Oldalak

2008. június 29., vasárnap

EB muffinok/ EM Muffins



EB MUFFINOK
25-30 db

10 deka csokoládé, 30 deka liszt, 2 tk. sütöpor, 1 tk. szódabikarbóna, 1 csipet só, 2 tojás, 15 deka margarin, 8 deka cukor, 2,5 deci tej

A csokoládét durvára reszelni, a lisztttel a sütöporral, szódabikarbónával, sóval egy tálban összekeverni. Egy másik edényben a tojásokat, a margarinnal, cukorral és tejjel összekeverni. A lisztes keveréket hozzáadni és jól összekeverni. A masszát kivajazott mini muffinformákba önteni és 200 fokon kb. 20 percig sütni. Tetszés szerint dekorálni.

EM MUFFINS
100 g Schokolade, 300 g Mehl, 2 TL. Backpulver, 1 TL. Natron, 1 Prise Salz, 2 Eier, 150 g Margarine, 80 g Zucker, 250 ml Milch

Schokolade grob raspeln, mit Mehl, Backpulver, Salz, Natron in einer Schüssel mischen. In einer anderen Schüssel Eier, Margarine, Zucker, und Milch verrühren. Mehlgemisch dazugeben und unterrühren. Teig in die Minimuffin formen füllen und im Ofen bei 200°C ca. 20 Minuten backen. Nach geschmack dekorieren.





2008. június 23., hétfő

Padlizsán tekercsek / Tim Mälzer/ Auberginenröllchen


Padlizsán tekercsek/ Tim Mälzer

2 személyre

2 padlizsán, só, bors, olaj, 1 hagyma, 1 fokhagymagerezd, 1 ek. majoranna, 20 deka darálthús, 1 tojás, 1 ek. vaj, 1/ ek. liszt, 3 deci tej, 1 tk. reszelt citromhéj, 1-2 tk. citromlé, 10 deka fetasajt

A palizsánt hosszában 4 mm-es szeletekre vágni, a legszélesebbeket egy sütöpapírral kibélelt tepsire fektetni, sózni, borsozni és olajjal bekenni. 220 fokon 10 percig sütni.

A maradék padlizsándarabokat apróra vágni, a hagymát szintén és a tojással együtt a darálthúshoz adni, sóval, borssal, majorannával füszerezni, összegyúrni.

A vajból, lisztböl, tejböl egy besamelszószt fözni, a reszelt citrmohéjjal és a citromlével ízesiteni. Egy tüzálló formába önteni.
A padlizsánszeleteket egy-egy gombóc hústöltelékkel megtölteni, feltekerni és a szószba tenni. Megszórni a fetával és a sütöben, 200 fokon, kb. 20 percig sütni.

Auberginenröllchen/ Tim Mälzer

Für 2 Portionen

2 Auberginen, Salz, Pfeffer, 6 EL Öl, 1 Zwiebel, 1 Knoblauchzehe, 1 EL getr. Majoran, 200 g Hackfleisch, 1 Ei, 1 EL Butter, 1/2 EL Mehl, 300 ml Milch, 1 TL. Zitronenschale, 1-2 TL. Zitronensaft, 100 g Schafskäse

Auberginen waschen und längs in 4 mm dünne Scheiben schneiden. Die 10 breitesten Scheiben auf ein mit Backpapier ausgelegtes Blech geben, mit Salz und Pfeffer würzen und mit Öl bepinseln. Im heißen Ofen bei 220 Grad auf der mitteleren Schiene 10 Min. braten.

Auberginenreste, Zwiebel und Knoblauch fein würfeln. Alles mit Majoran, Hack, Ei, Salz und Pfeffer mischen.
Butter in einem Topf aufschäumen. Mehl zugeben und 1/2 Min. bei mittlerer Hitze andünsten. Milch zugießen und unter rühren aufkochen. Bei milder Hitze 10-15 Min. köcheln lassen. Mit Salz, Pfeffer, Zitronenschale und Zitronensaft würzen und in eine Auflaufform geben.

Die Hackmasse mittig auf die Auberginen verteilen und aufrollen.

Die Röllchen mit der Öffnung nach unten in die Auflaufform setzen. Den Käse darüberkrümeln und im heißen Ofen bei 200 Grad auf der mittleren Schiene 20 Min. überbacken.

