Oldalak

2011. december 4., vasárnap

CSOKIS ESPRESSO TORTA





Hozzávalók egy 18 centis kapcsos tortaformához:

2,5 deci frissen fözött,forró espresso kávé, 10 deka sötét kakaópor, 2 tojás, 1,5 deci napraforgóloaj, 20 deka liszt, 20 deka barna cukor, 5 gramm sütöpor, 5 gramm szódabikarbóna, 5 gramm só

A mázhoz:

1 deci tejszín, 2,5 deka vaj, 1 gramm Fleur de Sel / tengeri só/, 7,5 deka jó minöségü tejcsokoládé, 1,5 deka sötét kakaópor

2 deci espressót a 10 deka kakaó porral összekevertem. A 2 tojást az olajjal majonéz sürüségü krémmé kevertem.

A lisztet a cukorral, sütöporral, szódabikarbónával,sóval összekevertem,majd hozzáöntöttem a kakaós kávét és az olajos tojásokat. Egy fakanállal alaposan összedolgoztam.

Egy 18 centis kapcsos tortaformát vajjal kikentem, kakaóporral megszórtam,beleöntöttem a masszát.

180 fokon,45 percig sütöttem /tüpróba/.

A mázhoz a tejszínt a kakaóporral elkeverve felmelegítettem,majd az apróra tördelt csokoládét hozzáadtam. Addig kevertem amíg el nem olvadt, utána a vaj és a só került bele.

A tortát a sütöböl kivéve 15 percig hülni hagytam, majd a formából kivettem és egy fa tálca nehezékkel egyenesre "préseltem".

A maradék fél deci espressoval meglocsoltam és amikor teljesen lehült, a mázzal leöntöttem.

5 megjegyzés:

  1. Jujj, ez maga a kísértés! A csokit nagyon szeretem a kávéval, ráadásul ez a torta gyönyörű! Receptet elmentettem, köszi!

    VálaszTörlés
  2. Az a helyzet, hogy a tortákkal hadilábon állok. Szinte nem eszem meg egyiket sem. Ezzel azonban kivételt tennék! :)

    VálaszTörlés
  3. MJ, ez valóban igazi "férfitorta";)) Abszolút nem édes.

    VálaszTörlés
  4. Hát ez nagyon ott van, nagyon!

    Jegyeztem :-)

    VálaszTörlés