Oldalak
▼
2010. december 30., csütörtök
BOLDOG ÚJ ÉVET MINDENKINEK!
Számunkra nincsen Szilveszter e nélkül a 18 perces, vicces jelenet nélkül.
Legeslegelöször 1963-ban mutatták be a német tv-ben, aztán 1972 december 31.-étöl folyamatosan levetítik Szilveszterenként a különbözö német tartományok tv csatornáin.
Nem lehet megúnni.
Egy hölgy / Miss Sophie/90. születésnapjáról szól, aki mint eddig minden évben, idén is meghívja magához az ünnepi vacsorára a barátait, teljesen függetlenül attól, hogy már meghaltak....
Ezért a inasának nemcsak felszolgálni kell, hanem mindegyik, eltávozott barát helyett is koccintani vele....mindig hozzáfüzve, hogy "ugyanúgy mint a múlt évben is Miss Sophie?"
Persze a végére már nagyon spicces, fantasztikus helyzetkomikumok vannak a jelenetben, minden évben sírunk a nevetéstöl, pedig már minden poént kívülröl fújunk.
A csattanó a legvégén hangzik el amikor James felkíséri az idös hölgyet a lépcsön, miközben megkérdezi az üennepelttöl, hogy "ugyanaz a procedúra mint tavaly, Misss sophie?" Mire a hölgy: "Igen James, ugyanaz mint MINDEN ÉVBEN."
Erre az inas: "Miss Sophie, beleadok mindent!"
Ma is valamelyiket megnézzük, bár sürü lesz a programunk, de nem hagyjuk ki.
Nektek is jó szórakozást kívánok és egy nagyon boldog, békés, egészségben gazdag új esztendöt!
2010. december 28., kedd
TEGNAP ESTE ÉS MA REGGEL
2010. december 26., vasárnap
PREMIER
Idén, 32 év után újra itthon ünnepeltük a Karácsonyt.
Premier volt, ugyanis 1978-ban még nem voltunk házasok és mindketten, külön,külön a szüleinkkel töltöttük a Szentestét.
1979-ben már mint férj és feleség álltunk kettesben, Regensburgban, távol a hazánktól, a fa elött.
Akkoriban még férjem volt a filmezö, egy egész szép felvételt csinált, összevágta a 79-es Szentestét pár régebbi fotóval a családról.
Hálás vagyok érte.
Nemrég másoltattuk át super 8-ról dvd-re,így megmutatom Nektek itt a blogomon.
Jót mosolyogtam amikor megnéztem a filmet, az egymásnak adott ajándékok annak idején micsoda újdonságok voltak:))
/A lakberendezésért elnézést kérek,nem saját otthon volt hanem bérelt és elfogadtuk úgy ahogyan volt, fiatalok voltunk;))/
Idén, 2010-ben szintén csak ketten ünnepeltünk, de most újra itthon, Magyarországon.
Szép volt, nem mondom, de azért az elmúlt 32 év Karácsonya nagyon hiányzik nekem, föleg azok az évek, amiket a kis/nagy gyermekeinkkel töltöttünk együtt..
2010. december 23., csütörtök
BÉKÉS,BOLDOG KARÁCSONYT MINDENKINEK
Régi vágyunk teljesült be nemrég. Erdélyböl rendeltünk egy gyönyörüséges, kézzel faragott Betlehemet.
A mérete nem éppen egy szobába való, hanem inkább templomba, de annyira gyönyörü, hogy inkább átrendeztük miatta a nappalit és a fa alá tettük.
Kedves Péntekné, / sajnos a keresztnevét nem tudom/ hálás köszönetünk a beszerzésért, csomagolásért, küldésért!
Kedden a veszprémi Petöfi színházban megtaláltuk a Betlehemhez passzoló karácsonyi cd-t.
"Új csillagnak új Királya" a címe, "mese és muzsika a kis Jézus születéséröl, a Parasztbiblia történetei alapján".
Közremüködnek:
Terescsik Eszter / mese/ és Navratil Andrea /ének,mese/
Terescsik Eszter jelenleg a Veszprémi Petöfiszínház színmüvésznöje.
Ebböl a cd-böl vágtam össze két részletet és az erdélyi Betlehemünkröl készült filmmel, képekkel együtt tettem fel a blogomra.
Kellemes ünnepeket!
2010. december 18., szombat
BOLDOG 4.ADVENTET MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK
Közremüködik: Olivia Trummer .
Szülei szintén zenészek, anyja zongoramüvésznö, apja karvezetö és gimnáziumi zenetanár, családunk férfi tagjai már többször együtt zenéltek vele,lányunkat a gimiben tanította.
Olivia a lánya, a triójával már régóta ismert, ö komponálja vagy írja át a dalokat.