Rucolás sárgadinnyesaláta/ Melonensalat mit Rucola


Rucolás sárgadinnyesaláta

2 személyre

1 kis csomag rucola, 1/2 sárgadinnye, 2-3 ek. citromlé, 4 ek. olivaolaj, só, bors, 1/2- 1 tk. barna cukor, 3 szál menta, 4 szelet füstöltsonka

A rucolát megmosni, a dinnyét kimagozni és nagyobb darabokra vágni.
A citromlevet az olivaolajjal összekeverni, sóval, borssal, cukorral füszerezni. A mentaleveleket darabokra vágni, a vinaigrettéhez keverni. A sonkát darabokra tépkedni.
Rucolát, dinnyét, sonkát tányérokra tenni és a vinaigrettével leöntve tálalni.

Melonensalat mit Rucola

Für 2 Portionen

1 kleines Bund Rucola, 1/2 Netzmelone, 2-3 EL Zitronensaft, 4 EL Olivenöl, Salz, Pfeffer, 1/2 -1 TL brauner Rohrzucker, 3 Stiele Minze, 4 Scheiben roher Schinken

Rucola putzen, waschen und vorsichtig trockenschleudern. Melone entkernen und von der Schale befreien. Fruchtfleisch in grobe Stücke schneiden.

Zitronensaft mit Olivenöl verrühren und mit Salz, Pfeffer und Zucker würzen.
Minzblätter grob schneiden und mit der Vinaigrette mischen. Schinken grob zerzupfen.
Rucola, Melone, Schinken mischen und mit der Zitronen Vinaigrette beträufeln.

2008. június 22., vasárnap

Ribizlihab/ Johannisbeerschaum



Ribizlihab

1 tojásfehérje, só, 4 ek. cukor, 25 deka ribizli, 1 tk. keményítöliszt, ribizli dekorálni

A fehérjét egy csipet sóval keményre felverni, a cukrot beleszórni és tovább verni. A ribizlit egy villa segítségével leszedni a száráról és 3 ek. kivételével egy kis lábosban 2 ek. vízzel felforralni. Lefedve 1 percig forralni, majd egy szürön átpaszírozni. 1,5 deci ribizlilevet újra felforralni és a keményítöliszttel süriteni. Visszatenni bele a 3 ek. egészben hagyott ribizlit és még melegen a tojáshabhoz keverni. 2 pohárba osztani és 20 percig lehüteni. A dekorációnak szánt ribizlit a szárán hagyni, bevizezni és cukorba mártani. Száradni hagyni.

Johannisbeerschaum

1 Eiweiß, Salz, 4 EL. Puderzucker, 250 g Johannisbeeren, 1 TL Speisestärke, 2 Johannisbeerrispen zur Verzehrung

Eiweiß und 1 Prise Salz mit den Quirlen des Handrührers steif schlagen. Puderzucker einrieseln lassen und 1 Min. weiterrühren, bis ein cremig fester Eischnee entsteht. Johannisbeeren mit einer Gabel von den Rispen streifen. Beeren bis auf 3 EL. mit 2 EL. Wasser in einem Topf aufkochen. Zugedeckt 1 Min. kochen lassen, dann alles durch ein feines Sieb streichen und 150 ml Saft auffangen. Diesen erneut aufkochen. Speisestärke mit 1 EL. Wasser verrühren und in den kochenden Saft rühren.
Unter rühren aufkochen und beiseite stellen. Restliche Beeren untermischen. Johannisbeersauce noch heiß unter den Eischnee heben. In zwei Dessertgläser füllen und 20 Min. abkühlen lassen. Mit Johannisbeerrispen verziert servieren.
Johannisbeerrispen in etwas Wasser tauchen, dann in Zucker wälzen und einige Minuten trocknen lassen.






RUMOS CSERESZNYE/ RUMKIRSCHEN



Rumos cseresznye

50 deka cseresznye, 5 deka cukor, kis darab egész fahéj, 1 tk. reszelt citromhéj, 1/2 liter 54%.os rum

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és egy zárható üvegbe tesszük. Összekeverjük a cukorral, mellétesszük a fahéjat, beleszórjuk a citromhéjat és felöntjük a rummal annyira, hogy ellepje. Lezárjuk és sötét, hüvös helyen kb. 6 hétig állni hagyjuk.

Rumkirschen

500 g Kirschen, 50 g Zucker, 1/2 Zimtstange, 1 TL Zitronenschale, 0,5 L Rum, 54%
Kirschen waschen, Stiele und Steine entfernen und in ein verschließbares Glas geben. Kirschen mit Zucker mischen, eine halbe Zimstange und abgeriebene Schale einer unbehandelten Zitrone zufügen. 54%igen Rum darüber gießen, so daß die Kirschen mit Rum bedeckt sind. Sie sollten ca. 6 Wochen an einem kühlen dunklen Platz ziehen.



