Oldalak
▼
2010. március 31., szerda
CITROMFÜVES SZÜZPECSENYE
Mivel van itthon egy cserép citromfüvem és Húsvét után elutazunk, gondoltam elkezdem fogyasztani;)
Vasárnap dekorációnak kell majd, ma hús mellé került.
Hozzávalók:
30 deka szüzpecsenye, 1 kis hagyma, 3 szál citromfü, 2 ek. Nuoc Mam szósz, 2 ek. szójaszósz, 2 ek. cukor, bors, olaj
A hagymát szeleteltem,a húst csíkokra vágtam. Az olajat egy serpenyöben felhevítettem, elöször a hagymát sütöttem meg benne, majd rádobtam a húst. 5 percig együtt pároltam, utána hozzáadtam a Nuoc Mam szószt, a szójaszószt,a cukrot és együtt még 5 percig pároltam. A legvégén beleszórtam a csíkokra vágott citromfüvet és borsoztam. Kínai tésztával tálaltam.
NUOC MAM SZÓSZ
Bevallom még sosem hallottam róla, de ma amikor egy recept után nyomoztam a neten, olvastam elöször erröl a szószról. Nuoc mam vagy nam, nem tudom, mert mindkét variáció létezik. Az elkészítése is változó.
A WIKIPEDIA-n találtam erre a receptre:
1 ek. cukor, 4 ek. víz, 5 ek. fehérbor ecet, 7 ek. vietnámi halszósz, 1 darab friss, piros chilipaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. pucolt, sózatlan földimogyoró
A fokhagymát és a mogyorót a robotgépemben megöröltem. A chilit megmostam, hosszában kettévágtam, a magját kikapartam és a paprikát apróra vágtam.
Egy kis lábosban a vizet felforraltam és benne a cukrot felolvasztottam. Kicsit lehütöttem, majd egy üvegben összekevertem az összes többi hozzávalóval.
alchri: nem volt itthon halszószom, meg különben sem szereti a férjem, ezért szójaszósszal készítettem. Így kicsit sötétebb lett. A lényeg benne szerintem úgyis a mogyoró és a fokhagyma, meg az édes-savanykás íz.
MEDVEHAGYMAKRÉMLEVES
Ezt a receptet 3 éve találtam és föztem meg a levest. Valahogy eddig nem került fel a blogomra. Gondoltam most megint aktuális.
Hozzávalók:
2 csokor medvehagyma, kis vaj, 2 szem krumpli, 6 deci zöldség alaplé, só, bors, 2 deci tejszín
A vajon a medvehagymát egészben hagyva kicsit megfonnyasztottam, majd hozzátettem a két krumplit kockára vágva, felöntöttem a levessel, füszereztem és lefedve kb. 15 percig föztem. Utána botmixerrel pürésítettem és a tejszínnnel összekevertem. Piritott kenyérkockákkal tálaltam.
2010. március 28., vasárnap
RUMPSTEAK AVAGY HÁTSZÍN A SÜTÖBEN
Férjjel ma versenyeztünk:). Volt itthon két gyönyörü szelet hátszín / Rumpsteak/. Ö egy serpenyöben olivaolajon 2-2 percig sütötte mindkét oldalán.
Én úgyszintén így kezdtem, de utána sózva,borsozva egy mogyorónyi vajjal alufóliába pakolva a 100 fokos sütöbe toltam és 20 percig pihentettem. Persze együtt ettünk, úgy idözítettük, hogy én elöbb kezdtem a sütést.
Nyertem! :)
Sokkal puhább és omlósabb lett mint az ö husa, így legközelebb már ö is így kéri.
Nagyon fontos, hogy a húst a sütés elött egy órával vegyük ki a hütöböl.
Az is az elönye ennek a metódusnak, hogy miután a serpenyöböl kivesszük a húst és a sütöbe tesszük, marad annyi idönk, hogy kiszellöztessük a lakást;) kényelmesen elkészíthessük illetve tálalhassuk hozzá a köreteket. A 100 fokos sütöben meg a tányérokat is megmelegítettem;)
Petrezselymes,fokhagymás vajjal és a sült káposztával tálaltam.
SÜLT KÁPOSZTA
Áginál láttam a napokban és nagyon gusztának találtam. Köszönet a fordításért és,hogy megosztottad velünk;)
Mivel káposztarajongók vagyunk, ma ki is próbáltam. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szintén szereti ezt a zöldséget, isteni finom!
