Oldalak

2008. december 23., kedd

SZENT ÉJ,LEGSZEBB VAGY AZ ÉVBEN


MEGHITT,BÉKÉS KARÁCSONYT KÍVÁNOK MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK!!
BIHARY BÉLA kompozicióját férjem énekli ezen a felvételen, a Györi Filharmónikusokat Medveczky Ádám vezényli.

Tavaly összel Christopher is felvette cd-re, ö a kicsit gyorsabb változatot énekli és németül. Azt is felteszem a német rokonainknak és ismeröseinknek. Chri akkor még éppen az elsö szemesztere elött állt, de egy ismerös énektanárnö barátnönk felkészítette rá.



2008. december 22., hétfő

KOCSONYA


Évek óta férjem készítette, a kuktába beledobált mindenféle "disznóságot" és lefedve megfözte. Finomnak finom volt, de látványra nem tetszett.

Engedélyt kaptam rá, hogy az idén én fözzem meg.

Sajnos itt Németországban nem olyan egyszerü kocsonyának való húshoz jutni, de egy nagyobb élelmiszer üzletben kaptam mégis 3 lábat, gyönyörüen becsomagolva, egy másik hentesnél megvettem hozzá a csülköt / 2 közepes/. Börhöz az idén nem jutottam.

Egy nagy lábosban / nem a kuktában/ feltettem fözni, annyi vízzel ami böven ellepte. Amikor forrt, a habot gondosan leszedtem a tetejéröl és utána beledobtam 1 fej fokhagymát félbevágva amit nem pucoltam meg / anyukám tanácsára/ meg 1 vöröshagymát, sót, borsot, babérlevelet.

Kb. 8 órát fött, szép lassan.

Utána kiemeltem a lábos belsejét, ugyanis egy lyukacsos betétje van, olyasmi mint a tésztafözö lábosnak és a lébe belenyomtam még vagy 6 gerezd fokhagymát és mégkicsit sóztam.

A csülökhúst kicsontoztam, leszedtem a börét, apróbb darabokra tépkedtem és szétosztottam különbözö tálkákba, majd ráöntöttem a levet.

Rájöttem, hogy ezentúl az egész mennyiséget ilyen pici, 1 személyes tálkákba adagolom. Nagyon praktikus és gusztusos amikor kiborítom.

Mielött kiborítom, lekaparom a tetejéröl a zsírt.

Nagyon szép, tiszta, átlátszó kocsonyát kaptam, férjem is úgy döntött, hogy ezentúl én fözzem;)




2008. december 21., vasárnap

MINI RÖSZTI NYERS KRUMPLIBÓL


MINI RÖSZTI NYERS KRUMPLIBÓL

1 személyre

2-3 szem krumpli, kevés olaj, só

A krumplikat meghámoztam és lereszeltem. Kicsit sóztam. A tükörtojás serpenyöm mélyedéseit kikentem olajjal és pár kanállal mindegyikbe tettem a krumplireszelékbölk. Közepes lángon lassan sütöttem, majd óvatosan megfordítottam.


MÉZES KACSAMELLFILÉ


MÉZES KACSAMELLFILÉ

Állítólag Johann Lafer recept, nem tudom, mert már egy privát blogon találtam meg én is. Változtattam rajta valamit, nem sokat, a metódus amit már évek óta praktizálok libával, egész kacsával, malaccal, töltött káposztával, Székely káposztával, stb. nagyon bevált itt is, a 80 fokon való sütés. Eddig még kacsamellfilével nem próbálkoztam, de bátran ajánlom mindenkinek, isteni finom lett!

Étvágytól függ, hogy mennyi barbarie kacsamellfilét készítünk el, ma a fiam kettö mellet fogyasztott el.....
Ezt az adagot írom le.
2 barbarie kacsamellfilé börrel, só, bors, méz

A kacsamelleken a bört srég bevagdostam, mindkét oldalukat sóztam. Egy serpenyöt felhevítettem és amikor már majdnem füstölt, bele tettem a melleket a börös oldalukkal lefelé. Kicsit visszavettem a höt és 4-5 percig piritottam, utána megfordítottam, majd ismét 4-5 percig sütöttem.
A 80 fokra felmelegített sütöben megmelegített tálba tettem a melleket és lefedés nélkül, 45 percig "sütöttem".

Utána kivettem tállal együtt, letakartam alufóliával és feltekertem a grill fokozatra a sütöt.

A filéket a börös oldalukon megkentem mézzel és kb. 5 percig pirosra sütöttem.

Hozzá mini krumplirösztit és tejszínes, vörösboros szószt adtam.






