Oldalak

2009. január 28., szerda

POLENTA SARKOK


POLENTA SARKOK


2,5 deci zöldségleves, 2,5 deci tej, 12,5 deka kukoricadara, csipet só, 2 ek. vaj, 4 ek. frissen reszelt parmezán, 2 ek. olivaolaj


A levest a tejjel felforralni, majd a darát beleszórni és egy habverövel a kikapcsolt tüzhely felett 5 percig kevergetni.

A vajat és a parmezánt hozzáadni, öszekeverni. Egy kb. 24 x 13 centis formát folpack-al kibélelni úgy, hogy böven kilógjon a formából és a masszát belesimítani.

Legalább 1 órát hülni hagyni, utána kivenni, majd 4 részre vágni és azokat átlósan keresztbe vágni, úgy, hogy háromszögek legyenek.


Az olajat egy grill serpenyöben felhevíteni és a polenta háromszögeket mindkét oldalukon 2-2 percig piritani.


2009. január 27., kedd

CHILI CON CARNE


Mostanáig mindig darálthússal föztem, ma elöször nagyon kicsi kockákra vágott marhahússal és 12 órát áztatott kidney babbal próbálkoztam.


Innen-onnan összeszedett receptek, még Jamie Oliver is van benne egy kicsit;)


Hozzávalók:


50 deka marhahús / amit pörköltnek is használunk/, 30 deka kidney bab, 2 nagy vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, olaj, 2 doboz / 2 x 40 dekás/ pizzaparadicsom, 1 deci víz, kevés Vegeta, 2-3 ek. sürített paradicsom, római kömény, fahéj, koriander, gyömbér, só, bors, babérlevél, oregano, chili


A babot 12 óráig beáztatjuk. Másnap sóval, babérlevéllel puhára fözzük.


A marhahúst 1 centis, pici kockákra vágjuk. Egy nagyobb edényben forró olajon pirosra sütjük. Rádobjuk a vékony szeletekre vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát. Együtt sütjük, majd beleöntjük a paradicsomot, a vizet, beleszórjuk a Vegetát és a füszereket. A sürített paradicsomot is hozzákeverjük.

Lefedve, lassú tüzön, kb. 2 órát fözzük.

Utána összekeverjük a fött babbal, ha kell, még füszerezzük.


2009. január 26., hétfő

SAJTOS SÜLT KRUMPLI


SAJTOS SÜLT KRUMPLI


kb. 50 deka krumpli,2 ek. olaj, só, 1/2 tk. örölt paprika, 10 deka reszelt sajt /pl. Emmentáli/


A krumplit meghámoztam, kb. 3 mm. vastag szeletekre vágtam és egy tálban az olajjal, sóval és paprikával összekevertem.

Sütöpapírral kibélelt tepsibe öntöttem és 220 fokon 30 percig sütöttem. 15 perc után megforgattam. A 30 perc leteltével megszórtam a sajttal és kb. 10 percig piritottam.

2009. január 25., vasárnap

SZERELEMFÉSZEK


Kira21 receptje az nlc-röl, nagyon finom rakott tészta. Spagettivel föztem meg ma és idö hiányában nem tekergettem fészekké a tésztát, hanem egyszerüen csak ráhalmoztam az elsö réteg szószra. A bolognai ragut kicsit másképpen készítettem mint ahogyan ö írta, nem volt itthon zeller hozzá csak répa és vörösborral föztem.


Hozzávalók 6 személyre:


Bolognai ragu: 50 deka darálthús, 1 hagyma, 1 sárgarépa, olivaolaj, 2 gerezd fokhagyma, vörösbor, kevés vegetás forró víz, sürített paradicsompüré, só, bors, oregano

Besamel szósz : 5 deka vaj, 4 deka liszt, 4 deci tej, só, bors


70 deka spagetti, 15 deka reszelt sajt


A bolognai szószhoz a hagymát és a répát kis kockákra vágtam, kevés olivaolajon megdinszteltem, majd rádobtam a darálthúst. Fehéredésig sütöttem, majd kb. fél deci vörösborral öntöttem le.

Füszereztem, 2 deci vegetás forró vizet adtam hozzá és paradicsompürével sürítettem. Lefedve, kis lángon, kb. 1 órát föztem.


A besamelt is elkészítettem, majd amikor a bolognai készen lett, összekevertem a két szószt. A reszelt sajt felét beleszórtam, összekevertem.


A spagettit "al dente" megföztem.


Egy nagy tepsibe elöször a fél adag szószból tettem, majd rápakoltam a spagettit. Az utolsó réteg megint szósz volt.

Megszórtam a maradék reszelt sajttal és a sütöben kb. 30 pirosra sütöttem.