A káposztát cikkekre vágtam, a torzsáját kivágtam, majd egy tepsibe tettem és citromleves olivaolajjal kenegetve, sózva, borsozva aranybarnára sütöttem. Nálam 200 fokon 40 percig tartott míg megpirult.
2010. március 26., péntek
HAPPY BIRTHDAY NENA!!!
Biztosan emlékeztek még a "99 luftballonra";)
Nena ma 50 éves !/bocsánat, nem ma, hanem 24.-én lett 50/
Számomra hihetetlen, hogy ez a törékeny, csinos nö, már kétszeres nagymama. Semmit nem veszített a bájából, fiatalosságából.
Megkérdezték töle a riporterek, hogy mi a titka, mire mosolyogva azt válaszolta, hogy nem iszik naponta 3 liter vizet,nem kínozza magát semmivel, csak egyszerüen sokat nevet és énekel;)
Ha csak ennyi, akkor rajta, kövessük a példáját;)
HACKEPETER EGYTÁLÉTELE
Régi kedvenc, az egyik GU szakácskönyvemböl származik.
Hozzávalók:
10 dkg húsos szalonna, 2 hagyma,2 gerezd fokhagyma, 50 deka zöldbab, 2 ek. olaj, 40 deka darálthús, 1/2 liter zöldség alaplé, 2 piros színü paprika, 25 deka paradicsom, petrezselyem, pirospaprika por, 1 csipet száritott zsálya, só
A szalonnát kockára vágjuk, a hagymát úgyszintén, a fokhagymát szétnyomjuk. A zöldbabot kb. 4 centis darabokra tördeljük.
Az olajat egy edényben felhevítjük, beletesszük a szalonnát, kisütjük, majd rádobjuk a hagymát, üvegesre pároljuk,utána megszórjuk a pirospaprikával,hozzáadjuk a darálthúst és a fokhagymát és együtt megpiritjuk.
Ezután jön hozzá a zöldbab és a zöldség alaplé, 30 percig lefedve kis tüzön fözzük együtt.
Közben a paprikákat csíkokra vágjuk, a paradicsomot leforrázzuk és utána lehúzzuk a héját, cikkekre vágjuk, hozzátesszük mindezt a babhoz és még 20 percig fözzük.
Füszerezzük és a tálalás elött megszórjuk petrezselyemmel.
TOJÁSLIKÖRÖS PANNA COTTA
FÜSZERES ESZTER BAILEYS PANNA COTTÁJA ihletett meg, de mivel Baileys nem volt itthon csak tojáslikör, azzal készítettem el.
A ferde betüs sorok Eszter oldaláról származnak, csak kihagytam belöle a kávét és a Baileys helyett tojáslikört írtam.
Fagyasztott málnából készült öntettel tálaltam.
Hozzávalók:
1 dl tojáslikör, 3 dl tejszín, 1,5 dl tej, cukor ízlés szerint,1 rúd vanília, 4 lap zselatin, 10 deka málna
A vanília rudat hosszában félbevágom, majd a tejszínnel elkevert tejbe kaparom a belsejét. Beledobom a kikapart vanília rudat is, és a cukorral együtt gyöngyözve öt percig főzöm, majd elzárom alatta a lángot. Közben hideg vízben beáztatom a zselatin lapokat, majd kinyomkodom belőle a vizet, és elkeverem a forró tejszínes krémben. Csak a legvégén öntöm bele a tojáslikört. Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni, közben néha megkeverem, hogy ne bőrösödjön be a teteje. Formákba öntöm, és 3-4 óra alatt hűtőben kihűtöm. Tálalásnál egy fél pillanatra forró vízbe mártom a formát, és kifordítom belőle a panna cottát.
Málnaöntet:
A 10 deka fagyasztott málnát egy kis lábosban 2 ek. vízzel felforraltam.
2010. március 25., csütörtök
ITT A TAVASZ
Végre!!
Ma tényleg befejeztük a lakberendezést, az utolsó szögek is a falban vannak, a szerszámosládák eltüntek a balkonról , így végre ott is kitakaríthattam és este már a szabadban vacsoráztunk;)
Kikerültek a cserepes füszereim is, piros lemezböl készült jópofa edénykékbe. Még pár színes,cserepes virágot kell beszereznem, egyelöre az Erikáim foglalják a helyet a ládáimban, de még túl szépek ahhoz, hogy lecseréljem öket.