2008. június 21., szombat

Sertéshús paradicsomos,tárkonyos szószban/ Schweinegulasch mit Tomaten und Estragon


Sertéshús paradicsomos, tárkonyos szószban

1 kiló tarja kockára vágva, 2 nagy hagyma, 2 doboz pizzaparadicsom, 125 ml fehérbor, 2 ek. szárított tárkony, 2 szál friss tárkony, só, bors, mustár, cukor, 2 ek. vágott friss tárkony

A húst egy kevés olajon megpiritottam, rádobtam a kockára vágott hagymát, együtt sütöttem. Sóztam, borsoztam, megszórtam a szárított tárkonnyal, beleöntöttem a paradicsomot, a fehérbort, hozzátettem a 2 szál tárkonyt és lefedve, közepes lángon, kb. 2 órát föztem.
Utána mustárral, pici cukorral ízesítettem és a friss tárkonylevelekkel megszórva tálaltam. Rizst föztem hozzá, de fött tészta vagy couscous is passzol hozzá.


Schweinegulasch mit Tomaten und Estragon

1 kilo Schweinegulasch, 2 Zwiebeln, 2 Dose Pizzatomaten / Stücke/, 125 ml Weißwein, 2 TL getrocknete Estragon, 2 Stiele frische Estragon, Salz, Pfeffer, Senf, etwas Zucker, 2 EL. abgezupften und kleingehackten Estragon, Öl

Das Fleisch auf wenig Öl andünsten, salzen, pfeffern, mit getr.Estragon bestreuen, die gewürfelten Zwiebeln, Tomaten und 2 Stängel Estragon dazu und andünsten. Wein angießen und bei geschlossenem Topf knappe 2 Stunden bei mittlerer Hitze köcheln lassen.

Danach mit Senf, Zucker und mit kleingehackten Estragon abschmecken. Dazu Baguette, Nudeln, oder Reis geben.



Cseresznyés clafoutis/ Kirsch -Clafoutis


Cseresznyés clafoutis

10 deka liszt, 10 deka cukor, csipet só, 4 tojás, 2,5 deci tej, 75 deka kimagozott cseresznye

A lisztet a cukorral, sóval és a tojásokkal habosra kevertem, lassan beleöntöttem a tejet, simára kevertem. Beleszórtam a kimagozott cseresznyét és jól összekevertem. Egy kizsírozott tüzálló tálba öntöttem / 25-30 centis átméröjübe/ és 200 fokon kb. 35 percig sütöttem.


Kirsch -Clafoutis

100 g Mehl, 100 g Zucker 4 Eier, 250 ml Milch, 750 g Kirschen, 1 Prise Salz

Das Mehl mit den Eiern, dem Zucker und dem Salz verrühren. Ein wenig von der Milch hinzugeben und nochmals verrühren, so dass der Teig locker wird. Nach und nach den Rest der Milch hinzugießen, dann die Kirschen hineingeben. /Frische Kirschen vorher waschen und entsteinen/ Den Teig in eine gefettete Form (ideal wäre ein Durchmesser von 25-30cm) gießen. Bei 200 °C ca. 35 min backen. Mit Zucker oder Puderzucker bestäuben


2008. június 19., csütörtök

Toszkánai csokimuffin


Toszkánai csokimuffin

10 deka keserücsoki, 10 deka vaj, 5 deka liszt, 15 deka barna cukor, 3 tojás

A csokit egy edényben amit forró vízbe állitottam a vajjal együtt felolvasztottam. Közben a lisztet a tojással és a cukorral habosra kavartam. Utána beleöntöttem a csokis masszát, összekevertem és a muffinformába helyezett papírkákba öntöttem. 180 fokon, kb. 20-25 percig sütöttem. alchri: a Toszkánai csokitorta receptjét feleztem. Pont 12 muffin lett.

2008. június 18., szerda

Pianida


Piadina

Antipastikhoz, puha sajtokhoz

50 deka liszt, 3 deka vaj, só, langyos víz, kb. 2,5 deci

A vajat felolvasztom, a lisztet egy nagy tálba öntöm és a közepébe egy mélyedést csinálok. Ebbe öntöm a vajat és a sós vizet. 10 percig alaposan összegyúrom, majd folpackba csomagolom és az edény alatt 30 percig állni hagyom.
30 perc után 20 részre osztom, kb. tojás nagyságú gombócokra. Egyenként 10-12 centi átméröjü, kb. 5 mm vastag lepénykékre nyújtom.
Többféle módja van a sütésnek, én egy bordázott grill serpenyöben sütöttem meg, mindkét oldalán kb. 3 percig, amíg kicsit piros és hólyagos nem lett.
Grill felett is süthetö.