CSIRKECOMBOK MEDITERRÁN ZÖLDSÉGEKEN


CSIRKECOMBOK MEDITERRÁN ZÖLDSÉGEKEN


6 személyre


10 darab csirkecomb, 2 padlizsán, 2 cukkini, 2 nagy hagyma, 2 piros színü paprika, 3-4 gerezd fokhagyma, olivaolaj, só, bors, oregano, citromlé

A csirkét sóztam, borsoztam. A zöldségeket megmostam vagy hámoztam, kis darabokra vágtam.

Egy nagy tepsibe öntöttem, füszereztem, meglocsoltam citromlével és olivaolajjal.

Ráfektettem a csirkecombokat, megint meglocsoltam olivaolajjal és lefedve a forró sütöbe / 220 fok/ toltam.

Kb. 45 percet sütöttem, majd levettem a fóliát róla.

Fólia nélkül még kb. 30-45 percig sütöttem, amíg a csirke böre ropogós nem lett.

Vadrizzsel tálaltam.

TIRAMISU GOLYÓK

TIRAMISU GOLYÓK
LATSIA írta be novemberben ezt a fantasztikus receptet a blogjába, ma végre megcsináltam, kicsit változtattam csak rajta, már úgy írom be. Gondolom a mascarponetól is függ a halmazállapota, lehet, hogy az pedig országonként változik. Én a Lidlben vettem hozzá, Németországban. Az espresso és az Amaretto adagolása is izlés dolga;)
33 darab lett
Hozzávalók:
4 tk. espresso kávé ,20 dkg babapiskóta ,20 dkg Mascarpone, vagy Philadelphia krémsajt,1 ek. porcukor, 4 ek. Amaretto, cukor nélküli kakaópor a hempergetéshez.

A babapiskótát a mixerben összetörtem, majd a kávéval összekevertem, állni hagytam.Hozzáadtam a mascarpone-t a cukorral és az amarettot, majd összegyúrtam. Golyókat formáztam, amiket a kakaóba forgattam, majd behűtöttem.

2009. január 24., szombat

PANNA-COTTA


PANNA-COTTA
Karácsonykor nagy sikert aratott ez az édesség, ami tulajdonképpen szerintem a világ legegyszerübb édessége. Most mivel Karácsony sajnos elmúlt, kihagytam a mézes füszert belöle. Így is nagyon finom lett;)


4 személyre


4 db. zselatinlap, 5 deci tejszín, 4 deka cukor, kb. 20-30 deka, fagyasztott vegyes erdei gyümölcskeverék, 2 kk. keményítöliszt, vaniliáscukor


A zselatint egy kevés hideg vízben feloldottam. A tejszínt a cukorral és a vaniliáscukorral felforraltam, a kinyomott zselatint belekevertem. 4, kb. 1 decis formába öntöttem és éjszakára a hütöbe tettem.
Másnap a formákat egy pillanatra forró vízbe állítottam, körbevágtam és kiborítottam.

Az erdei gyümölkeveréket egy kis lábosban 1 deci vízzel felolvasztottam, majd a keményítöliszttel besürítettem. Együtt tálaltam.

2009. január 23., péntek

PADLIZSÁN TATÁR




PADLIZSÁN TATÁR


40 dkg padlizsán, 1 ek. kapribogyó (én kihagytam), 10 db zöld olivabogyó, 1 fokhagymagerezd, 10 db bazsalikomlevél, 6 ek. balzsamecet, 2-3 ek. olivaolaj, 1 ek. méz, só, bors, fehérkenyér.


A sütöt 220°C-ra felfüteni. A padlizsánokat megmosni, ( nem meghámozni!!!)félbevágni, a magját egy kanállal kivájni. A fokhagymát szétnyomni. Az olivát apróra vágni, mint a bazsalikom leveleket is, meg a kapribogyókat is. A padlizsánt nagyobb darabokra vágni , a kaprival, fokhagymával, olivabogyókkal, a bazsalikomlevelek felével, ecettel olajjal, mézzel összekeverni. Sóval, borssal ízesiteni. Az egészet egy tüzálló tálba tenni, letakarni alufóliával és a sütöben 1 órát sütni.

Utána kivenni, lehüteni, majd késsel apróra vagdosni. A maradék bazsalikomlevelekkel megszórni, esetleg sóval, mézzel utánaízesíteni, a fehérkenyér szeletekre kenve tálalni.

2009. január 22., csütörtök

BABGULYÁS


BABGULYÁS

25 deka kidney bab, 25 deka füstölthús, 50 deka sertéshús, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, 2 szál sárgarépa, babérlevél, só, bors, egész szemü fekete bors, olaj, a nokedlihez 1 tojás és pár kanál liszt

A babot elözö este beáztattam. Másnap egy nagy lábosban kevés olajon megdinszteltem a kockára vágott hagymát, fokhagymát, megszórtam pirospaprikával és ráöntöttem a babot és a kockára vágott füstölthúst.