2008. december 18., csütörtök

MARCIPÁNSZELETEK

MARCIPÁNSZELETEK
75 g vaj, 50 g porcukor, 125 g liszt, 1 csipet só, fél citrom reszelt héja, 40 dkg marcipán massza, 25 g durvára tört pisztácia, lisz a kinyújtáshoz, 1 tojássárgája, 2 ek tejszin.

A vajat habosra keverjük, porcukrot, lisztet, sót, és citromhéjat hozzádjuk, összegyúrjuk. 1 órát a hütöben hütjük. A marcipánt a pisztáciával összegyúrjuk és két, 30 cm-es rudat formálunk belöle. A tésztát kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk és kétszer 10x30 cm-es téglalapokat vágunk belöle. A marcipán rudakat ezzel a tésztával körbe tekerjük. Megint 1 órára a hütöbe tesszük. A tejszint a tojássárgájával összekeverjük, bekenjük vele a tekercseket és 180 fokon, kb. 25 percig sütjük. Porcukorral meghintjük és szeletekre vágjuk.

2008. december 14., vasárnap

ADVENT 3.VASÁRNAPJÁN


Mostanában sokat utazunk, nem nagyon fözök, legalábbis semmi különlegeset. Szerdán Zürichben voltunk, vonattal utaztunk és sikerült pár képet a csodálatos Rajna vízesésröl /a vonat ablakán keresztül/ fotóznom. Télen most láttuk elöször, lenyügözö látvány volt.


Christopher fiúnk kb. 1 éve fellépett egy acapella kórussal az egyik templomban, énekelték többek között a White Christmas c. dalt is, gondoltam összevágom az ott készült hangfelvételt ezekkel a képekkel.


A csengö, magas tenor hang tartozik hozzá és ö énekli a szólót is;)


Kellemes 3. Adventvasárnapot!


2008. december 9., kedd

GYÖMBÉRES SZELETEK


GYÖMBÉRES SZELETEK

1 ek. olaj, 12,5 deka zabpehely, 2 deka tökmag, 4 deka napraforgómag, 7,5 deka kandírozott gyömbér, 1 tojás, 5 deka cukor, 2-3 ek. tej, ízlés szerint örölt gyömbér, 10 deka keserücsokoládé tortabevonó

Egy serpenyöben az olajon megpiritom a zabpelyhet, majd rádobom a tökmagot és a napraforgómagot is. Addig piritom, míg illatuk nem lesz.
Teljesen lehütöm.

A sütöt 175 fokra felfütöm. A gyömbért apróra vágom és a tojással, cukorral, tejjel a magokhoz keverem. Ízlés szerint örölt gyömbérrel füszerezem. Jól összekeverem.
Ezt a masszát egy sütöpapírral kibélelt tepsire simítom, úgy,hogy kb. 1 centi vastag legyen. Kb. 30 percig, barnulásig sütöm, azonnal egy éles késsel szeletekre vágom és hülni hagyom. Közben felolvasztom a csokoládét és a szeleteket amikor kihültek, félig bevonom, vagy egy kanállal csíkokat csorgatok rá.

alchri: nekem nem kellett 30 perc, kb. 15 perc után barnulni kezdtek. Barnacukrot tettem bele.

2008. december 6., szombat

ÉGETETT MANDULA


ÉGETETT MANDULA

20 deka mandula, 20 deka cukor, 1/8 liter víz, 1 van.cukor, 1/2 tk. fahéj

A vizet a cukorral, a van. cukorral, a fahéjjal egy teflon serpenyöben felforralom. Bele dobom a mandulát, együtt fözöm, addig amíg a cukor száradni nem kezd. Egy fakanállal egyfolytában keverem.

Utána közepes lángon karamellizálom.

Az egészet egy sütöpapírral kibélelt tepsire öntöm és két villával, szemenként széthúzom.

alchri:nekem nem sikerült a villákkal széthúzni, ezért hagytam egyben kihülni és utána tördeltem darabokra. Így is nagyon finom lett;)

WAGNER RAJONGÓKNAK


MIKULÁS NAPRA SZERETETTEL

Már többször hallottam különbözö koncerteken ezt a müvet férjemék elöadásában, most végre itthon is élvezhetem. Gondoltam megosztom Veletek ezt az élményt. Nekem legalábbis az. Libabörös leszek ha hallgatom.
Clytus Gottwald írta át Wagner; Tristan és Izolda c. operájából ezt a részletet 16 szóló hangra. Zseniális ez az ember, már évek óta kifejezetten ennek a kórusnak,/ amelyikröl egyébként Karlheinz Stockhausen azt mondta egyszer, hogy a világ legjobb kórusa/ komponál.
Kellemes zenehallgatást!