Oldalak
▼
2010. március 31., szerda
NUOC MAM SZÓSZ
Bevallom még sosem hallottam róla, de ma amikor egy recept után nyomoztam a neten, olvastam elöször erröl a szószról. Nuoc mam vagy nam, nem tudom, mert mindkét variáció létezik. Az elkészítése is változó.
A WIKIPEDIA-n találtam erre a receptre:
1 ek. cukor, 4 ek. víz, 5 ek. fehérbor ecet, 7 ek. vietnámi halszósz, 1 darab friss, piros chilipaprika, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. pucolt, sózatlan földimogyoró
A fokhagymát és a mogyorót a robotgépemben megöröltem. A chilit megmostam, hosszában kettévágtam, a magját kikapartam és a paprikát apróra vágtam.
Egy kis lábosban a vizet felforraltam és benne a cukrot felolvasztottam. Kicsit lehütöttem, majd egy üvegben összekevertem az összes többi hozzávalóval.
alchri: nem volt itthon halszószom, meg különben sem szereti a férjem, ezért szójaszósszal készítettem. Így kicsit sötétebb lett. A lényeg benne szerintem úgyis a mogyoró és a fokhagyma, meg az édes-savanykás íz.
Szia, Alchri,
VálaszTörlésez a Wikis recept sajnos igen félrevezető:(
Hadd mondjam el, miért:
A nuoc mam maga A vietnámi halszósz, a konyhájukban alap, ezzel sóznak is. Ezt a vietnámit Európában ritkán kapni, de thai halszósszal jól lehet helyettesíteni, ez a nam pla. A jó nuoc mam csupán halból és sóból készül, önmagában borzasztó, de mással keverve fantasztikus ízeket ad, érdemes kipróbálni, külön már nem érezni az ízét! Lehet, hogy a férjed magában kóstolta? Akkor nem csodálkozom!:)
Az egyik leghíresebb vietnámi mártogatós a nuoc cham, de többfajta alapmártás létezik, amibe elengedhetetlenül szükséges a nuoc mam, a halszósz!
Az Orienten írtunk róla, ott sok linket megtalálsz, többek közt a Terebess, Chili & Vanília és a Bűvösék is írtak róla.
http://orientexpress.freeblog.hu/archives/2008/03/25/Omlett_nuoc_cham-szoszos_salataval/
Elnézést, ha hosszúra sikerült, de nem mehettem el szó nélkül mellette:), remélem, nem veszed akadékoskodásnak.
Mama, nem dehogyis, köszönöm, hogy felvilágosítottál;)
VálaszTörlésMajd nemsokára felteszem a receptet is amihez kellett volna ez a szósz, de mivel nem volt itthon, gondoltam megcsinálom. Véletlenül rögtön a Wikipediara találtam és minden volt itthon hozzá, kivétel a halszósz;)