Annyi vizet öntöttem rá, hogy csak éppen ellepje,füszereztem.

Félpuhára föztem, majd beledobtam a kockára vágott sertéshúst és a karikára vágott répát. Megint felöntöttem vízzel, annyival, hogy ellepje.

Lefedve föztem,amikor a hús is megpuhult, beleszaggattam a nokedlit, készre föztem.

2009. január 21., szerda

CSÁSZÁRMORZSA


CSÁSZÁRMORZSA


3 dkg mazsola, 2 ek rum, 4 tojássárgája, 3 dkg cukor, 1 csipet só, 1 csom. vaniliacukor, 3/8 liter tej, 13 dkg liszt, 4 tojásfehérje, 4 dkg vaj, kis vaj a sütéshez, porcukor.


A mazsolát a rumban pár órát áztatjuk, a tojássárgáját, cukrot, sót, vaniliacukrot fehér szinüre keverjük, Felváltva a tejet és a lisztet hozzádjuk, majd a lecsöpögtetett mazsolát is beleszórjuk. A fehérjét keményre verve belekeverjük.. A vaj negyedét a serpenyöbe tesszük és ha felolvadt, a tészta negyedét beleöntjük, mindkét oldalát megsütjük. 2 villával nagyobb darabokra szaggatjuk, majd melegen tartjuk. A többi 3 adagot is igy kisütjük. Ha mind a 4 adag készen van, a kis vajat felolvasztjuk és a darabokat mégegyszer átsütjük a serpenyöben. Porcukorral meghintve tálaljuk.

SÁRGARÉPÁS KRUMPLIGRATIN


SÁRGARÉPÁS KRUMPLIGRATIN

50 deka krumpli héjában fözve, karikára vágva , 3 vastagabb sárgarépa megfözve, karikára vágva ,vaj, 2-3 deci tejszín, 5-6 deka reszelt sajt, só, bors

Egy tüzálló tálat kivajaztam, elöször krumplit, majd répát sorakoztattam fel benne, a végén krumpli került bele. Minden réteget sóztam, borsoztam, kevés tejszínt öntöttem rá. Az utolsó rétegre bövebben került tejszín.

Forró sütöbe toltam, kb.30 percig sütöttem, majd megszórtam reszelt sajttal és addig sütöttem, amíg piros nem lett.

DARAMORZSA


DARAMORZSA

Évekkel ezelött kaptam egy kedves bajor barátunktól két, pici szakácskönyvet, az egyik bécsi specialitásokkal van tele, a másik salzburgival. Ugyanis sok nyarat töltöttünk el együtt a csodálatos Salzburgban, ahol barátunk orgonált, férjem meg énekelt hozzá és rengeteget föztünk együtt.

A salzburgiban leltem erre a daramorzsára. Már fiatalasszony korom óta próbálkoztam az elkészítésével, de sehogysem akart úgy sikerülni mint amit gyerekkoromban otthon ettem a nagymamám konyhájában.Meg ráadásul komplikáltabb is volt, tejbedarát kellett fözni, aztán egy halom tojással összekeverni, stb.

Nagymamámé ugyanis hasonlított a piritott darára, tehát olyan íze volt szinte mint amit a darás tésztával kevernek össze, még tojás sem kell bele.

Ez a recept ebben a könyvben oldotta meg a problémámat.
Sajnos Magyarországon sok étteremben még mindig összekeverik a Császármorzsával, pedig az lisztböl készül.

Salzburgi daramorzsa/ Grießschmarren/
125 gramm gríz, 100 gramm vaj vagy margarin / én a felét veszem/, 1 csipet só, 50 gramm mazsola, kb. 3-3,5 deci tej

A grízt a vajban a csipet sóval világos barnára piritani, sózni, a mazsolát beleönteni és folytonos kevergetés közben ráönteni a tejet.
Amikor a gríz a tejet felszívta, lefedve kicsit párolódni hagyni, néha megkeverni. Utána levenni a fedelét és még kicsit piritani. Cukorral megszórva, lekvárral tálalni.
alchri: a mazsolát ma kihagytam, a gyerek nem szereti. Lefedni sem szoktam, hanem rögtön elkezdem piritani. Már annyit készítettem, hogy nem is mérem, csak úgy érzés szerint adagolom bele a dolgokat. Pillanatok alatt kész és nagyon finom!

2009. január 20., kedd

BALZSAMECETES ZÖLD LENCSE


BALZSAMECETES ZÖLD LENCSE

1 személyre
15 deka zöld lencse, 1 sárgarépa, 1 hagyma, 1 fokhagymagerezd, 1 babérlevél, 1-2 ek. sürített paradicsom, olivaolaj, 3 deci zöldségleves, kb. 1 deci tejföl, balzsamecet, só, bors

A hagymát kockára vágtam, a répát szintén és egy kevés olajon a fokhagymával és a babérlevéllel kicsit dinszteltem.Hozzáadtam a lencsét / ezt a fajta lencsét nem kell áztatni/ és a sürített paradicsomot, összekevertem és felöntöttem a levessel. Füszereztem és lefedve, közepes lángon kb. 40 percig föztem.
Amikor megpuhult, belekevertem a tejfölt és balzsamecettel ízesítettem.

