Oldalak

2010. május 31., hétfő

CAMEMBERT FÜSZERES OLIVAOLAJBAN ELTÉVE



Fetával, mozarellával már ismertem, de camemberttel még nem. A múlt héten adta az ötletet egy fözni kedvelö fiatalember, aki az ablakcserénket bonyolította le. Miután kiderült, hogy hobbiszakács, volt témánk böven;))

Vettem 3 darab camembert sajtot, cikkekre vágtam. Óvatosan beletettem egy beföttes üvegbe, majd rátettem 1 lila hagymát apró kockákra vágva, petrezselymet felaprítva, 1 babérlevelet, kevés sót, frissen örölt borsot, szárított bazsalikomot, kakukkfüvet, rozmaringot / mivel sajnos itt a Balatonnál nem kapok friss zöldfüszert/ és felöntöttem annyi olivaolajjal, hogy ellepje. 1 hétig érleltem a hütöben, de már alig vártam, hogy leteljen a hét és megkóstolhassam.
Kitünö finomság!

Majd otthon is megcsinálom, de friss zöldfüszerekkel.

BARNASÖRBEN SÜLT MARHAHÚS





Hozzávalók 4 személyre:

75 deka marhahús, 2 vastag sárgarépa, 1 vastag szál póréhagyma, 2 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, kevés vaj, 1 ek. liszt, 2,5 deci barnasör, 2,5 deci zöldség alaplé, 1 tk. kakukkfü, 1 csipet cukor, 1 tk. borecet, só, bors

A húst nagyobb kockákra, a répát karikákra, a pórét 3 centis darabokra, a hagymát kis kockákra és a fokhagymát apróra vágtam.

Az olajat egy edényben amit a sütöbe is mehet, felhevitettem, majd a húskockákat minden oldalról megpiritottam. Kivettem, félretettem.
A vajat ugyanebben az edényben feolvasztottam majd a hagymát megpiritottam benne. Rászórtam a lisztet és lassan beleöntöttem a levest. Pár percig kavargatva föztem.

Utána jött hozzá a répa, a póré, a fokhagyma, majd a hús.
A sütöt 160 fokra felmelegitettem.
A sört beleöntöttem az edénybe, füszereztem, a cukrot és az ecetet hozzáadtam.
Lefedve a sütöben puhára föztem.

FÖZÖVERSENY VÖRÖSBERÉNYBEN







Szombaton délelött 10 óra 30 perckor a vörösberényi kultúrház udvarán kezdödött, a Berény nevü települések meghívott vendégeivel és helybéliekkel.

Az összes készülö ételt lefotóztam, de végigkóstolni azt nem tudtam;) csak hármat. A barátunk slambucát, aztán a nyertes ételt, ami marharolád volt, de sertéshússal töltve, tehát olyan töltelékkel mint ami a töltött káposztába, paprikába kerül, a végén pedig egy csodálatos, habart birkapörköltet kapros szélesmetélttel. Számomra ez lett volna az elsö helyen, de úgy látszik a Ramada föszakácsának, aki egyszemélyben volt a zsüri, nem az ízlett a legjobban.

Iharosberény adta meg a módját leginkább a vendéglátásnak, szöttesekkel terített asztalokkal, agyag boroskancsóval, kolbásszal, tepertövel, lila hagymával várták a vendégeket és a szakácsuk öltözéke is eltért a többitöl;) Meghívtak minket összel a gesztenyefesztiváljukra. Kóstolóba hoztak magukkal gesztenyemézet és gesztenyelekvárt, szintén gyönyörüen tálalva, vékony ostya lapokra kenték és kínálták. Az ö ételük volt az a bizonyos, isteni birkapörkölt is, ami ugyan a legkésöbb készült el, de érdemes volt kivárni;)

2010. május 24., hétfő

PADLIZSÁN "PÖRKÖLT"




Újra itthon vagyunk, az itthon most Magyarországot jelenti;)
Az otthon az pedig Stuttgart. Innen nézve ott-hon.
Csodálatos a magyar nyelv. Itt vagy otthon, lényeg az,hogy az ember mindenütt jól érezze magát.
Egy hete érkeztem meg, ablakcsere végett, kifogtam az ítéletidöt. Le is kellett állítani a munkálatokat.
De már túl vagyunk mindenen és kezdödhet a szabdság.

Gyönyörü padlizsánt kaptam a zöldségesnél, ma padlizsán pörköltet föztem belöle.

Hozzávalók:

2 személyre:

kb. 30 deka sertéshús, 1 hagyma, 2 darab zöldpaprika, 30 deka paradicsom, 1 közepes padlizsán, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 deci fehérbor, só, bors, római kömény, olaj

A sütöt 160 fokra felmelegítettem.

A paradicsomokat leforráztam és lehúztam a héjukat.

