Oldalak

2010. április 29., csütörtök

HA SCHWETZINGEN, AKKOR SPÁRGA









Most vettem elöször Schwetzingenben spárgát, pedig már vagy 25 éve rendszeresen ott vagyunk a spárgaszezonban.
Nem vagyok egy nagy "spárgarajongó".
Ezért nincs is megfelelö felszerelésem, mint pl. egy profi hámozó, vagy egy speciális lábos, amibe beleférnek a spárgák.
De!
Pár napja megvettem a havonta rendszeresen megjelenö kedvenc receptes füzetemet és abban felfedeztem egy nagyszerü öteletet.
A spárgát nem lábosban hanem sütöfóliában kellett a sütöben megfözni!!!!

Alig vártam, hogy kipróbálhassam, fantasztikus finom lett és éppen olyan puha mintha a lábosban föztem volna.

" OFENSPARGEL"
2 személyre

50 deka fehér spárga, kb. 45 centi hosszú sütöfólia, 1/2 bió citrom, 1 deci zöldség alaplé, só, cukor, 1 ek. vaj, 1/2 csokor petrezselyem, 1 fokhagymagerezd


A spárgát megpucoltam..../ utálatos egy dolog/, a sütöfólia egyik végét összekötöttem, belepakoltam a spárgát. A citromot forró vízzel lemostam, majd a héját lereszeltem.

Utána 2 karikát levágtam belöle.

A spárgához adtam.
A zöldség alaplevet cukorral ízesítettem.

Az egész csomagot egy lábosba állítottam, /lásd fotó/ majd beleöntöttem a cukros levest, hozzáadtam a vajat és a fólia másik végét is összecsomóztam. Felül egy éles késsel beleszúrtam a fóliába.
Egy tepsibe tettem és a sütöben, 180 fokon, 25-30 percig "föztem".

Közben a petrezselymet apróra vágtam és a szétnyomott fokhagymával és a citrom lereszelt héjával összekevertem.
Amikor a spárgát kivettem a sütöböl, egy ollóval felvágtam a fóliát és a petrezselymes keverékkel megszórva tálaltam.
































SCHWETZINGEN FOLYTATÁS


Tegnap éjjel kicsit fájó szívvel jöttünk haza Schwetzingenböl.

Összeállítottam a fotóimból és az ott bemutatott opera nyitányából egy zenés képsorozatot.

André-Ernest-Modeste Grétry 1780-ban komponálta ezt a gyönyörü operát.

Minden nap sétáltunk ebben a csodálatos parkban, túristáknak az egyszeri belépö 5 Euro, de mi kaptunk egy kártyát amivel bármikor bemehettünk.

A schwetzingeni lakosok 18 Eurot fizetnek egy évre. Ki is használják, futnak, sétálnak, babakocsikat tologatnak, kisgyerekeket sétáltatnak, napoznak benne.

Az operán és a környezeten kívül ami még nagyon kellemes volt,hogy naponta találkoztunk lányunkkal, mivel szinte a szomszédban lakik, együtt ebédeltünk, vacsoráztunk. Kétszer is megnézte az operát, annyira tetszett neki.

Spárgát csak egyszer ettünk, az opera premirere után a fogadáson. Fantasztikus finom volt, el is határoztam akkor aznap este, hogy az utolsó nap veszek egy kilót és megfözöm itthon magunknak.

Beírom hamarosan a receptet ami szerint készítettem.

A parkban rengeteg medvehagyma termett, már messziröl éreztem az illatát.

Az utolsó elötti elöadás után beültünk egy kellemes étterembe, Café Journal a neve, azonkívül, hogy rendkívüli hangulata van és finom a konyhája,magyar napilapok is találhatók a falon, szépen bekeretezve.

A hotelben pedig ahol laktunk, egy magyar étterem üzemel már jó pár éve.

Röviden még annyit, hogy Schwetzingen magyar testvérvárosa Pápa.

video

2010. április 26., hétfő

ÜDVÖZLET SCHWETZINGENBÖL










10 napot töltünk ebben a szép városban az ünnepi játékok keretében. Bövebben majd a hét vége felé, addig is kostolónak pár kép.

2010. április 17., szombat

EPRES SZÍV



Hozzávalók:

1 csomag kinyújtott levelestészta, eperlekvár, 15 deka fehér tortabevonó csoki, eper

A levelestésztát kiterítettem és egy szív alakú csatos tortaforma aljának a segítségével kiszabtam egy kb. 30x25 centis szivet. A maradék tésztából kicsi szív alakú kiszúróval még sok kicsi szivet gyártottam.

A nagy szivet villával alaposan megszúrkáltam, a kicsi szivekkel együtt egy tepsin, sütöpapíron, 200 fokon a legalsó sínen 12-14 percig sütöttem, a kicsiket is benne hagytam ennyi ideig, bár a recept szerint elöbb kellett volna kivenni, de mivel nem barnultak erösebben, benne hagytam.