MÁKOS RÓZSA


MÁKOS RÓZSA/ ESSEN & TRINKEN/FÜR JEDEN TAG

Kedvenc receptes füzetemben találtam erre a receptre.

Mivel nem vagyunk nagy sütemény fogyasztók, de a mákos azért idönként ízlik, a fele adagot sütöttem meg, a 18 centis kis kerek, csatos formámban. A füzetben leírt adagot írom be, én ezt feleztem.
Hozzávalók:

1 kocka élesztö, 1,5 deci langyos tej, 50 deka liszt, 10 deka cukor, 2 tk. reszelt bio citromhéj, só, 2 tojás, 10 deka puha vaj, 2 csomag kész máktöltelék / csomagonként 25 deka/ 10 deka aszalt vörös áfonya, 5 deka mandula durvára törve, 4 ek. sárgabaracklekvár

Az élesztöt a tejben egy pici cukorral öszekeverni, felfuttatni. A lisztet, a cukrot, sót, citromhéjat, tojást, vajat és az élesztös tejet a robotgéppel vagy a kenyérsütögéppel összedolgozni.

Amikor megkel, kinyújtani, kb. 48 X 30 centire.
A máktöltelékkel megkenni, az áfonyát és a mandulát rászórni és feltekerni.

Kb. 6 centis szeletekre vágni és egy sütöpapírral kibélelt kerek, 26 centis formába tenni öket.

180 fokon,a legalsó sínen 40 percig sütni, de 25 perc után fóliával letakarni. Utána még melegen a mikroban felmelegített lekvárral megkenni.


A fotón a 18 centis csatos formában sült fél adag látható.

2009. január 18., vasárnap

80 FOKON SÜLT SZÜZPECSENYE KONYAKSZÓSSZAL


80 FOKON SÜLT SZÜZPECSENYE KONYAKSZÓSSZAL ÉS MINI KRUMPLIGRATINNAL

50 deka szüzpecsenye, kevés olaj, 2 deci tejszín, 1 kis konzerv sürített paradicsom, fél deci konyak, só, bors, rózsabors, 5-6 szem krumpli, 2 deci tejszín, rózsabors

A szüzpecsenyét egy serpenyöben forró olajon minden oldalról pirosra sütöttem, majd sóztam, borsoztam és a 80 fokos meleg sütöben felmelegített tüzálló tálba tettem, 1 és fél órát lefedés nélkül a sütöben "sütöttem".

Közben a serpenyöbe öntöttem a tejszínt, beletettem a sürített paradicsomot, egy habverövel kis tüzön alaposan összekevertem. Sóztam, borsoztam és a konyakkal ízesítettem. Félretettem.

A krumplit a nagyobb lyuku reszelön lereszeltem, kicsit sóztam és kis, kiolajozott tüzálló tálakba tettem. Leöntöttem a tejszínnel, úgy, hogy ellepje öket. A hús mellé tettem a formákat és a hússal együtt sütöttem.

Utána a húst kivettem, letakartam és közben a sütöt felforrósítottam. A mini gratinokat pirosra sütöttem, majd kiborítottam.

A húst 3 centis medálokra vágtam és a szósszal, örölt rózsaborssal megszórva és a gratinnal együtt tálaltam.

MINI ECLAIRE


A tészta receptjét ERRÖL az oldalról vettem, ezt sütöttem meg karikáknak is , olajban. Ma ECLAIRE formával próbálkoztam.

Nem lett rossz, de szerintem a régebben beírt KÉPVISELÖFÁNK receptjéböl levegösebb, magasabb sütik lesznek, annál maradok a jövöben.


MINI ECLAIRE


225 ml víz, egy csipet só, 60 gramm vaj, 125 gramm liszt, 2 tojás


A vizet felforraltam a csipet sóval, benne felolvasztottam a vajat, majd beleszórtam a lisztet. Addig kevertem amíg el nem vált a lábos aljától, utána lehúztam a tüzröl és egyenként belekevertem a tojásokat.Egy erös nejlonzacskóba tettem a masszát és egy sütöpapírral kibélelt tepsire 5 centi hosszú és 1-2 centi széles eclaire formákat nyomtam.

200 fokon, kb. 30 percig sütöttem, majd azonnal kivettem és félbevágtam. Amikor lehültek, a tetejük két végét csokimázba mártottam. Az aljába a lehült pudingkrémet adagoltam és utána a tetejükkel befedtem.