A húst a padlizsánt a paradicsomokat és a hagymát kis kockákra vágtam. Az olajon egy nagy fazékban amit a sütöbe is belehet tenni, megdinszteltem a hagymát, rádobtam a húst, együtt sütöttem pár percig. Erre jött a kockákra vágott zölpaprika, padlizsán és a szeletelt fokhagyma.

Addig sütöttem, amíg kicsit össze nem esett a zöldség.

Beletettem a paradicsomot, majd ráöntöttem a bort, füszereztem és alufóliával lefedve a sütöbe tettem a lábost.

2 óra hosszat sütöttem.

Bármilyen köret passzol hozzá. Mi magában ettük.

2010. május 21., péntek

DIE CALLAS FABRIK


Nemrég írtam erröl a filmröl. Tegnap adták a tv-ben, ma már a neten is látható, ha valakit érdekel, megnézheti:

ITT

Nekem a Windows Media Player is lejátsza, nem kellett hozzá a Flash Playert letölteni.


2010. május 14., péntek

DISZNÓMÚZEUM VENDÉGLÖVEL STUTTGARTBAN A VOLT VÁGÓHÍDON/ SCHLACHTHOF/






Így nézett ki régebben az épület:




Május elsején megnyílt a "Disznómúzeum" városunkban, több mint valószínü,hogy az egyetlen az egész Földön:)
Elegáns étteremmel, kávézóval a földszinten, hátul az udvarban grill étteremmel, terasszal.

Két szinten több mint 37 ezer malaccal, disznóval, malacos persellyel, plüss malacokkal, különbözö "malackodó" figurákkal találkozhatunk.

Gyönyörüen felújították ezt a szép szecessziós épületet, ami annak idején a vágóhídhoz tartozott.

A lépcsöház falain a DISZNÓ szó a világ minden nyelvén szerepel.

Kipróbáltuk a grill kertet. Isteni finom sült,grillezett csülköt ettünk salátával. Az árak sajnos nagyon magasak,az étteremben egy rántott hús 21 Euroba kerül....

Viszont kint a grillkertben lehetöség van saját magad által vitt ételt is grillezni.

Minden elismerésem a tulajdonosoknak, anyának és fiának, rengeteg munka lehetett és van is még benne, sok,sok vendéget és érdeklödöt kívánok nekik! AZ ÉPÍTKEZÉS FOLYAMATÁT ÉS A TOVÁBBI RÉSZLETEKET ITT LÁTHATJÁTOK

2010. május 13., csütörtök

EPRES PANNACOTTA


Már megint pannacotta;) Nem lehet megúnni és friss eperrel nem csak körítve hanem még összepürézve is, még finomabb.

Ugyanúgy készítettem mint a Málnás pannacottát.

2010. május 12., szerda

EPRES SPÁRGASALÁTA


Hozzávalók:

spárga, eper, citromlé, olivaolaj, só, bors, egy csipet cukor, kevés rukola

A spárgát meghámoztam és utána egy éles késsel hosszában vékony csíkokra vágtam. Forrásban lévö citromos, sós, cukros vízben 5-6 percig blansíroztam. Lecsepegtettem.

Az eperrel és rukolával együtt mélytányérba osztottam, olivaolajas, citromleves dresszinggel leöntve tálaltam.

2010. május 10., hétfő

LAZACOS PALACSINTATEKERCS


Ez a recept már régóta szerepel a blogomon, szombaton ezzel vártam az egyik barátnömet délután a filmbemutató elött és megint bebizonyosodott, hogy nagyszerü "fingerfood".

Sonkával is elkészítettem már régebben, nagyon finom volt!!! Sokan nem szeretik a lazacot vagy nem jutnak hozzá, a sonka egy jó "alternativa".

MÜSORAJÁNLÁS


Szeretném a barátaim és az olvasóim figyelmét felhívni egy tv müsorra. Sajnos nem fogható mindenütt, Németországban valószínü igen, de Magyarországon vagy a Föld bármelyik más részén csak azok láthatják akiknek Astra LNB-jük van.

A címe: A Callas gyár avagy fiatal énekesek szenvedélye és szenvedése.

Az SWR tv csatornán sugározzák május 20.-án 23.15 órakor. Nem értem miért ilyen késön.

Szombaton volt a stuttgarti zeneakadémián az ösbemutatója, 65 perces film, Dunja Vejzovic professzornö férje, Christian Romanowski forgatta ezt a filmet egy éven keresztül a diákokról, a felvételijük napjától az elsö fellépésükig, a hétköznapjaikról, "szenvedélyeikröl és a szenvedésükröl"....

Dunja Vejzovic Christopher tanárnöje, így Chri is szerepel a filmben. A sors sajnos úgy hozta,hogy amikor pont nálunk forgattak , mi, szülök Magyarországon voltunk, így láthatatlanok maradtunk.