2008. június 16., hétfő

Toszkánai csokoládétorta


TOSZKÁNAI CSOKOLÁDÉTORTA

20 deka keserü csokoládé, 20 deka vaj, 10 deka liszt, 30 deka cukor, 6 tojás.

A sütöt 180°C-ra felfüteni, egy kerek, 26 cm-es átméröjü formát sütöpapírral kibélelni. A csokit, forró vízfürdöben, a vajjal együtt felolvasztani. Elektromos habverövel összekeverni a lisztet, cukrot, tojást, míg egy világosabb massza nem lesz. A felolvadt csokit óvatosan hozzákeverni, a formába önteni és kb. 35-45 percig sütni. A torta a tetején kemény, belül krémes. A felvágás elött, teljesen lehülni hagyni.alchri: barna cukorral is kitünö.

Mini pórétorták



Mini pórétorták

1 csomag kinyújtott levelestészta, 40 dg póré, 1 ek. vaj, só, bors, 2 deci 25%-os tejfel, 15 dkg kockára vágott husos szalonna, 2 tojás, kis szerecsendió reszelve.

A levelestésztát kitekerni és kb. 6 x 6 cm-es négyzetekre vágni. A pórét hosszában bevágni, utána alaposan megmosni, hogy a homok jól kijöjjön belöle. 1 cm-es karikákra vágni, a vajon egy serpenyöben a szalonna kockákkal együtt megdinsztelni. Sóval, borssal izesiteni. Ha kihült, a levelestészta négyzeteken szétosztani. A tefölt a 2 tojással jól elkeverni, kicsit sózni, majd a póréra önteni. A sütöben, 200 fokon, a legalsó sinen kb. 35 percig sütni. alchri: mini süteményes tepsiben sütöttem.

Sült rizs


Sült rizs
1 bögre rizs, 1 hagyma, 1 bögre zöldborsó, 5-10 deka sonka, 3 tojás, kínai füszerkeverék, szójaszósz, snidling, só, bors

A rizst megföztem, lecsepegtettem. A zöldborsót pár percig forrásban lévö vízben blansíroztam. A 3 tojásból omlettet sütöttem, összetépkedtem. A hagymát kockákra a sonkát csíkokra vágtam, egy kevés olajon a wokban megpiritottam. Rádobtam a rizst és együtt sütöttem. A végén a zöldborsót kevertem hozzá, füszereztem, majd óvatosan belekevertem a darabokra tépkedett omlettet. Snidlinggel megszórva tálaltam.

2008. június 14., szombat

Pulykamellfilé sárgarépacsíkokkal


Ma két hét kemény, de sikeres / - 6 kiló /léböjtkúra után a következö diétás vacsorát készítettem magamnak:


Pulykamellfilé répacsíkokkal
1 személyre

1 vékony szelet pulykamellfilé, 1 közepes sárgarépa, 2 friss babérlevél, ha nincsen akkor szárítottat 1/2 órára hideg vízbe áztatunk, só, bors, örölt gyömbér, 2 ek. olaj, petrezselyem

A sárgarépát megpucoljuk és a zöldséghámozóval vékony csíkokra szeljük. Egy kis serpenyöben 1 ek. olajat felhevítünk, beledobjuk a répát, picit sózzuk, borsozzuk és megszórjuk gyömbérrel. Lefedve kb. 5-6 percet pároljuk. Tehetünk alá pár kanál vizet is.

A pulykamellfilét hosszában kettévágjuk és egy-egy beáztatott babérlevéllel óvatosan saslik pálcikára szúrjuk. Egy másik serpenyöben a maradék olajat felhevítjük és mindkét oldalán 3-4 percet sütjük, sózzuk, borsozzuk. A petrezselymet a répára szórjuk és a saslikkal tálaljuk. 314 kcal

Nyárias túrótorta





Nyárias túrótorta

15 deka vajas keksz, 16 deka olvasztott vah, 50 deka sovány krémtúró, 12 deka cukor, 3 tojás, 2 1/2 ek. keményítöliszt, 20 deka cseresznye, 1-2 érett öszibarack, 1/2 zacskó tortazselé

A kekszet egy fagyasztó zacskóban összetörtem, majd 8 deka vajjal összegyúrtam. Kivajazott kerek formába nyomkodtam / 24 cm átméröjü/ úgy, hogy kb. 1 centis pereme legyen. 20 percre a hütöbe tettem.

A túrót 10 deka cukorral, a tojásokkal, a keményítöliszttel, 8 deka vajjal habosra kevertem. Ráöntöttem a kekszes alapra és a sütöben, 160 fokon, 40 percig pirosra sütöttem. A formában teljesen kihülni hagytam.