2009. január 17., szombat

SZALAGOS FÁNK


SZALAGOS FÁNK,NAGYMAMÁM RECEPTJE SZERINT
50 deka liszt, 5 deka vaj, 3 deka élesztö, 2,5 deci langyos tej, 2 ek. cukor, 1 csipet só, 6 tojássárgája, 3 cl rum vagy vodka, reszelt citromhéj.

Az élesztöt egy kevés langyos tejben,kis cukorral megszórva felfuttattam. A lisztet és a többi hozzávalót a kenyérsütögépem tartályába tettem, hozzáöntöttem az élesztöt és megdagasztottam, megkelesztettem.Utána kézzel mégegyszer jól átgyúrtam és kinyújtottam. Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszagattam és egy tepsin letekarva mégegyszer 30 percig kelesztettem.Közepesen forró olajban elöször a lisztes oldalán, lefedve 3 percig sütöttem, majd megfordítottam és fedö nélkül készre sütöttem. Vaniliáscukros porcukorral szórtam meg.

alchri: 4 tojássárgájából készítettem.

2009. január 16., péntek

OLAJBAN SÜLT KARIKÁK ÉGETETT TÉSZTÁBÓL



A kedvenc receptes füzetemben találtam egy linket, ahol a különbözö sütemények elkészítését mutatják meg videón.

Onnan származik a következö recept.

Kicsit egyszerübben sütöttem meg, nem a papírral együtt tettem az olajba hanem a karikákat egy lapáttal leemeltem az olajos papírról és egyenként csúsztattam a forró olajba.

OLAJBAN SÜLT ÉGETETT TÉSZTA KARIKÁK

225 ml víz, egy csipet só, 60 gramm vaj, 125 gramm liszt, 2 tojás

A vizet felforraltam a csipet sóval, benne felolvasztottam a vajat, majd beleszórtam a lisztet. Addig kevertem amíg el nem vált a lábos aljától, utána lehúztam a tüzröl és egyenként belekevertem a tojásokat.
Egy erös nejlonzacskóba tettem a masszát és egy olajos sütöpapírra karikákat nyomtam. Egy serpenyöben olajat forrósítottam és a karikákat óvatosan belecsúsztattam. Mindkét oldalukon pirosra sütöttem, konyhai itatós papírral leitattam a felesleges olajat és porcukorral megszórva tálaltam.

2009. január 15., csütörtök

80 FOKON SÜLT FOGASFILÉ VÖRÖS LENCSÉVEL


80 FOKON SÜLT FOGASFILÉ VÖRÖS LENCSÉVEL
1 személynek:
2 szelet fogasfilé, só, bors, olaj, 10 deka vöröslencse, 1 hagyma, 1 fokhagyma, petrezselyem, balzsamecet, 2 deci zöldségleves

A halat sóztam, borsoztam és egy serpenyöben kevés olajon mindkét oldalán hirtelen megsütöttem /2-2 perc/. Utána beletettem a 80 fokos sütöben felmelegített tepsibe és 10 percig nyitva sütöttem.

Közben a hagymát kockára vágtam, a fokhagymát szétnyomtam és egy kis lábosban kevés olajon mindkettöt 3 percig piritottam.

Beleszórtam a lencsét, ezt is kicsit piritottam, majd felöntöttem kb. 2 deci zöldséglevessel.Lefedve 10-12 percig föztem, majd füszereztem és az ecettel ízesítettem.

A hallal együtt, petrezselyemmel megszórva tálaltam.

2009. január 14., szerda

SÜLT RIZS


SÜLT RIZS
20 deka kerekszemü rizs, 3 tojás, 1 maroknyi fagyasztott zöldborsó, 2 vastagabb sárgarépa, 1 piros színü paprika, 1 lila hagyma, 20 deka pulykamellfilé, só / óvatosan bánni vele mert a szószok elég sósak/ , szójaszósz, halszósz / elhagyható/, kínai füszerkeverék, örölt gyömbér, olaj

A rizst sós vízben puhára föztem. A húst vékony csíkokra vágtam, a hagymát vékonyan felszeltem, a paprikát kicsumáztam és szintén vékony csíkokra vágtam,a répát meghámoztam és a nagyobb lyuku reszelön lereszeltem. A 3 tojást felvertem és egy kis serpenyöben pici olajon omlettet sütöttem belöle, úgy, hogy amikor az alja megsült, egy lapáttal megfordítottam.
A wokban olajat forrósítottam. A húst sütöttem meg elöször, füszereztem, utána félretettem.
Megint kevés olajat forrósítottam, majd ebbe jöttek a zöldségek a fagyasztott zöldborsóval együtt. Pár percig sütöttem, füszereztem, kivettem.
Újra olajat forrósítottam a wokban, beleöntöttem a rizst és piritottam. Hozzáadtam a zöldségeket és a húst, füszereztem a szójaszósszal, halszósszal, együtt sütöttem pár percig, majd a vékony csíkokra vágott omlettet kevertem bele és azonnal tálaltam.