Így nem derül ki a filmben, hogy tulajdonképpen Christopher az egyetlen a filmben szereplö diákok között, aki mondhatni "örökölte" a tehetségét, a hangját, mivel édesapja is énekes. Barátaink szerint ha csukott szemmel hallgatják öt énekelni, úgy szól a hangja mint az apukájáé:)
A filmbemutató és a koncert után 3 barátnömmel akik velem voltak végig, igazi nöcis estét tartottunk;) Török étteremben vacsoráztunk, majd nálam espresszóztunk és dumáltunk bele a végtelen éjszakába....kell néha egy ilyen nap;))

2010. május 9., vasárnap

NUTELLÁS,MARCIPÁNOS FAGYI


Sherpa írta be pár éve az nlc-re ezt a finomságot, azóta sokszor készítettem, fiam kedvence lett. Most is neki kedveskedtem vele. Mivel ö is a hangjával keresi a "kenyerét", nem hagyom nagyon lehülni, inkább mousse halmazállapotban tálalom. Természetesen fagyinak is kitünö, hiszen úgy szól a recept.

Hozzávalók:

12 deka Nutella, 10 deka marcipán, 3 deci tejszín

A marcipánt a mikróban picit megpuhítom, majd összekeverem a Nutellával. Felverem a tejszínt, utána könnyedén beleforgatom a marcipános masszát. A mélyhütöbe teszem, nem lesz kö kemény a tejszín és a Nutella miatt.

2010. május 4., kedd

ÁFONYÁS PANNA COTTA


2-3 személyre:


2 lap zselatin, 2 deci tejszín, fél deci tojáslikör, 4 deka cukor, 5 deka áfonya és 1 zacskó vaniliáscukor


A zselatint hideg vízbe tettem. A tejszínt a cukorral, van. cukorral felforraltam, beletettem az áfonyákat és 5 percig tovább föztem.


A kinyomkodott zselatint és a tojáslikört a végén öntöttem bele, még utána 2-3 percig lassú tüzön kevergettem.


Hideg vízzel kiöblintett tálkákba öntöttem, ebböl az adagból 3 porció jött ki.


Pár órát hütöttem, majd kiborítva tálaltam.

2010. május 3., hétfő

RAKOTT HÚS


2-3 személyre a hozzávalók:


1 rozmaring ág, 1 fokhagymagerezd, 1 hagyma, 4 ek. olaj, 1 doboz darabos pizzaparadicsom/ 40 deka/, só, cukor, bors, 1 kis cukkini / 15 deka/, 2 szelet sertéshús, vagy csirkemellfilé, 8 deka reszelt sajt, 3 ek. creme fraiche vagy tejföl


Csirkemellfiléböl készítettem, ami már vékony szeletekre volt vágva.


A húst sóztam, borsoztam és egy serpenyöben kevés olajon mindkét oldalán picit megsütöttem. Egy kb. 15X15 centis tüzálló tálba tettem.


A rozmaring leveleit apróra vágtam, a fokhagymát szintén. A hagymát szeleteltem.


Abban a serpenyöben amiben a húst is sütöttem, kevés olajat forrósítottam és a rozmaringot, fokhagymát és a hagymát rövid ideig piritottam, majd ráöntöttem a paradicsomot. Sóztam, cukroztam, borsoztam, közepes lángon 5 percig rotyogtattam.


A cukkinit kb. 3 mm vastag karikákra vágtam, beborítottam vele a húst, sóztam, borsoztam.


Az egészet leöntöttem a paradicsomszósszal, majd rákentem a tejfölös reszelt sajtot.


Lefedés nélkül a sütöben, az alsó sínen, 22 fokon kb. 30 percig sütöttem.

2010. május 2., vasárnap

ANYU

Anyák napjára szeretettel Anyukámnak.

MÉG MINDIG SCHWETZINGEN


Amikor már elegünk volt az éttermekben való vacsorázásokból, a hotelszobában ettünk;)

Volt egy szép müanyag,átlátszó tálca amin két teáscsésze és teazacskók találtak helyet, lerámoltam, lemostam és nagyszerü célt szolgált a felvágottak tálalásához;)

Vettem egy eldobható,fehér abroszt, pár müanyag tányért és egy gyertyát, kész volt a terítés.

A medvehagymát a kastélyparkban szedtem, a többi finomságot a discontban vettem.

Vendégünk volt, hárman ettük ezt a mennyiséget;)

Máskor mindig visszük magunkkal a fadeszkát, bicskát, gyertyát, sószórót és egyebeket, most valahogy nem gondoltunk rá, de így is jól sikerült.

A korona az egészen a Ziegler sajtos tallér volt;)) Ott leltem rá a discontban, férjem nagy örömére:)