A gyümölcsöket megmostam, a barackot cikkekre , a cseresznyét félbevágtam.
Rápakoltam a lehült túrótortára. Elkészítettem a maradék 2 deka cukorral a tortazselét és a gyümölcsökre öntöttem.
alchri: a képen látható torta, az egyharmada a megadott mennyiségnek. Teljes kiörlésü kekszet kaptam. Mag nélküli szölöt is tettem rá.

Milánói rakottas


Milánói rakottas

2 személyre:

20 deka spagetti, 2 ek. olivaolaj, 4 kicsi sertésszelet, 2 tojás, 2-3 ek. reszelt parmezán, 1 doboz oreganos pizzaparadicsom / 400g/ bazsalikom, só, bors

A spagettit sós vízben megföztem /al dente/, majd lecsöpögtettem. Közben a húsokat kevés forró olajon egy serpenyöben mindkét oldalán , 1-2 percig pirosra sütöttem, sóztam, borsoztam. A spagettit összekevertem a szósszal, egy kivajazott tüzálló tálba öntöttem. Rátettem a húsokat és a parmezánnal felvert tojásokkal leöntöttem. 200 fokon, 15-20 percig sütöttem. Bazsalikomlevelekkel megszórva tálaltam.

Cukkinis,rakott palacsinta

Cukkinis, rakott palacsinta

2 vékony cukkini (60 dkg) 3 tojás, 1 kiskanál só, 30 dkg liszt, kb. 3 dl viz 5 dl tejföl, kb 25 dkg reszelt füstölt sajt, vaj.
A cukkiniket megmossuk és kis lyuku reszelön legyaluljuk. A tojásokat felverjük, megsózzuk majd a liszttel és a vizzel palacsintatésztát keverünk belöle. Hozzáadjuk a cukkinit. A cukkinis masszából palacsintákat sütünk, tüzálló tálba tesszük olyan módon, hogy minden palacsinta tetejét megkenünk 2 evökanál tejföllel aztán egy kis füstölt sajtot szórunk rá, következö palacsinta, tejföl, sajt stb. Ha elfogyott a palacsinta a tetejére is teszünk még tejfölt meg sajtot, végül elömelegitett sütöben közepes lánggal 10-12 percig sütjük, torta módon cikkekre vágva kináljuk.

2008. június 12., csütörtök

Töltött karfiol




Töltött karfiol
1 karfiol,/ kb. 1 kilós /, 50 deka darálthús, 1 hagyma, 1 tojás, 2 ek. paradicsompüré, só, bors, 3 ek. petrezselyem.
A karfiol torzsáját óvatosan levágtam, úgy, hogy még egybe maradjon a karfiol. Forrásban lévö vízben 5 percig föztem.
A darálthúst a hagymával, tojással, többi hozzávalóval összegyúrtam. A karfiolt lecsepegtettem és lehütöttem, majd a hús felét beletömködtem a résekbe, úgy, hogy megint kerek formája legyen / lásd fotó/.
A másik felét a húsnak egy nagy, bevajazott alufóliára raktam és erre ültettem a karfiolt. Kicsit megsóztam még, majd lazán becsomagoltam és a 180 fokos sütöben, 1 órát sütöttem.
Besamelszószt föztem hozzá, amibe medvehagymát kevertem. Vízben fött krumplival tálaltam.

Horvát moussaka

Horvát moussaka
1 kiló héjában fött krumpli, 50-75 deka darálthús, 2 hagyma, só, bors, pirospaprika, 50 eka sárgarépa karikára vágva, 2 nagy kaliforniai paprika:1 piros,1 sárga csíkokra vágva, 1-2 cukkini vékony karikára vágva.
A zöldségeket külön-külön egy serpenyöben megpiritjuk, füszerezzük. A darálthúst a hagymán megdinszteljük, füszerezzük.
A megpucolt krumplit is karikára vágjuk és egy tüzálló tálat kikenünk olajjal, a krumpli felét beletesszük, sózzuk. Erre jön a répa, só, majd a darálthús, utána a piritott paprikák, aztán a cukkini. Minden réteget sózunk. Legfelülre krumpli kerül és az egészet befedjük tejföllel.
200 fokon kb. 45 percig sütjük.

Alpesi tészta

Alpesi tészta /Tim Mälzer


60 deka krumpli ( elözö napon megfözve) 50 deka szarvacska tészta, 25 deka bacon szalonna, 1 nagy hagyma, 20 deka sajt, só, bors, szerecsendió, 4 ek durvára vágott petrezselyem.