Miután lehültek, a nagy szivet a langyos lekvárral bekentem.

A csokoládét vízfürdöben felolvasztottam, az epret megmostam, megpucoltam.

Kisebb eprekkel ajánlanám a készítését, nekem elég nagyok voltak itthon, le kellett faragni belölük.

Az epreket a csokiba mártottam és egyenként "ráragasztottam" a nagy szívre. Utána a kicsi sziveket is ráhelyeztem és az egészet egy kanál segítségével meglocsoltam az olvadt fehércsokival.

1 kiló epret írt hozzá a recept, de nekem elég volt kevesebb is.

2010. április 6., kedd

BAJOR EPERKRÉM


Ezzel zártuk a húsvétvasárnapi menüt.

Hozzávalók 4 személyre:

50 deka eper, 5 lap zselatin, / pirosat vettem/, 15 deka cukor, 1 ek. pisztácia, 1 tk. citromlé, 2,5 deci tejszín, citromfü a dekoráláshoz

Az epret pár szem kivételével a citromlével és a cukorral a botmixerrel püréztem.
A zselatinlapokat vízbe áztattam.
A pürézett eperböl pár evökanálnyit egy kis lábosban megmelegítettem és feloldottam benne a kinyomkodott zselatint.
Utána visszaöntöttem a többi eperkrémhez, amikor kicsit lehült, belekevertem a felvert tejszínt.

Poharakba töltöttem és egy éjszakán át a hütöben hütöttem.

Másnap a tört pisztáciával, eperrel és a citromfüvel dekorálva tálaltam.

BÁRÁNYFILÉ TORMAKÉREGGEL ÉS BROKKOLIS KRUMPLIPÜRÉVEL



Húsvét vasárnap a snidlingkrémleves után ettük.

Hozzávalók 4 személyre:

50 deka krumpli, 50 deka mélyhütött brokkoli, só, bors, 10 deka toast kenyér, 2 ek. torma, 1 tojássárgája, 3 ek. tejszín, 60 deka bárányfilé, 4 ek. vaj, 80 ml tej, örölt szerecsendió

A krumplit maghámoztam, kockákra vágtam és forrásban lévö sós vízben 20 percig föztem. A brokkolit 10 perc után hozzáadtam. Amikor megpuhultak, pár brokkolirózsát félretettem, a vizet leöntöttem és a többit a krumplival, 2 ek. vajjal és a tejjel együtt szétnyomtam, füszereztem.

A toast kenyeret a robotgépben ledaráltam, hozzáadtam a tojássárgáját, a tormát, a tejszínt, a sót és borsot. Péppé kevertem.

A bárányfilét sóztam, borsoztam és egy serpenyöben a vajon röviden körbe sütöttem. Nagyon vékony darabok voltak, / lásd fotó a netröl/ még 1 perc sem volt amíg sütöttem.

Utána egy kikent tüzálló tepsibe fektettem, beborítottam a darabokat a tormás krémmel és a grill alatt, 225 fokon, kb. 10 percig grilleztem.

Közben a megmelegített tányérokra egy tálalógyürü segítségével kitettem a brokkolis pürét, köré pár egészben hagyott brokkolirózsát, mellé jöttek a kicsit megpirult tormás filék.
alchri: a nyers bárányfiléröl a kép a netröl származik, sajnos nem fotóztam le az enyémeket, de pont így néztek ki. Ha nem jutunk bárányfiléhez, szüzpecsenyével is elkészíthetö.

2010. április 5., hétfő

SNIDLINGKRÉMLEVES


Hozzávalók:

2 edény snidling, 1 csokor újhagyma, 1 ek. vaj, 1 deci fehérbor, 3 deci zöldség alaplé, só, bors, 1,5 deci tejszín

Az újhagymát megpucoltam, a snidlinget megmostam, mindent karikára vágtam. Elöször az újhagymát a vajon 2-3 percig üvegesre dinszteltem, majd beleöntöttem a bort és a levest,sóztam, borsoztam. A snidlinget 2 evökanál kivételével hozzáadtam, felforraltam és 5 percig lassan föztem.
A végén beleöntöttem a tejszínt és botmixerrel pürésítettem.
A recept nem írja, de én leszürtem.

2010. április 3., szombat

....ÉS MÁR MEGINT MEDVEHAGYMA;)


Nem tudok már mit kitalálni, muszáj elhasználnom a maradék medvehagymámat. Fözhettem volna levest holnapra belöle, de olvastam egy másik nagyon érdekesnek tünö receptet, snidlinggel, így az lesz.
Mivel volt még itthon a dobozos fetámból, /a L.-ben kapni nálunk, másfél kilós kiszerelésben egy nagy konzervdobozban sós lében/ kikevertem egy isteni medvehagymakrémet MARION oldaláról.