A madarak csiripelnek, az aranyesö virágzik a balkon alatt, mindez új nekünk, hiszen késö összel költöztünk be. Akkor csak sejtettük, hogy micsoda kis oázis lesz ez nekünk tavasszal, nyáron.
De télen is szép volt, amikor a hó borította a domboldalt.
Mókust is láttunk nem is olyan régen, rengeteg mogyorót dobáltunk ki neki, amit élvezettel meg is evett, de azóta eltünt és aggódunk, reméljük nem ütötte el egy autó, ugyanis a város közepén lakunk, sajnos elöfordulhat, néha eszetlenül rohangálnak át az úttesten.....
Mindennapos vendégeink a madarak, cinkék, feketerigók és még egy nagyon szép fajta madár, sajnos fogalmam nincsen hogyan hívják, de egy barátunk úgy azonosította be, hogy olyan, mintha a galambot a hímnemü vadkacsával keresztezték volna;))
Kék csíkok vannak a szárnyán, de az alapszíne halványszürke. Elég nagyméretü és mogyoró függö:)) Pár percre rá, hogy kirakjuk az asztalra, vagy akár eldugott helyekre a mogyorót, megjelenik a párjával.
Már alig várom, hogy olyan meleg legyen, hogy kint lehessen reggelizni is;)
FINOM FALATOK.....
tölem is feltett egy receptet, / Kecskesajtos piritós/de eredeti, tölem származó képpel, amin rajta volt a logóm és a recept alatt ott állt, hogy "alchri" amire rákattintva megjelent a blogom. Így nem találtam benne semmi rosszat.
Köszönöm Gesztenye ennek ellenére, hogy felhívtad a figyelmemet rá;) Jó, hogy ilyen szemfülesek vannak közöttünk;))
Köszönöm Gesztenye ennek ellenére, hogy felhívtad a figyelmemet rá;) Jó, hogy ilyen szemfülesek vannak közöttünk;))
2010. március 23., kedd
GYÖMBÉRES SÁRGARÉPA KRÉMLEVES
Még mindig rengeteg répánk van itthon és mivel gyömbérrel nagyon szeretjük kombinálni, megföztem ezt a finom,pikáns levest.
6 személyre a hozzávalók:
70 deka sárgarépa, 1 kis darab gyömbérgyökér, 1 alma,1 hagyma, 2 ek. vaj, 1 tk. currypor, 1 liter csirke alaplé, só, bors, egy kevés citromlé
A répát és a gyömbért megpucoltam, kis kockákra vágtam. A hagymát szeleteltem, az almát meghámoztam és apróra vágtam.
A vajon elöször a hagymát aranybarnára piritottam megszórtam a curryvel, majd rádobtam a répát és a gyömbért. Együtt dinszteltem kicsit, utána felöntöttem a levessel és beleraktam az almát. Lefedve 30-40 percig föztem, amíg a répa meg nem puhult.
Botmixerrel püréztem, sóval, borssal, citromlével ízesítettem.
2010. március 21., vasárnap
KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK
Szemi szeretné megtudni a következö 8 kérdésre a válaszomat;)
1. Mi lenne,ha nyernék a lottón?
Nem szeretnék a lottón nyerni, legalábbis nem milliókat, hogy aztán valaki zsaroljon, vagy a családomat bántsa, elrabolja. Eddig is elég volt ami van, nálunk a mottó: az egészség!
2. Rossz szokásom?
Horkolok. Vagy ez nem szokás hanem teher?
3. Koffein?
Espresso kevés tejjel, de csak reggel. De az az igazi,erös mini adag, frissen örölt Lavazza babkávéból;)
4. Színeim?
Piros,piros,piros, háromszor is piros;) Az új ülögarnítúránk is most "pirosas", a konyhám is, ö sötétpiros.
5. Mi van most rajtam?
Egy kék fehér csíkos felsö és egy sötétkék matróznadrág, mindkettö puha jersey-böl.
6. Háziállat?
A szomszédok kutyái, van több is a házban. Gyerekkoromban hörcsög és cicák. A gyerekeink rinyáltak egyfolytában háziállat után, mi kemények maradtunk, szó nem volt róla, most a lányomnak van egy Tysija, egy 2 és fél éves csokibarna labrador. Van vele elég gond, amúgy gyönyörü jószág. Ajándékba kapta......
7. 10 év múlva hol látom magam?