A tésztát megfözni, lecsöpögtetni. A bacont és a hagymát kockára vágni és 2 ek. olajban, együtt ropogósra sütni, a krumplit meghámozni és szintén kockára vágni és a szalonnával összekeverni. A szalonnás hagymát a tésztával, krumplival és 10 deka reszelt sajttal egy nagy edényben összekeverni, sózni, borsozni, szerecsendióval füszerezni.

A durvára vágott petrezselymet belekeverni és az egészet egy kizsirozott tüzálló formába önteni. A 200 fokos sütöben, 20-25 percig, a alulról a második sínen, sütni, majd a maradék 10 deka sajtott rászórni és pirosra sütni.

Töltött ciabatta



Töltött ciabatta

1 ciabatta kenyér, 20 deka krémsajt / Philadelphia jellegü/ 10 deka vaj, 15 deka gouda vagy más kemény sajt reszelve, 20 deka gépsonka, 2 fött tojás, 2-3 kis darab ecetesuborka, mustár, só, bors, ízlés szerinti füszerek
A kenyeret hosszában kettévágtam, kicsit kikapartam a belsejét. A vajat a krémsajttal, reszeltsajttal, apróra vágott sonkával, tojással, uborkával összekevertem, füszereztem. Megtöltöttem , majd összecsuktam és szorosan alufóliába csomagoltam.
200 fokon 1 órát sütöttem, salátával tálaltam.
alchri: az egyszerüség kedvéért a tetejét elötte be lehet vagdosni, hogy utána könnyebben lehessen szeletelni. Kicsit hülni hagyni sem árt mivel akkor nem folyik ki a töltelék

Csészés mini túrótortácskák



Csészés, mini túrótortácskák/ Tim Mälzer
5 deka puha vaj, 3 deka aszalt sárgabarack apróra vágva, 8 deka cukor, 1 csom. van. cukor, 3 tojás, 25 deka krémes túró, 2 ek. gríz, 1 tk. sütöpor, 1 tk. reszelt citromhéj, 2 ek. citromlé, 2 ek. szálasra vágott mandula, 2 tk. porcukor

4 tüzálló csészét ( 200 ml ) kis vajjal kikenni.
A vajat a cukorral, a van. cukorral 5 percig habosra verni, a tojásokat hozzáadni és további 5 percig keverni. Utána a túrót, a grízt, sütöport, citromhéjat, citromlevet, sárgabarackot és a mandulákat bele keverni.
Ezt a masszát, a kivajazott formákba önteni, majd a sütöben 180 fokon, 20-25 fokon megsütni. Utána porcukoral megszórni.
alchri: muffinformában sütöttem.

2008. június 11., szerda

Hackepeter zöldbabegytálja


HACKEPETER ZÖLDBABEGYTÁLJA

10 dkg húsos szalonna, 2 hagyma,2 fokhagyma, 50 deka zöldbab, 2 ek. olaj, 40 deka darálthús, 1/2 liter leves, 2 piros színü paprika, 25 deka paradicsom, petrezselyem, pirospaprika por, 1 csipet száritott zsálya, só
A szalonnát kockára vágjuk, a hagymát úgyszintén, a fokhagymát szétnyomjuk. A babot darabokra vágjuk.
Az olajat egy edényben felhevítjük, hozzáadjuk a szalonnát, a hagymát és a fokhagymát. Üvegesre pároljuk. A darálthúst hozzáadni és megpiritani.
A babot beletesszük a hús mellé és felöntjük a levessel, 30 percig fözzük.
A paprikákat csíkokra vágjuk, a paradicsom héját lehúzzuk és cikkekre vágjuk és hozzátesszük mindezt a babhoz és még 20 percig fözzük.
Ízlés szerint füszerezzük és a tálalás elött megszórjuk petrezselyemmel.

Padlizsán darálthússal


PADLIZSÁN DARÁLTHÚSSAL

3 közepes padlizsán, 1 nagydarab pritaminpaprika, 1 nagy hagyma, 1 deci olivaolaj, 50 dkg bárány vagy marha darálthús, 5 ek. paradicsompüré, 2 tk. örölt római kömény, só, 3 gerezd fokhagyma.
A padlizsánt kb. 2 cm-es kockákra vágni. A paprikát és a hagymát apró kockákra vágni. Az olajat egy nagyobb serpenyöben felmelegíteni, a darálthúst közepes lángon átsütni. A hagymát, a paprikát és a padlizsánt hozzáadni és mindent együtt 10 percig, gyenge tüzön átsütni. A paradicsompürét, a rómaiköményt hozzáadni, összekeverni, majd 1/4 liter vizet beleönteni, sózni és lefedve az egészet kb. 20 percig készre fözni. A végén a fokhagymát szétnyomni és belekeverni. Hidegen vagy melegen, kenyérrel, rizzsel vagy couscoussal tálalni.