Hozzávalók:

8 deka medvehagyma, 20 deka feta, 6 deka creme fraiche / 30 %-os tejföl/, 6 deka joghurt, 1 tk. citromlé, bors

A medvehagymát apróra vágtam, a szárát is belevágtam, így erösebb aromája lett, egy tálba belemorzsoltam a fetát, hozzáadtam a medvehagymát, a creme fraiche-t, a joghurtot és a borsot. Botmixerrel püréztem.
Ez a dobozos feta tehéntejböl készül, az eredeti recept juhfetával írja.

MEGHITT,BÉKÉS HÚSVÉTOT!



Barátaimnak, rendszeres és rendszertelen olvasóimnak;) és az összes kedves gasztroblogolónak kívánok egy nagyon szép, meghitt,békés Húsvétot!

Utóbbiaknak köszönet a sok csodálatos fotóért, receptért amiért érdemes naponta többször is benézni a gasztro.blog.hu oldalra!
Mint ahogyan a miner.hu oldalra is;)

2010. április 1., csütörtök

TÖRÖK POGÁCSA


A receptet Gabi barátnömtöl kaptam, a praxisukba jár idönként egy török nöi paciens és ö kínálta meg egyszer barátnömet ezzel a finom pogácsa szerüséggel.

Ebben csak az az érdekes, hogy jó pár éve én már kipróbáltam egy nagyon hasonló receptet, mivel Németországban nem kapható magyar jellegü túró, szintén fetával, a magyar túrós pogácsa recept alapján.

Ma jutott eszembe, miközben megsütöttem.

Fekete köményem nem volt itthon, pedig határozottan emlékszem, hogy a költözés elött több zacskóval is találkoztam, úgy látszik kidobódtak:( , ezért egész római köményt szórtam a tetejükre. De nem mindegyikre, mert elég különleges íze van, nem mindenki szereti, én kifejezetten imádom.

Hozzávalók:

50 deka liszt, 50 deka Feta sajt, 1 ek. só, 1 tojás, 1 élesztö, 25 deka vaj vagy zsír, 1/2 zacskó sütöpor, fekete kömény

A sütöporral összekevert lisztet a fetával, egy kevés tejben csipetnyi cukorral felfuttatott élesztövel, a tojással, vajjal, sóval a kenyérsütögépemben összegyúrtam, illetve gyúrattam;), utána kelesztettem, majd párszor kinyújtottam.

Pogácsa nagyságúra kiszaggattam , megszórtam római köménnyel és 200 fokon pirosra sütöttem.

TIM MÄLZER FÉLE NARANCSOS TOJÁSLIKÖR


Csodálatos kombináció!

900 ml lesz ezekböl a hozzávalókból:

6 tojássárgája, 15 deka porcukor, 2 bió narancs, 2 deci cukrozott sürített tej, 1 deci cukrozatlan sürített tej, 3, 5 deci Brandy vagy konyak

A tojások sárgáját a porcukorral habosra kikevertem. A narancsokat alaposan megmostam és a héjukat lereszeltem, a tojásos masszához kevertem.

A levüket kinyomtam és 1,5 decit a sürített tejekkel és a konyakkal együtt a tojásmasszához öntöttem.

Az edényt, amiben összekevertem, betettem a hütöbe és 2 órát hütöttem, közben idönként megkevertem.

Utána egy szürön keresztül üvegekbe töltöttem.

MEDVEHAGYMÁS SPENÓT PANNACOTTA


Zöldcsütörtök lévén kipróbáltam ezt a receptet, ami INNEN származik.
A medvehagyma az én ötletem volt bele, mivel van itthon két csokor, gondoltam nem rontja el az ízét.

Hozzávalók 6 személyre:

30 deka mélyfagyasztott spenót, fél csokor medvehagyma / kb. 10 levél/, 1 hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, 4-5 lap zselatin, 20 deka tejföl és 15 deka tejszín

A hagymát és a fokhagymát apróra vágtam és kevés olajon üvegesre dinszteltem. Rátettem a spenótot és a csíkokra vágott medvehagymát, tovább pároltam. Közben a zselatin lapokat hideg vízbe áztattam.
5 -10 perc után beletettem a puha zselatint a forró spenótba, botmixerrel összekevertem. Sóztam, borsoztam, majd további keverés közben beleöntöttem a tejfölt és a tejszínt. Ízlés szerint még utánaízesítettem és kis formákba öntöttem. Pár órát a hütöben hütöttem, majd egy pillanatra forró vízbe állítottam, késsel körbevágtam és kiborítottam. Bazsalikomos koktélparadicsomsalátával tálaltam.