Január elején lányommal Andalúziában voltunk,be is írtam a blogba:
és az utolsó este Sevillaban egy étteremben a kedves pincér a vacsora után meghívott minket egy ottani specialitásra.
Egyfolytában likört emlegetett,én kicsit tartózkodtam töle,mert nem vagyok nagy likör kedvelö.
De ö csak mondogatta,hogy specialitás,meg egyáltalán olyan aranyos és szívélyes volt,hogy a végén nem mondtam nemet.
Életem legfinomabb "likörjét" ittam.
Tulajdonképpen nem likör,hanem karamelles vodka;))
Lányommal beleszerettünk ebbe az italba, lefotóztuk az üvegét és a barcelonai duty free üzletben vettünk pár üveggel belöle;))de már akkor elhatároztuk,hogy ezt muszáj lesz házilag elöállítani;))
Ma megpróbáltam és mondhatnám azt,hogy jobb lett mint az eredeti;))
Beírom pontosan a receptet, amit végülis teljesen én szültem meg,sehol nem találtam meg a neten.
Csodálatosan finom, Sevillaban behütve tálalták nekünk:)
Egyszerü és nagyszerü!!!
Hozzávalók:
5-6 deci 37,5%-os vodka, 20 deka cukor, 125 ml víz, 1 ampulla vanilia aroma, 1 rúd vanilia
Elöször elkészítettem a karamell szirupot. Ez különben remek pl. Latte macchiato kávéra is vagy fagylaltra csurgatva.
20 deka kristálycukrot egy kis lábosban lassan elkezdtem olvasztani. Amikor szép aranybarna színe lett, beleöntöttem a vizet és addig föztem,amíg a cukor újra teljesen fel nem olvadt.
10-15 percig tart kb.
Amikor lehült, egy szürön keresztül beleöntöttem a vodkába,beletettem a vaniliarudat és hozzáöntöttem az aromát. Becsuktam és alaposan összeráztam.
Az igazság az,hogy elöször az aroma nélkül próbálkoztam,de hiányzott az a bizonyos illat,ami azonnal megfogott minket.
Kiderült,hogy az a vanilia aroma illata volt. A vanilia rúd is biztosan hozzájárul az ízéhez,de nekem föleg dekorációnak jött be:)
Nem édes, intenzív karamell ízü italt kapunk,csak ajánlani tudom;)
A fotókon az eredeti és az én általam készített vodka látható a kis poharakban:)
Elkészítem én is!
VálaszTörlésKöszi!
Nagyon csalogató ötlet és milyen egyszerü!
VálaszTörlésSzép, ahogy megcsillan a napsugár az üvegen!! Ki fogom próbálni!! Üdv:Krisz! :-)
Kedves Márta és Krisz,feltétlenül érdemes elkészíteni,különleges és finom ital!!
VálaszTörlésKrisz,hogy mikre figyelsz;) észre sem vettem a napsugarat az üvegen:)
Az tény,hogy ilyen gyönyörü idöben élmény fényképezni,vége a sötét délutánoknak;)
Nézz át hozzám, van számodra valami:)
VálaszTörlésAlchri, ez nagyon tetszik nekem, el is mentem a receptjét. Alkalomadtán el fogom készíteni. :)
VálaszTörlésA fotók csodásak! :)
Köszönöm Szemi:) Tényleg nagyon finom! Milyen nehéz lett a moderálás...végre sikerült:))
VálaszTörlés