2009. január 13., kedd

MIT OLVASTAM 2008-BAN?


SNÖCY tette fel nekem ezt a kérdést.Köszönöm;)
Játékszabályok:
1. Írd le annak az öt könyvnek a címét, amit 2008-ban olvastál.
2. Nevezz meg öt embert, és értesítsd őket.
3. Linkelj vissza erre a bejegyzésre.

Azzal kell kezdenem, hogy föleg az utazásaim alatt olvasok, ha autóval vagyunk úton, akkor rendszeresen "felolvasót" is játszom, mivel 10-12 órát tart általában az utunk Magyarország felé, vagy ide visszafelé. Ha vonaton ülünk, akkor mindenki a maga olvasmányát bújja:)

1. Joy Fielding: Menekülj Jane
Németül olvastam el, lányom kedvenc írónöje. A nyári szünetre mindig Alex lát el a legizgalmasabb olvasmányokkal, mint pl. ezzel is. Hatalmas gyüjteménye van, így nincs gondom az elkövetkezö pár évre:))
2. Szintén lányomtól kaptam kölcsön, németül olvastam:
Eva-Maria Zurhorst: Szeresd önmagad és mindegy kivel élsz

Muszáj volt a magyar "googlin" utána néznem hogy mi a magyar címe a könyvnek, /az elözönek is/. Idézem: A legtöbb válás felesleges - szögezi le a szerző. Könyvében azon a ponton kezdi elemezni a házasságokat, amikor véget ér a szerelem kezdeti kábulata. A párkapcsolatot valódi elitegyetemnek tekinti. Itt tanulhatjuk a legtöbbet, itt várnak ránk a legnehezebb vizsgák – és itt fejlődhetünk leginkább.

3. Bános Tibor: Kabos Gyula
Mivel imádjuk a régi magyar filmeket, érdekel bennünket az akkori, helyesebben az igazi nagy magyar sztárok élete is.
Ezt a könyvet az autóban kezdtem el olvasni, hangosan, hazafelé / idefelé/ és itthon fejeztem be, de már csak magamnak olvasva.

4. Gloria-Die Fürstin/ Gloria von Thurn und Taxis/
Peter Seewald beszélgetett Gloriával. 1979-ben jöttem Németországba, Regensburgba. Akkoriban már sokat foglalkoztak Gloriával, egy évvel késöbb az esküvöt is érdeklödve figyelemmel kísértük. Magyar származása és a hasonló korunk miatt is érdekelt minden vele kapcsolatos dolog.

5. Bókay János: Bohémek és pillangók
Pucciniröl ezt a könyvet már kislány koromban is elolvastam egyszer, de nemrég a tv-ben láttunk egy érdekes dokumentumfilmet az életéröl és újra bele olvasgattam.

Remélem nem nagy probléma ha a kérdést nem továbbítom 5 embernek, csak esetleg LATSIÁTés ANCSIKÁT kérdezem meg, de csak ha kedvük és idejük engedi, játszanak tovább.Mást nem nagyon ismerek a gasztro blog oldalról.






2009. január 12., hétfő

PÁR KÉRDÉS ÉS TANÁCS A 80 FOKON SÜLT HÚSOKHOZ


6 kérdés:

1. Miért kell a húst a 80 fokos párolás elött megpiritani?
A serpenyöben való sütésnél egy kéreg keletkezik a húson, ez benne tartja a hús szaftját. Kis darabokat nagy höfokon piritsuk, nagyobb darabokat közepes lángon, de minden oldalon. Ügyeljünk arra, hogy a végek is megpiruljanak, egészen addig amíg minden pórus zárva lesz.

2. Mikor kell sózni, füszerezni?

A legújabb tudományok szerint a hús nem veszít levet, ha röviddel a sütés elött sózzuk be. Tehát nyugodtan lehet a sütés elött rövid idövel bátran sózni, borsozni, mustárral megkenni, rozmaringgal vagy kakukkfüvel füszerezni. Csodálatosan beszívja a hús magába így az aromát.Medvehagymát vagy bazsalikomot a végén adjunk mellé.

3. Hogyan ellenörizzük a sütö hömérsékletét?

Sok sütönél ingadozik a hömérséklet, ezért érdemes egy extra sütöhömérövel ellenörizni a höfokot. 75 vagy 80 fok, az szinte mindegy, ha nagyobb az eltérés, akkor vagy feljebb kell tekerni, vagy ha túl meleg, rövid ideig kinyitni a sütö ajtaját.

4. Miért nem kell a húst letakarni?

Mindig nyitva kell a húst 80 fokon párolni, egy lapos tepsiben ha lehetséges. Így a meleg levegö körbe tudja járni. Ha viszont a húst letekarjuk, pára képzödik és ez felpuhítja a védö kérget.