A PROGRAMM.
Szülei szintén zenészek, anyja zongoramüvésznö, apja karvezetö és gimnáziumi zenetanár, családunk férfi tagjai már többször együtt zenéltek vele,lányunkat a gimiben tanította.
Olivia a lánya, a triójával már régóta ismert, ö komponálja vagy írja át a dalokat.
A PROGRAMM.
HULL A HÓ ÉS HÓZIK,ZIK,ZIK...
Rianás a Balatonon:
A móló:
A part:
A móló:
A part:
A Liget Kávéház
Egyéb képek:
A strand bejárata
Az utcánk:
Csütörtök éjjel megérkeztünk Magyarországra. Pénteken Veszprémben megvettük a karácsonyfánkat és a pontyot Szentestére;)
Jól tettük, mivel ma, szombat reggelre hatalmas hó esett.
GYÖNYÖRÜÜÜÜÜ!
Nagyot sétáltunk, sokat fényképeztem.
PÓRÉHAGYMÁS,TOJÁSOS RISOTTO
Hozzávalók:
2 szál póré, 20 deka kerekszemü rizs, 1 db. piros színü paprika, kb. 1 deci fehérbor, kb. 7 deci zöldségalaplé, 2 tojás,1 ek. vaj, parmezán, só, bors, olivaolaj
A pórét megmostam és vékonyan felszeleteltem , a paprikát kis kockákra vágtam.
Egy lábosban az olivaolajat felhevítettem, a pórét és a paprikát együtt kicsit piritottam, majd rászórtam a rizst. Együtt rövid ideig dinszteltem és ráöntöttem a fehérbort.
Füszereztem.
Az alaplé folyamatos adagolásával, fedö nélkül,lassú tüzön puhára föztem. Krémesnek kell maradnia.
A két tojást egy csipet sóval felvertem, egy serpenyöben omlettet sütöttem. Darabokra tépdeltem.
A risottoba a végén belekevertem a vajat, majd az összetépdelt omlettet és parmezán forgácsokkal tálaltam.
HANGULAT A LAKÁSBAN
A kályhánk nagyon hiányzik....
Kb. 1 éve költöztünk át a házból a lakásba, vagy ahogyan férjem nevezi, az " Öregotthonunkba"...
A kéménysepröt is megkérdeztük, sajnos semmi lehetöség nincsen egy fatüzeléses kályha bekötésére.
Pedig nagyon megszoktuk az elmúlt 20 év alatt...
Divatba jöttek a bioetanollal müködö mécsesek, "kályhák", vannak nagyon komolyak, falra szerelhetök meg egyéb luxus kivitelek. Tartunk töle és nem kis okkal. Már rettentö sok lakástüzet okoztak.
De valahogy mi mindenképpen szerettük volna kipróbálni, talán a nagy láng hiánya miatt is, így vettünk egy kicsi mécses szerüséget, amit az asztalra lehet állítani. Természetesen nem helyettesíti a fatüzeléses vaskályhánkat, de mégis több mint egy gyertya.
Nem mondom, hangulatos, szagtalan, de ugyanakkor hangtalan.....nem hallani a fa ropogását.
És ezt nem szabad egy pillanatra sem egyedül hagyni!!! Nagyon kell vigyázni a rátöltésnél is, tehát ha nem vagyunk biztosak benne, hogy még nem aludt el a láng, semmiképpen ne töltsünk folyadékot rá!
2010. december 14., kedd
KONFITÁLT KACSAMELLFILÉ
Valamikor a nyár közepén megkérdezett Szepyke, a KIFÖZTÜK újság egyik szerkesztöje, hogy szeretnék-e hozzájárulni egy karácsonyi recepttel a különkiadásukhoz. Nagyon szivesen elvállaltam a feladatot, a további 114 bloggerrel. Kikötés volt, hogy csakis olyan receptet lehet beküldeni, ami még nincsen fent a blogomon és természetesen karácsonyhoz passzoljon. Július kellös közepén ez nem éppen egy egyszerü dolog;) A receptet még úgy ahogy megtaláltam a kedvenc újságom régebbi karácsonyi kiadásában, a legnagyobb fejtörést az okozta, hogy hogyan varázsoljak a 28 fokos lakásban karácsonyi hangulatot.... Készítettem egy hangos változatot is, mivel jó sok fotó kellett az újságba, lépésröl lépésre elmondom a hozzávalóktól kezdve az utolsó mozzanatig mit kell csinálni. Ez egy elsö próbálokzás volt, még sok javítani való van rajta;)
Ha valakinek még nincsen ötlete,hogy mit ajándékozzon szeretteinek,barátainak, a komplett újság letölthetö INNEN. Ezzel nemcsak ajándékoz, hanem nélkülözö gyermekeket is támogat,ugyanis az egész kezdeményezés ezért jött létre.
