Oldalak
▼
2011. június 30., csütörtök
TÖLTÖTT PAPRIKA,AHOGYAN MI SZERETJÜK
Fözés elött:
30 éve kaptam egy magyar szakácskönyvet szüleimtöl ajándékba. Németországban ez nagy segítség volt nekem;)
Magyar Elek: Az inyesmester szakácskönyve
A mai napig rengeteg ételt készítek a könyvböl, de azóta már fejböl:)
A töltött paprikát is úgy fözöm ahogyan ebben a könyvben áll, helyesebben MAJDNEM, mert a tölteléken annyit változtatok,hogy nálam sokkal kevesebb rizs kerül bele.
A lényege a tölteléknek az, hogy kerül bele egy kevés füstölt szalonna is. A húsmennyiség tizede kb. Csodálatos ízt ad neki.
Imádom a recept leírását, idézek belöle:
" Ha például 70 deka húshoz és 7 deka füstölt szalonnához, a tojás mint kötöanyag nem több kettönél,mert különben könnyen kemény golyóbis alakulhat az omlósnak szánt töltelékböl s ha az elöre félig megabált rizs súlya sem haladja meg a 25 dekát,mert hát az egész vegyülékben a fö dolognak mégiscsak a húsnak kell lennie."
Június elején megjelennek a magyar zöldpaprikák nálunk is az üzletekben, attól fogva kötelezö ez étel az asztalunkon.
A mai adag pontos receptje:
7 darab zöldpaprika, 50 deka sertés darálthús, 5 deka füstölt szalonna / bacon/ kockákra vágva, 1 hagyma, 5 deka rizs félpuhára fözve, 1 tojás, só, bors, 1 liter paradicsomlé, cukor
A szalonnát egy kis serpenyöben kiolvasztom,majd a pörcöket kiszedem és a zsírjában az apró kockára vágott hagymát megdinsztelem.
Amikor kihült, a szintén kihült rizzsel, szalonnával, tojással együtt a húshoz keverem. Sózom, borsozom.
Ezzel a töltelékkel töltöm meg a paprikákat, a maradék húsból golyókat csinálok és mindent egy nagy lábosba teszek.
A paradicsomlevet sózom, cukrozom és ráöntöm a paprikákra.
Lassú tüzön, kb. 30-40 percig fözöm.
Utána még ízlés szerint cukrozom.
Rántás nem kerül bele,így is elég sürü lesz.
Jujj, füstölt szalonna is került bele?! Igazán jó ízt adhat neki. No, majd legközelebb én is kipróbálom! Szuper, és nagyon guszta! :-DD
VálaszTörlésMézi, igeeen!!! Isteni vele!!!
VálaszTörlés