5. Kell-e folyadékot önteni a húshoz?

Tilos!!! 80 fokon ugyanis nem föne el ez a folyadék és a hús egyfolytában egy "pocsolyában" álldogálna. Ezáltal a védö kéreg felpuhulna, a hús elveszítené az értékes szaftját.

6. Hogyan kapok egy szószt?

Ennél a kímélö sütésnél a húsnak nem keletkezik sok szaftja, mivel benne marad a húsban, ami miatt ennyire finom, omlósnak ízlik!
Ezért a serpenyöben amiben elötte a húst átsütöttük, készítsük el a szószt, felhasználva a kisült hús aromáját.

Pár tanács:

A 80 fokon sült husokat azonnal szeletelhetjük, nem kell hülni hagyni, úgy mint a többi sültnél.

Csak lapos tálakat használjunk a sütöben, még porcelán tálban is müködik, mivel csak 80 fokon sül.

Fontos: A tálat mindig a sütövel együtt melegítsük fel.

Ha ropogós húst kívánunk, az elöírt idö után kivesszük a húst, a sütöt feltekerjük 220 fokra vagy grillre és amikor forró, akkor visszatesszük a sültet és pirosra sütjük.

Ha a vendégeink késnének, a sütöt 60 fokra lehütjük, így probléma nélkül kibírja a sültünk, a nagyobb darabok akár 1 óra hosszat, a kisebbek 30 percet.

Halat is készíthetünk ezzel a metódussal, elöször a halfilék mindkét oldalát 2-2 percig átsütjük egy serpenyöben, majd 80 fokon, középen, 10 percig pároljuk a sütöben. Egész halakra nem érvényes ez a módszer.

12 ÓRÁT SÜLT MALACSÜLT TÖLTÖTT SÜLT ALMÁVAL



Még otthonról hoztuk magunkkal ezt a szép darab malachúst, aminek csak egyetlen hibája volt, alig volt rajta bör. De azért így is finom,omlós lett.
Szombat este 8-kor toltam be az 50 fokos sütöbe lefedve egy nagy vas edényben, vasárnap reggel 8-ra csodálatos puha lett. Lefotóztam, hogy hogyan nézett ki reggelre, a második képen látható.

MALACSÜLT

kb. 2 kiló malachús, só, frissen örölt bors, 1-2 deci vörösbor, 6 db. alma, kb. 6 ek. aszalt vörös áfonya

A húst alaposan bedörzsöltem a sóval, borssal és az edénybe tettem. Beleöntöttem a vörösbort, lefedtem és az 50 fokos sütöbe toltam. 12 óra múlva ellenöriztem, hogy megpuhult-e, csodálatos lett! Kikapcsoltam a sütöt.
A húst mivel csak pár centis bör volt rajta, letakartam alufóliával, úgy, hogy a böre szabadon maradt. Át tettem az edény laposabb fedelébe, köré raktam a kimagozott, aszalt áfonyával megtöltött almákat, öntöttem mellé egy keveset a malac vörösboros kisült szaftjából és 30 perccel a vendégek érkezése elött a 200 fokos forró sütöbe tettem.
A pici bör ami rajta volt, csodálatos ropogósra sült, az almáknak is elég volt ez az idö. Krumplipürével tálaltam.

ZÖLDBORSÓS SERTÉSTOKÁNY


ZÖLDBORSÓS SERTÉSTOKÁNY

2 szelet sovány sertéshús csíkokra vágva, 1 hagyma, kb. 10 deka mirelit zöldborsó, fél deci fehérbor, 1-2 deci tejszín, 1 ek. liszt, mustár, citromlé, só, bors, petrezselyem

A hagymát vékonyra szeleteltem, egy kevés olajon üvegesre pároltam, majd rádobtam a csíkokra vágott húst. Együtt piritottam, majd leöntöttem a borral. Füszereztem és lefedve pároltam. Amikor már majdnem teljesen puha volt a hús, beleszórtam a zöldborsót és együtt, lefedve készre pároltam. Megszórtam a liszttel és felöntöttem a tejszínnel, addig föztem amíg kicsit besürüsödött. Mustárral, citromlével ízesítettem, petrzselyemmel megszórva, tarhonyával tálaltam.

2009. január 8., csütörtök

TOSZKÁN LAPÍTOTT CSIRKE



TOSZKÁN LAPÍTOTT CSIRKE
Már évek óta terveztem, hogy egyszer megsütöm így a csirkét, anno az ALFREDISSIMO-ban láttam. Most viszont az otthoni tartózkodásom alatt Nigella müsorát néztem és ö ugyan nem lapította kövel szét a csirkét, de hasonlóan vágta szét és úgy grillezte meg faszénen.