A recept hozzávalói és leírása:
A konfitálás nem új találmány, már régóta ismert a kacsa vagy libahús saját zsírjában való lesütése. A lényege az,hogy nagyon lassan, közepes hömérsékleten több óráig történjen. Ez a recept csak annyira tér el a többi konfitált hústól, hogy amikor készen van, le kell pürézni. Így kenyérre kenhetö krémet kapunk.
Hozzávalók:
2 darab kacsamellfilé / 70 dkg/ ,1 hagyma, 5 dkg bacon kockákra vágva, 2 babérlevél, 2 rozmaring ág, só, frissen örölt bors, rozmaring a dekoráláshoz
A kacsamellfilékröl a bört óvatosan levágtam, majd felaprítottam. A hagymát kockára vágtam.
Egy kis lábosban lassan kiengedtem a kacsabör zsírját, majd beletettem a hagymát, a bacont, a babérleveleket, az apróra vágott rozmaringot. Addig sütöttem amíg a hagyma aranysárga színü nem lett.
A kacsahúst közben apró kockákra vágtam, sóztam,borsoztam és amikor a zsíradék készen lett, belekevertem. Egy tüzálló, fedeles tálba tettem.
Lefedve a sütöben 110 fokon, kb.2-2 és fél órát sütöttem.
Kivettem, majd amikor lehült, egy éjszakára a hütöbe tettem.
Másnap kicsit újból felmelegítettem, hogy a megkeményedett zsír lágyabb legyen és botmixerrel lepüréztem. Ízlés szerint utánaízesítettem.
Kicsi,csatos üvegekben, rozmaringgal dekorálva tálaltam.
2010. december 10., péntek
FEHÉRCSOKIS BONBON
Akár ajándéknak vagy magunknak nassolni, nagyon finom és egyszerü édesség.
Bármilyen aszalt gyümölccsel és maggal elkészíthetö. Ebben most aszalt meggy és durvára tört mandula van, de finom pisztáciával, vörös áfonyával, mazsolával, kandírozott narancshéjjal is.
Ami fontos, hogy tartsuk be a 20 perc lassú forralást amit a recept ír, ugyanis egyszer én megjártam, elöbb belekevertem a csokoládét és nem állt össze.
Hozzávalók:
20 deka porcukor, 10 deka fehércsokoládé, 10 deka vaj, 75 ml tej, 3 deka mandula vagy bármilyen más mag durvára törve, 3 deka szárított illetve aszalt gyümölcs, 1 vaniliarúd kikapart belseje, vagy vaniliáscukor, vaj a formához.
A vajat a tejjel és a porcukorral egy kis lábosban feltettem melegedni. Nagyon kis tüzön, 20 percig forraltam.
Közben forrásban lévö vízben a 3 deka mandulát 1 percig blansíroztam, majd hideg vízzel leöblítettem. Így nagyon könnyen lejött a barna vékony héja. Durvára törtem.
A 20 perc után a lábost lehúztam a tüzröl és belekevertem az összetördelt csokit.
Teljesen felolvasztottam, majd beleszórtam a mandulát, az aszalt gyümölcsöt ,a vaniliáscukrot, összekevertem és folpackkal kibélelt kicsi tepsibe öntöttem. /A folpack-ot megkentem vajjal./
A hütöben állt egy-két órát. Utána kiborítottam, kis kockákra vágtam és pralinepapírban tálaltam.
2010. december 1., szerda
TEJBERIZS KARAMELLEL
Ez a látvány terült elénk tegnap. Ma már megint szürke minden.
Betegségünk miatt sajnos elmaradt a múlt héten egy vacsorameghívás, amire már elöre elkészítettem egy adag Dulce de leche-t.
A szokásos cukrozott sürített tejkonzervböl föztem. RÉSZLETEKET LÁSD ITT
Pár napja jön vissza belénk az erö, ami egy nagyon jó érzés:)
Ma délután meglátogat minket egy kedves barátunk, a hideg idöre való tekintettel föztem egy sürü,fehérbabos marhagulyást sok zöldséggel és édességnek a meglévö karamellkrémmel rétegesen lerakva tejberizs lesz.
Hozzávalók:
3 személyre
10 deka kerekszemü rizs, fél liter tej, citromhéj, csipet só, vaniliás cukor, 3-4 ek. cukor és 6-8 ek. karamellkrém
A tejet a citromhéjjal, van. cukorral, sóval, cukorral felforraltam, beleszórtam a rizst és nagyon kis lángon kb. fél órát föztem.
Kis csatos üvegekbe elöször alulra 1 ek. karamellkrémet tettem, majd erre a tejberizst és a tetejére megint karamell került.