Hagymás,aszalt gyümölcsös köret


Hagymás, aszalt gyümölcsös köret / Tim Mälzer:

1 nagy fehér színü salátahagyma ( ha nincs, vöröshagyma is jó ), 12 dkg vegyes aszalt gyümölcs / mazsola, sárgabarack, szilva/, 12 zsályalevél, vagy 1 tk. száritott zsálya, 2 tk cukor, 2 deci leves, 2 ek. balzsamecet, 1 ek vaj.

A hagymát vékony cikkekre vágni, egy serpenyöben megpiritani, a zsályaleveleket és a cukrot hozzáadni, kicsit együtt dinsztelni , sóval, borssal füszerezni. Hozzáadni a kockára vágott gyümölcsöt, felönteni a levessel és az ecetet beletenni, fedö nélkül, 3-4 percig fözni. A végén egy kis darab vajat belekeverni.
Vadashoz, sültekhez kítünö!

2008. június 10., kedd

Dán kuglóf


Eredeti recept a balatonalmádis Szabó pékségböl.

Dán kuglóf

5 tojássárgája, 25 dkg cukor, 1 dl olaj, 1 dl viz, 25 dkg liszt, 1 sütöpor, 5 tojás habja

Az 5 tojás sárgáját a cukorral, olajjal, vizzel jól összekeverni.. Hozzáadni lassan a sütöporral elkevert lisztet, majd az 5 tojás felvert habját. A massza egy részét beleönteni egy kuglófformába, amit elöször kikentünk vajjal és megszórtunk zsemlemorzsával. A maradék masszába egy kis kakóport keverni és aztán azt is ráönteni. Villával óvatosan összekeverni.. Közepes lángon, kb.45 percet sütni. Porcukorral megszórni.

Padlizsántornyok



Padlizsántornyok

2 padlizsán, 4 szem krumpli, 6 szem paradicsom, 2 gombóc mozarella, kis olivaolaj, só, bors

A padlizsánt karikára vágtam, majd egy tepsin mindkét oldalán, kevés olajjal megkenve, a sütöben megsütöttem. A paradicsomokat karikára vágtam és egy serpenyöben mindkét oldalán, szintén kevés olivaolajon meggrilleztem.
A krumplit héjában megföztem, megpucoltam, majd karikára vágtam. A mozarellát szintén szeleteltem.
Egy tüzálló tálat kibéleltem sütöpapírral, majd megkentem olivaolajjal. Elöször a padlizsánkarikákat tettem bele, sóztam. Majd a paradicsom jött rá, azt is sóztam. Utána a krumpli, majd a mozarella. Megint padlizsán és a végén megint mozarella. Minden réteget sóztam.
A sütöben 200 fokon, kb. 15 percig sütöttem.

Töltött padlizsán paradicsomszószon




Töltött padlizsán paradicsomszószon

4 db padlizsán, 50 deka darálthús, 1 tojás, 1 hagyma, kb. 60 deka pizzaparadicsom / konzerv/, 10 deka fetasajt, só, bors, oregano, 1 csipet cukor, fahéj, örölt szegfübors,olaj

A padlizsánokat csíkosra hámoztam, majd hosszában kettévágtam. Egy kiolajozott sütötpapírral kibélelt tepsire tettem a vágott felületükkel lefelé. 200 fokon 40 percig sütöttem.
Közben elkészítettem a paradicsomszószt: a hagymát egy kis olajon megdinszteltem, ráöntöttem a paradicsomot, sóztam, borsoztam, oreganoval füszereztem. 15 percig föztem, cukorral ízesítettem.
A sült padlizsánok belsejét óvatosan kikapartam, apróra vágtam.A darálthúst a sóval, borssal, fahéjjal, örölt szegfüborssal, tojással összekevertem, majd belekevertem a padlizsán húsát is. Ezzel a masszával megtöltöttem a kicsit megsózott padlizsánokat.
A paradicsomszószt egy tüzálló tálba öntöttem, ráhelyeztem a megtöltött padlizsánfeleket, megszórtam fetával és a sütöben, lefedés nélkül, 30-40 percig sütöttem. Couscousszal tálaltam.

2008. június 9., hétfő

Pörkölt tekercs




Pörkölt tekercs
Maradék pörkölt felhasználásához ötlet.

