Oldalak

2012. április 1., vasárnap

KARAMELL VODKA








Január elején lányommal Andalúziában voltunk,be is írtam a blogba:


és az utolsó este Sevillaban egy étteremben a kedves pincér a vacsora után meghívott minket egy ottani specialitásra.
Egyfolytában likört emlegetett,én kicsit tartózkodtam töle,mert nem vagyok nagy likör kedvelö.
De ö csak mondogatta,hogy specialitás,meg egyáltalán olyan aranyos és szívélyes volt,hogy a végén nem mondtam nemet.
Életem legfinomabb "likörjét" ittam.
Tulajdonképpen nem likör,hanem karamelles vodka;))

Lányommal beleszerettünk ebbe az italba, lefotóztuk az üvegét és a barcelonai duty free üzletben vettünk pár üveggel belöle;))de már akkor elhatároztuk,hogy ezt muszáj lesz házilag elöállítani;))

Ma megpróbáltam és mondhatnám azt,hogy jobb lett mint az eredeti;))

Beírom pontosan a receptet, amit végülis teljesen én szültem meg,sehol nem találtam meg a neten.

Csodálatosan finom, Sevillaban behütve tálalták nekünk:)

Egyszerü és nagyszerü!!!

Hozzávalók:

5-6 deci 37,5%-os vodka, 20 deka cukor, 125 ml víz, 1 ampulla vanilia aroma, 1 rúd vanilia

Elöször elkészítettem a karamell szirupot. Ez különben remek pl. Latte macchiato kávéra is vagy fagylaltra csurgatva.

20 deka kristálycukrot egy kis lábosban lassan elkezdtem olvasztani. Amikor szép aranybarna színe lett, beleöntöttem a vizet és addig föztem,amíg a cukor újra teljesen fel nem olvadt.
10-15 percig tart kb.

Amikor lehült, egy szürön keresztül beleöntöttem a vodkába,beletettem a vaniliarudat és hozzáöntöttem az aromát. Becsuktam és alaposan összeráztam.

Az igazság az,hogy elöször az aroma nélkül próbálkoztam,de hiányzott az a bizonyos illat,ami azonnal megfogott minket.

Kiderült,hogy az a vanilia aroma illata volt. A vanilia rúd is biztosan hozzájárul az ízéhez,de nekem föleg dekorációnak jött be:)

Nem édes, intenzív karamell ízü italt kapunk,csak ajánlani tudom;)

A fotókon az eredeti és az én általam készített vodka látható a kis poharakban:)