Oldalak

2008. augusztus 29., péntek

Káposztás csirkecomb/Nök Lapja


KÁPOSZTÁS CSIRKECOMB/NÖK LAPJA

4 személyre

1 kg káposzta, 1 nagy csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 közepes paradicsom, 80 g bacon, 4 nagyobb csirkecomb, só, bors, 2 ek. liszt, 2 ek. olaj, majoranna, 1 dl száraz fehérbor, 1 szál bazsalikom

A káposztát 1 centis csíkokra, az újhagymát karikákra vágtam. A csirkecombokat a forgóknál kettévágtam, sóval, borssal bedörzsöltem. Lisztbe forgattam és az olajban a wokban, minden oldalán pirosra sütöttem. /Tulajdonképpen serpenyöben kellett volna, de mivel nyaralóhelyen vagyunk, nem találtam a konyhánkban megfelelöt, így a magunkkal hozott elektromos wokot választottam. Remek lett./

Utána kivettem, a zsíradékba beledobtam a kockára vágott bacont, pár percig sütöttem, majd rátettem a karikára vágott újhagymát és a szétnyomott fokhagymát, együtt sütöttem pár percig.

Erre a csíkokra vágott káposzta jött, megszórtam a majorannával, felöntöttem a fehérborral és a tetejére fektettem a combokat. Lefedve 20-25 percig pároltam.

Közben a paradicsomokat cikkekre vágtam. 25 perc után levettem a fedöt, rádobtam a paradicsomok kétharmadát és 4-5 percig együtt sütöttem. Megszórtam a csíkokra vágott bazsalikommal és a maradék paradicsommal tálaltam. Ciabattát kínáltam hozzá. A bacon miatt óvatosan sózzuk!



Káposztasaláta Pusztai vendéglö módra


ANYUKÁM KÁPOSZTASALÁTÁJA

1 kis fej káposzta, 1-2 hagyma, só, bors, köménymag, cukor, ecet

A káposztát és a hagymát vékony csíkokra gyalulom. Sózom, borsozom, leöntöm annyi ecettel amennyi kellemes ízt ad neki, megszórom ízlés szerint cukorral, köménnyel és addig gyúrom ameddig levet nem enged. Utána a saját levében állni hagyom. Célszerü a gyúráshoz a kezünkre vékony gumikesztyüt húzni. Nagyon finom saláta!!!!!

Marhapörkölt ahogyan férjem szereti


MARHAPÖRKÖLT

50 deka sovány marhahús, 3 hagyma, 1 ek. pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi köménymag, só, bors, 1 deci vörösbor, olaj, 1 babérlevél, 2 db. zöldpaprika, 2 paradicsom

A hagymákat apró kockákra vágtam és az olajon üvegesre dinszteltem. Rádobtam a kockákra vágott húst, kicsit piritottam. Megszórtam a pirosopaprikával, a köménnyel és tovább piritottam. Felöntöttem a vörösborral, sóztam, borsoztam. Belenyomtam a fokhagymát, bele tettem a babérlevelet, a karikára vágott paprikákat és a cikkekre vágott paradicsomokat. Lefedve, lassú tüzön puhára föztem.

2008. augusztus 19., kedd

Piros,hegyes paprika töltve


2 hétig a svájci határ mellett lakunk, de Németországban. Innen a háttér az elsö képen;) Csodálatos hely, egy álom!!!!


Piros,hegyes paprika töltve

1 személyre

2 darab piros színü,édes paprika, kb. 10 deka darálthús/ marha/, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, piros paprika, 4 szem paradicsom, 1 hagyma, kevés olaj, cukor, bazslikom, fél deci fehérbor

A paprikákat megmostam, hosszában egy éles késsel bevágtam és óvatosan egy vékony csíkot kivágtam belöle /amit megettem;) de a szószba is passzolna szerintem/. A magházát szintén óvatosan kiszedtem. A darálthúst a szétnyomott fokhagymával, sóval, borssal, piros paprikával összegyúrtam és a paprikákba töltöttem.

A paradicsomokat forró vízzel leöntöttem, majd meghámoztam, apró kockákra vágtam. Egy kis serpenyöben kevés olajon a kockákra vágott hagymát megdinszteltem, utána rátettem a paradicsomot, füszereztem, majd felöntöttem a borral. Lefedve pár percig föztem, hozzáadtam a csíkokra vágott bazsalikomot és ezt a szószt beleöntöttem egy tüzálló tálba. Ebbe a szószba fektettem a két paprikát és a sütöben, 180 fokon, kb. 30 percig sütöttem.



2008. augusztus 18., hétfő

Andalúz csirke/pulykamellfilé


ANDALÚZ CSIRKE/ PULYKAMELLFILÉ


3 db csirkemellfilé, 2 tojás, liszt, só, bors, olaj a sütéshez,A szószhoz:1 deci méz, 1 tk mustár, 1 tk szójaszósz.

A mellet 2, 5 cm-es kockákra vágom, sózom, borsozom. Ráöntöm a két felvert tojást, a kezemmel jól összekeverem. Majd annyi lisztet szórok rá, hogy állandó gyúrás közben, egy vastag massza vegye körbe a húsdarabokat.

Az olajat egy serpenyöben felhevítem és a húst aranybarnára sütöm benne. Közben elkészítem a szószt: A mézet felmelegítem és belekeverem a mustárt, meg a szójaszószt. A csirkével együtt tálalom. Rizs passzol hozzá.

2008. augusztus 4., hétfő

Málnás csokimousse


Málnás csokimousse tojás nélkül


2 tábla keserücsoki/ most Bocicsoki volt/, 3 deci tejszín/ most a Pennyböl a Tetrapackkos/, 20 deka fagyasztott málna


A csokit kockákra tördeltem és egy edénybe tettem amit forrásban lévö vízbe állítottam. Felolvasztottam a csokoládét, majd a felvert tejszínnel összekevertem és belekevertem a felolvasztott málnát, pár órára a hütöbe tettem.

2008. augusztus 2., szombat

Fügés mustárszósz



Fügés mustárszósz

Sült husokhoz, sajtokhoz vagy májpástétomokhoz isteni finom, chutneyhez hasonló finomság.

kb. 50 deka érett füge, 6-8 ek. barna cukor, 0,5 deci fehér balzsamecet, egy csipet örölt gyömbér, 1-2 ek. csípös mustár

A cukrot egy edényben karamellizáltam, rádobtam a megmosott, darabokra vágott fügét és együtt föztem. Az ecettel leöntöttem és lekvár sürüségüre föztem. Kicsit a botmixerrel püréztem, majd beleszórtam a gyömbért és belekevertem a mustárt. Ízlés szerinti mennyiséget, attól függ, ki mennyire bírja az eröset. Kis üvegekbe öntöttem, lezártam és amikor lehült, a hütöbe tettem.