Oldalak

2011. október 30., vasárnap

KRÉMSAJTOS ROLÓK




Nálunk "Schillerlocken" formáknak nevezik, de habrolónak is ismert.
Két nagyságban árulják.

A sajtos roló a kedvencem, de néha túl tömény...
Kipróbáltam egy egyszerü,saját ízlésem szerinti krémsajtos recepttel.

Hozzávalók:

1 csomag készre nyújtott levelestészta, kevés vaj, 20 deka philadelphia jellegü krémsajt, só, bors,10 deka olajban eltett aszalt paradicsom, bazsalikom, kevés tej

A paradicsomot lecsepegtettem, sóztam,borsoztam, apróra vágtam. Összekevertem a krémsajttal és a vékony csíkokra vágott bazsalikommal.

A levelestésztából vékony csíkokat vágtam, a vajjal megkent habrolókra tekertem. A tejjel megkentem, majd vagy mákba vagy szezámmagba forgattam öket.

Forró sütöben aranybarnára sütötöttem.

Még melegen lehúztam öket a formáról és amikor kihültek, megtöltöttem a krémmel.

2011. október 27., csütörtök

HOKKAIDO KRÉMLEVES



Bármilyen sütötökböl elkészíthetö. A Hokkaido elönye, nem kell meghámozni:)

Hozzávalók 2 személyre:

50-60 deka Hokkaido tök, 1 db. vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, olivaolaj, kakukkfü, 1/2 liter zöldség alaplé, 1-2 ek. citromlé, só, bors, tökmagolaj, piritott tökmagok

A hagymát és fokhagymát apróra vágtam, egy lábosban az olajon kicsit dinszteltem. Hozzáadtam a kis kockákra vágott tököt, kb. 8 percig közepes lángon együtt pároltam.

A kakukkfüvel,sóval,borssal füszereztem, majd a zöldség alaplével leöntöttem.

30 percig puhára föztem.

A botmixerrel püréztem, citromlével ízesítve, elömelegített tányérokban, tökmagolajjal és a piritott tökmagokkal megszórva tálaltam.




2011. október 23., vasárnap

KÓKUSZOS FLAN





Külsöre szinte teljesen olyan mint a PUDING DE LECHE, annyi a különbség,hogy egy doboz cukrozott sürített tej helyett egy doboz kókusztej van benne.
Családomnak ez jobban ízlik, szerintük nem annyira édes. Nekem inkább a Puding de leche jön be, de hát ízlések és pofonok különbözöek.....

Hozzávalók:

1 doboz / 400 ml/ kókusztej, 3 tojás, 2 tojássárgája, 1 deci tej, 18,5 deka cukor, kevés vaj

12,5 deka cukrot egy lábosban karamellizáltam majd egy kivajazott tüzálló formába öntöttem. A tojásokat, a tojássárgákat 6 deka cukorral, a tejjel és a kókusztejjel összekevertem és a megkeményedett cukorrétegre öntöttem.
Egy nagyobb tepsibe vizet öntöttem és a formát beleállítva a sütöben, 175 fokon 1 óra hosszát sütöttem.
Egy éjszakán át a hidegen állni hagytam, majd kiborítva tálaltam.

FÜGE CARPACCIO





Nagyon szeretem a füge és a sajt kombinációját. Már sokféleképpen készítettem hasonlót, de mint carpaccio ma elöször.

Hozzávalók 1 személyre:

1 füge, kb. 5 deka gorgonzola vagy márványsajt, pár szem fenyömag, fehér balzsamecetkrém

A fügét megmostam majd a szeletelögéppel 1-2 mm vékony szeletekre vágtam. Egy tálban elhelyeztem öket, majd mindegyik szeletet megszórtam a sajttal. A fenyömagokat egy serpenyöben megpirítottam és rászórtam a salátára. Pár rukolalevéllel dekorálva és az ecetkrémmel leöntve tálaltam.

2011. október 17., hétfő

SZILIKON MÉZESBÁB SÜTÖFORMA


Sokan érdeklödtek a forma után, most beszéltem Hildesheimben az egyik fönökkel telefonon és ö azt mondta,hogy Magyarországon novemberben jön ki a Pennykben.
Ajánlatos rendszeresen az elözetes reklámlapokban utánanézni.
Legyetek résen! :))

2011. október 14., péntek

MÉZESBÁB-SPEKULATIUS






A Pennyben jött ez a szilikon sütöforma, itt nálunk Stuttgartban. Ami egyböl feltünt,hogy a csomagoláson és a recepteknél a 3. nyelv a magyar volt.
Ebböl gondolom,hogy hamarosan otthon is kapható lesz. Ezenkívül végre megtudtam,hogyan nevezik magyarul ezt a kekszet:)) még sosem hallottam a "Mézesbáb" kifejezést.

Érdemes megvenni, nem drága / itt 5-6 Euro volt/ és a recept hozzá szintén egyszerü és nagyon finom lesz a végeredmény;)

Tudom, még nincsen Karácsony, de muszáj volt kipróbálnom:)

Pillanatok alatt megsütöttem a kekszeket.

24 helyett 22 lett, valószínü némelyiket kicsit vastagabban nyomkodtam a formába.

A recept amit hozzá adnak:

25 deka liszt, 12,5 deka vaj, 12,5 deka barna nádcukor, 1 csipet só, 1 tojás, 1/2 tk. örölt fahéj, 1/2 tk. örölt szegfüszeg, késhegynyi örölt kardamon, késhegynyi sütöpor

Mindent összekevertem és kb, diónyi darabokat beletömködtem a formákba. A 200 fokos sütöben 12 percig sütöttem, majd a formában egy rácson 2 percig állni hagytam, csak utána vettem ki a kekszeket és a rácson hagytam teljesen lehülni.