15 deka pörkölthús, 1 kis zöldpaprika, 2 szál újhagyma, 4 ek. pörköltszaft, 3 ek. ketchup, só, bors, 3 lap levelestészta, 1 tojássárgája, 1,5 deci tejföl

A húst apróra , a paprikát kis kockákra, az újhagymát vékony karikákra vágni. Egy tálkában a pörköltszafttal és a ketchuppal összekeverni, sózni, borsozni.A levelestésztát kb. 24 x 19 centis lapokra nyújtani, majd keresztbe félbevágni.A tölteléket a közepére rakni, majd a széleket tojássárgájával megkenni.Elöször a rövidebb végeket ráhajtani, majd a hosszabb oldaláról feltekerni.Tojássárgájával megkenni és 220 fokon 10-12 percig pirosra sütni.Tejföllel tálalni.

2008. június 8., vasárnap

CSOKOLÁDÉ

CSUPA CSOKIS


video

2008. június 7., szombat

Sajtos tallér



Sajtos tallér

Eredetileg sajtos gofri recept, de most a fagyi ostya sütökémben sütöttem meg papír vékonyra. Ez nagy mennyiségnek tünt, a fele adaggal próbálkoztam.

25 deka margarin, 60 deka liszt, 20 deka reszelt sajt, 1 zacskó sütöpor, 2 deci tejföl, 2 tojás, tej, só, pirospaprika, köménymag

A margarint a tojással összekevertem, beleszórtam a reszelt sajtot, hozzáadtam a tejföltpici pirospaprikát, 1 ek. köménymagot és jól összekevertem. Utána a sütöporral elkevert lisztet tettem bele és annyi tejet öntöttem hozzá miközben folyamatosan kevertem, hogy sürü masszát kapjak. Sóztam.
A sütökét felmelegítettem, kikentem vajjal és porciónként megsütöttem. Természetesen gofri sütöben is megsüthetö.

Sült feta


SÜLT FETA/ TIM MÄLZER:

2 db fetasajt /2 x 125 gramm /, 6 db aszalt füge, 2 bio citrom, 6 ek. olivaolaj, só, bors, csipet cukor, 2 ág menta, frissen örölt feketebors, 2-3 ek. zsemlemorzsa
A fetát feldarabolni és egy tüzálló tálba tenni. Az aszalt fügét csíkokra vágni. A citromokat jól megmosni és karikára vágni.
Az olivaolajat felhevíteni és a citromokat kicsit dinsztelni benne.
A fügét hozzáadni, röviden forralni, majd sóval, borssal, cukorral füszerezni.
A mentaleveleket apróra vágni és belekeverni.
A fetát ezzel a marinádéval leönteni és ameddig csak lehet, marinálni.
Utána borsozni, a zsemlemorzsát rászórni és a sütöben, 200 fokon, alulról a második sínen, 5-10 percig aranybarnára sütni.

Sült paprika darálthússal/Tim Mälzer





Sült paprika darálthússal / Tim Mälzer


4-5 különbözö színü paprika, 5 gyengén csípös és csípösebb pepperoni keverve, 3 ek olivaolaj, só, bors, 75 gramm darálthús, 1 tk. kakukkfü, 1 ek. petrezselyem.


A paprikákat megmosni, magját eltávolitani, 8 részre vágni, a pepperoni szárát levágni. Egy serpenyöben az olajat felforrósitani, a paparikákat a pepperonikkal együtt, közepes lángon, 6-7 percig sütni. Sózni, borsozni, majd a darálthúst hozzámorzsolni. ( diónyi darabokat dobott bele). A kakukkfüvet és a petrezselymet hozzádni, együtt szép pirosra sütni.

Blini kaviárkrémmel / Tim Mälzer


Blini/ Tim Mälzer

12 deka liszt, 2 deci buborékos ásványvíz, 1 csipet só, 1 csipet cukor, 1 ek.vaj, 2 tojás, 1,5 deci 30 %-os tejföl
A lisztet a cukorral, sóval összekevertem és a 2 deci ásványvízzel felöntve jól felvertem. A vajat felolvasztottam és a két tojással, meg a tejföllel összekevertem, majd a vizes liszthez öntöttem. Megint jól összekavartam. 20 percig pihentettem. Utána még 0,5 deci ásványvizet öntöttem hozzá, majd egy kis serpenyöben, 1 ek. vajon, 1-1 evökanállal kisütöttem.

Kaviárkrém/ Tim Mälzer

1 csokor snidling,2,5 deci creme fraiche / 30 %-os tejföl/ , 1 tk. reszelt citromhéj, 1 tk. citromlé, 5 deka kaviár, só, bors
A snidlinget apróra vágtam, a creme fraichet a citromhéjjal, citromlével, sóval, borssal füszereztem. Hozzáadtam a snidlinget és a kaviárt.