb kicsontozva / tehát csont nélkül 2 kiló/, zsír, leveszöldség / kis darab zeller,4 szál sárgarépa, 2 darab pasztinák/, 2-3 deci fehérbor, 1 hatalmas hagyma, liszt, fehérbor, só,bors, friss tárkony,citromlé, tejszín, kevés mustár, keményítö liszt

A húst kockákra vágtam. A zöldséget és a hagymát szintén. A forró zsíron / libazsír volt/ a hagymát üvegesre dinszteltem. Rádobtam a húst, együtt piritottam. Utána beleöntöttem a kockákra vágott zöldségeket,tovább piritottam.
Megszórtam liszttel /kb. 4-5 ek./összekevertem, majd ráöntöttem a bort és kevés vizet. Nem kell ellepje!
Sóztam,borsoztam, beleszórtam az aprított friss tárkonyt / ízlés szerinti mennyiség/ és puhára föztem.
Utána még kicsit sürítettem, citromlével,mustárral és tejszínnel ízesítettem.

2011. április 8., péntek

FELEJTHETETLEN ESTE A FRIEDRICHSBAU VARIETÉBEN




Még éppen idejében mentünk el tegnap este, ugyanis szombaton lesz az utolsó elöadás,aminek a címe:
Magic de luxe

Nemzetközi varázsló müvészek vendégszerepeltek, de a sztárvendég Kevin James volt.

Amikor férjem megvette a jegyeket és hazahozott egy müsrofüzetet, belelapoztam és nem akartam a szememnek hinni.
Pár hónapja még fogalmam nem volt ki Kevin James, aztán valaki pár hete feltette a láncfürészes trükkjét a facebookra.
Azóta már sokszor megnéztük a filmet és álmomban nem gondoltam rá,hogy egyszer alkalmam lesz életben is látni.
Las Vegasba nem volt szándékunkban utazni, de megoldotta a nagy varázsló, ö jött Stuttgartba;)
Két szenzációs trükkjét is bemutatta, a youtuben megtaláltam öket, onnan másolom be ide.
Sajnos még fotózni sem engedtek, amikor ezt a homályos képet sikerült fényképeznem a meghajlásnál, rögtön rám szóltak....

A többi müvész is remek volt, sokat nevettünk, ámultunk,bámultunk;))



2011. április 4., hétfő

MÁTYÁSMADÁR


Kettö rakoncátlankodik általában a balkonunkon;)

Mindennap kiteszünk nekik mogyorót, ha pedig egyszer elfelejtjük, akkor maguknak szerzik meg, már tudják hol található;))

Két filmet vágtam össze, elöször nem sikerült neki a lopás, másodszorra igen;)

PARADICSOMOS BABSALÁTA LÓBABBÓL



Sajnos az utolsó adagot föztem meg, de nemsokára megint megyünk haza és akkor újra feltankolunk a piacon;)

Hozzávalók:

30 deka disznóbab, 1 hagyma és babérlevél a fözéshez,
utána 1 doboz pizzaparadicsom, 1 hagyma, sötét balzsamecet, só, bors, 1-2 ek. sürített paradicsom,1-2 gerezd fokhagyma,0,5 deci olivaolaj

Lefotóztam a pizzaparadicsomot és a sürített paradicsomkrémet is, itt tubusban árulják, szerintem sokkal praktikusabb mint a kis konzervdobozos változata.

A babot elözö este beáztattam,másnap leöntöttem róla a vizet és friss vízzel, babérlevéllel és a megpucolt hagymával együtt puhára föztem.
Leszürtem, ráöntöttem a paradicsomot, az olivaolajat,beletettem a kis kockákra vágott hagymát,belenyomtam a fokhagymát, füszereztem az ecettel, sürített paradicsommal, sóval, borssal. Alaposan összekevertem és pár órára a hütöbe tettem.

2011. április 3., vasárnap

MINI ALMATORTA





Azért mini, mert a 18 centis kapcsos tortaformámban sütöttem. Még így is marad annyi,hogy a szomszédasszonyomnak adhatok egy szeletet;)

A gyúrt tésztához:

25 deka liszt, 15 deka hideg vaj!, 1 tojás, 7 deka cukor, 1 csipet só, 1 ek. rum

A töltelékhez:

4 alma, fahéj, cukor, mazsola, pisztácia/ mandula helyett/

A lisztet összekevertem a hideg vajjal és a többi hozzávalóval. Gyorsan összegyúrtam, majd folpack fóliába csomagolva, 1 óra hosszat a hütöbe tettem.

A töltelékhez meghámoztam 4 almát, apró kockákra vágtam, mazsolával / ízlés szerinti mennyiség/, pici cukorral és fahéjjal összekevertem.

Egy serpenyöben, kevés vízzel félpuhára pároltam. Megszórtam a pisztáciával.

A tésztát kinyújtottam, elfeleztem. 2 akkora kört szabtam ki mint a formám alja.

A 18 centis formám alját sütöpapírral kibéleltem, beletettem az egyik kört. Maradék tésztából csíkokat vágtam és egy 2 centis peremet nyomkodtam még a formába. Megszórtam egy kevés zsemlemorzsával.
Beleöntöttem a lehült almát, betakartam a másik körrel, a maradék tésztából kis szíveket szúrtam ki és ezekkel dekoráltam a süti tetejét.
220 fokon a középsö sínen 30-40 percig sütöttem.

Amikor teljesen lehült, nyitottam ki a formát és vágtam meg.

2011. április 2., szombat

MUHAMMARA



Líbiai paprikakrém. Pár napja sült paprikából készítettem hasonlót, abban nem volt kétszersült. Ez a recept azért egyszerübb,mert ehhez nyersen kell a paprikát felhasználni.

Hozzávalók:

4 darab piros színü paprika, 10 deka dió, 4 darab kétszersült, 6 ek. olivaolaj, 2 fokhagymagerezd, só

A paprikákat megmostam, félbevágtam, az ereket,magokat eltávolítottam. Kis darabokra vágtam. A dióval,fokhagymával, összetördelt kétszersülttel, olivaolajjal, kevés sóval egy edényben a botmixerrel összepüréztem.
Ízlés szerint tehetünk bele csípös paprikakrémet.

ANANÁSZ BACONBAN



; Kell hozzá egy ananász:

Meghámozzuk,szeleteljük.









Kis darabokra vágva baconba tekerjük



és egy serpenyöben minden oldalukon pirosra sütjük.
Csináltam már banánnal, aszalt szilvával, de ananásszal ízlett a legjobban.