2011. október 13., csütörtök

BADENI ALMATORTA





Hozzávalók 18 centis csatos formához:

a tésztához; 10 deka liszt, fél csipet só, 2,5 deka cukor, 1 tojássárgája, 5 deka vaj
a töltelékhez; kb. 40 deka alma, 2,5 deka vaj, 2,5 deka cukor, 1/2 tk. fahéj, 1 ek. lekvár / ízlés szerint,én málnalekvárral kentem meg/, 2,5 deka mazsola, 2,5 deka mandulaforgács

A sütöt 200 fokra felmelegítettem. A lisztet a vajjal, sóval, cukorral, tojássárgájával, 1-2 ek. hideg vízzel összegyúrtam. Kinyújtottam, majd a kivajazott,liszttel megszórt forma aljába terítettem úgy,hogy pereme is lett.

Az almát megmostam és vékony szeletekre reszeltem. A cukrot a fahéjal összekevertem. A vajat felolvasztottam.

A tésztát megkentem a lekvárral, majd beborítottam az almával,megszórtam a mazsolával.
Ráöntöttem a vajat, rászórtam a fahéjas cukrot és a mandula forgácsot.

Alulról a második sínen kb. 30-35 percig sütöttem.

A formában hagytam kihülni.

2011. október 12., szerda

HOKKAIDO OMLETT





VÉGRE!!!

"Itt van az ősz, itt van újra,
s szép, mint mindig, énnekem.Tudja isten, hogy mi okból
szeretem? De szeretem." /Petöfi/

Összel mindenütt kapható nálunk Hokkaido tök, imádom mert nem macerás,nem kell meghámozni és nagyon sokoldalú.

Most ez az omlett készült belöle.

Hozzávalók 1 személyre:

20 deka Hokkaido tök, 1 hagyma, 2 ek. vaj, só,bors, 2 tojás, 2 ek. petrezselyem, parmezán

A tököt megmostam, félbevágtam,kimagoztam. Cikkekre vágtam, a hagymát szintén.
Egy serpenyöben a vajat felolvasztottam, beletettem a hagymát és a tököt,kicsit dinszteltem,sóztam,borsoztam és 3 ek. vizet öntöttem rá,majd lefedve 10-15 percig pároltam.

Közben a tojásokat felvertem, sóztam,borsoztam és összekevertem a petrezselyemmel.

10-15 perc után a fedöt levettem, ráöntöttem a tojásokat, majd újra lefedve még kb. 6-8 percig, közepes lángon sütöttem.

A sajtforgácsokkal megszórva tálaltam.





2011. október 4., kedd

TÚRÓTORTA ALJA NÉLKÜL





Már nagyon régóta e szerint a recept szerint sütöm, egy "ösrégi" recepteskönyvemböl származik.

Nálunk Németországban csak ez a krémtúró kapható, ezzel írja a recept. Magyarországon a Lidlben árulnak hasonlót, egy müanyag vödörben.

Hozzávalók:

1 kiló sovány krémtúró, 20 deka margarin vagy vaj, 25 deka cukor, 1 csom. van. cukor, 1 citrom reszelt héja, fél citrom leve, 6 tojás, 10 deka liszt, 1 tk. sütöpor
Mindent jól összekevertem és egy kizsírozott, zsemlemorzsával meghintett kerek, csatos tortaformába öntöttem. 175 fokon, 60-70 percig sütöttem.
A formában hagytam lehülni.
Egy nappal elötte is megsüthetö.

Friss gyümölccsel, vagy langyos gyümölcslekvárral tálalom.

2011. október 2., vasárnap

WASEN 2011





























MAGYAR HÖLGY!







Münchenben Wiesn, nálunk, Stuttgartban, Wasen:))

Lényegében ugyanaz. Sörfesztivál.

Fotóztam,filmeztem, összeállítottam egy zenés klipet, talán sikerült vele egy keveset a hangulatból visszaadnom.
Ma voltunk életünkben elöször és sajnáljuk,hogy ennyi éven keresztül kihagytuk...
31 éve élünk Stuttgartban, az idén férjem kitalálta,hogy sétáljunk egyszer át a "Wasen"-en egy hétköznap délelött.
Ebböl nem lett semmi, mert megemlítettem lányunknak, aki lelkesen felkiáltott,hogy ö mindenképpen velünk szeretne jönni.
Mivel dolgozik, így a hétköznapból hétvége lett és ebböl is a mai meghosszabított,ugyanis holnap, 3.-án ünnepnap van nálunk.

Alexandra 27 éves, de ma újra tizenéves lett mellettünk, nagyon édes volt:)

Már a napilap is írta,hogy ez a mostani vasárnap veszélyes lesz,mivel az átlagnál jóval több ember látogat el a fesztiválra.
Így is volt. De ez csak növelte a hangulatot. Sátorba nem ültünk be, lehetetlen is lett volna,mert végtelen sorok kígyóztak mindegyik elött.
Lányommal két körhintára ültem fel, nem hittem volna soha,hogy függö lehet az ember tölük.....

Komolyan gondolkodom azon,hogy mivel az egész "cirkusz" 4 villamosmegállóra van tölem, elmegyek minden nap a hátralévö héten és csak erre a két körhintára felülök:))))

Leírhatatlan érzés fent a magasban körbe-körbe repülni, hatalmas adrenalin löketet kap az ember lánya....