1 friss,egész csirke, só, bors, friss rozmaring, olivaolaj, citromlé

A csirkét a hasára fordítottam és a gerince mellett mindkét oldalon bevágtam, majd kiszedtem a gerinccsontot. Megsóztam majd visszafordítottam a hátára és szétnyitottam amennyire csak lehetett.Kézzel még lelapítottam kicsit. Ezt a felét is sóztam, borsoztam. A combhajlatokba rozmaringot tettem, leöntöttem kevés olivaolajjal. A ház körül találtam 2 nagy követ, sima tégla is megteszi, de az nem volt. A végén csak egyet pakoltam be alufóliába, mert elég volt.
Ezzel a kövel lelapítva betoltam a 200 fokos sütöbe. 30 perc után levettem a követ róla és a citromleves,olivaolajos, kicsit sós keverékkel kenegetve további 30 percig sütöttem. A végén kicsit grill alatt megpiritottam.

Köretnek hozzá a tálba krumplit, répát, hagymát és fokhagymát tettem és együtt sütöttem a csirkével.




2009. január 6., kedd

SZÜZPECSENYE 80 FOKON SÜTVE




SZÜZPECSENYE 80 FOKON

Karácsonyra férjemtöl kaptam egy szakácskönyvet, hogyan süssünk a sütöben 80 fokon. Egy sütö hömérö is volt a csomagban:)

Már eddig is sokszor készítettem így a sültjeimet, libát, malacot, vagy bármi mást. Még Székelykáposztát is sütöttem ezzel a metódussal és az is isteni lett!

Ma, Vízkereszt napján szüzpecsenyét ettünk, amit pontosan a könyv elöírásának megfelelöen sütöttem meg.

Szerintem ilyen finom, szaftos, lágy húst még életemben nem ettem. Beírom a könyvben álló fontos pontokat is, érdemes betartani öket.

SZÜZPECSENYE GYÖMBÉRES RÉPÁVAL
2 személyre

30 deka szüzpecsenye, só, bors, kis olaj

2 szál sárgarépa, 1 lilahagyma, 1 ek. barna cukor, só, bors, kevés örölt római kömény és gyömbér

A szüzpecsenyét sóztam, borsoztam és egy serpenyöben amiben kevés olajat forrósítottam, minden oldalán, 5-6 percig pirosra sütöttem.

A sütöt 80 fokra felmelegítettem és bele állítottam egy kis tepsit, amibe késöbb az átsütött húst tettem.

1 és fél óráig sütöttem a húst a tepsiben, mindenféle lefedés, alufólia nélkül.

Közben a répát megpucoltam és srég szeletekre vágtam, a lila hagymát megpucoltam, majd hosszában félbevágtam és utána vékony cikkekre szeltem.

A serpenyöben amiben a húst megsütöttem, felhevítettem egy kevés olajat és a répát a hagymával együtt piritottam. Füszereztem / só, bors, gyömbér, római kömény/
Megszórtam a barna cukorral. Karamellizáltam.
A húst másfél óra után kivettem a sütöböl és felszeltem. A keremellizált répával együtt tálaltam, ízlés szerint füszereztem.

Pár fontos tudnivaló:
A húsdarabokat mindig elö kell sütni egy forró serpenyöben. Így késöbb benne marad a leve, szaftos lesz.

Késöbb a sütöben nem szabad letakarni! Ha letekarjuk, vagy alufóliával betekerve sütjük, egy kondensvíz képzödik, ami felpuhítja a védö, ropogós külsejét.

Semmiféle folyadékot nem szabad mellé önteni, mivel az a 80 fokon nem fö el, ezáltal a hús egész idö alatt ebben a "pocsolyában" álldogálna és felpuhulna a az elözöleg megpiritott külsö kérge.











BOLDOG ÚJ ÉVET!


Boldog új évet kívánok szeretettel minden kedves olvasómnak!

2008 Karácsonyán a föztjeimröl nem készítettem képeket, pedig Szenteste rántott fogasfilé és rántott csirke szerepelt az étlapon lilahagymás burgonya salátával. Másnap mézes kacsacombok sültek a sütöben. 26.-án egy egyszerü de rendkívül finom ebédünk volt, fasírtpizza a la "Kira21". A terítést és a családomat fotóztam inkább, ezekböl a képekböl állítottam össze ezt a kis zenés filmet.

27.-én pedig Magyarországra utaztunk. Nagyon nem szeretem az otthonomat ezen a meghitt ünnepen itt hagyni, ezért valahogy már az elejétöl kezdve rá sem készültem annyira, mint máskor..... ezért is olyan kicsi a Karácsonyfa.... de mégis igazi!!! Isteni illata volt!!!!
Férjemtöl ajándékba egy nagyszerü szakácskönyvet kaptam, a 80 fokos sütésröl, egy sütö hömérövel együtt;))
Ma, Vízkereszt napján ki is próbáltam egy receptet, mindjárt be is írom, de addig is annyit elárulok, hogy remek lett!!!