A Balatonon a vitorlásunkon, vagy a teraszunkon a Balatont bámulva, de idönként itt is, Stuttgartban, ahol felnöttem és családot alapítottam és ahol több mint valószínü az unokáimra vigyázhatok..... / egyelöre álom, az enyém ...., majd meglátjuk mi lesz belöle/
8. Legutóbbi nagyon jó élményem?
Múlt péntek este a barátnömnél egy nöcis buli!!! Gabi, remélem olvasod;))) Isteni volt mint mindig!
Ancsi, Vica, felteszem Nektek a kérdéseket, ha idötök és kedvetek van, válaszoljatok;)
CSOKOLÁDÉS SZARVASPÖRKÖLT
Úgy történt a dolog, hogy férjem véletlenül a gyümölcsös 70%-os csokija helyett koktélparadicsomos, sós csokit vett....
Számunkra ehetetlen volt, így gondoltam megfözöm valamilyen hússal. Amióta a "Csokoládé" c. filmet láttam, a hús-csoki kombináció nem hagyott nyugodni.
Keresgéltem a neten és ITT meg is találtam a nekem valót. Minimálisat változtattam rajta.
Hozzávalók:
4 személyre
80 deka szarvashús, 10 deka sárgarépa, 10 deka zeller, 10 deka póréhagyma, olaj, 2 deci vörösbor, 1 deci portói bor, 1 ek. sürített paradicsom, 2 db. babérlevél, 1 ek. örölt bors, 2 ek. fehér és 2 ek. fekete csokoládé reszelve, 1 deci tejszín, só, bors
A szarvashúst az olajon megpiriottam, hozzáadtam a zöldséget. Együtt tovább piritottam, majd ráöntöttem a vörösbort / portói borom nem volt itthon így 3 deci vörösbort használtam/. Belenyomtam a sürített paradicsomot / itt tubusban is árulják, nagyon praktikus/ beletettem a babérleveleket és az örölt borsot, majd puhára föztem. Nekem az eredeti recepttöl eltéröen nem 30 perc volt hanem vagy 3 óra....
Utána csak sötét csokoládét adtam hozzá, nem reszelve, hanem kockákban, a csoki koktélparadicsommal és sóval volt ízesítve, lásd fotó.
Kb. 5 deka volt. Majd az elöírt tejszínmennyiséget is hozzáöntöttem.
Csodálatos, sürü, enyhén kesernyés szószt kaptam, ízlés dolga, nem volt rossz, de én inkább maradok a hagyományos szarvaspörköltnél;)
Vendégünknek egy nagyszerü ötlete támadt, sötét balzsamecettel öntötte nyakon a tányérján a hús adagját. Kipróbáltam én is, nem rontotta el, söt, pikánssá tette, ajánlom minden bátor, újdoságot szeretö embernek. Ha nem jön éppen szembe ez a paradicsomos,sós csoki..... biztosan sima chilis 70%-os csokival is megfözhetö.
Couscousszal tálaltam.
2010. március 20., szombat
LEGÚJABB KINCSEIM
Ez a zöldség aprító ügyes valami, állítom többet ér minden elektromos háztartási robotgépemnél. Egy olcsóbb változatát megvettem korábban, de nem lehet összahasonlítani a két darabot.
Ez a fotón látható tényleg csodálatos, éles a vágó része, minden megeröltetés nélkül felvág egy krumplit, répát vagy akármit.
A kesztyü pedig políroz. Már régóta szerettem volna valami ilyesmit beszerezni, a "Das perfekte Dinner"-ben sokan húztak fel hasonlót a kezükre, de föleg azért, hogy ne hagyjanak ujjlenyomatot a poharakon vagy az evöeszközökön. Ezzel meg még fényesíteni is lehet:)
2010. március 18., csütörtök
MINT 5LET
Forrás: Freundin újság
Mi mindenre lehet még a muffinformát használni. Jópofa ötletek, gondoltam megosztom veletek;)
2010. március 16., kedd
KARIB SERPENYÖS RÉPA
A GU szakácskönyv sorozatomban van egy "Karib receptek" címü, abban találtam sok más jó mellett ezt a receptet pár éve.
Ma megint 2 kiló sárgarépát vettem, nem kaptam kisebb csomagolásban, így valószínü napokig répát eszünk, de nem baj, szeretjük.
Hozzávalók:
50 deka sárgarépa, 1 kis hagyma, 1 kis darab gyömbérgyökér, 2 fokhagymagerezd, kevés vaj, só
A répát megpucoltam majd kis darabokra vágtam. A hagymát, fokhagymát, gyömbért szintén.
A vajat egy serpenyöben felolvasztottam, rádobtam a hagymát és a gyömbért, 3-4 percig sütöttem.
Utána hozzáadtam a fokhagymát és a répát. Megsóztam.
Fedö alatt 10 percig sütöttem.
Ma megint 2 kiló sárgarépát vettem, nem kaptam kisebb csomagolásban, így valószínü napokig répát eszünk, de nem baj, szeretjük.
Hozzávalók:
50 deka sárgarépa, 1 kis hagyma, 1 kis darab gyömbérgyökér, 2 fokhagymagerezd, kevés vaj, só
A répát megpucoltam majd kis darabokra vágtam. A hagymát, fokhagymát, gyömbért szintén.
A vajat egy serpenyöben felolvasztottam, rádobtam a hagymát és a gyömbért, 3-4 percig sütöttem.
Utána hozzáadtam a fokhagymát és a répát. Megsóztam.
Fedö alatt 10 percig sütöttem.
2010. március 11., csütörtök
ACTIFRYBEN SÜLT CSIRKEMÁJ
Hagymás, sült csirkemájat készítettem ma az edényben, most sem csalódtam.
2 nagy vöröshagymát szeleteltem, fél mérökanál olajjal 10 percet elösütöttem, majd rádobtam a kis darabokra vágott májat. Megint csak fél mérökanál olajat öntöttem rá és még kb. 15 percig együtt sütöttem. Sóztam,borsoztam.
2010. március 5., péntek
TEFAL ACTIFRY
Férjem a kúrán hallott róla elöször, nekem már régóta fogalom volt, csak gondoltam minek egy géppel több az amúgyis picike konyhámba;)
Mégis megvettük.
Férj kérésére Brassóit sütöttünk benne elöször. Ahhoz képest, hogy 2 ek. olajjal készült az egész, nem lett rossz, persze nem lehet a hagyományossal összehasonlítani.
Nekem még mindig a sült krumpli jön be a leginkább, nincsen olajszag a lakásban, nincs gond a 2 liter olaj kidobásával sem és a krumpli csodálatos ízü lesz benne.
Rozmaringos sült burgonyát csináltam benne a második alkalommal.
Még a sült hagyma izgat nagyon, amit imádok, de a bö olajban kisütöttet nem bírom megenni, az olaj és a hagyma együtt nem megy. Ebben az edényben viszont nem tocsog utána.
Sült gyümölcsöt is ír a hozzá kapott szakácskönyvecske, még nem próbáltuk ki, pedig a barnacukros banán nem hangzik rosszul;)
Szerintem mindazoknak akik zsírszegényen szeretnének táplálkozni, egy hasznos dolog.
Az elsö kép INNEN van.
LILAHAGYMA"LEKVÁR" A LA TIM MÄLZER
Már régóta szerettem volna kipróbálni, tegnap elkészítettem. Kicsit megbolondítottam, nem tudom Tim mit szólna hozzá ha megtudná, hogy fahéjjal és örölt szegfüszeggel füszereztem;)
Az eredeti recept:
6 db lilahagyma, 1 ek. olivaolaj, 2 db fokhagymagerezd, só & bors, 3 ek. méz, 500 ml vörösbor
A hagymát megpucolni és szeletelni, egy edényben a forró olivaolajban üvegesre megdinsztelni. A fokhagymát finomra vágni, hozzáadni, sózni, borsozni.
A mézet hozzáönteni és karamellizálni. A vörösbort beleönteni és addig tovább fözni, amíg a folyadék majdnem teljesen elforr, szirup szerü lesz.
DÍJAT KAPTAM
Livi és Belly , köszönöm, örülök hogy az életetek része vagyok;) Mostanában nem fözök sokat, amióta kettesben élünk férjjel, megszünt a nagy fözöcskélés. Na de azért idönként muszáj kipróbálnom egy-egy új receptet, vagy egy új csodagépet amivel bövül a konyhám.
Ezért nagyon örülök, hogy ennek ellenére benéztek hozzám és rendszeres olvasóim is vannak:) többek között nekik is adom tovább a díjat;)
Ancsi
Ági
Eper
Fahéj és feta
Garffyka
Gasztroboszi
Vica
Max
Mesi
Mirelle
Ottis
Szemi
Trinity